Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte VTP.Un proiect HW204(Ciare)+DT300(Monacor)

sandugeorge316

Postări Recomandate

Bine pus punctul pe i. De mult am vrut si eu sa scriu ceva asemanator dar nu am vrut sa........ incing spiritele, asa ca mi-am vazut de treaba. Constat cu placere ca nu sunt eu nebun, si ca parerile mele despre goarne, linii de transmisie, etc. coincid 100% cu ce s-a scris mai sus. Dupa cum spune autorul, chiar si laudatul si mega utilizatul Fostex 206 pe care l-am inspectat atent e departe de sunetul hi-fi.Trebuie insa privita si cealalta parte a problemei, si anume ca sunt unii carora le place sunetul detaliat si intepat, lipsit de bas. Pentru unii este o solutie. Asa cum se scrie mai sus - sunt si unii care nu stiu ce inseamna sunet hi-fi si sunt impresionati de detaliile prezentate de aceste incinte\difuzoare.

Te rog sa faci un efort si sa asculti aceste incinte , cede-ma ca merg mult sub 30Hz , asa la prima auditie !Am precizat ca am mai ascultat VTP-uri si unele chiar nu coborau sau coborau dar cu deficiente , nu contest acest lucru . Cum nu contest deficientele constate de tine la unele incinte de acest tip .DAR aceste incinte sunt altceva : asta vreau sa se inteleaga din postarea mea.(Pe de alta parte nu cred ca poti folosi intr-o camera de bloc de 12 ...16 metri patrati nici una din incintele mai rasarite ca sa nu zic de cele de referinta . Pentru aceste camere chiar si Triangle Antal Ex care le am eu sunt incinte mari si grele.)VTP-urile despre care vorbim aici sunt poate cele mai bune pentru astfel de camere .Mie nu-mi place sunetul lipsit de basi !... De fapt cred ca tu stii asta dar exagerezi de dragul efectului dramatic .....
Link spre comentariu

cand o sa termin VTP-urile mele se va putea fac direct comparatia cu Triangle Antal EX acasa la mine si daca mai apoi gasesc timp sa le duc in showroom la Tibi Vicol voi face comparatia directa cu cel putin 5 incinte diferite in gama de pana la 10000 euro printre care si Viena Acoustic Grand Concerto / Baby Concerto atat pe lampi cat si pe semiconductoare .

:aplauze !!! Este un pas mare inainte! Ramane sa facem ca in armata: sa "bifam" AMR-ul pana la acel eveniment. :limb: . Daca va putea sa fie si CBI (parca el sta cel mai aproape de Bucuresti) prezent la eveniment ar fi fain. Restul, care stau mai departe cred ca nu vor putea sa participe, desi ar fi indicat. Este frumos cand se joaca deschis. Singura problema pentru multi este cum sa bage VTP-urile in casa pentru ca: Triangle Antal Ex au totusi WAF-ul mare!!! Trebuie lucrat serios la finisaj la VTP-uri pentru a ajunge la un WAF acceptabil.
Link spre comentariu

WAF-ul este o MARE problema, nu doar la vtp-uri, si nu [doar] din pricina finisajului... :aut: :cry: Imi permit sa te contrazic Dan Zup, intr-o camera de 16mp se pot asculta si [clone de] Watt Puppy, si inca fara nici o problema. Cu vtp-uri pe 2 cai, cu difuzoare de 8" nu vei scoate 30hz la mai putin de -8-10dB. Chiar cu difuzoare de 12" - adica realmente ditamai sifonierele, tot nu ies 30hz sub -5-6dB. Sa pastram totusi proportiile.LE* - Adi, nu ma intelege gresit. Fostexurile au un sunet al lor, specific, si prezinta cel putin elemente de hi-fi, mai mult decat Visaton BG20 si mult mai mult decat SAL-uri sau chiar PA800[K]. Daca pot sau nu sa fie incadrate la adevarate incinte hi-fi - nu stiu. Pentru unii - cu siguranta ca da, pentru altii poate ca nu. Stii foarte bine cam pe unde este acum stacheta - ce se numea hi-fi cu 30 de ani in urma acum se numeste ultra high-end, hi-fi-ul fiind considerat tot ce pleaca de la Logitech in sus ...Totusi 3 utilizatori diferiti de Fostex [in vtp-uri] mi s-au plans de un sunet agresiv si obositor dupa cateva zeci de minute. Toti ma intrebau ce se poate face la filtre ... Evident ca tine mult de preferinte, dar deja este improbabil ca oameni din 3 colturi diferite din tara, care nici macar nu au auzit unul de altul, sa reclame aceeasi problema imaginara.

Link spre comentariu

Am recitit si abia acum mi-am dat seama - voi nu ati ascultat incintele decat pe muzica. Cei "30hz si mult sub, prezenti de la prima auditie" au fost o apreciere acustica pe muzica !Faceti un test extrem de simplu: folositi un generator de tonuri - poate fi si soft, e suficient pt inceput. Generati semnale de 1000hz, 200hz, 100hz, 50hz, 30hz, 20hz si ascultati. (Nu mai spun sa masurati cu un microfon si o placa de sunet ca o sa ma injurati.) Probabil se va simti ferm si clar la ureche diferenta in nivelul sonor reprodus => sunt acei - xdB de care scriam mai sus. Daca sunt -6 deja se aude sensibil mai incet.

Link spre comentariu

Am recitit si abia acum mi-am dat seama - voi nu ati ascultat incintele decat pe muzica. Cei "30hz si mult sub, prezenti de la prima auditie" au fost o apreciere acustica pe muzica !Faceti un test extrem de simplu: folositi un generator de tonuri - poate fi si soft, e suficient pt inceput. Generati semnale de 1000hz, 200hz, 100hz, 50hz, 30hz, 20hz si ascultati. (Nu mai spun sa masurati cu un microfon si o placa de sunet ca o sa ma injurati.) Probabil se va simti ferm si clar la ureche diferenta in nivelul sonor reprodus => sunt acei - xdB de care scriam mai sus. Daca sunt -6 deja se aude sensibil mai incet.

Am mai facut acest test la alt proiect. Este relevant la conditiile din camera respectiva.Insa, observ, ca nu intelegi cum funtioneaza aceste incinte. Hornul poate duce citeva octave in jos (maxim 5-6) raspunsul traductorului.Si in conditiile acestui proiect, deschiderea fiind la podea, poti sa mai ai un cistig de 3 dB pe zona de bass.Eu cred ca tu totul compari cu incintele bass reflex si compresie unde esti limitat de Fs-ul traductorului. Si aici esti limitat, dar hornul tocmai aici te ajuta.Hornul functioneaza altfel. Citeste un pic aici http://en.wikipedia.org/wiki/Horn_loudspeakerCa sa nu zici ca suntem noi fixati pe o idee (cei care apreciaza aceasta solutie de incinta).
Link spre comentariu

Te rog sa faci un efort si sa asculti aceste incinte , cede-ma ca merg mult sub 30Hz , asa la prima auditie !Am precizat ca am mai ascultat VTP-uri si unele chiar nu coborau sau coborau dar cu deficiente , nu contest acest lucru . Cum nu contest deficientele constate de tine la unele incinte de acest tip .DAR aceste incinte sunt altceva : asta vreau sa se inteleaga din postarea mea.(Pe de alta parte nu cred ca poti folosi intr-o camera de bloc de 12 ...16 metri patrati nici una din incintele mai rasarite ca sa nu zic de cele de referinta . Pentru aceste camere chiar si Triangle Antal Ex care le am eu sunt incinte mari si grele.)VTP-urile despre care vorbim aici sunt poate cele mai bune pentru astfel de camere .Mie nu-mi place sunetul lipsit de basi !... De fapt cred ca tu stii asta dar exagerezi de dragul efectului dramatic .....

OK, am sa fac tot posibilul sa le ascult.Nu, nu exagerez pt. ca nu stiu ce iti place tie. Oricum, in opinia mea Triangle sunt si ele cu mediile-inalte cam in fata.
Link spre comentariu

Nu Liviu, nu fac nici o confuzie. Stiu f bine cum fct un horn, iar cuplajul cu podeaua este valabil la orice incinta (benefic sau nu.). La hornuri este chiar problematic cateodata - fct. de camera. 6 octave ... doar daca socotesti fractiuni de hertz .

Link spre comentariu

Insa, observ, ca nu intelegi cum funtioneaza aceste incinte. Hornul poate duce citeva octave in jos (maxim 5-6) raspunsul traductorului.Si in conditiile

Parerea mea este ca singurul mod in care hornul extinde raspunsul in joase a traductorului cu 5-6octave este posibila doar daca traductorul era folosit initial fara incinta. :rade: O octava, la putere maxima, ar fi un raspuns mai realist si la un volum total care intrece de multe ori un banal bas reflex, deci f greu de integrat in casa.DLE MAteescu, nu prea imi place sa ii amestec pe altii in dicutie, dar multe dintre afirmatiile dvs se cam contrazic reciproc cu ce a spus DNA de-a lungul timpului. Nu vreau sa detaliez in mod public ca mai mult ca sigur se va lasa cu balci.
Link spre comentariu

DLE MAteescu, nu prea imi place sa ii amestec pe altii in dicutie, dar multe dintre afirmatiile dvs se cam contrazic reciproc cu ce a spus DNA de-a lungul timpului. Nu vreau sa detaliez in mod public ca mai mult ca sigur se va lasa cu balci.Chiar? Poti sa-mi reamintesti pe mp! Mai uit! Si nu-mi aduc aminte sa fi avut opinii divergente!Dar, cu difuzoarele nordice a spus-o de mai multe ori, inclusiv pe HF&Multi! Nu-mi vine a crede ca nimeni nu isi mai aminteste, iar informatia este oficiala in data sheet-urile produselor.

Link spre comentariu

Nu cred ca mai intereseaza pe nimeni la ora actuala ca-s facute in china sau nu. Daca e pana acolo in china se fac lucruri care cer precizie mai mare decat niste amarate de difuzoare.Deci?Bune sa fie, si aici intervine si gustul.

Link spre comentariu

Bune sa fie, si aici intervine si gustul.Bune sa fie, dar de ce anume sa fie bune??? Da! Aici intervine gustul dar si acustica si nu acustica inventata la Iasi (unde nu e valabila functionarea hornului ca element de cuplaj, iar cei care construiesc VTP-uri sunt pupincuristii mei!)Retine, te rog, inca o data: nu am obligat pe nimeni sa construiasca VTP-uri, daca au construit astfel de incinte, au facut, probabil, o variatie de la clasica lada cu difuzoare care, la o investitie mica, e mai bine sa o cumperi din magazine, ai astfel pe ce si pe cine sa dai vina. Daca au facut altceva si in final, realizarea, buna sau rea, le-a placut, asta nu inseamna ca s-au transformat nici in adeptii lui Voigt sau ai mei si nici in pupincuristi. In definitiv, mai toti sunt oameni maturi si probabil s-au facut ca nu observa grosolania.

Link spre comentariu

E simplu : cand o sa termin VTP-urile mele (Sandu mi-a promis cutiile lui , iar Liviu a promis ca ma ajuta la filtre si voicingul final al incintei acustice , iar pe VTP o sa-l rog de o sursa buna de difuzoare ) se va putea fac direct comparatia cu Triangle Antal EX acasa la mine si daca mai apoi gasesc timp sa le duc in showroom la Tibi Vicol voi face comparatia directa cu cel putin 5 incinte diferite in gama de pana la 10000 euro printre care si Viena Acoustic Grand Concerto / Baby Concerto atat pe lampi cat si pe semiconductoare .Promit ca sa fac aceste teste .

Asta este intr-adevar, cea mai buna idee, de a asculta live aceste incinte alaturi de altele.

Jawohl! L1030 recondiţionate, cele de sus sînt Heco, ceva xx120 reparate şi modificate şi jos Living Audio CE-2aIII din 1975, schimbat diful de înalte şi făcute bas-reflex. :rade:

Am ascultat citeva modele de la Braun pe compresie si am fost placut surprins.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări