Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Swr-power metru cu PIC16F876

maxxim33

Postări Recomandate

Am construit acest aparat din dorinta de a experimenta un reflectometru mai diferit de cel traditional. Astfel ca am abordat schema lui IK3OIL de pe siteul sau http://www.ik3oil.it/_private/Articolo_SWR_eng.pdf Pot spune ca schema este in detaliu si una din problemele pe care le-am intimpinat a fost programare Pic-ului.

Datorita userului simnakovi de pe forum ,am reusit sa trec cu bine si aceasta faza deci ....multumiri si toata stima! Ca si abordare a schemei nu am folosit strict valorile date ci am folosit unele valori aproximative. Incepind de la diode pe care inca nu le-am primit inca si am folosit doua bucati AA11 scoase ce printr-un radio vechi. De la condensatorii de 15pF care sint de 33pf de la semireglabilul de 4,7K ohmi din schema pe care eu l-am echivalat cu unul de :rade: 10 Kohmi. Si in loc de 1o microH am pus ceva de 20 microH si ce sa mai zic ca daca ma uit bine majoritatea valorilor siint aproximative. Din practica am observat ca orice proiect care l-am abordat serios nu a avut rezultatul asteptat .Si ceea ce am zis ca ar fii un test amarit , am ramas uimit de performante si probabil si definitivat in cutie :da .

Asa ca sper ,ca am incurajat abordarea schemei dat fiind simplitatea ei si mai mult utilitatea ei. Pot spune ca am testat in benzile de unde scurte si se comporta aproape identic cu un aparat industrial cu pretentii in ...euro (bineinteles imprumutat). Alte detalii am sa le dau in functie de dorinta celui care abordeaza acest proiect . Am sa pun un filmulet in care apare modul de functionare si bineinteles aparatura mea modesta de radioamatori :aplauze

Salutari si spor la treba.

73!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• maxxim33

4

• YO9IBC

2

• yo7but

1

Top autori în acest subiect

Salut, ma bucur ca functioneaza acel reflectometru netraditional dar problema este daca indica bine. M-am uitat si eu pe schema, partea de reflectometru este clasic diferit este modul de a citi RUS. Reflectometrul este un aparat simetric adica daca inversezi iesirea cu intrarea RUS trebuie sa fie acelasi. Pentru a indeplini aceasta conditie este obligatoriu ca cele doua diode sa fie identice ca parametrii, ele se sorteaza dintr-un numar mare (zeci sau sute) de exemplare. Acel semireglabil de 4.7 k poate fi de valoare mai mare insa reglajul este mai greoi.Nu ne-ai spus cum l-ai etalonat de stii ca-i mai bun decit unul industrial ? El se etaloneaza obligatoriu pe o sarcina artificiala neinductiva iar antena trebuie sa aiba impedanta egala sau apropiata cu cea a reflectometrului. De curiozitate fa un mic experiment: citeste RUS apoi inverseaza iesirea cu intrarea si citeste din nou RUS. Daca sint egale ai un aparat etalonat corect daca nu mai trebuie umblat prin el.

Link spre comentariu

M-am gindit bine si partea de reflectometru am testat-o separat. La ea am folosit doua instrumente cu ac identice . Am schimbat intrarea cu iesirea reflectometruluii, am facut reglajul pe o sarcina de 50 de ohmi militara ,dupa care am cuplat la restul montajului. Testul pe care l-am facut era ca am pus inca un swr-metru pe cablu (CN-801HP) iar indicatia era aproape identica - + 2W. Mie imi convine fiindca diferenta o pot jongla din calibrare . Intradevar pe instrumentele cu ac se vedea o deviere intr-un anume sens . Am sa schimb diodele dar prima oara sa imi soseasca si din 20 de bucati sper sa gasesc valori apropiate.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări