Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

modificare releu semnalizare

Vizitator daniel30

Postări Recomandate

am facut acest releu de semnalizare, si e cam anemic adica: timpul cand becul este stins nu este egal cu timpul cand becul este aprins, am gasit o rezolvare partiala cu valoare mai mare a unui condesator din cei 2, dar in bord becul sta aprins 0,5sec si stins 1sec, si nu arata bine deloc.Stiti de la ce ar putea sa fie?Plus ca daca am toate 4 becuri pe semnalizari, si dau avarii becurile se aprind slab si 3055 se incinge foarte tare foarte repede(3055 este fabr motorola original), dar cu cele 2 becuri semnalizare fata inlocuite cu leduri nu prea se incinge tare

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• davidut5

16

• remus68

6

• Relav

3

• Yo4You

2

Top autori în acest subiect

Becurile de semnalizare fiind alimentate cu polaritate pozitiva (cea negativa e la sasiu), tranzistorul NPN (3055) nu poate fi comandat in saturatie, de aceea se incalzeste si becurile (cand sunt 4, pe avarie) ard slab.Eu am modificat releul de semnalizare, dupa multe incercari cu solutia clasica, astfel: 1) Fiecare bec e alimentat prin cate 1 tranzistor de putere, practic, din cauza cablajului am instalat cate 2 tranzistoare in paralel pentru fiecare latura.2) Am utilizat tranzistoare PNP; am folosit tranzistoare cu germaniu (ceva echivalent cu ASZ15-18); aveam oarece emotii legate de stabilitatea termica, dar nu am avut probleme.3) Din maneta comutam comanda de la un oscilator cu functionare permanenta spre 2 etaje de putere.Releele industriale au asigurata detectia sarcinii (cautati in seria "Circuite integrate liniare-manual de utilizare, vol4, TBA315)Daca doriti sa folositi un astfel de releu, acolo trebuie sa interveniti (releul reed cu spirala in jurul lui e destinat aprinderii becului martor din bord, numai daca curentul spre lampile de semnalizare e normal)(la releul de pe Nova aveam un U din banda de nichelina, ca rezistenta de reactie)Sper sa va fie de folos. Spor!

Link spre comentariu

Cred ca o sa cumpar unul electronic cu buzzer, am zis sa fac si eu o treaba dar nu sunt multumit, ce e facut de fabrica e fabricat, ce e facut de mine e improvizat

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Salutare, nu vad pozele atasate in acest topic, insa am avut si eu o problema modernizarea releului de dacie, l-am completat cu tranzistori fara sa renunt la acel releu de comutare care este pretios datorita tacanitului.Am sa atasez o poza cu acest releu electronic, avand avantaj ca se poate folosii in martorul din bord led dar si in locul becurilor fara problema fata de releul clasic de la electroprecizia cu releul cu termocontact.Releul de forta nu s-a inlocuit cu componente discrete deoarece este mai fiabil.Am sa revin cu schema in urmatorul post.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

As vrea si eu sa modific releul de semnalizare pt a folosi leduri. Vopseaua de pe becurile de semnalizare nu rezista. Se scorojeste  chiar la becurile Osram sau Philips. Am mai vazut niste becuri care au balonul cumva ionizat. Dar costa 40 de lei bucata. Pentru mine este mult.

As vrea sa modific releul de semnalizare de la Solenza astfel incat sa clipeasca constant, sa nu mai depinda de amperajul consumat de becuri. Este un releu asemanator celui postat de initiatorul topicului.

Nu as face alt montaj pt ca imi place click-clack-ul + ca nu stiu daca ar incapea in carcasa.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Nu recomand modificarea releelor pentru frecvență constantă a clipirii, fiindcă astfel nu veți mai ști când vi se arde un bec (led) de semnalizare. Cu consecințe destul de grave în trafic.Toate releele industriale au acest sistem de detecție a becului ars, nu au făcut-o de fason.Aș zice mai bine să puneți în paralel cu ledurile o rezistență care să compenseze consumul mic al ledurilor, deși astfel am putea ,,înșela,, și protecția de bec ars. Poate, prin alegerea unor leduri de putere suficient de mare combinate cu o rezistență de compensare, să beneficiați și de lumina dorită și de protecția de bec ars.

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Aveti dreptate.

Asadar o sa ii pastrez functia de hyperflash. Releul original (nu cel din postarea anterioara) este pe baza integratului U643B care citeste tensiunea de pe sunt. In datasheet scrie ca suntul are 30 miliohmi in conditiile folosirii a trei becuri (2 de 21W si martor in bord/2W). Consum cca 4A. Pt niste leduri care or sa consume max 1A am calculat valoarea suntului la 0,15Ohmi. O rezistenta de 3W intra perfect in carcasa, nu e nevoie de mai mult. In felul acesta, daca se arde vreun led, intra in hiperflash pt ca tensiunea pe sunt se modifica.

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/56280/ATMEL/U643B.html

Offtopic. Initial ziceam ca ledurile nu se ard si de asta nu e nevoie sa ma atentioneze cumva. Dar nu se stie cum se rupe un fir, oxideaza o mufa. Pe de alta parte am vazut N conducatori auto care nu semnalizeaza pt ca nu vor sau altii care  au becuri arse. Nu cred ca toti sunt in drum spre primul magazin auto sa isi cumpere bec de schimb. Garantez ca habar n-au de ce clipeste des...

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator strike

am cumparat si testat releu semanlizare 4 contacte

Releu directie si avarie

RS -01 U -12 Vcc

2(4) x 21W + 2W

cod producator Releu Semnlizare EL. MALVINA { 4 pin }

COD de BARE = *TKM8839006*

functioneaza  cu pauza de 1 sec - la curent intre 1,8 A - si 4 A --deci este super OK

am gasit bec de 21 W cu R = 5.3 - 5,0  Ohm-- clipeste foarte repede

am gasit si bec  21 W cu R = 4,0 - 4,4  Ohmi - si licareste corect ---- si culmea par sa aiba aceeasi intensitate luminoasa , ochiometric.

{precis difera compozitia aliajului  de Wolframului din filamente------ Rezistente diferite - iluminare identica }  .

am pus cel cu rezistenta mai mare pe o latura - si merge superb.

================

am testat si cu bec de  Far --- H 4 , R = 2,2 Ohmi  ---- consum 5 A -- clipsete cam la 1,5 sec -- dar este super acceptabil , incedibil chiar.

montajul are 2 tranzistoare -- pentru astabil ---  2 sunturi de Nichelina -- si un tranzistor - pentru semanlizare Bord 2W

total 3 tranzistaore .

condensatorii sunt diferiti

C2 cel din colt stanga sus ------ 22 microF / 16 V

C1 cel de langa releu -----------100 microF / 25 V

simplu si concis .

merge perfect intre 1,5 A si 5 A

pret achizitie = 15 Ron la magazin direct

mai era un model pentru Solenta cu 3 PIN -- idem acelasi pret

======

le-am cumparat pentru Stivuitor caterpilar - sa schimb releul mecanic fabricat in Japan, si care era terminat fizic-- contactul intern oxidat, Cand am incervat sa-l curat- s-a deformat lamela -- vai si amar .

am incercat 2 relee mecanice de Sacele Brasov  - lot 2014 ---nici unul nu a functionat -- incredibil --desigilate in fata mea .

Editat de strike
Link spre comentariu
Vizitator strike

am testat si aceste Leduri pe releu cu 4 PIN - care are 3 tranzistoate -- al 3-lea  este doar pentru martorul din bord

Posted Image

asta este cu 3 PIN - si doar 2 tranzistoare  vers simplificate

Posted Image

aceste leduri , au consum de 0,4 A, foarte OK ca intensitate liminoasa, doar ca sunt cam lungi

merg superb pe releele sensibile la curent -- care suporta de la 1 A- 5 A
vor clipi un pic mai repede dar este insesizabil

culori  disponibile : Blue, white , red , yellow { portocaliu mai exact }

Posted Image

Posted Image

Posted Image

achizitionate de aici :

http://www.aliexpress.com/item/1pc-1156-P21W-ba15s-33-smd-5630-5730-LED-Cree-Lens-car-Backup-Reserve-Lights-motor/32371543836.html

Posted Image

sunt superbe , trebuie incercate .

daca vreti sa le folositi pe cele Albe --WHITE COLD -- [ care au culoarea partilei -- galbena !!! } -- poate sa denatureze culoarea vazuta de Ochi prin PMMA de la semnalizator

este recomandat sa cumparati direct culoare Yellow

idem LED WHITE  COLD --folosit la Stopuri--- denatureaza culoarea spre un Rosu -Galbui  prin PMMA --- deci aici trebuie cumparat direct LED rosu -- care are pastila INCOLORA !

deci atentie --- cand cumparati culoarea Ledului .

Editat de strike
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări