Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

EL84-PP-20W/8-sinus/nelimitat

Vizitator

Postări Recomandate

... Intrebarea ramane cu cat pot sa "urc" peste curba de disipatie...?...

Domule feri.visky(inca o data cu tot respectul cuvenit !)

__ NU incercati sa "contracarati" un "EVENIMENT" cu argumente "puerile"...(gindite in pripa/graba !,va lipsesc "date" esentiale...,amplificatoare de joasa frecventa/audio cu tuburi electronice clasa AB2...cazul de fata)

__Domnule anozi aia !(luat fiecare in parte) din PP NU !!! urca peste curba de disipatie !!! in cazul clasei AB2 sau B !!!(vad ca asta NU intelegeti...si insistati) Pu se "compune" altfel...in cazul clasei AB2 sau B !.

__Domnule la "mine" in "EVENIMENT" puterea disipata anodica E LA LOCUL EI !!!/NU_I DEPASITA !!!,AMIN !,(chiar in cazul 30w sau 40w Putere utila in sarcina-etc-etc,asta trebuie sa intelegeti !,i_mi cereti un raspuns "Intrebarea ramane cu cat pot sa "urc" peste curba de disipatie...?" pe care NU !!! vi_l pot oferi acum , pt ca nu ma aflu in ACEASTA SITUATIE !!!,-"probabil" ca se poate depasi usor/putin si Pd...nu am facut/dorit acest studiu pt situatia data-NU sint in aceasta "zona").

__Frapant !,Nu ?.(teoretic si practic NU se incalca nici o "legitate" !!!, pt a obtine cei 40W ca putere utila in sarcina, in PP cu doar doua 6P14P-EV,ca sa vedeti ce se poate intimpla ?, devine incredibil...la prima vedere,din aceasta cauza am declarat O PREMIERA ABSOLUTA din cite cunosc...,si cunosc destul).

PS. NU va plac premierele !/(mai ales cind sint absolute)=concluzie.

Link spre comentariu

Regret ca am dat impresia ca vreau sa ma opun EVENIMENT-ului... Dar vorba lui misa, am vrut doar sa invat, si daca invati eu mai sunt catva pe forumul asta care or fi dispusi si ei sa invete...Graficul de compunere ca, cel postat mai sus, pentru clasa B este similara. Se castiga ceva din faptul ca ua ajunge foarte aproape de Ua. Dar formula puterii este identica...Cat de cat imi sunt clare clasele de functionare si modul lor de comportare cu diverse sisteme de fixare a punctului de functionare... Ceea ce am vrut sa clarific este cum poate fi fortat un EL84 sa lucreze in AB2 (unde se optini puteri mai mari) cand el nu prea poate acest regim din constructie... asta in comparatie cu 6L6 care este "predestinat" claselor superioare (dar mai sunt si alte tuburi...).Caracteristica tubului trebuie sa fie de asa natura incat sa permita functionarea in regim extins. In cataloage se specifica expres tuburile care pot lucra in diverse clase, caz in care, Pu maxim (AB2 cu negativare fixa) este tot ce poate da acel tub si probabil de aceea nu prea se indica si Pd...Celelalte tuburi la care se indica doar Pd (EL84) si nu se specifica alte clase de functionare probabil ca pot fi "puse" sa lucreze si altfel... dar umila mea intrebare a fost pana unde? (daca nu este nici o specificatie tehnica in acest sens).

Link spre comentariu

... Pu maxim (AB2 cu negativare fixa) este tot ce poate da acel tub... pana unde? (daca nu este nici o specificatie tehnica in acest sens).

Pina acolo unde ne permite: teoria , practica si imaginatia !(fiecaruia in parte nu neaparat in aceasta ordine ,lipsa unor specificatii tehnice in anumite situatii elibereaza "mintea" !!!,cazul nostru a fost definit catre finalul experimentului la 40w-putere utila in sarcina: EXTREME/THE-END-POWERUP-2 X 6P14P-EV).Cu toate ca , sar putea ca "limita" sa fie chiar mai sus(probabil Pu=43W-45W cu un traf foarte aproape de ideal ?!).
Link spre comentariu

__Iata cum arata un semnal sqw!!! de 20Hz!!! si la 15W!!! (in situatia Ua=390V...,si condensatori in grilele de comanda finale de doar/numai 0,22uF !!!),frumos NU ?...

Foarte fain! Imi aduce aminte de faimosul Ivan Vladimirovici Miciurin.
Ivan Vladimirovici Miciurin (în rusă: Иван Владимирович Мичурин, n. 27 octombrie, 1855, Dolgoe, astăzi Miciurovka (Reazan) – d. 7 iunie 1935, Kozlov, astăzi Miciurinsk (Tambov)) a fost un botanist rus, practician al selecţiei plantelor, membru de onoare al Academiei Sovietice de Ştiinţe. În România a rămas cunoscut sub denumirea de „Grădinarul Miciurin”.În 1875 îşi începe activitatea care îl va face celebru, selecţia pomilor fructiferi.În 1918 Miciurin a dat în primire statului pepiniera sa experimentală rămânând conducător al ei.În 1920 Lenin ordonă o analiză a rezultatelor activităţii lui Miciurin. În 1923 Consiliul Comisarilor Poporului acordă „livezii lui Miciurin” statutul de instituţie de importanţă naţională. În 1928 statul sovietic înfiinţează o staţiune de selecţie genetică bazată pe grădina lui Miciurin, care în 1934 va deveni „Laboratorul central genetic Miciurin”.Metodele lui de încrucişare între plante care cresc în zone geografice îndepărtate au fost folosite apoi şi de alţi selecţionişti. Sovieticii încep cultura hibrizilor lui de măr, păr, cireş. El a fost cel care a început creşterea hibrizilor de struguri, caise, cireş dulce în zonele nordice.În timpul campaniei Lisenkoiste Miciurin a fost promovat ca lider sovietic în teoria evoluţiei, propaganda subliniind superioritatea şi productivitatea biologiei sovietice miciuriniste (мичуринская биология) faţă de biologia neproductivă Weismanist-Morganist-Mendelistă capitalistă. De fapt teoria lui Miciurin despre influenţa mediului asupra eredităţii era o variantă a Lamarckismului. Poziţia lui era că sarcina unui selecţionist era de a asista şi îmbunătăţi selecţia naturală. În URSS a fost larg popularizată declaraţia lui că „Nu ne putem aştepta la favoruri din partea naturii. Să i le luăm - asta e sarcina noastră”.De-a lungul vieţii Miciurin a creat peste 300 noi soiuri de plante. A fost decorat cu Ordinul Lenin şi Ordinul Drapelul Roşu al muncii pentru realizările sale.
Link spre comentariu

Termin transformatorul de 24 cm2 pentru GU50 si fac si eu experimentul "Valderama" cu EL84 sa vad daca pot obtine 30W. Interesant ar fi sa masor temperatura lampilor, ca de fapt asta ar fi o informatie utila despre solicitarea si timpul lor de viata. Restul sunt frectii si presupuneri.

Link spre comentariu

Da, nu e vorba de nici un secret, fortare sau depasire a puterii maxime disipate pe anod.Cred ca de aici trebuie plecat, de la expresiile matematice ale valorilor eficace ale curentilor si tensiunilor de AF prin transformatorul de iesire in situatia data, si considerand un traf cu pierderi minime asa cum l-a facut valderama.Valoarea eficace a tensiunii de audiofrecventa de la bornele trafului (a-a) este f mare fata de conditiile normale (avem Ua foarte mare).Alegand un curent mititel de mers in gol, puterea disipata pe anode in gol este mica. Asta permite ca restul de putere disponibila in anode sa se concretizeze in semnal util (nu mai fac teoria clase AB2), insa efectul este ca acest lucru permite o valoare eficace a curentului de audiofrecventa mult mai mare, pe masura ce curentul de mers in gol este mai mic.Cu un traf bun, pierderi minime, se mai smulg cativa W si iata cum se face posibila obtinerea a 40W.

Link spre comentariu

... Иван Владимирович Мичурин,...

byt esti off-topic NENE !.(dute la Bodega ! cu Miciurin asta , fai bibliografia acolo !,ce treaba are Miciurin cu subiectul si sectiunea in cauza ?!,sau ?... ).+_Florin_+ "sa prins" !(de "miscare").

Termin transformatorul de 24 cm2 pentru GU50 si fac si eu experimentul "Valderama" cu EL84 sa vad daca pot obtine 30W. Interesant ar fi sa masor temperatura lampilor, ca de fapt asta ar fi o informatie utila despre solicitarea si timpul lor de viata. Restul sunt frectii si presupuneri.

Vei obtine sigur cei 30W cu acel traf !.Misa nu stiu cit ai impedanta anod-anod presupun 6k sau 6k+ la 400V-Ua vei obtine cca 27w-28w cu acel traf, sau 30w-34w la 450V-Ua sa nu duci grilele 2 prea sus maxim 300v-310v si nu uita de rezistente g2 pot fi si la 0,5w de cca 0,68k-1k(ca sa nu depasesti puterea disipata G2),negativarea trebuie sa acopere o plaja 11v-15v cu minus bineinteles(probabil 12v si ceva pina in 13v cu minus desigur).,Vezi ca nu ai nevoie de tensiune mare de atac pt finale poti sa ataci cu orice r_ah_at de defazor.Eu am acum 33W-34W si cu infasurarile catod cuplate(reactie negativa catod-pe finale din secundarul cu priza mediana...) la Ua=450V.
Link spre comentariu

... 6BQ5 se aseamana cu EL84 ca si 6P14 (asta merge si la 500 V ca e rusesc!!!)... nu sunt diferente mari doar de catva wati, ceea ce conteza...

Ceea ce am observat eu este ca la limita puterii de disipatie de 12W, distorsiunile depasesc cu mult 5% in cazul tubului american si se se apropie vertiginos de 8-10% la EL84...

Atasez caracteristica lui 6BQ5 pentru analiza si compunerea caracteristicilor pentru cazul B ... unde tot triunghiul (aproximativ) reprezinta puterea... Am incercat "totul" sa desenez cat mai bine...

Cu albastru am desenat:

-puterea utila

-zona care obliga imperecherea tuburilor (cercul punctat!)

-modul de compunere a semnalului sinusoidal in jurul valorii Ia0.

P.S. Nu vreau sa distrug nici un mit, nici o valoarea nici sa fac frectie la un tub de... lemn...

Link spre comentariu

... Ceea ce am observat eu este ca la limita puterii de disipatie de 12W, distorsiunile depasesc cu mult 5% in cazul tubului american si se se apropie vertiginos de 8-10% la EL84...

Da , dar asta_i valabil (5% ,8-10%) in situatia clasei A-SE...,In contratimp (PP) lucrurile stau altfel...(la puterea nominala in PP se cifreaza undeva la 2-3% ca si regula).
Link spre comentariu

__In primul rind , pina acum nu a vorbit nimeni de Hi-Fi(in cadrul acestui subiect) esti primul care o face blue ,dar daca tot veni vorba...

__Da mi se pare foarte aceptabil !, la puterea nominala 3-4-5% si sa zic 30W(PP) in raport cu 10% sa zic SE la 5W(In situatia data daca voi folosi/asculta acest amplificator la 10W sa zic-Ce distorsiuni voi avea ????.....).

__Daca unora nu li se pare aceptabil e o alta problema .

Si uite si un exemplu sugestiv:

__Unde la 100W cu 5% mi se pare mult mai acceptabil decit 10W cu 10% , Se mai poate vedea de asemeni ca Puterea utila este mult peste puterea disipata !!!(dublu si ceva in situatia 100W,avind in vedere ca doua EL34 pot disipa doar 2X24Win anod , ca sa vezi !!!).

__Am trecut de la fiabilitate,la distorsiuni,Ce sa_ti spun ...

__In configuratia prezentata in subiect pt situatria putere utila 30W la 20W distorsiunile sint mult sub 1% avind in vedere si reactiile din catod finale...,NU E BINE NICI_CUM !,sar parea,e bine NUMAI CUM CRED SAU VOR UNI !.

Link spre comentariu

Bun, daca ai un amlificator de 100w cu 5% distorsiuni inseamna ca la 60-70 W te incadrezi in cei 1 max 2% ,adica un echipament de clasa Hi-fi ,dar in cazul 10% pt 5W discutia devine superflua iar puterea disipata este un alt aspect, se poate discuta, functie de tub, clasa etc

Link spre comentariu

Bun, daca ai un amlificator de 100w cu 5% distorsiuni inseamna ca la 60-70 W te incadrezi in cei 1 max 2% ,adica un echipament de clasa Hi-fi ,dar in cazul 10% pt 5W discutia devine superflua iar puterea disipata este un alt aspect, se poate discuta, functie de tub, clasa etc

Nu inteleg ce vrei sa spui !,-Le amesteci ! numai tu stii ce gindesti ...(Lasama cu 5W ca n_am subiect SE cu 1 x 6P14P-EV !!!).__Pai..., si la 10w unde te incadrezi daca ai si reactii in catozi finale si nominala e de 30w ???>>>....In Hi-CuCu sau unde !? ca nu inteleg nimic din ce afirmi .__Ce vreti sa Negati ca nu_i bine sa ai 30W pe doua 6P14P-EV in PP ?!,sau CE ?...(zic, sa o faceti cind veti avea argumente solide !,nu impresii !,care mai de care...)
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări