Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte VTP.Un proiect HW204(Ciare)+DT300(Monacor)

sandugeorge316

Postări Recomandate

Vizitator Semper2U

Ca beneficiar al proiectului imi pot spune si eu parerea. Marturisesc ca nu am cunostinte de electronica insa am urechea cat de cat formata. In copilarie si adolescenta am avut tangenta, destul de consistent, cu salile de concerte (RTV, Opera, Ateneu) si am avut ocazia astfel sa asist la concerte (in special Iosif Conta - RTV si Ludovic Baci - Opera), si asta vreo 5 ani de zile. Pe langa aceasta am putut cunoaste destul de bine cum suna instrumentele luate individual, asistand la repetitiile filarmonicii si ale orchestrei operei romane, de la timpan la trianglu.Prin urmare concluzia mea nu are la baza principii tehnice (nu inteleg nimic din masuratori, simulari, grafice, tabele etc.) ci priveste practic scopul final: cum suna muzica in boxe. Si pot spune sincer ca incintele astea "canta". Separatia si armonia instrumentelor in muzica clasica este aproape de original, de sala de concert. Marturisesc ca am auzit instrumente care, pana acum, nu le regaseam in acelasi release ascultat pe boxele precedente (sau pe altele ale prietenilor, toate fiind incinte din comert). Cel putin, la un pasaj foarte complex in armonici al unui concert de orga, atat incintele cat si ampliful (PP 6p14p, 6n6p, 6n2p trioda - 18W), au trecut cu brio, fara sughituri, de ziceai ca esti in catedrala. Sau, la fel de bine au fost redate Anotimpurile lui Vivaldi pe care le folosesc ca si criteriu de comparatie in diferite lanturi audio. Senzatia era ca iti vine sa te ridici de pe canapea in picioare si sa aplauzi, ca si cum te-ai afla la concert.Pe langa muzica clasica am ascultat si disco. Si aici treaba sta exceptional, se aude ca in club, fara incalecarea mediilor cu basul si inaltele, chiar la volum peste mediu. Datorita SPL-ului mare (peste 100dB), volumul amplifului mai mult de 1/4 face sa iti fie jena de vecinii cu care dai ochii a doua zi. Faptul ca sunt beneficiarul proiectului nu ma face sa fiu subiectiv in aprecierea acestor incinte. Liviu imi este prieten si nu mi-ar fi rusine sa ii zic ca e ceva care nu-mi place. Le-ar lua si le-ar bibili (le-a bibilit oricum, destul, impreuna cu dl. Mateescu si dl. Sandu, sunt perfectionisti si nu fac rabat de la calitate) pana ar iesi ce trebuie.In concluzie a fost un proiect la care s-a lucrat din greu, mai multe luni, cu incercari, teste, comparatii, facut si desfacut, refacut si retestat. Insa finalul e pe masura eforturilor iar proiectul poate fi unul de referinta in configuratia data.

Link spre comentariu

Buna seara,

Ma bucur ca am avut ocazia sa ascult incintele VTP construite de Liviu pe baza modelului conceput de domnul Mateescu si cu ajutor acordat si de domnul Sandu.

Ca un incepator in ale auditiei incintelor DIY, dar un ascultator amator cu o experienta cel putin medie, pot sa spun ca sunt deosebit de placut impresionat de aceste incinte.

Comparate cu incintele mele (Revolver Audio 5, de fabricatie englezeasca - http://www.revolveraudio.co.uk/music_series.htm), incintele VTP ascultate vineri seara sunt net superioare, avand un sunet clar si o dinamica superioara. In plus, sunt incinte de 2 cai, iar ale mele de trei cai, cu doua difuzoare destinate frecventelor joase.

Modalitatatea in care sunt construite incintele VTP avantajeaza insa foarte mult difuzoarele si rezultatul este unul asteptat de un ascultator pretentios si anume dinamica sunetului si liniaritatea raspunsului, un sunet care nu avantajeaza o parte a spectrului de frecvente audibile, ci il reda in intregime cu fidelitate.

Asa cum am spus si la subiectul privind amplificatorul PP cu 6P14P, incintele VTP au un sunet frumos, foarte amplu, pe care l-am putut mereu compara favorabil cu realitatea.

Dar, de! Asa cum spune si domnul Mateescu, nu pretul este cel care determina calitatea incintei, caci, la o pereche de incinte de 3000 de Euro, daca faci un calcul (care sa tina seama de toate cheltuielile: manopera, furnituri, transport, marketing, etc), ajungi la concluzia ca, de fapt, pretul de fabrica al difuzoarelor este undeva la 10 Euro bucata, poate chiar mai putin.

Ramane sa alegem noi: ne batem putin capul, folosim concluziile si munca de ani a celor care au studiat, experimentat si tras concluziile oferite aici, pe forum, cu generozitate in mod gratuit, sau ne prindem in jocul vanzatorilor de vise scumpe si dam o gramada de bani pe ceva despre care, pe urma, nici in sine nu avem curajul sa recunoastem ca nu ne place.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Astazi am ascultat si eu aceste boxe .

Eu zic asa lasati cutiile / boxele / proiectele la care lucrati !

Aruncati toate celelalte proiecte diy de boxe !!!

Apucati-va doar de acest proiect si nu mai trebuie sa cautati nimic .........

Mai mult decat sa constat ca lumea traieste in ignoranta si sa-i trezesti la viata nu pot face .

Atat mai am de spus : merge-ti si ascultati aceste boxe .

(..valabil mai ales pentru cei care au incinte de mii si zeci de mii de euro bucata )

Link spre comentariu

204 +264 in VTP . E vorba de incintele pe care le-a construit Liviu Ianus pentru Semper2U .BLH-ul este in alt topic.Danzup nu a avut ocazia sa asculte hornurile.Mai precis ,astazi a avt loc o intalnire a catorva useri de pe forum acasa la Semper2U unde au participat VTP,Liviu Ianus,Zal ,Danzup si subsemnatul ,unde, pe aceste incinte s-au testat mai multe surse de semnal si cateva amplificatoare cu tuburi.Multumim gazdei pentru ospitalitate .A fost o intalnire reusita ,plina de voie buna din care am avut de de invatat cate ceva.

Link spre comentariu

Dan Zup, nu te supara ca te intreb, dar tu ai ascultat vreodata incinte de MULTE mii de euro ? Si NU la Arena, ci in showroomul dealerului, macar cateva ore, in liniste. Si nu incinte de 1-2-3 sau 4000eu. Incinte de 15-20.000 euro sau de 40.000 sau chiar cele de 270.000 (G-Ph). Toate sunt in Bucuresti, aproape de tine.E foarte usor sa fii entuziasmat la o auditie, ATUNCI CAND NU EXISTA UN TERMEN SERIOS DE COMPARATIE !Abia cand sunt puse alaturi sistemele si se face comparatia - are sens un astfel de verdict.Devine trist cand un user cu realizari remarcabile cade intr-o astfel de capcana si da astfel de verdicte.Daca vrei sa fii credibil fa efortul de a iti lua jucariile in spinare, si fa o auditie comparativa la unul din dealerii unde se gasesc sistemele scumpe. Ambii sunt amabili si daca ii rogi vor accepta.Un amic din Iasi, detinator de vtp-uri, a fost si a ascultat Magelanurile Concerto. Si a spus ca nu i-a placut sunetul. Deloc, fie ca erau conduse de M6000, fie de alta dihanie, am uitat ce era. Ok, este parerea lui, nu sunt de acord cu ea, dar i-o respect. Dar el macar a facut efortul - si inca de 2 ori, sa mearga acolo si sa asculte. Tu ai fost ? Un alt amic a facut efortul sa care din Iasi 2 monstri de amplificatoare facute de el, tocmai pt a le compara cu CELE SCUMPE. Nu a fost mutumit de rezultat - nu a fost cel sperat, i-a multumit frumos dealerului si s-a intors la "planseta".Abia dupa o astfel de auditie compartiva se pot da verdicte - si nicidecum altfel.

Link spre comentariu

Ptr o cameră de circa 20m2 boxele sună foarte bine. Depinde mult de sursa de sunet (noi am schimbat vreo 8 cd-uri diferite, plus pick-up cu cele necasare), cît şi de ampliful folosit.Sigur că există şi alte combinaţii posibile de difuri, sau loc de perfecţionare, mie mi s-au părut în regulă, deşi sînt adeptul boxelor mai puternice, aşa ptr orice eventualitate.

Link spre comentariu

Mitul ca boxele scumpe chiar suna "scump", adica exceptional, trebuie privit cu scepticism.

Intr-adevar sunt boxe extrem de scumpe, de referinta, care suna exceptional, insa in Romania am ascultat pocnitori de mii de euro.

Ca o fi fost camera, amplificatorul, boxele (ne-rodate), sursa, machingul intre ele de vina, habar nu am, dar sunau extrem de ciudat ca sa nu spun prost.

Subiectul de fata (VTP cu Ciare) sa vrut un sistem accesibil, ca si costuri, simplu de facut si sa incapa intr-o camera de bloc. Am urmarit sa obtin o cutie mai mica si sa am totusi un raspuns bun din cutie, atit. Restul au fost corectate cu minet si din filtru.

"Defectul" VTP-urilor este ca ies mari incintele. Am 2 "frigidere" in casa si stiu ce spun.

Puterea difuzoarelor este 100 w RMS eu am "dat" cu 50 W RMS in ele si nu au sughitat, dar au "sughitat" vecinii - este prea mult chiar si in 50 mp. Sunt declarate 92.5 dB daca mai adaugam 3 dB pt ca sunt 2 boxe avem aproximativ 95.2 dB. Cred ca scopul propus a fost atins: cutie acceptabila ca dimensiuni, difuzoare cu Spl mare, timbru placut.

Nu stiu daca am ascultat destule boxe de "referinta", dar proiectul isi merita fiecare banut.

Si as putea spune ca, da, pina la 2000 - 3000 de euro (boxe comercializate in Romania, inclusiv SH) "tin piept", boxelor cu pedigree.

Nu stiu cum suna toate boxele de zeci de mii sau sute de mii (audiofile, nu de concert) si nu ma pot pronunta.

Eu am cheltuit o gramada de bani pe "scule", o parte aflate in colectie, iar proiectul acesta nu este din categoria - bani aruncati pe marketing. Ca or fi alte traductoare care sa "sune" mai bine (in pretul acesta am mari indoieli), probabil, dar nu acesta a fost scopul proiectului.

Atasez linkul cu intilnirea:https://picasaweb.google.com/100591562823636348352/IntilnireOctober82011 si proiectul https://picasaweb.google.com/100591562823636348352/TqwtCiareHw204Ht264

Link spre comentariu

spl-ul declarat e una,cel rezultat,depinde,dar egal sau mai mare nu prea se poatecam neinspirata atat asezarea boxelor cat si a punctului de ascultare.Acolo se aduna toata bubuiala camerei :cry: ,de obicei rezulta in cea mai buna pozitie boxe/ascultator pt bas maxim :(

Link spre comentariu

Buna ziua. Am si eu o intrebare, si anume care au fost rezultatele si parerile in configuratia cu DT 300. Sunt posesorul unor vtp cu pa800k si asi dori sa trec la ciare.Multumesc

Depinde de ce intelegi prin rezultate. Tehnic, e un aspect, dar, probabil, ce te intereseaza este acustic, timbrul. In definitiv, asta este si ceea ce diferentiaza incintele intre ele indiferent de realizare si pret. Ori, timbrul nu e predictibil si fara o auditie nu se poate stabili daca o varianta corespunde gustului ascultatorului. Trecerea de la un set de difuzoare la altul inseamna doar trecerea de la un timbru la altul, deci o auditie se impune. Comparativ, HW204 are un sunet mai deschis fata de PA800K. DT 300 este varianta fara WG a lui PCT 300, care are avantajul unei dispersii net mai extinse decat varianta fara WG.Nu stiu daca aveti PA800 sau PA800K, intre ele este o mare diferenta atat ca Fs cat si ca timbru.
Link spre comentariu

Sunt posesorul unor vtp cu pa800k si asi dori sa trec la ciare.Multumesc

parerea mea dupa ce am auzit ambele variante este mult mai simpla,daca pretul nu este un impediment,go for ito sa primesti un sunet mai natural,mai neutru,mai credibil si mai apropiat de evenimentul real ca prezentare acustica.Singurul aspect de care trebuie sa tii cont este ca nu sunt la fel de permisive cu ce la dai,asa ca "garbage in -garbage out" :d .
Link spre comentariu

Dan Zup, nu te supara ca te intreb, dar tu ai ascultat vreodata incinte de MULTE mii de euro ? Si NU la Arena, ci in showroomul dealerului, macar cateva ore, in liniste. Si nu incinte de 1-2-3 sau 4000eu. Incinte de 15-20.000 euro sau de 40.000 sau chiar cele de 270.000 (G-Ph). Toate sunt in Bucuresti, aproape de tine.

E foarte usor sa fii entuziasmat la o auditie, ATUNCI CAND NU EXISTA UN TERMEN SERIOS DE COMPARATIE !

Abia cand sunt puse alaturi sistemele si se face comparatia - are sens un astfel de verdict.

Devine trist cand un user cu realizari remarcabile cade intr-o astfel de capcana si da astfel de verdicte.

Daca vrei sa fii credibil fa efortul de a iti lua jucariile in spinare, si fa o auditie comparativa la unul din dealerii unde se gasesc sistemele scumpe. Ambii sunt amabili si daca ii rogi vor accepta.

Un amic din Iasi, detinator de vtp-uri, a fost si a ascultat Magelanurile Concerto. Si a spus ca nu i-a placut sunetul. Deloc, fie ca erau conduse de M6000, fie de alta dihanie, am uitat ce era. Ok, este parerea lui, nu sunt de acord cu ea, dar i-o respect. Dar el macar a facut efortul - si inca de 2 ori, sa mearga acolo si sa asculte. Tu ai fost ?

Un alt amic a facut efortul sa care din Iasi 2 monstri de amplificatoare facute de el, tocmai pt a le compara cu CELE SCUMPE. Nu a fost mutumit de rezultat - nu a fost cel sperat, i-a multumit frumos dealerului si s-a intors la "planseta".

Abia dupa o astfel de auditie compartiva se pot da verdicte - si nicidecum altfel.

Da !

Am ascultat boxe chiar de peste 100000 UNASUTA MII EURO , atat la Audioconcept cat si la Open Sound cat si la alte 10 firme din Bucuresti uneori chiar 4..5 ore in continuu de cand sau deschis in bucuresti reprezentantele .

In ITALIA in Showroom adevarat am ascultat Tannoy Westminster Royal timp de 6 ore si nu ma mai saturam ......

Practic nu cred ca am ratat vreun tip de boxa sau incinta importante / marci si firme cunoscute prezente in showroom in Bucuresti si in Italia atat in Roma cat si in Venetia precum si amplificatoare , preamplificatoare si surse de semnal.

Am ascultata in decursul anilor 4 PATRU versiuni de boxe VTP toata proiectate (dar nu toate realizate ) de catre VTP .

Boxe la ora actuala care sunt pentru mine referinta : Tannoy Westminster Royal , Focal grande utopia

si inca o boxa mai veche Tannoy din anii 1960...1970 imi scapa modelul (il stie domnul VTP).

La varsta mea de 45 de ani am avut nenumarate scule / boxe / amplificatoare / surse de semnal incepand cu majoritatea producatorilor japonezi de larg consum de pe vremea lui Ceausescu pana la scule de hi-end din vremurile noastre .

Am fost la nenemarate concerte incepand cu rock si pana la Opera Romana .

Acum ca clarificat backgroundul sa clarificam si ce am spus eu acolo :

- practic daca aceste boxe suna comparabil in +-5% cu oricare boxa auzita pana in jur de 10... 15 MII de euro acele boxe au pierdut deja !

- normal ca daca 2 baieti diferiti de exemplu eu cu Triangle acasa (am avut si Bowers & Wilkins o versiune mai veche) si 7 mari cu revolver acasa zic ca VTP urile despre care vorbim cant muzica mai bine pai chiar o fi asa (plus ca domnul VTP a spus asta clar numai voi nu vreti sa credeti !)!

- aici e genul : " I told you so " by VTP

- incintele respective trebuie ascultate : NU TREBUIE SA AVETI INCREDERE OARBA IN MINE !

Concluzia : sa faci niste boxe sa sune atat de bine cu bani aceptabili in DIY practic o consider o vrajitorie pentru care trebuie sa-i multumim lui VTP si lui Liviu Ianush , pentru ca eu nu ma pricep la construit si proiectat boxe dar sunt SIGUR PE URECHEA MEA !

PS: la TIbi Vicol in showroom am ascultat boxe Vienna Acoustic scumpe rau si VTP urile astea sunau comparabil spre un pic mai bine decat alea , si am ascultata boxele de la Vienna Acoustic de nenumarate ori timp indelungat ,incat vroiam sa vand Triangle de acasa sa cumpar Vienna (deja ma gandeam sa imprumut 7000 euro de la banca ....).

Tot in showroom la Tibi / acasa la el si la multi altii de pe forum din Bucuresti am fost de nenumarate ori cu nenumarate amplificatoare construite de mine si marea majoritate a amplificatoarelor construite de mine m-au dezamagit , alteori m-au multumit dar mai rar asa .

Acum astept sa-mi dea cineva 2 boxe dupa acest proiect sa le ascult la mine acasa si eventual sa platesc sa-mi faca cineva 2 boxe identic dupa acest proiect !!!!

Sa mai clarific ceva : VTP-urile ascultate de-a lungul anilor mi-au placut, cantau ok , dar nu au avut acel ceva care de exemplu m-a facut sa le doresc ca de exemplu cand am trecut de la boxe Sony la boxe JVC si apoi la boxe B&W si apoi la boxe Triangle .

Am ascultat proiectul cu OB urile lui Fcon care suna exceptional ,dar nu aveau zvacul care sa-mi placa mie .

Acest proiect insa m-a lovit puternic .

Eu nu prea credeam ca din DIY poti face boxe sa sune astfel !

Intelegi ?

Link spre comentariu

Dan Zup, nu te supara ca te intreb, dar tu ai ascultat vreodata incinte de MULTE mii de euro ? Si NU la Arena, ci in showroomul dealerului, macar cateva ore, in liniste. Si nu incinte de 1-2-3 sau 4000eu. Incinte de 15-20.000 euro sau de 40.000 sau chiar cele de 270.000 (G-Ph). Toate sunt in Bucuresti, aproape de tine.E foarte usor sa fii entuziasmat la o auditie, ATUNCI CAND NU EXISTA UN TERMEN SERIOS DE COMPARATIE !Abia cand sunt puse alaturi sistemele si se face comparatia - are sens un astfel de verdict.Devine trist cand un user cu realizari remarcabile cade intr-o astfel de capcana si da astfel de verdicte.Daca vrei sa fii credibil fa efortul de a iti lua jucariile in spinare, si fa o auditie comparativa la unul din dealerii unde se gasesc sistemele scumpe. Ambii sunt amabili si daca ii rogi vor accepta.Un amic din Iasi, detinator de vtp-uri, a fost si a ascultat Magelanurile Concerto. Si a spus ca nu i-a placut sunetul. Deloc, fie ca erau conduse de M6000, fie de alta dihanie, am uitat ce era. Ok, este parerea lui, nu sunt de acord cu ea, dar i-o respect. Dar el macar a facut efortul - si inca de 2 ori, sa mearga acolo si sa asculte. Tu ai fost ? Un alt amic a facut efortul sa care din Iasi 2 monstri de amplificatoare facute de el, tocmai pt a le compara cu CELE SCUMPE. Nu a fost mutumit de rezultat - nu a fost cel sperat, i-a multumit frumos dealerului si s-a intors la "planseta".Abia dupa o astfel de auditie compartiva se pot da verdicte - si nicidecum altfel.

- o incinta oarecare trebuie sa sune la fel cu Magellan? De ex.: Magellan Gr.Concerto ar trebui sa sune ca B&W800 sau melcii referinta? sau ca Westminster Royal? GRESIT!- in ce termeni se face comparatia? Tehnic, sau acustic? Si la ce serveste o comparatie intre Magellan si o incinta DIY oarecare? Tehnic, dotarea difera, traductoarele difera, ACUSTIC difera! Nimeni cu scaun la cap nu va compara o incinta de 100.000 de euro cu una de 1.000 de euro. Motivele sunt evidente, dar asta nu inseamna ca una de 100.000 de euro va place NEAPARAT la toata lumea, SI CHIAR DACA NU AM TRAI IN RROMANIKA, nu la toti le va fi un model Magellan, poate le place Rockfort Technologies!- acelasi lucru si in cazul amplificatoarelor, mai ales ca in acest caz, un amplificator cam trebuie sa calce pe punctele slabe ale unei incinte si sa la faca fata! Daca constructorul s-a intors la planseta, foarte bine. Rau ar fi daca s-a decis sa faca amplificatoare care sa conduca Magellanuri! Ar fi o tinta gresita!- in aceiasi clasa, poti compara componentele audio intre anumite limite, si, mai ales daca satisfac posesorul sau viitorul posesor. Am intalnit multi oameni care nu stiu precis ce-si doresc, usor de ametit de catre semodoctii netului, incapabili sa faca ceva ca lumea cu propriile maini (dar care cred ca daca ei nu pot nimeni nu poate), dar repeziti in afirmatii fara suport.- cred ca niciunul dintre amplificatoarele incercate ieri nu ar fi prestat suficient pentru Magellanuri, dar au prestat bine pentru concluzii pertinente privind necesitatile normale in conditii normale de auditie pentru 99% din populatie. La ce ar fi servit o comparatie cu niste incinte de referinta, indiferent de producator? In schimb, se poate afirma si sustine cu realizari ca in regim DIY se poate realiza un lant audio cu calitati acustice f. bune, care nu costa, adunati, mii si mii de euro! In plus, plac posesorilor dar si melomanilor fara abilitati DIY.Cei care privesc domeniul ca pe o investitie vor fi incantati sa achizitioneze "scule" scumpe, si, vor asculta inregistrari de test. Oricat de bizar ar parea sunt destui din acesta tagma!Sunt curios cum suna pe un sistem "de referinta" Maria Tanase, Amelita Gallicurci sau N.Leonard! SAu strica "aparatele"???
Link spre comentariu

@ Dan Zup - Inteleg.Imi vine greu sa cred (mai ales in absolutul afirmatiei - si i-as aduce o precizare), dar inteleg.Precizarea - simpla si de bun simt, ar fi ca "in conditiile acelei camere, cu acele dimensiuni/ volum si mobilier, atacate cu amplificatoare cu lampi de o putere de 7-15W", acele vtp-uri sunau (atunci si acolo) atat de bine cum ai descris.Mai ramane de mentionat si muzica care a fost folosita in teste. Si oricum, este sunetul care iti place tie. Nu toti aveam aceleasi preferinte sonore - e normal.Personal nu am avut ocazia sa ascult - din pacate - Tannoy Westminster Royal sau Focal Grande Utopia - o sa ajung eu sa le ascult. Si nu imi place sunetul incitelor tip vtp - am ascultat cateva, intradevar niciuna cu Ciare, dar exista un anume "tipar" al sunetului lor pe care nu il agreez. Nici OB-uri reusite nu am ascultat si, desi am toata consideratia pt Linkwitz, am dubii ca as agrea Orioanele. Ma rog, optiunea mea. Asta nu neaga nimic din principiile scrise mai sus (ideea de comparatie, de reper de valoare, etc.)@ vtp - exact asa este.Pt. un amplificator cu lampi in limita si cu destinatia [decenta] auditiei in camera, nu prea sunt multe optiuni de incinte.Eu i-am reprosat lui DZ odata absolutismul afirmatiei, si a doua oara lipsa unei comparatii, sau macar a precizarii termenilor de referinta.Evident ca nimeni nu construieste amplificatoare pt Magelan Concerto - le-am mentionat pt ca pe ele "a cam dat in nas" amplifcatorul, pe alte incinte suna mult mai bine. Si au fost folosite pt ca erau la indemana iar dealerul a spus "ia sa vedem cum suna pe astea :rade: ".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări