Vizitator sageataverde Postat Martie 6, 2010 Partajează Postat Martie 6, 2010 Probabil sa mai scris enorm pe tema asta asa ca scuzati ca mai deranjez inca odata cu aceasta problema. Tocmai avem la facultate o materie numita ARC(Arhitectura Retelelor de Calculatoare), care mi-a aprins iarasi putin din vechea scanteie pentru programare(care a disparut cand m-am indreptat inspre hardware). Insa acum trebuie sa invatam, normal, si Linux. Eu am acasa pe un desktop un Linux SuSE 9, pe care nu l-am mai accesat demult. Insa as vrea sa imi pun pe un PC numai Linux. Este un comp vechi de 10 ani, cu hard de 40 GB(parca). Ce Linux as putea rula pe el. As vrea sa ma joc atat cu partea de server cat si cu cea de OS(muzica, filme, internet, etc). Ce recomandati?Poate pe viitor o sa schimb si sistemul de operare de pe laptop pe linux, insa intai sa ma obisnuiesc cu el ca sunt indepator :)Multumesc de ajutor! Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 6, 2010 Partajează Postat Martie 6, 2010 sau sparge-te-n figuri şi vezi cum e treaba cu linux from scratch...ideea e că dacă vrei să înveţi cu adevărat, trebuie să te fereşti de "linuxurile" bengoase, arătoase, şi care nu te lasă să lucrezi în CLI pur, ci numai în consola X-ului.eu aş recomanda slackware, dar şi ăsta a luat-o pe ulei... mai puţin ca altele, dar...până la urmă, skaarj are dreptate, singurul *nix x86 fără brizbrizuri inutile şi care ascultă orbeşte ce i se spune a cam rămas BSD... Link spre comentariu
Eugenn Postat Martie 7, 2010 Partajează Postat Martie 7, 2010 Deranjez si eu cu 2 intrebari:1. Daca dupa instalarea PC-BSD scot KDE si pun fluxbox/icewm/etc (parca fluxbox e chiar optinue alaturi de KDE), aplicatiile grafice de administrare vor mai merge, sau nu - fiind cele din KDE/ depind de KDE?2. Daca exista posibilitatea de a downloada complet FreeBSD - un fel de release (preferabil toate sursele pentru aplicatiile instalabile prin porturi, daca nu macar toate pachetele) pe cateva DVD pentru instalarea de aplicatii offline - ceva in genul DVDurilor Debian.Va multumesc Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 7, 2010 Partajează Postat Martie 7, 2010 1. da, aplicaţiile de administrare din kde depind de kde, sau în cazurile foarte fericite, numai de libqt...există echivalente cli, sau gtk+, iar fluxbox nu are nimic împotrivă să foloseşti aplicaţii kde sau gtk+/gnome, pentru că va încărca librăriile necesare doar dacă e absolut necesar.naşpa e că o să ai o grămadă de spaţiu pe hard ocupat inutil...(p.s. îmi place la nebunie fluxbox, aşa că ce am scris mai sus reprezintă experienţă proprie)2. nu prea există...dar skaarj mi-a făcut un .iso cu porturile, .iso care cred că încă îl mai are pe undeva pe vre-un ftp...dă-i o bere, şi îţi dă linkul :Dchit că mi-e teamă că porturile alea sunt deja obsolete... Link spre comentariu
Eugenn Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 MultumescDe fapt cred ca singurul dezavantaj e ca nu se poate downloada integral... in rest FreeBSD se poate instala de la zero cu ceva rabdare, ca oricum poate fi folosit cu anii dupa aia. Link spre comentariu
Vizitator adrian_mirea Postat Mai 22, 2010 Partajează Postat Mai 22, 2010 Aș recomanda oricui care întreabă ce linux să aleagă, Ubuntu. În general cine întreabă asta nu are experientă prea multă cu linuxul, și va vrea ceva cât mai simplu, să meargă, să nu aibă probleme de configurare; iar echipa Ubuntu tocma de asta se ocupă. Și asta nu înseamnă ca pierzi ceva față de alte distribuții, terminalul tot acolo e, în măsura în care vrei să înveți mai mult. Eu am reușit să instalez Ubuntu în câteva minute; Plus că poți să butezi în LiveCD înainte de asta, pentru a-l încerca. Principalul avantaj al ubuntu este utilitarul apt [advanced packaging tool] preluat de la Debian; în esență Ubuntu fiind doar un Debian mai prietenos, pentru începători. [ deși unii ar zice că a evoluat dincolo de asta ]; Pentru cei ce nu vor să se încurce cu apt, pot folosi Synaptic Package Manager, o interfață grafică pentru apt, din meniul ubuntu. Practic, e un fel de "add/remove programs" din windows, numai că ai la dispozitie o bază de date foarte mare de aplicații linux, care pot fi instalate imediat; alegi o aplicație, îi dai comanda de instalare, o ia de pe Internet, o configurează și gata, totul automat, făra prea multe click-uri și întrebări. Sau, din linie de comandă: apt-get install nume_program Eu asta aș recomanda oricui, în ubuntu e destul de ușor să faci cam orice lucru, plus că în general toate merg bine de la început, driverele sunt configurate, conexiunea la internet merge.. Link spre comentariu
mila Postat Iulie 3, 2010 Partajează Postat Iulie 3, 2010 Linux Mint ca sistem instalat pe HDD si Puppy sau Slax pe stick Usb In rest... ce vrei ca sunt la fel Link spre comentariu
MifTy Postat Iulie 6, 2010 Partajează Postat Iulie 6, 2010 adrian_mirea, ai dreptate, e foarte bun ubuntu: viewtopic.php?f=73&t=62907 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2010 Partajează Postat Iulie 6, 2010 Mifty man, ăsta-i un caz izolat. Eu am instalat Ubuntu de cîteva ori pe mașini destul de diferite, și de fiecare dată a mers brici. Nu generalizez, da' nici Windoaza nu e chiar așa de trouble-free... a se vedea cîte belele există prin partea de Software. Link spre comentariu
izua Postat Iulie 6, 2010 Partajează Postat Iulie 6, 2010 da, ubuntu rulez într-adevăr MiFTy. e bun dacă vrei să înveți linux, cum și arduino e bun dacă vrei să înveți electronică și controllere. daca vrei chestii serioase, încearcă un gentoo pentru un linux pur, sau un *bsd pt ceva apropiat. pe site-ul gentoo ai enorm de multă documentație, începând de la instalare, care te învață oricum enorm, pt că ai 60 de megi de pe un live cd cu care trebuie să partiționezi, faci sistemul de fișiere, downloadezi sursele și compilezi un kernel. doar după o experiență de acest gen, și tot vei învăța suficient. alternativ poți încerca o treabă de virtualizare, care pentru rețelistică prinde numai bine. dacă nu, și un soft precum Marionnet e suficient. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Iulie 7, 2010 Partajează Postat Iulie 7, 2010 Ubuntu e pt oameni care nu au nevoie decat de aplicatiile cu care vine CD'ul. Are multe bube, iar comunitatea de pe forum e mai inchisa la sugestii decat e Microsoft la coduri sursa. Ubuntu 10 nu l'am incercat, insa am avut anul trecut 9 pe un laptop destul de performant de altfel (HP DV5-1120eh), si SINGURA parte care chiar mergea cum trebuie era redarea video care papa mult mai putina baterie decat in win. In rest... numai batai de cap am avut. Ce cauta ei cu jaful ala de pulseaudio cand ALSA singurica mergea bine mersi pana acum? Ca rezultat se impiedica/intrerupe/sughita/ragaie sunetul la fiecare 30 secunde, asta daca ai noroc ca de obicei face mai des. Ca sunt bug'uri destule si in ALSA se stie, dar din punctul meu de vedere chestia asta e cam ca asfaltarea la noi. In loc sa repare asfaltul prost deja existent, mai arunca un strat de asfalt prost peste.Ca sa nu mai vorbesc de fonturile de linux in general, care ma omoara. Macar de ar merge schimbate TOATE fonturile din acelasi loc, dar nu, trebuie sa se trezeasca cate un program care sa nu tina cont de fonturile specificate de sistem. Link spre comentariu
MifTy Postat Iulie 7, 2010 Partajează Postat Iulie 7, 2010 izua, io am învăţat linux pe slackware 3.5, bootând pe boot.disk şi logându-mă în sistem cu root.disk.aşa că... ai cam nimerit-o alături cu înţepătura!!! am încercat până acum toate distribuţiile majore de linux, numai red hat-ul clasic n-am avut onoarea...cu baboontu e la fel cum e mai nou cu debilian: interzis să compilezi tu, cu ce optimizări vrei, şi cu ce versiuni de librării vrei, că "ştie ei mai bine" ce vrei!!!root s-a dus la plimbare, până obţii un veritabil CLI albeşti de atâtea "are you sure???" şi de erori misterioase, doar-doar oi renunţa la ideea renunţării la interfaţa fancy cu trenşpe efecte de glow, semitransparenţă şi tremurici ca la gigi-bigi bulgăresc!!!... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 7, 2010 Partajează Postat Iulie 7, 2010 Bre, cei doi bani ai mei: eu nu-s pasionat să stau o lună să șurubăresc toate să-mi meargă cît de cît bine, mie-mi trebuie ca sistemul să ducă programu' de care am nevoie. Și nu știu care, în afară de cei care vor să învețe cum se scrie un sistem de operare, are ca scop în viață să ruleze cutare SO așa, de-a dracu'...Ubuntu merge pe scula mea, ireproșabil aș putea zice, îmi fac treaba cu el foarte bine, țin și-un 7 pentru amuzament prin preajmă, și îmi văd de treaba mea. N-am timp și disponibilitate să le pierd cu jucărele. Că asta este, în esență, dacă îți trebuie o muncă de-o lună și-o ditamai curba de învățare ca să poți utiliza un rahat de calculator.Iaca, am zis-o. Sînt pentru artă de-amorul artei, dar... numai în artă. Nu și cînd e vorba de eficiență sau productivitate.Așa că cine vrea să învețe ce-i aia o consolă și cum dai trei-patru comenzi la linia de comandă, poate s-o facă cu orice distribuție de Linux care are și-un terminal și un shell. În rest, diferențele dintre distribuții devin importante pentru cei ai căror nivel de cunoștințe depășește mult curiozitatea inițială a unui user obișnuit doritor de experiențe diferite de Windows.Sfatul meu final pentru OP (original poster): Ce Linux să alegi? Oricare Linux pe care-l poți instala de la A la Z înțelegînd ce faci. Și împreună cu asta, citește cîteva HowTo-uri de-ale Linuxului. Sînt mult mai multe informații acolo decît ai putea primi aici, pe forum. Link spre comentariu
Vizitator sandu2121 Postat August 5, 2011 Partajează Postat August 5, 2011 sunt pentru linux mint, dar nu varianta derivata din ubuntu, ci cea debian adresa aici http://blog.linuxmint.com/?p=1604 pentru pc capabil 64 bit, alege varianta 64 bit, merge mai repede daca nu, 32 bit ca si windows xp normal daca vrei pe limba ROMANA, uite un linux la care am tradus chiar eu si poti cere modificari unde nu-ti place traducerea http://www.mageia.org/ro/ sau chiar ajutor la folosirea lui aici http://forum.famitemele.ro/ sau o versiune mai draguta grafic dar incompleta famitemele.ro Link spre comentariu
Vizitator YO3IBW Postat Decembrie 25, 2011 Partajează Postat Decembrie 25, 2011 Folsesc Linux Mint 12 de vre-o 2 sapt si merge impecabil. ISO-ul poate fi descarcat la viteza metropolitana de pe mirror-ul linux mint din Romania. S-a format si o comunitate romaneasca Linux Mint, intradevar sunt la inceput dar cu siguranta vor oferi unele raspunsuri la nevoie. Pe locul 2 la recomandari ar fi Debian-ul, taticul Linux Mintului despre care v-am vorbit. :P Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum