Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Emitator

Vizitator cristinr1

Postări Recomandate

Vizitator cristinr1

Salutare! M-am gandit putin unde sa postez acest subiect, dar din moment ce sunt incepator si doresc sa cer cateva sfaturi, am hotarat sa il postez aici. Cautam pe internet o schema pentru un emitator Fm simplu ( adica fara conndensatorii aceia cu pF, pentru ca nu gasesc asa de mici), dar am realizat ca imi este imposibil sa gasesc asa ceva :d . Eu vreau sa va intreb la ce foloseste schema urmatoare si daca pot conecta o mufa jack sau ceva de genu la ea pentru a transmite un semnal audio. Nu stiu daca m-am exprimat bine si va rog sa ma scuzati daca da. In caz ca, cunoasteti o schema simpla fara acei condensatori mici, sau orice altceva in legatura cu subiectul, va astept cu idei si pareri :d. O zi buna!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• junior

4

• Den

4

• Spitfire

1

• teoilca

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator cristinr1

Poti sa mi-o trimiti daca vrei :d . O sa o incerc... Multumesc anticipat... Vroiam sa va mai spun ca am incercat deja sa fac schema de aici http://www.bobtech.ro/catalog/headphones/index.html , dar fara reusita :( . In loc de condensatorii aceia 2 cu pF, am improvizat eu unii facuti din carton si staniol :d si in loc de tranzistorul 2n3904, am folosit un STC945. Dupa cum era de asteptat nu functioneaza ... :(

Link spre comentariu

Tot e ceva pt un incepator sa faca condensatori cu staniol si hartie :aplauze .Dar e departe montajul de functionare.1.Se gasesc absolut toate piesele care iti trebuiesc tie in tunerele de tv vechi si noi.Inclusiv sarma pt bobina.

Link spre comentariu

In functie de lungimea "impletiturii" scazi sau cresti capacitatea . Initial impletesti cele 2 sarme ( izolate ) pe o distanta de 1cm ( obtii circa 20pF) si apoi scurtezi pana intri in banda dorita . De preferat ar fi un aparat de masura dar merge si prin incercari .

Link spre comentariu

Cartonul are pierderi uriase la frecventa aceea, nu e un dielectric bun.Iar confectionarea unui cond. de ordinul pF din "sarme", era practicata si de "Electronica' sau "Tehnoton", dar, iarasi, nu e un condensator de calitate, prezinta o inductanta parazita mare. Mica-silver rullz! :rade:

Link spre comentariu

In primul rand nu poti planta piesele haotic la un emitator in fm.Ele trebuiesc bine asezate,iar lipiturile la piese trebuiesc foarte scurte,ceea ce la tine nu e prezent.Iti mai trebuie un radio langa tine in fm,din acela care "fasaie" cand nu prinde nimic.In momentul cand alimentezi emitatorul tau ar trebui sa auzi ceva ciudat,indiferent ca nu este acordat.

Link spre comentariu

"nu poti planta piesele haotic la un emitator in fm"

Foarte adevarat insa in cazul lui vad ca a lucrat destul de ingrijit , iar montajul este atat de simplu incat trebuie sa mearga daca conecteaza componentele cu fire cat mai scurte posibil (sub 1cm ).

Inteleg ca ai folosit schema asta :

http://www.bobtech.ro/catalog/headphones/index.html

Trebuie sa mearga .Din poza observ ca ai "improvizat" condensatoare mult prea mari :

4.7pf : 5mm de impletitura ; atentie sa nu se atinga capetele celor doi conductori pe care ii torsadezi

trimerul de 6-25pF il pui cam de 1cm de impletitura (nu 10cm ca in poza ta )

In loc sa ajustezi trimerul , strangi ori departezi spirele bobinei pana prinzi semnalul pe aparatul de radio , aflat la max 1m distanta.

STC945 are pinii conectati ca in documentul de mai jos (diferit fata de tranzistorul 2N3904):

http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 8133_1.pdf.

Asigura-te ca ai identificat corect terminalele lui .

Condensatorul de 10nF nu il poti construi prin metoda de mai sus .

Link spre comentariu
Vizitator cristinr1

Mersi mult de tot pentru raspuns ... :d Incerc chiar acum... Cel mare are 5 cm de impletitura nu 10 :PTot nu functioneaza :( .. Ma gandesc poate nu e bun tranzistorul... paote este ars sau lipiturile sau ceva nu stiu ... Am observat adineauri ca unele posturi de radio au inceput sa gajaie... Poate a inceput sa functioneze ceva pe acolo sau poate se datoreza viscolului de afara :d

Link spre comentariu

PAi daca deranjeaza posturile de radio inseamna ca functioneaza insa nu chiar pe frecventa dorita .Umbla usor la bobina de acord pana intri in banda .

PS: Eu as pune chiar 5 spire de CuEm 0.4mm pe un dorn/burghiu de 6mm .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări