Vizitator Insan3k Postat Martie 6, 2010 Partajează Postat Martie 6, 2010 Salutare! Am o mica problema, am un fm-dvd player mpman XR-DV28, gen minisistem, unitatea si doua boxe. Problema la care as dori sa gasesc rezolvare este ca, la volumul minim "01" se aude prea tare - putin cam departe de a putea asculta muzica in surdina. Rotita de volum nu are o cursa specificata, se poate invarti intro parte si in alta in nestire, are doar hopurile specifice rotitelor de volum - mentionez asta, pentru ca am mai intrebat un prieten si cand i-am zis ca rotita de volum nu este un potentiometru ca la radiourile vechi a ramas pe ganduri - nu inteleg de ce. M-am gandit ca pentru rezolvarea problemei, ar fi suficienta o rezistenta pusa in serie pe firul de + sau - (nu stiu care) dintre player si fiecare boxa. Dar ma intreb, daca cate o rezistenta pusa asa ar duce la pierderea calitatii sunetului, modificarea numarului de Ohmi ai boxelor sau daunarea player-ului. Si daca este ok ideea cu rezistente, atunci, cam pe la ce valori ale rezistentelor sa ma invart? Sau poate sunt variante mult mai bune pentru rezolvarea acestei probleme decat aceasta cu punerea cate unei rezistente intre boxe si player? Multumesc anticipat ;) Link spre comentariu
susanu_pisu Postat Martie 6, 2010 Partajează Postat Martie 6, 2010 Merge o rezistenta de ordinul zecilor de ohmi,dar de wattaj mare,dar pe fiecare difuzor in parte.Nu conteaza polaritatea...Acest lucru vrei sa-l folosesti doar cand vrei sa asculti incet?sau tot timpul? Link spre comentariu
remus68 Postat Martie 6, 2010 Partajează Postat Martie 6, 2010 Merge o rezistenta de ordinul zecilor de ohmi,dar de wattaj mare Asta e valabil daca vrea sa asculte la casti. Link spre comentariu
Vizitator Insan3k Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 Multumesc pentru raspunsuri, dar se pare ca solutia inca nu si-a facut aparitia :)Intentionez ca asta sa fie o modificare permanenta. Nu inteleg de ce trebuie sa fie cate o rezistenta per difuzor, nu e mai usor sa fie una per incinta (incintele au 2 difuzoare fiecare)? Inteleg ca nu conteaza daca R e pusa pe - sau +.Si pana la urma cum ramane cu valorile rezistentelor? Ca n-as vrea sa ma duc la un magazin cu piese electronice si sa cer vazatoarei cate o rezistenta din fiecare, ca sa vad care e mai ok :)Avand in vedere ca tot sistemul are 10W rms, ma gandesc ca nu trebuie cine stie ce rezistenta, dar spuneti-mi macar orientativ cam ce valori sa aiba... ca zeci de ohmi se intelege cam intre 30 si 100 si wattaj mare aici nu stiu, doar ce am vazut pe un site mai multe rezistente de 0.21W deci, nu stiu ce inseamna wattaj mare/mic, dar ma gandesc la varianta in care R sa aiba mai putini watti decat sistemul, adica sub 10 Link spre comentariu
susanu_pisu Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 Nu pot sa-ti spun precis ce rezistenta trebuie sa aiba rezistorul pe care treb sa-l iei,se ia prin incercare...Se poate lega cate un rezistor pe fiecare boxa,intr-adevar,dar ATENTIE,iti va lua din putere si cand volumul va fi la maxim!Wattajul,poate fi cam de 10W pe fiecare rezistor...Incearca cu 4ohmi,8,12...cat vrei tu...dupa cum se aude,oricum sunt ieftini rezistorii... Link spre comentariu
ratza Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 Nu se ia prin încercare, se calculează în funcţie de atenuarea dorită şi impedanţa incintei. Mai exact, ai nevoie de un L-pad pentru toată incinta. Uite aici cum se calculează: http://www.sengpielaudio.com/calculator-Lpad.htm Link spre comentariu
Vizitator Insan3k Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 O boxa are 4 Ohmi si 10W (scrie pe eticheta boxei).Am facut un test si am ajuns la concluzia ca ar trebui sa scad volumul cu 15 db.Avand in vedere ca fiecare boxa are 2 difuzoare si ca nici nu as vrea sa trebuiasca sa le dezlipesc din incinta, am observat ca tot acolo la siengpielaudio se ofera si varianta cu un singur rezistor:Pt L-pad: R1 legata in serie: 3.29 Ohmi; R2 legata in paralel: 0.87 Ohmi; Impedanta totala ramane la 4 Ohmisi daca pun un singur rezistor atunci: R: 18.49 Ohmi, dar impedanta totala se schimba la 22.49 ohmiMa gandesc sa merg pe varianta cu un singur rezistor, plus ca e mai avantajos pentru ca pot pune rezistorul in asa fel incat sa il pot scoate, daca oi folosi boxele la alt player -> leg R la capatul firului + care intra in priza de la boza si bag cum ar veni un crac al rezistentei la conectorul + al boxei.Din ce spune susanu_pisu inteleg sa folosesc rezistente de 10W, ca sa scada posibilitatea aparitiei problemelor cu incarcare prea mare pe R, sau am inteles gresit? :)Daca, nu gasesc rezistente de 18 Ohmi si 10W, pot sa inseriez mai multe, de exemplu doua de 9 Ohmi si 5W? Link spre comentariu
susanu_pisu Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 Nup,wattajul se refera la aproximarea puterii intre rezistor si difuzoare,amplificator(deci minim 10 W).Poate in paralel,dar trebuire rezistori de 36 de ohmi... Link spre comentariu
ratza Postat Martie 10, 2010 Partajează Postat Martie 10, 2010 @Insan3k, varianta cea mai bună în cazul tău e cea cu un singur rezistor. În felul ăsta vei creşte impedanţa boxei şi amplificatorul va lucra mai comod, livrînd mai puţin curent la ieşire. Dacă amplificatorul poate livra maximum 10W, nici rezistenţele nu vor trebui să disipe mai mult de atît, mai ales că nu vei ţine amplificatorul pe semnal sinusoidal şi nici tot timpul la maximum.@susanu_pisu, nu te mai băga dacă nu ştii. Şi la înseriere, şi la paralel creşte puterea disipată. De exemplu două rezistenţe de 9ohmi/5W în serie sau 36ohmi/5W în paralel echivalează cu 18ohmi/10W. Calculează, dacă nu mă crezi. Link spre comentariu
susanu_pisu Postat Martie 10, 2010 Partajează Postat Martie 10, 2010 Asa este intr-adevar,puterea este aceeasi...Din npartea mea poate sa puna si un reostat cu cursor si isi modifica puterea sunetului cum vrea inima lui... Link spre comentariu
ratza Postat Martie 10, 2010 Partajează Postat Martie 10, 2010 Din npartea mea poate sa puna si un reostat cu cursor si isi modifica puterea sunetului cum vrea inima lui... E corect ce spui tu, numai că sînt scumpe cu draci. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Martie 10, 2010 Partajează Postat Martie 10, 2010 Daca pui o rezistenta de 18 ohmi in serie cu difuzorul nu iti trebuie o putere asa de mare(10W). Cand pui rezistenta puterea debitata de amplificator in ansamblu va fi de 1,8W(admitand aceeasi tensiune la iesire) din care 1,5W pe rezistenta. Deci o rezistenta de 3W te-ar acoperi la volum maxim. Link spre comentariu
susanu_pisu Postat Martie 10, 2010 Partajează Postat Martie 10, 2010 Domnul Bogdan are dreptate...Am calculat si puterea rezistorului poate fi de minim 3W... Link spre comentariu
boederyakumo Postat Martie 10, 2010 Partajează Postat Martie 10, 2010 O solutie ar fi urmatoarea: Daca te pricepi la electronica pe spatele dvd-ului pui un mic comutator dublu (staga,dreapta) cauti semnalul provenit din preamplificator si care ataca etajul final inseriezi prin comutator 2 rezistente (stanga, dreapta),(prin tatonare obtii reducerea de putere care i-ti convine) coneziunea se face intre semnalul activ si masa.Se reduce semnalul de atac al amplificatorului cu cat ai nevoie.Asta e solutia la o lucrare profesionala si nu improvizatii pe iesirea finala cu tot felul de balarii. Spor la treaba. Schema, sper sa intelegi. http://it.tinypic.com/view.php?pic=b7e58l&s=5 Link spre comentariu
Vizitator Insan3k Postat Martie 12, 2010 Partajează Postat Martie 12, 2010 Multumesc pentru raspunsuri, pana la urma am inteles ca solutia este cate o R, in serie pe fiecare boxa, de 18 Ohm si 3W.Am cautat la un magazin de piese electronice si n-aveau rezistente, cred ca deloc - nici de 9 ohm nici de 18 nici de 36... ce sa mai intreb si de 3w Inteleg ca poate solutia propusa de boederyakumo este mai pro-like da e complicat pentru cat stiu eu - nu stiu care e preamplificatorul, nu stiu care sunt etajele, cu lipitul nuprea ma inteleg - ori de la skill, ori de la letcon ori de la fludor - pun sa lipeasca undeva si fuge fludorul de unde il pun eu si se fac numa bilute pe podea :banghead: Dar planuiesc sa invat mai multe in domeniu, ca parca am cam ocolit domeniul asta si imi trebuie, asa ca probabil o sa mai vedeti topicuri de la mine 3W este wattaj relativ mare pentru rezistente? Ca am gasit undeva pe la un magazin online si astea de 3W erau trecute la R de putere - in alte cuvinte mai greu de gasit sau scumpe? P.S. Pentru cei din Bucuresti, stiti pe undeva magazine cu piese electronice, inafara de cele de pe Maica Domnului si cel din Piata Veteranilor? - de preferat prin sect 6? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum