Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte VTP.Un proiect HW204(Ciare)+DT300(Monacor)

sandugeorge316

Postări Recomandate

Mai e un motiv, estetic, pe atunci se purta un design mai ''din topor'', nu numai la boxe şi alte scule audio ci şi la celelalte obiecte înconjurătoare, în contrast cu liniile curbe ale epocii dinainte. :rade:

Link spre comentariu

Atunci cand "se purta" designul in trepte, nu se folosea extensiv calculatorul in primele faze de proiectare a incintei si a retelei de separare. Calculele laborioaseau dus ulterior la programe care sa usureze etapele primare ale proiectarii. Asezarea pe zero delay plane usura mult elaborarea retelei de separare.Aproape toate firmele serioase ale anilor '60-'70 au utilizat asezarea in trepte, Cabasse, SIARE, SONY, JVC, etc., inclusiv IEI la noi. Ulterior s-a mai folosit asezarea in arc de cerc (gen Grand Utopia) si, apoi s-a utilizat aproape in toate cazurile compensarea din reteaua de separare. Se evita astfel o manopera si costuri materiale suplimentare.Cine vrea, poate verifica valorile componentelor din filtre, vis-a-vis de valoarea frecventei de taiere declarate.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am o nelamurire in privinta amplasarii materialului fonoabsorbant. Am vazut pe la alte incinte VTP ca se pune pe zona ingusta din partea frontal-interioara a incintei si sus in zona de curbura. Dar am citit prin articolele domnului Mateescu ca trebuie pus acolo unde sunt pereti paraleli. Nu mai stiu daca articolul era despre incinte VTP sau nu.Ce material imi recomandati si unde sa-l amplasez? (voi utiliza HW204 si HT264)Multumesc.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns.

Minet n-am vazut de vanzare in Iasi, dar poate nu am cautat unde trebuie. Daca ati vazut pe undeva, va rog sa-mi dati de stire.

Ca varianta de material fonoabsorbant am la dispozitie acest burete cofrat. Am vazut ca se foloseste dar nu stiu daca trebuie sa fie un anumit tip. Al meu are 2,5cm grosime. Este exact cel din imagine.

Posted Image

Link spre comentariu

Materialul alb, pentru filtrarea apei, este bun ca material fonoabsorbant. O fasie de material cu latimea egala cu a incintei si lungimea de 2 ori cat a peretelui inclinat este de ajuns, pus din partea inchisa, peste peretele inclinat si lasat liber intre acesta si peretele spate.Buretele gofrat il utilizati doar in incinte BR si in incintele TL cu absorbtie.

Link spre comentariu

Ca efect auditiv se intimpla cam asa:- daca pui in fata in V-ul mic, se atenueaza basul, dar se elimina, in general, armonicile superioare impare de ordin mare (5,7,9,11)- daca pui in spatele difuzorului si inchizi legatura dintre fata si spatele boxei, cresti incarcarea in spate a difuzorului, posibil sa ai bas mai mult , mai rapid si mai articulat si se reduc coloratiile pe medie- daca pui pe laterale linga difuzor, la fel se reduc, in mai mica masura, coloratiile pe medie- daca suna a butoi se pune pe peretii paraleli din spatele peretelui inclinat (spatele boxei) dar atentie pot aparea coloratii prin rezonante ce dau o tenta ciudata mediilor- daca se adauga o fisie de sus atirnata pur si simplu in jos in spatele peretelui inclinat se controleaza basul - vuiala (se reduc si coloratiile pe medie)In principiu nu trebuie abuzat cu acest minet (netasat intotdeauna) deoarece se pierde din cistigul boxei.Cit despre sunetul de cutie: eu folosesc MDF de 18 mm dublat,altfel cutia chiar si cu peretele din mijloc tot introduce rezonante.

Cred ca este necesar sa spun cate ceva si despre folosirea materialului fonoabsorbant.La primele teste nu am folosit deloc material .Sunetul era extraordinar de clar dar, la unele inregistrari aparea acel uruit pe partea de joase (sunet de butoi)Adoua etapa a constat in dispunerea unei fasii de minet de aprox 2.5 -3cm grosime numai in fata si in spatele panoului inclinat.Acel uruit a mai disparut dar nu in totalitate.A treia etapa :am ridicat minetul astfel incat acesta sa acopere spatele woofer -ului.Aceasta a avut ca rezultat eliminarea in totalitate a acelui uruit insa se pierdeau unele detalii(nu foarte mult)Etapa 4-am umplut prima treime a piramidei(cea dintre panoul oblic si panoul cu difuri )cu minet afanat pana la nivelul wooferului dar fara a astupa partea de treceredintre fata si spate.Rezultatul a fost un sunet clar ca la inceput si fara coloratii.

Aici sunt si niste masuratori http://yu-ra.tripod.com/tqwt_damp.htm
Link spre comentariu

Sunt posesorul unor vtp-uri cu pa-800k si dt300 cu waveguide.Incintele sunt ”clasice” cu portul in fata si detaliile de aici viewtopic.php?f=4&t=85737As dori sa trec la ciare, sens in doresc sa folosesc hw 204 in aceste incinte .Intrebare mea este daca in cazul acestui upgrade as obtine aceleasi rezultate ca in cazul incintei cu portul in podea.

Link spre comentariu

Sunt posesorul unor vtp-uri cu pa-800k si dt300 cu waveguide.Incintele sunt ”clasice” cu portul in fata si detaliile de aici viewtopic.php?f=4&t=85737As dori sa trec la ciare, sens in doresc sa folosesc hw 204 in aceste incinte .Intrebare mea este daca in cazul acestui upgrade as obtine aceleasi rezultate ca in cazul incintei cu portul in podea.

Rezultatul depinde de woofer si mai putin de modul de amplasare a deschiderii.Daca aveti 800K (cu Fs = 70 Hz ), inlocuirea cu HW204 va extinde raspunsul la joase.Daca aveti 800 ( cu Fs mai mic de 70 Hz), extensia basului este mai mica, dar basul este calitativ (rezolutie, definitie) mult mai bun.Timbral, difuzoarele difera, HW204 fiind mult mai deschis, mai transparent. Deci totul este o problema de gust.
Link spre comentariu

Intrebare mea este daca in cazul acestui upgrade as obtine aceleasi rezultate ca in cazul incintei cu portul in podea.

Incintele cu portul spre podea (fie ele linie de transmisie sau bass reflex) se mai numesc si floor-coupled (sau cuplat cu podeaua).Principalul avantaj este ca undele cu lungime mare (basul), care se propaga omnidirectional (sferic) se reflecta de podea (practic se propaga dupa o jumatate de sfera) si ai un gain suplimentar de +6 dB. Adica te ajuta la partea de bass.De asemenea trebuie gindit filtrul corect pt. aceasta situatie.Un alt avantaj este ca se poate regla incarcarea difuzorului prin marirea sau micsorarea picioruselor.Dezavantajul este ca metoda este dependenta de camera (daca amplasarea incintelor este necorespunzatoare poate suna bubuit si cu un bas fals - se mai numeste si coupling effect). Pentru diminuarea acestui efect se foloseste acest tip de reflector http://www.polkaudio.com/images/global/floorstanding/RTi70Bottom_Detail.jpgIn functie de difuzorul folosit incinta va avea un alt timbru.Incintele cu deschiderea spre fata au avantajul unui cuplaj mai bun cu aerul (deschiderea se comporta ca un transformator natural - potriveste vibratia provocata de difuzor cu mediul, adica volumul de aer din camera) transferul de energie de la difuzor catre mediu este mai eficient.
Link spre comentariu

VTP si LIviu Ianush multumesc, deja am comandat d-lui V. o pereche de ciare.Urmaresc cele doua topicuri privind constuctia de incinte vtp ( cel cu pa800 si acesta) inca de la primele comenturi. Recunosc ca nu sunt un electronist in adevaratul sens al cuvintului iar asta ma costat ( filtrele vtp-urilor mele au costat cit difuzoarele insasi). Chiar si asa continui sa cred ca in acest domeniu al confectionarii de incinte,unde se pot obtine rezultate satisfacatoare cu bani relativ putini.Nu ma pricep in masuratori, grafice, si alti parametri de evaluare al incintelor, insă consider ca am cel mai bun aparat de masurare a calitatii unei incinte. este starea de bine :101 . Vedeti dvs. ca unicul scop al acestor ”obiecte” este producere de sunete care de cele mai multe ori se numeste muzica. Aceasta muzica receptionata de urechea umana si trasformata in impulsuri electrice da starea de placere. Ori cit de proasta poate fi o asemenea incinta care-ti poate aduce mai aproape vocea lui Diana Krall sau chitara lui Jimi Hendrix. PS Nu puneti la stilpul infamiei un profan care nu poate distinge wattul de decibel, deoarece va apreciaza munca si ca drept dovada va si copiaza :rade:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

In sfirsit mi-au sosit si perechea de ciare hw 204, le-am montat si sa facut lumina :da Intrebare mea ar fi daca rodajul lor se face intr-un anumit fel sau pur si simplu ascultind muzica .Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări