+_Florin_+ Postat Martie 19, 2010 Partajează Postat Martie 19, 2010 Cam greu la bloc sa construiesti o antena pt 3.5MHz care sa aiba un randament bun. Un lambda/4 ar trebui sa aiba 20m lungime Daca incerci sa o scurtezi punandu-i bobine in serie ii cam scade eficacitatea... dar asta e, nu le poti avea pe toate...Si pe mine ma batea gandul sa fac un DKM302 cu ceva modificari personale dar mi-a trecut din cauza circuitului ROB025 care nu prea se gaseste. Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 20, 2010 Partajează Postat Martie 20, 2010 Salut Florin , pai la capitolul stabilitate mai fuge in sus /in jos pana se stabilizeaza VFO-ul. In eter nu ies , nu am antena si autorizatie de radioamator . .Momentan utilizez ca ,,antena" un fir aruncat pe geam de la etajul doi al blocului de aproximatv 7 ml lungime . Astazi i-am pus un FTJ pe audio cu LM324 si maine vreau sa ii pun si un indicator de nivel RF . Am vazut ca sunt radioamatori fara "obect" iar acum constat ca o pesoana fara autorizatie a CONSTRUIT (rara avis) aparatura si, pe deasupra functioneaza.Inca o data felicitari, bafta la examenul de autorizare si la mai ...multe DX-uri. Link spre comentariu
Vizitator tony1960 Postat Martie 20, 2010 Partajează Postat Martie 20, 2010 Va multumesc Dl Gica pentru felicitari . Am de facut o erata la cele scrise de mine mai sus . 1. Pe receptie este bun totusi CV -ul acum in seara asta am verificat inca o data . Este super cu CV , ati avut dreptate Dl Gica citez ,,Sigur si asta e o solutie, dar asa ai aplatizat amplificarea si micsorat-o tot odata. O regula spune ca selectivitatea trebuie sa fie cat mai in fata; la banda asta zgomotoasa te-ar fi ajutat mult un reglaj precis cu CV-ul pe corespondent. " Aveti dreptate Dl Gica , m-am lamurit acum si cu acordul pe receptie . deci acordul pe receptie se face astfel : Oscilatorul + CV-ul /Rx se aduc la capatul inferior al benzii (CV-ul la minim ) , din L3 se aduce maximum de amplificare > se urca cu Oscilatorul + CV-ul /Rx la capatul superior al benzii 3,8Mhz , se regleaza de data asta L4 pentru un maxmim de amplificare (CV-ul de pe RX deschis la maxim). Totusi raman la ideea ori blindat oscilatorul ,ori cautat un CV blindat pe Rx ceeace este mai greu , Ideal pentru acord ar fi trebuit un CV cu trei galeti doua sectiuni utilizate pe bobinele de pe Rx si o sectiune pe VFO . Ca la receptoarele superheterodina . Atunci da iesea ceva traznet. 2. Imi cer scuze privind polaritatea la ROB 025 , In toate manualele scrie , vedere dinspre capsula . limba avand doua intelesuri Dl Dumitru Lupulescu mi-a tradus cum este cu polaritatea ROB-ului . Deci se priveste pe deasupra capsulei , terminalele fiind sub ea) , e grea limba romana . Totusi raman la parerea sa utilizati MC1496 merge super, am utilizat schema DSB cu o singura alimentare. Este tare pe receptie acest aparat sincer adaugand si 30 w pe TX se merita construit. Un QRP frumos. Link spre comentariu
Vizitator tony1960 Postat Martie 21, 2010 Partajează Postat Martie 21, 2010 Va salut , pai hai sa punem si cireasa pe tort (oare este prematur ? ). Pe condensatorul variabil am un potentiometru . Mi-am adus aminte ca aparatul de unde l-am scos avea si doua BB112 ( diode varicap ptr. MA) . Vreau sa le pun in montaj astfel sa reglez bobinele L3 si L4 din Rx. Astfel voi regla toate circuitele (VFO,PA,L3,L4 din Rx) dintr-un singur condenstor variabil . Am scapat de lucrul la doua maini. Ca sa nu vorbesc pe ,,uscat" postez un fisier cu ce am realizat pana acum . Carcotelile la urma Mai am sa ii fac carcasa intentionez sa il fac intr-o cutie de Gloria . Am taiat cu flexul tot de pe sasiu , si caut o tabla dintr-un old PC in care introduc aparatul . O sa fie gen cutie casetofon auto introdus in sasiul Gloriei . Utilizand si cutia originala a Gloriei sper sa iasa ceva frumos. Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 21, 2010 Partajează Postat Martie 21, 2010 Va salut , pai hai sa punem si cireasa pe tort (oare este prematur ? ). Pe condensatorul variabil am un potentiometru . Mi-am adus aminte ca aparatul de unde l-am scos avea si doua BB112 ( diode varicap ptr. MA) . Vreau sa le pun in montaj astfel sa reglez bobinele L3 si L4 din Rx. Astfel voi regla toate circuitele (VFO,PA,L3,L4 din Rx) dintr-un singur condenstor variabil . Am scapat de lucrul la doua maini. Ca sa nu vorbesc pe ,,uscat" postez un fisier cu ce am realizat pana acum . Carcotelile la urma Mai am sa ii fac carcasa intentionez sa il fac intr-o cutie de Gloria . Am taiat cu flexul tot de pe sasiu , si caut o tabla dintr-un old PC in care introduc aparatul . O sa fie gen cutie casetofon auto introdus in sasiul Gloriei . Utilizand si cutia originala a Gloriei sper sa iasa ceva frumos.Bravo d-le. Nu stiu precis dar parca DZ306 are o cursa mare (sute de pici) si poate fi folosita pe post de varicap.Am spus si repet; tot respectul si consideratiunile mele pt. cei care, inca, construiesc. Chiar daca nu iese din prima, si-i mai bine asa, (cum bine inspirat spunea cineva pe forum) pentru ca numai asa se invata mai multe, se capata experienta. Succes pe mai departe. Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 21, 2010 Partajează Postat Martie 21, 2010 Ideal pentru acord ar fi trebuit un CV cu trei galeti doua sectiuni utilizate pe bobinele de pe Rx si o sectiune pe VFO. Asa e dar e greu de ales c-urile alea inseriate cu CV-ul (cu asterisc, pading parca se numeau). Varianta cu acord cu varicap e buna dar si aici trebuie "ajutate cu niste trimerei" daca bobinele nu sunt perfect identice; daca pui potentiometru la fiecare iar ai nevioie de a treia mana. Veti vedea, pe parcurs, ca si reglajele astea multe fac parte din farmecul eterului... Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 21, 2010 Partajează Postat Martie 21, 2010 Diodele varicap au si un neajuns: strica rau factorul de calitate al circuitelor acordate, deoarece reprezinta un condensator cu pierderi mari. Am observat ca acolo unde se folosesc varicap-uri, amplificatoarele sunt proiectate pt un castig mai mare decat in mod obisnuit.Nu zic sa nu incerci, poate functiona multumitor dar eu nu sunt adeptul unui astfel de acord, desi e elegant si te scuteste de ecranarea condensatorilor variabili si de dimensiunile lor incomode... Link spre comentariu
Vizitator tony1960 Postat Martie 22, 2010 Partajează Postat Martie 22, 2010 Va salut , am obtinut maximum de randament pe Rx utilizand diodele varicap. Incomparabil de sensibil , niciodata nu a lucrat asa de bine. Sincer este cea mai buna formula folosind diodele varicap , acord precis , reglaj la nivel volt/pF reglaj extrem de fin etc.etc. Nu degeaba utilizeaza strainii diodele varicap in montajele lor (nu mai utilizeaza condensatori variabili de mult timp). Daca optati (in lipsa de varicapuri ) la doi condensatori variabili , ATENTIE ! acestia trebuie sa fie extrem de identici si actionati ca pe timpul lui tataie cu o curea ceva sa lucreze in tandem si reglaje la condenstorii de alungire si cei de acord (mii de reglaje) si tot nu iese perfect ca diodele varicap.In seara asta am ascultat in 3,5 Mhz concursul Ziua Jandarmeriei , am auzit la ora 17.00 radioamamatori din celalalt capat al tarii (YO2) si doar cu un transceiver sincrodina . Postez mai jos schema de actionare cu diodele varicap pe care am utilizat-o: Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 26, 2010 Partajează Postat Martie 26, 2010 Citat gica70:Nu stiu precis dar parca DZ306 are o cursa mare (sute de pici) si poate fi folosita pe post de varicap.Intamplator am dat peste articolul lui Tony E. Karundy din Tehnium 2001, pg. 24 unde scrie ca DZ308, DZ310 s.a. pot fi folosite ca varicap.Ceea ce am vazut la prima vedere graficul arata liniar (chiar foarte pt. un varicap). Link spre comentariu
bobo_romania Postat Martie 28, 2010 Partajează Postat Martie 28, 2010 Nu este nevoie sa realizezi un oscilator de 800hz ptr telegrafie..pur si simplu mai pui un etaj de amplificare de la vfo,in paralel cu mixerul,poate fi comutat cu diode sau releu cum vrei tu, manipulat in emitor sau colector,si apoi ataci direct etajul final de emisie.73!YO9IER Link spre comentariu
Vizitator tony1960 Postat Martie 28, 2010 Partajează Postat Martie 28, 2010 Da este o prima varianta , dar ma tem de intermodulatii RF , am optat pentru generatorul de ton pentru ca este varianta mai simpla si curata . Inca nu am facut probe , dupa ce ii fac o carcasa trec la reglaje si teste finale. Atunci am sa incerc si varianta ta numai daca prima nu merge Link spre comentariu
gica70 Postat Aprilie 12, 2010 Partajează Postat Aprilie 12, 2010 Citat gica70:Nu stiu precis dar parca DZ306 are o cursa mare (sute de pici) si poate fi folosita pe post de varicap.Intamplator am dat peste articolul lui Tony E. Karundy din Tehnium 2001, pg. 24 unde scrie ca DZ308, DZ310 s.a. pot fi folosite ca varicap.Ceea ce am vazut la prima vedere graficul arata liniar (chiar foarte pt. un varicap).E vorba de Tehnium nr. 10 din 2001, pg. 24. Scuze pt. omisiune. Link spre comentariu
Vizitator tony1960 Postat Aprilie 15, 2010 Partajează Postat Aprilie 15, 2010 Salut Gica 70 , poti face o copie din revista Tehnium din 2001 si sa o postezi cu echivalentul diodelor varicap ? .Sunt sigur ca este un subiect interesant . In magazinele DIODA au disparut complet diodele varicap de la vanzare. Multumesc. Link spre comentariu
Flor Postat Aprilie 16, 2010 Partajează Postat Aprilie 16, 2010 ...In magazinele DIODA au disparut complet diodele varicap de la vanzare...Daca te duci intr-un targ si cauti un radiocasetofon auto, din cele cu frecventmetru, nu cu ata de scala, ce crezi ca o sa gasesti in el?Si daca alegi un aparat mai hartanit, zgariat, evident muncit, dar care sa aiba ce te intereseaza, nu-i asa ca pretul va fi mult mai scazut?Oricum in targ ideea de baza e mai lasa jupane, mai pune romane, ...Succes si bafta. Link spre comentariu
gica70 Postat Aprilie 17, 2010 Partajează Postat Aprilie 17, 2010 ...In magazinele DIODA au disparut complet diodele varicap de la vanzare...Daca te duci intr-un targ si cauti un radiocasetofon auto, din cele cu frecventmetru, nu cu ata de scala, ce crezi ca o sa gasesti in el?Si daca alegi un aparat mai hartanit, zgariat, evident muncit, dar care sa aiba ce te intereseaza, nu-i asa ca pretul va fi mult mai scazut?Oricum in targ ideea de baza e mai lasa jupane, mai pune romane, ...Succes si bafta.Asa este Flor dar acele varicapuri din vechituri, de regula, au valori mici (de ordinul a zecilor de pico pt. UUS); pt. aplicatiile din US nu se prea potrivesc (pt. cazul de fata) unde valoarea are sute de pico.Nu am posibilitatea de a atasa nimic la mesajele mele dar arhiva revistei Tehnium este gratuita... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum