Vizitator bodisan Postat Iulie 25, 2005 Partajează Postat Iulie 25, 2005 Este un proiect mai ciudat, insa mie mi se pare realizabil.Ce vreau sa fac:Pot programa foarte usor portul parallel, in sensul ca oricare din pini pot sa il comut de maxim 999 ori pe secunda. Si ma gandeam sa conectez motorasul la portul acesta, printr-un tranzistor de putere si un condensator. Asta daca exista tranzistori destul de puternici sa se descurce cu 24V si 2-3 A. Deci daca pinul are tensiune pe el, motorasul ar trebui sa se invarta la viteza maxima. Daca incep sa alternez momentele cu tensiune cu cele fara tensiune (CRED) voi obtine o turatie mai mica a motorasului...Sper ca ati inteles ce vreau sa fac, intrebarea cruciala este: Se poate, si daca da, ce tranzistor ar merge?Multumesc, Bogdan Link spre comentariu
cirip Postat Iulie 25, 2005 Partajează Postat Iulie 25, 2005 Salut,Ideea este corecta in principiu. Aceasta este una din modalitatile destul de eficiente de reglare a turatiei unui motor de CC. Se mai cheama PWM (Pulse Width Modulation).Nu ai nevoie de condensator ptr ca inductanta motorasului si cu masa inertiala a rotorului vor filtra PWM-ul, daca frecventa e suficient de ridicata. Problema e la comanda tranzistorului. Nu poti comanda direct din port ptr ca risti sa strici portul. Amplifica cu ceva si dupa aia da in tranzistor. O separare cu optocuplor ar fi parfum. Ptr comanda cred ca si un 2N2055 ar fi OK la tens si curentii de care ziceai.Un exemplu al unei astfel de metode este la comanda motoraselor cu perii de pe modelele radiocomandate. Gugal un pic ptr "PWM DC motor control" sau combinatii.Bafta,Cirip Link spre comentariu
Jules00 Postat Iulie 28, 2005 Partajează Postat Iulie 28, 2005 ceea ce a spus cirip e foarte adevarat. Eu incurajez sa folosesti optocuplor pt. ca la cel mai mic scurtciruit/greseala ai bulit ceva de pe placa de baza la portul paralel. Cred ca poti folosi si BD-uri cu radiator daca motorasul nu constituie o sarcina prea mare (sub 1.5A).Apropo, cum reusesti tu sa dai 999 impulsuri/sec din portul paralel? folosesti program sub MS-DOS sau Windows?P.S. sunt curios cum ar merge cu MOS-FET-uri....trebuie sa incerc asta! Link spre comentariu
nosferatu Postat Noiembrie 27, 2005 Partajează Postat Noiembrie 27, 2005 Cu 5 rezistente poti f usor sa faci un convertor digital-analog pe portul paralel..are 31 de nivele(daca iti este de ajuns).Intrebarea mea este-de ce reusesti sa scoti numai 999 de impulsuri?Nu inteleg ce vrei sa faci cu motorasul si cu turatiile tale controlate de calculator atata timp cat nu preiei si nr turatiilor printr-un sistem optic si le prelucrezi,pt ca nr turatiilor este influentat de sarcina pe motor. :yawinkle: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum