Vizitator Paul.B Postat Iulie 24, 2005 Partajează Postat Iulie 24, 2005 Salut!Lucrez de o buna perioada de timp la realizare pCB folosind OrCAD. In ultima perioada, firma pentru care lucrez mi-a cerut gerbere individuale pentru "stencil layer"Desi finalitatea cablajelor si fisierele trimise sunt in format GEBER, in ORCAD nu am gasit asa ceva (ma refer la "stencil layer")Daca aveti vreo idee cum se poate realiza sau ce reprezinta acest "stencil layer" in ORCAD, va rog sa ma sfatuiti.Multumesc anticipat! Link spre comentariu
Cristiano Postat Iulie 24, 2005 Partajează Postat Iulie 24, 2005 Stencil layer este de fapt "top paste layer" si/sau "bottom paste layer" (sper ca au aceleasi denumiri si in OrCAD, eu folosesc Protel). Daca ai componente SMD pe o singura parte, atunci stencil layer = top paste ori stencil layer = bottom paste (in functie de partea pe care se afla componentele). Daca ai componente SMD pe ambele parti, atunci trebuie 2 sabloane (2 stencil layers).Legat de gerbere ... exista posibilitatea de a genera fisiere separate pentru fiecare layer: .gtl (top layer), .gbl (bottom layer), .gto (top overlay = silkscreen pt. top), etc (si in cazul asta vor exista fisiere separate pentru top paste si bottom paste: .gtp, .gbp, adica pentru stencil layer - eu asa am lucrat mereu, si trimit producatorului de sabloane doar fisierul .gtp, impreuna cu un printout al sau in format pdf), si exista si posibilitatea de a genera un singur fisier pentru toate layerele (n-am folosit niciodata, stiu doar ca exista, cel putin in Protel). Din moment ce ti s-a cerut fisier separat, banuiesc ca ai setata optiunea de a genera un singur fisier pentru toate layerele si trebuie sa modifici in configurari, pentru a genera fisiere separate pentru fiecare layer (cel mai bine in format gerber RS274X, deoarece definitiile aperturilor folosite sunt incluse direct in fisier).Daca altcineva lucreaza cu OrCAD, poate ne va spune exact si unde gasesti respectivele optiuni. Link spre comentariu
Vizitator Paul.B Postat Iulie 25, 2005 Partajează Postat Iulie 25, 2005 Multumesc!Intr-adevar se pare ca pentru "stencil layer" trebuiesc folosite SPT sau/si SPB (solderpaste TOP si BOTTOM).In Orcad GERBER pot elimina pe rand layerele sa vad doar pe cel care ma intereseaza. Problema e ca nu am reusit sa fac din layout gerber doar pentru un singur layer, chiar daca pe toate celelalte le-am eliminat (setate unused). Ceea ce-mi rezulta este fisierul gerber standard de care este "atasat" gerberul pe care l-am dorit (in cazul meu SPT sau SPB) Link spre comentariu
Cristiano Postat Iulie 25, 2005 Partajează Postat Iulie 25, 2005 Mda ... nu stiu exact cum e in OrCAD, nu l-am folosit niciodata. Ideal ar fi sa poata crea cate un fisier separat pentru fiecare layer. Daca OrCAD nu are aceasta facilitate, s-ar putea sa existe alte aplicatii care sa poata realiza acest lucru (poate Camtastic). Later edit: cate fisiere iti genereaza, si cu ce extensii? Daca genereaza si un raport automat despre fisierele create, poti pune aici continutul acestuia? Exemplu: Status.txt: Output: Gerber FilesType : GerberFrom : PCB Document [PCB1.PcbDoc] Generated File[PCB1.GTL] Generated File[PCB1.GBL] Generated File[PCB1.GTO] Generated File[PCB1.GBO] Generated File[PCB1.GTP] Generated File[PCB1.GBP] Generated File[PCB1.GTS] Generated File[PCB1.GBS] Generated File[PCB1.GM1] Generated File[PCB1.GD1] Generated File[PCB1.GG1] Generated File[PCB1.RUL] Generated File[PCB1.EXTREP] Generated File[PCB1.REP]Files Generated : 14Documents Printed : 0Finished Output Generation At 8:06:58 PM On 7/25/2005 Pcb1.rep: *************************************************************FileName = PCB1.GBRAutoAperture = True*************************************************************Generating : Top Layer File : PCB1.GTL Adding Layer : Top Layer Adding Layer : Multi-LayerUsed DCodes : D10 D11 D12 D13 D14 D15 D16 D17 D18 D19 D20 D21 D22 D23 D24 D25 D26 D27 D28 D29 D30**************************************************************************************************************************Generating : Bottom Layer File : PCB1.GBL Adding Layer : Bottom Layer Adding Layer : Multi-LayerUsed DCodes : D21 D22 D23 D24 D25 D26 D27 D28 D29 D30**************************************************************************************************************************Generating : Top Overlay File : PCB1.GTO Adding Layer : Top OverlayUsed DCodes : D20 D31 D32 D33 D34 D35**************************************************************************************************************************Generating : Bottom Overlay File : PCB1.GBO Adding Layer : Bottom OverlayUsed DCodes : D35 D36**************************************************************************************************************************Generating : Top Paste File : PCB1.GTP Adding Layer : Top Paste Adding Layer : Top Layer Adding Layer : Multi-LayerUsed DCodes : D10 D11 D12 D13 D14 D15 D16 D17 D18 D19**************************************************************************************************************************Generating : Bottom Paste File : PCB1.GBP Adding Layer : Bottom Paste Adding Layer : Bottom Layer Adding Layer : Multi-LayerUsed DCodes :**************************************************************************************************************************Generating : Top Solder File : PCB1.GTS Adding Layer : Top Solder Adding Layer : Top Layer Adding Layer : Multi-LayerUsed DCodes : D37 D38 D39 D40 D41 D42 D43 D44 D45 D46 D47 D48 D49 D50 D51 D52 D53 D54 D55**************************************************************************************************************************Generating : Bottom Solder File : PCB1.GBS Adding Layer : Bottom Solder Adding Layer : Bottom Layer Adding Layer : Multi-LayerUsed DCodes : D47 D48 D49 D50 D51 D52 D53 D54 D55**************************************************************************************************************************Generating : Mechanical 1 File : PCB1.GM1 Adding Layer : Mechanical 1Used DCodes : D35**************************************************************************************************************************Generating : Drill Drawing File : PCB1.GD1 Adding Layer : Drill Drawing Adding Drill Pair : Top Layer-Bottom LayerUsed DCodes : D31 D56**************************************************************************************************************************Generating : Drill Guide File : PCB1.GG1 Adding Layer : Drill Guide Adding Drill Pair : Top Layer-Bottom LayerUsed DCodes : D31************************************************************* Link spre comentariu
aghora17 Postat Iulie 25, 2005 Partajează Postat Iulie 25, 2005 trebuie sa fac o mentiune:trebuie sa fii foarte atent cu pastemask-ul, sa fie definit bine in componenta smd (ma refer la footrpintul din librarie).practic, presupunand ca ai un pad de 1mmx1mm, soldermaskul trebuie sa fie de 1.1mmx1.1mm, iar pastemaskul de 1mmx1mm.sau altfel spus, pastemaskul este egal cu padul fizic iar soldermaskul are in plus 0.05mm sau 2mils pe fiecare latura a padului, in afara. asta daca mergi pe tehnologie serioasa. altfel, il faci la ochi :Dsi inca ceva:pastemask-ul este doar pentru smd, la componentele TH trebuie sa nu fie definit. aici ai definite in schimb paduri pentru layerele interioare si bottom, evident de altfel. Link spre comentariu
Cristiano Postat Iulie 26, 2005 Partajează Postat Iulie 26, 2005 ...Buna observatia, intotdeauna trebuie sa fii atent la solder mask si paste mask. As adauga recomandarea sa alegi intotdeauna solder-mask-ul astfel incat sa nu ramana "gauri' intre padurile componentelor, deoarece creste mult probabilitatea de a aparea scurtcircuite intre respectivele paduri.De curiozitate, la plasarea unui pad OrCAD-ul (in PCB editor si/sau biblioteci de footprint-uri) nu pune automat solder-mask-ul si paste-mask-ul (daca e pad SMD), impreuna cu un extension definit (adica mai mare, egal sau mai mic decat pad-ul, definit de obicei prin design rules)? Link spre comentariu
Vizitator Paul.B Postat Iulie 27, 2005 Partajează Postat Iulie 27, 2005 De curiozitate, la plasarea unui pad OrCAD-ul (in PCB editor si/sau biblioteci de footprint-uri) nu pune automat solder-mask-ul si paste-mask-ul (daca e pad SMD), impreuna cu un extension definit (adica mai mare, egal sau mai mic decat pad-ul, definit de obicei prin design rules)?La creearea unei componente (footprint) iti alegi tu dimensiunile exacte pe care le doresti pentru fiecare layer in parte.Ca o scurta completare la cele spuse de "aghora17" :presupunand ca ai un pad de 1mmx1mm, soldermaskul trebuie sa fie de 1.1mmx1.1mm, iar pastemaskul de 1mmx1mm. sau altfel spus, pastemaskul este egal cu padul fizic iar soldermaskul are in plus 0.05mm sau 2mils pe fiecare latura a padului, in afara.ar fi ca solder paste ar trebui sa fie cel mult egal cu pad-ul smd-ului pe TOP.Tot referitor la solderpaste: cum realizati sau sub ce forma puneti solderpaste sub un controler (sa zic) care are arie de cupru (masa) sub el. Link spre comentariu
Vizitator Paul.B Postat Iulie 27, 2005 Partajează Postat Iulie 27, 2005 .......... Later edit: cate fisiere iti genereaza, si cu ce extensii? Daca genereaza si un raport automat despre fisierele create, poti pune aici continutul acestuia? Orcadul imi creaza un fisier gerber cu extensia GTD, legat de acesta fiind celelalte fisiere ce corespund pentru fiecare layer in parte:TOP BOT SST SSB SMT SMB SPT SPB ...etc. Pe langa aceasta imi mai genereaza un fisier TRUHOLE.TAP, fiser ce contine il el informatii referitoare la pozitionarea gaurilor, tool-urile folosite, dimensiunea gaurilor etc: % T1C0.013F200S100 X002668Y022167 X003639Y020627 X003833Y013954 X004242Y019423 X004369Y030097 X004621Y012230 X004718Y021419 X004779Y022717 X005014Y033573 X005018Y029987 X005069Y029257 X005239Y016357 X005439Y023627 X005522Y031336 X065671Y016084 X065709Y019928 ........................................... .......................................... X029043Y004338 X046758Y004338 X046858Y026909 X051223Y004351 X051223Y034855 X089279Y004355 X089347Y034995 T2C0.019F200S100 X037289Y028268 X037289Y028858 Tot din Orcad, din layout se pot genera fisere "Report" pentru fiecare plan in parte, componente, vias-uri, gauri, netlist, cross reference etc. Link spre comentariu
Cristiano Postat Iulie 27, 2005 Partajează Postat Iulie 27, 2005 Tot referitor la solderpaste: cum realizati sau sub ce forma puneti solderpaste sub un controler (sa zic) care are arie de cupru (masa) sub el.Daca suprafata e mare, plasez mai multe patratele mici in paste layer. Nu se recomanda sa acoperi toata suprafata, deoarece la lipire componenta poate fi ridicata de pasta topita pe suprafata mare si pinii nu vor mai face contact. Link spre comentariu
aghora17 Postat Octombrie 4, 2005 Partajează Postat Octombrie 4, 2005 eu am folosit la surse de alimentare (de la linear sau maxim), paduri mari. in footprintul recomandat era pus un pad mare sub componenta, iar inginerul a fost de acord. cred ca in final e chestie de tehnologie de asamblare. Link spre comentariu
Cristiano Postat Octombrie 4, 2005 Partajează Postat Octombrie 4, 2005 eu am folosit la surse de alimentare (de la linear sau maxim), paduri mari. in footprintul recomandat era pus un pad mare sub componenta, iar inginerul a fost de acord. cred ca in final e chestie de tehnologie de asamblare.Padul pe stratul de cupru trebuie sa fie exact cum e recomandat in datasheet (adica mare si compact). Numai pasta pentru aceste paduri este recomandat sa fie impartita in mai multe zone mici, daca se foloseste solder reflow ca metoda de lipire, indiferent daca metoda de incalzire e cu aer cald, IR ori vapor phase. Si din cate stiu, aceasta este metoda cea mai des utilizata. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum