Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cablu ignifug e bun pt instalatie electrica la casa

Vizitator costache petrica

Postări Recomandate

• Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nightmare

4

• gcom61

3

• danb1974

2

• Spitfire

2

Top autori în acest subiect

ma intrebam daca tine la fel de mult ca ala mono filar de cupru?sa nu am probleme cu el sa il schimb sau altceva.ca am adus cablu de afara.cred ca e bun

Link spre comentariu

Nu ar trebui sa ai probleme cu el, doar ca la conexiuni trebuie sa folosesti pini sau capetele cositorite si conectori speciali, nu se rasuceste cum se face cu conductorul FY.

Link spre comentariu

Destul de costisitor din punct de vedere financiar si nu numai de lucrat cu astfel de conductor.Dupa cum au spus si colegii ai nevoie de cositorire acolo unde vin aparatele, apoi mai vine problema la executarea legaturilor in doze, unde este putin mai complicat daca vin multe fire in doza.In plus, din ce am obsevat eu, in timp firele incep sa se acopere cu un stat de oxid, asa ca nu mai fac un contact foarte bun intre lite ( fenomenul l-am obsevat si sub izolatia originala din PVC a cablului). Asta ar insemna o problema in cazul cablului multifilar, la cel momofilar nu este nici o problema, deoarece oxideaza doar la suprafata....

Link spre comentariu

Merci baieti pentru sfat. Deci iau alt cablu monofilar ca este mai simplu si mai bun din cate am inteles si mai rezistent.

Dar oricum il puneam pe mester sa-mi faca pe doua coloane ( baie, sufragerie, hol, doua dormitoare + bucatarie pe alte sigurante si separat centrala ) dar simple fara spoturi si altele. Poate imi mai dati raspuns. Si asa merge? Sau cel putin cat o sa ma tina cu multifilar?

10 - 20 - 30 ani?

Robeert: reeditat text ( atentie la majuscule. Ar fi trebuit inchis topicul, dar hai. ).

Link spre comentariu

foloseste papuci cositoriti sau rasuceste firele si cositoreste-le ,dar nu folosi pasta decapanta ci sacaz (pasta decapanta in scurt timp iti va intrerupe circuitele-le corodeaza chiar si sub izolatie.

Link spre comentariu

Cablul multifilar e chiar mai bun in dozele prizelor, e mai flexibil si nu te chinui prea mult la montarea unei prize, la blocurile cu cabluri de aluminiu, in schimb, e jale, ori se rupe, ori se taie firul de aluminiu, trebuie sa lucrezi cu grija.Faptul ca se formeaza o pelicula de CuO2 pe firele cablului, nu dauneaza cu nimic, sectiunea de ansamblu ramane aceeasi.

Link spre comentariu

Am vazut un cablu ars in perete (culmea e ca era de la lumini, de la un variator posibil supraincalzit care a luat foc) - ars pe lungime de citiva metrii chit ca era in tub metalicAsa ca... cine isi permite mai bine decit sa ai dupa aia surprize (se intimpla rar dar nimeni nu are scutire de la sefu mare)

Link spre comentariu

Cablul multifilar e chiar mai bun in dozele prizelor, e mai flexibil si nu te chinui prea mult la montarea unei prize, la blocurile cu cabluri de aluminiu, in schimb, e jale, ori se rupe, ori se taie firul de aluminiu, trebuie sa lucrezi cu grija.Faptul ca se formeaza o pelicula de CuO2 pe firele cablului, nu dauneaza cu nimic, sectiunea de ansamblu ramane aceeasi.

De acord cu tine,insa nu CuO2 constitue problema ci CuSO4 acolo unde este umezeala.Prin coroziune se reduce sectiunea conductorilor ducand pana la intreruperea circuitului.Poate ati observat in zonele umede ca firul de Cu nu se innegreste(CuO) ci mai mult se albastreste(CuSo4)O [amorsare a coroziunii] poate incepe chiar de la o lipitura cu cositor la care s-a folosit drept decapant pasta decapanta si nu sacaz.
Link spre comentariu

Acum, daca tot s-a ajuns la fineturi legte de cositorireacu decapare cu sacaz sau pasta decapanta, ar fi bine sa mentionam si ca, in Germania de exemplu, nu e voie sa se cositoreasca firele litate cu care se conecteaza prizele/intrerupatoarele/ce o mai fi cu surub, din cauza fiind maleabil, cositorul se deformeaza in timp, contactul se "slabeste", creste rezistenta de contact, apare focul.In Germania se folosesc "papuci" serizati (nu-s papuci, da' nu stiu exact cum se cheama, sunt ca niste tuburi metalice in care se baga sarma multifilara si se sertizeaza; tuburile au diverse sectiuni, sa se potriveasca sarmei).

Link spre comentariu

Se numesc pini terminali. La tablouri mari de distributie in general se foloseste fir litat si pini terminali pentru realizarea traseelor in tablou. Imaginati-va cum ar fi sa rezlizezi conexiunile intre diverse componente (sigurante, repartitor, cleme WDU, etc) din fir solid de 10 sau 16 mmp.

Link spre comentariu

Nu este interzisa cositorirea,este chiar recomandata(mai ales uz militar)insa, pentru operativitate, se foloseste acea sertizare care este mult mai simpla si mai putin costisitoare.In zonele cu umiditate ridicata nu se foloseste sertizarea fara cositorire.Un cunoscut a lucrat in Irlanda ,si toate clemele de legatura pt. actionarea unor motoare electrice mari ,dupa sertizare erau cositorite in baie de cositor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări