Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa construiti un PCB UV Exposer dintr-un scanner vechi!


alexmirica

Postări Recomandate

Salutare!

Am initiat acest topic sa va dau si voua indicatii cum sa va construiti un UV Exposer pentru cablaje imprimate cu fotorezist dintr-un scanner vechi.

Intai demontati scannerul vechi, astfel incat sa ramana doar carcasa cheala-cheala + geamul.

Puneti deoparte panoul frontal cu butoane (daca nu are asa ceva nu e o tragedie, faceti singuri niste butoane), inverterul pentru lampa scannerului si mufa de alimentare la 12V (daca are asa ceva).

Realizati circuitul conform schemei atasate, este de preferat ca sa fie 4 placi distincte:

- panoul cu butoane recuperat de la scanner

- panoul cu afisajul LED cu 7 segmente (afisoarele trebuie sa fie cu catod comun)

- main board

- inverterul

 

Daca scannerul nu a avut panoul cu butoane, puteti sa realizati afisajul, mainboard-ul si butoanele pe un singur cablaj.

Programati PIC-ul cu HEX-ul furnizat in atasament. Cine nu poate programa imi dati un PM si fie veniti la mine cu PIC-ul (sau mi-l trimiteti prin posta) sa vi-l programez free, fie va trimit un PIC16F690 gata programat prin posta cu plata ramburs la pretul de lista al PIC-ului (7,5 ron la Comet Electronics + taxe postale).

Lampile UV sunt procurate de la Obor la 6 lei bucata - am folosit 4 tuburi pe care le-am inseriat si le-am conectat la inverter.

Montati totul si testati-l.

 

Cele 6 butoane sunt:

RESET - reseteaza totul, opreste lampile si seteaza timer-ul la 0 secunde.

UP - incrementeaza timerul cu 10 secunde pana la maximum 9min 59 sec.

DOWN - decrementeaza timerul cu 10 secunde

START - porneste lampa si timerul va porni, si la expirarea timpului lampa se va opri si pe ecran va aparea "End". Pentru a confirma apasati STOP sau RESET.

STOP - opreste lampa si timerul se va opri, timpul ramas pastrandu-se in memorie. Va aparea pe ecran mesajul "End".

PREHEAT - preincalzire. Porneste lampa pentru 1 minut pentru a o preincalzi. La terminarea timpului pe ecran va aparea mesajul "End" iar timer-ul va reveni la timpul ramas anterior pornirii preincalzirii.

 

Simplu de folosit si practic.

Cateva foto:

http://img692.imageshack.us/img692/9451/pcbtimer1.jpg

http://img25.imageshack.us/img25/9639/pcbtimer2.jpg

http://img46.imageshack.us/img46/5144/pcbtimer3.jpg

http://img692.imageshack.us/img692/4122/pcbtimer4.jpg

http://img521.imageshack.us/img521/4161/pcbtimer5.jpg

http://img269.imageshack.us/img269/170/pcbtimer6.jpg

 

Si video:

 

Pentru intrebari nu ezitati sa postati aici sau sa imi dati un PM.

 

Succes!

Link spre comentariu

Foarte interesant "proiectul" tau. :aplauze Un cablaj pentru timer nu ai facut [desenat]?Se poate seta PIC-ul sa incrementeze/decrementeze cu 1 sec in loc de 10sec si sa temporizeze mai mult de 9min59sec?Daca DA, as fi interesat de un PIC gata programat [si cumparat de tine].Pot folosi un "inverter" de la becurile economice pentru 6 neoane "negre"?Daca NU, am un invertor facut de mine pentru tuburi de 40w si am sa-l folosesc.

Link spre comentariu

Iti raspund punctual:- n-am facut cablajul pe motiv ca nu am de ce, deoarece nu aveam inca PCB exposer ca sa fac cablaj :)- l-am facut pana la 9:59, deoarece nu este necesara expunerea peste 10 minute a cablajului niciodata. Evident ca se poate mai mult, pana la 99:59, prin adaugarea unui afisor cu 7 segmente si renuntarea la un buton (observati ca pinii sunt folositi cu totii) sau schimbarea PIC-ului cu altul mai mare. Insa am mers pe acest PIC deoarece este ieftin, are oscilator INTERN (nu este nevoie de quartz), astfel incat sa il poata monta oricine fara a avea grija quartzului cu problemele lui la imperecherea cu condensatorii de 33pF.- initial a fost cu incrementare/decrementare cu 1 secunda, dar am observat ca butonai de iti iesea pe nas pana cand setai la 4:40 de exemplu, asa ca l-am modificat sa incrementeze/decrementeze cu 10 secunde. Nu mai vorbesc ca diferentele de la 1 la 10 secunde sunt mici la expunerea cu UV.- daca observai, vedeai ca PIC-ul nu face nimic altceva decat sa armeze releul, asa ca tu poti monta si bec daca vrei la 220V, conectandu-l corespunzator la releu. Posibilitati de conectare al neonului sunt multiple, dar am mers pe varianta low cost, prin reutilizarea inverterului deja existent pe scanner- inverterul de scanner l-am probat si merge si la inserierea a 6 (SASE) neoane UV. Pentru repetitivitate am folosit inca 4 invertere DIFERITE pe care le detin de la recuperarea lor de la diverse LCD-uri sau scannere.Succes!

Link spre comentariu

- inverterul de scanner l-am probat si merge si la inserierea a 6 (SASE) neoane UV. Pentru repetitivitate am folosit inca 4 invertere DIFERITE pe care le detin de la recuperarea lor de la diverse LCD-uri sau scannere.Succes!

Asta ar fi foarte bine, dar lampile sunt alimentate la putere maxima? Poti masura de exemplu curentul de intrare in invertor ca sa stim ce putere consuma? (banuiesc ca se alimenteaza pe la 12V sau ceva de genul, nu?)
Link spre comentariu

Evident ca am probat si intensitatea luminoasa, comparand luminozitatea cupland intai o singura lampa, apoi 4 lampi, si intr-un final 6. Intensitatea luminoasa scade putin, insa in nici un caz la jumatate. Ochiometric vorbind, ca nu am nici un fel de luxmetru.Am pus de fapt 4 lampi UV si 2 normale, de proba, ca in proiectul meu am pus la final doar cele 4 lampi UV. E suficient sa acopere uniform toata foaia A4 cat are scannerul. Si de la 4 la 6 diferenta este mai mare de luminozitate fata de cea dintre 3 si 4 lampi (care e neglijabila).Curentul consumat l-am masurat anul trecut, daca nu ma insel era de 95mA. O sa ma uit maine sa vad cati mA "trage" toata instalatia. Si da, TOATE inverterele merg la 12V. Nu e critica tensiunea, trebuie sa am intre 9 si 18V, circuitul facand treaba cu brio datorita 7805-ului si a condensatorului de 100uF care e arhisuficient! Toate inverterele sunt banale bistabile cu 2 NPN-uri si un traf cu secundar baban (3-5000spire), varistor si atat. (fix datorita varistorului am intensitate luminoasa aproape constanta indiferent daca sunt 1, 2 sau 4 neoane!).Am o sursa SMPS de 12V/500mA si nu s-a parlit pana acum, deci cam duce orice traf de 12V toata instalatia.

Link spre comentariu

pun si eu pozele cu "scanerul meu de expus" atat ca eu am folosit tuburi UV Actinic BL (am si pozat) nu "black light" si temporizatorul este dupa schema lui Turbokeu ( http://www.turbokeu.com/myprojects/countdown3.htm ) care incrementeaza cu 1 sec. droserele electronice sunt din niste becuri economice din cele mai ieftine. am mai pus o folie de staniol pt. o buna dispersie a luminii. dupa ce incalzesc tuburile (le programez pe 5 min) pun cablajul cu filmul, apas cat mai ferm capacul (pt. un contact cat mai bun, de fapt ar fi buna o vacuumare) si pun pe 24 sec. si .... gata cablajul! urmeaza baia de soda caustica, corodarea, inca o baie de soda si gaurirea!

Link spre comentariu

Poti masura de exemplu curentul de intrare in invertor ca sa stim ce putere consuma? (banuiesc ca se alimenteaza pe la 12V sau ceva de genul, nu?)

Am masurat instalatia, in standby curentul este de 50mA @12V, iar cu neoanele aprinse curentul este de 240mA @12V.De remarcat ca nu foloseste filamentele neoanelor, deci este LONG LIFE, asta e avantajul folosirii cu inverterul FL de la scanner fata de folosirea unui drosel (poate sa aibe si filamentele parlite, ca merge).
Link spre comentariu

Servus,

 

eu am facut o cutie suplimentara pentru a ascunde droselele si starterele. Sub neoane am pus o oglinda. Ca timer am facut unul simplu cu E555, deocamdata. Timpul de expunere e de 5 minute.

 

Posted Image

 

Posted Image

Link spre comentariu

Se pare ca inca nu l-ai folosit. Nu ai terminat de facut legaturile la tuburi, sau cel putin asa pare in poze.Tuburile sunt de 8w sau 6w?Eu am 6 tuburi de 6w si vroiam sa le pun inseriate, fiecare tub cu starter in paralel, la un singur balast de 36w [40w].Dar cred ca pun totusi un invertor pentru neon [sau cel al lampii scannerului], pentru economie de spatiu si greutate.Sa vad cum fac partea de temporizare deocamdata.Nu era mai bine sa ai fasii taiate de oglinda, montate cam asa: \'/ \'/ \'/ \'/ sub fiecare tub?

Link spre comentariu

Pozele sunt din timpul executiei. Tuburile sunt de 8W. Nu e nevoie sa te complici cu oglinzi gen "Arhimede arde corabiile romanilor", cutia funtioneaza perfect cu o simpla oglinda sub neoane. Timpul de expunere optim l-am aflat dupa un set de teste si este de 5 minute.Am postat o poza aici viewtopic.php?f=35&t=5017&start=75 cu placute realizate cu cutia asta.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Datorita necesitatii de a realiza cablaje bune si inspirat din topicurile acestui forum si nu numai am decis sa - mi fac si eu asa ceva si am reusit sa gasesc un scaner dezafectat care are suficient loc pt a monta in el tot ce e nevoie. Din teste si din dorinta de a exista o iluminare constanta am concluzionat ca pentru o iluminare cat mai uniforma sa pun distanta dintre tuburi egala cu inaltimea tub uv suprafata expusa (tuburile sunt puse pe latimea scanerului deoarece am voit sa exclud iluminarea moarta din dreptul filamentelor) .Astfel pe toata distanta A4 (chiar o idee mai mare a scanerului am pus 9 tuburi de 8 W ).Alimentarea lor este in serii de 3 tuburi (chiar merge)Am mers pe balasturi electronice vito de 2*18 W deoarece am crezut ca voi face economie dar pina la urma a trebuit sa pun 3 bucati,deoarece nu pot aprinde ambele ramuri desi au inductante separate.Din experimentele facute am ajuns la concluzia ca am lumina prea puternica deci contrast slab.Timpul de expunere este situat la 50-70 secunde.am dorit sa reduc iluminarea micsorand c-urile din drosele dar nu am reusit. se incingeau tz urile peste 100 grade.Niste idei pt micsorarea iluminarii mi ar fi de mare ajutor avand in vedere urmatoarele: 1 vreau sa pastrez dispunerea si numarul tuburilor (pot modifica daca va fi nevoie nr de tuburi inseriate) 2 nu doresc sa modific bobinele din balasturi (daca adaug bobine suplimentare scade curentul intradevar dar risc sa nu se mai aprinda) 3 nu pot modifica distanta tuburi - sticla (datorita carcasei)P.S. Eventual sa construiesc 3-4 convertoare de la 12V (greu cu trafurile de ferita si sarma) Multumesc

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

P.S. Eventual sa construiesc 3-4 convertoare de la 12V (greu cu trafurile de ferita si sarma)

Mai bine folosesti montajele electronice de la becurile economice de 22w pentru seria de 3 neoane [3x8=24w].Folosesti 3 montaje de la becurile economice [chinezarii, nu de "firma''] pentru alimentarea celor 3 ''baterii'' de cate 3 neoane.La cat de ''des'' vor fi folosite, trebuie sa tina destul timp, doar nu faci 8 ore pe zi si in fiecare zi cablaje. Eu am legat, deocamdata, doar cate 2 neoane de 6w inseriate, la cate un montaj electonic de la becuri economice de 22w si merge super.Am sa incerc sa leg si eu cate 3 inseriate [am in total 6 neoane de 6w], sa vad cum merg.[attachment=0]UV Exposer-4.jpg[/attachment]L.E.Nu erau definitiv montate neoanele [se vad ca sunt putin inclinate] :rade:
Link spre comentariu

P.S. Eventual sa construiesc 3-4 convertoare de la 12V (greu cu trafurile de ferita si sarma)

Mai bine folosesti montajele electronice de la becurile economice de 22w pentru seria de 3 neoane [3x8=24w].Folosesti 3 montaje de la becurile economice [chinezarii, nu de "firma''] pentru alimentarea celor 3 ''baterii'' de cate 3 neoane.
Se pare ca nu merge sa duca o "baterie'' de 3 neoane. Nu a mers la 3 neoane de 6w, ale mele, a cedat montajul chinezesc. :sparge: Dar la 3 neoane de 8w, ale tale. :speriat Cred ca cel mai bine este, ca fiecare neon sa fie alimentat dintr-un montaj de la becuri economice de 15-20w, pentru o siguranta in functionare. :da
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

De unde ati cumparat neoanele si cat e unu?tocmai am facut rost de un scaner super calumea are 48 CM lungime si as vrea sa pun 4 neoane pe lungime de cate 30 CM.AM 2 balasturi electronice PHILIPS HF regulator II model HF-R 214 35 TL5 ELL 220-240Merg conectate 2 neoanePot varia puterea neoanelor aplicand o tensiune intre 1 si 10 V (min reg.level 1% )E cineva dispus sa facem un schimb dau un balast pe 2 tuburiinca ceva pot folosi neoane 4 neoane normale de 24 W stiu ca si alea emit UV

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

Ma ajutati va rog si pe mine? Am 6 neoane de 8W UV cumparate de la Dedeman. Am un scaner vechi, un droser de 58W si 6 starterre PHILIPS.Ma puteti ajuta cu un montaj pt. un Exposer fara temporizator. Ce imi mai trebuie? Va multumesc anticipat. Tuburile sunt pt. pest repeller. Nici nu stiu la cat se alimenteaza. Ma doare capul.....

Editat de Badrian1985
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări