Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

EL84-PP-20W/8-sinus/nelimitat

Vizitator

Postări Recomandate

Ca sa reziste trebuie sa existe un amplificator facut , folosit normal luni de zile , etc ... E usor sa-i dai tensiune cat vrei tu la o lampa , pe moment functioneaza foarte bine , asa si cu 2 tranzistori 2N3055 poti obtine sute de Watt pe masa de lucru , dar rezista la un chef de o noapte ?

Link spre comentariu

eu sunt curios cat rezista lampile finale la regimul asta...........sau vorba bancului 'cat mai am de trait doctore!.....9,8,7,6,5,4,3,2,1 :da :rade:

Cat timp nu se depaseste puterea disipata maxima pe anod si pe g2 nu cred ca se reduce prea mult fiabilitatea, cel mult creste pericolul unor defectari a tubului, soclului, etc prin strapungere electrica.In plus, aceste tuburi au Ua max 500V.As face un experiment de genul acesta, cu o pereche de EL84 noi puse sa functioneze permanent, disipand ACEEASI putere pe anod dar cu regimuri Ua/Ia diferite, unul la 250V/48mA si celalalt la 350V/34mA! Le-as lasa in regimul asta vreo 4 ...5 luni, zi si noapte :nebunrau: , dupa care le-as pune pe catometru sa vad daca apar diferente semnificative.
Link spre comentariu

Ca sa reziste trebuie sa existe un amplificator facut , folosit normal luni de zile , etc ...asa si cu 2 tranzistori 2N3055 poti obtine sute de Watt pe masa de lucru ...

Domnule sintem in sectiunea tuburi electronice ! , NU se fac analogii cu 2N3055 !(VEZI CA AI ALTA SECTIUNE PENTRU 2N3055,ce analogie TIMPITA !)...,In ani 70(secolul trecut) lucram cu 6P14P tot timpul in prag de 400V la anod si 260V-270V-g2,pentru 30W ,asa ca scutestema te rog !.
Link spre comentariu

Bine , bine , viseaza in continuare ...

Ai devenit obraznic ! eu nu visez !,poate ce_i ca tine sa o faca !(dupa cum le e voia).,pot sa demostrez-oricind-orcui-oricum !,tu ce poti ?!(arata un subiect de_al tau "constructiv" in aceasta sectiune de tuburi-electronice),-sa te contrazici fara rost continu !.NU merita sa poarte omul un dialog cu tine !,esti o entitate aroganta-neglijabila !,ASADAR NU O SA_TI MAI RASPUND NICI UNEI "EMISII" PE CARE O FACI IN POSTURILE SAU SUBIECTELE MELE !(a fost o ultima incercare...,o sa consider prezenta ta in acest mediu-virtual ca si inexistenta).

..............................................................................................................................................................................................................,

...As face un experiment de genul acesta, cu o pereche de EL84 noi puse sa functioneze permanent, disipand ACEEASI putere pe anod dar cu regimuri Ua/Ia diferite, unul la 250V/48mA si celalalt la 350V/34mA!

Le-as lasa in regimul asta vreo 4 ...5 luni, zi si noapte :nebunrau: , dupa care le-as pune pe catometru sa vad daca apar diferente semnificative.

"Merg"(ramin in principiu la fel de active) perfect florine si dupa "4 ...5 luni, zi si noapte" , eu rar am tinut EL84(6P14P) sub 300V-anodic(nici nu cred ca sa intimplat ! in fapt).Toata "smecheria" e sa ai in g2 in jur la 470_ohmi-1k atunci cind te apropii de 300V cu g2 sau depasesti un pic(310V-315V sa zic) ,la tensiuni mai mari Ua polarizezi g2 separat NU din tensiunea anodica mare,este bine ca pe g2 sa nu se depaseasca 310V-315V cazul EL84(6P14P) si in aceasta situatie sa existe asa zisa Rg2 asa cum am spus.
Link spre comentariu

Mai Depanatorul, cinstit vorbind, ai propus vreodata vreo solutie? practic, eu am observat ca doar comentezi in mod critic solutiile altora. Sa nu mi-o iei in nume de rau, critica e buna dar trebuie sa dai si tu un exemplu. Altfel e de rau. Am impresia ca ai depasit o limita. De bun simt?

Link spre comentariu

Valderama, sunt foarte curios daca intr-adevar e posibil sa obtii 30W cu 2 EL84 pp. In jur de 20W am mai vazut. (un amplif de 19W sinus am facut eu, fara sa ma chinui sa maresc puterea) Referitor la puterile mari de care vorbesti tu... eu am incercat sa vad ce putere maxima pot obtine din 6p3s-e si nu am reusit sa obtin mai mult de 35-40W nicicum. Adevarul e ca mi-a fost frica sa merg prea sus cu tensiunea de alimentare, tinind cont de tensiunile specificate in catalog, pe care oricum le-am depasit. Daca cu EL84 poti obtine 30W, inseamna ca cu 6p3 poti obine 60W sa zicem? Bine, nu in clasa B, pentru ca nu cred ca asta ne intereseaza.De fapt am vazut 6p3s montata in loc de 6L6 in amplifuri de chitara alimentate la tensiuni foarte mari si mergeau, dar nu am masurat puterea si nici clasa de functionare.

Link spre comentariu

Misa 30W cu 2 x EL84(6P14P) se obtin lejer si tot timpul fara absolut nici o problema ca sa zic asa,regimul la finale e asta:

__390V-400V pt Ua

__290V-300V pt Ug2 prin 0,47k-1k

__Ug1=-(12,1V)-(12,5V)/functie de tuburi

__Raa=7k-8k (preferabil 8k=Raa si transformator de sectiune mare cca 18-20 cm patrati si fereastra mare 0,28mm CuEm primar-etc-etc)

Daca Nu ma crezi , fa si ai sa te convingi...(poti sa i_ti satisfaci curiozitatea practic , fara discutie vei obtine aceasta putere-daca NU vei folosi trafuri de 7-10 cm patrati si nici primar cu 0,16-0,18mm CuEm) ,mai mult decit atit,poti sa ataci cu orice "gunoi"(nu necesita tensiuni mari de atac).

Cind faci calculul la traful de iesire fa_l ca pentru 7k5-Raa,ai sa vezi de ce...(secundarul musai sub 0,2 ohmi in CC).Trei sferturi din "SPIL" e_n traf un sfert in regim...

__2 x 6p3s-e in AB2 cca 50-55W(sinus nelimitat cu un traf reusit chiar 60W) 270-280V pt g2 si 470-500V pt anod etc.

(tensiunea pe g2 are efect "capital" in general pt a nu distruge lampa sau a produce uzura prematura si mai ales in cazul 6p3s sau 6p3s-e)

Link spre comentariu

Amplificatorul meu nu scotea mai mult de 12-14 W cu 350-380 V tensiunea de alimentare... De la 14 W distorsiunea era "masurabila" cu urechea...G2 poate disipa cel mult 2-4 W si asa saltul de 15 W in plus (mult) fata de date limite de catalog mi se pare mult... cu ce distorsiune, cat timp poate lucra asa o lampa? Exista din constructie o rezerva de putere pentru a se asigura durata normata de viata dar daca voi folosi aceasta rezerva (care nu este +100% din puterea nominala) voi schimba la fiecare concert cate un set de lampi...De la o sectiune rezonabila transformatorul nu limiteaza puterea tubului, imbunatateste banda de trecere si intervine cu un randament ceva mai bun...Personal nu imi dau seama care ar fi artificiile ingineresti ca sa triplezi! Pd.Ar fi interesant o proba de durata la puterea de 30 W cu precizarea punctului de functionare si a distorsiunilor...Cu toate acestea nu subscriu la folosire unui limbaj obraznic si ofensator nici daca se folosesc "zambetele"!!!

Link spre comentariu

...Personal nu imi dau seama care ar fi artificiile ingineresti ca sa triplezi! Pd...

Ar fi interesant o proba de durata la puterea de 30 W cu precizarea punctului de functionare si a distorsiunilor...

Puterea disipata NU SE TRIPLEAZA sinteti in eroare ! (ramine aceasi !!!),-distorsiunile ramin aceleasi ca si la 14-15W sau cit doriti !(corespunzatoare clasei),durata de viata nu este afectata cu mult/drastic...,sau chiar aproape deloc.

De data asta eu nu vorbesc doar teoretic ,Vorbesc dintr_o experienta indelungata(si practica) cu aceste lampi !,De ce vi se pare de NECREZUT ?,dumneavoastra ati "incercat" ?(practic-teoretic-etc).

__Nu se vede clar ? "acolo" 40W cu anozi "reci"/ne-inrositi(unde_i puterea disipata triplata ?ca no vad !),la 30W-credeti ca va fi mai rau ?!,vreti sa fac o poza prin orificii tub/anod sa vedeti si "culoarea" g2 - la putere maxima si in sarcina ?

__Asta E !...,constat ca se teoretizeaza prea mult(si nu cu cea mai mare atentie!,mai ales in situatia data) lipsind total fundamentul practic...(eu am facut demonstratia practica !,ce doriti sa explic ?!,cum nu am depasit puterea disipata-pt puterea utila data ?,sau de ce nu sint tuburile finale in "pericol" atunci cind livreaza in sarcina 30W chiar continu ?).

__Vad ca nu prea place puterea asta(40W!!!) obtinuta cu doar doua 6P14P-EV in PP ,E..., tocmai din cauza asta am si declarat_o : __RECORD-ABSOLUT!!!.,sau NU va plac recordurile ?, si trebuie sa gasim fel de fel....

PS.S_ar parea ca i_mi pierd timpul prin "zona",fara "folos"...

Link spre comentariu

Durata de viata a finalelor nu am "contabilizat_o/contorizat_o-etc" nici o data , ce pot sa va spun in schimb fara sa aproximez este ca pt situatia de 30W nu sa plins nimeni in acele vremuri(un 6P14P-EV costa atunci la magazin 24,75 lei comunisti-pt cine mai cunoaste semnificatia acelui leu) ,dar este posibil ca durata de viata sa scada cu 20% pina la 25% in raport cu situatia clasica 300V-Ua(20%-25% fiind doar o estimare).

Link spre comentariu

__Vad ca nu prea place puterea asta(40W!!!) obtinuta cu doar doua 6P14P-EV in PP ,E..., tocmai din cauza asta am si declarat_o : __RECORD-ABSOLUT!!!.,sau NU va plac recordurile ?, si trebuie sa gasim fel de fel....

PS.S_ar parea ca i_mi pierd timpul prin "zona"...

Ne intereseaza chiar foarte mult!

Acum e o doza de neincredere ,fara suparare ,e fireasca .Ani de zile s-au obtinut cu greu 16-18W din tuburile astea, multi de pe forum au lucrat cu lampa asta practic.(nu e cazul meu care sunt nou in domeniu)-sunt convins ca din comoditate sau teama nu s-au abatut prea mult de la datele de catalog de asta sunt convins lampile bune sunt rare si scumpe si de aici teama!

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Valderama, sunt foarte curios daca intr-adevar e posibil sa obtii 30W cu 2 EL84 pp. In jur de 20W am mai vazut. (un amplif de 19W sinus am facut eu, fara sa ma chinui sa maresc puterea) Referitor la puterile mari de care vorbesti tu... eu am incercat sa vad ce putere maxima pot obtine din 6p3s-e si nu am reusit sa obtin mai mult de 35-40W nicicum. Adevarul e ca mi-a fost frica sa merg prea sus cu tensiunea de alimentare, tinind cont de tensiunile specificate in catalog, pe care oricum le-am depasit. Daca cu EL84 poti obtine 30W, inseamna ca cu 6p3 poti obine 60W sa zicem? Bine, nu in clasa B, pentru ca nu cred ca asta ne intereseaza.De fapt am vazut 6p3s montata in loc de 6L6 in amplifuri de chitara alimentate la tensiuni foarte mari si mergeau, dar nu am masurat puterea si nici clasa de functionare.

in vara am facut un amplificator de chitara cu 4X6P3C-E ,Ua 500v,curent de repaos 23mA ,80w curati nu in saturatie!asa ca se pot obtine cam 50w din doua 6p3c dar se "fumeaza" repedeeu zic ca trebuie facut un compromis intre puterea de iesire si durata de viata a tuburilorin vara am mai reparat un amplif de chitara de 100w cu EL34 (au fost schimbate de mine cu 4 noi,Tesla j&j),il am acasa acum ,a cintat aproape la maxim si finalele sunt duse,nu mai au emisieil trec pe 6P3C-E ,prefer ruseasca pentru viata mai lunga ,in detrimentul puterii putin mai micialt exemplu este amplificatorul Pribojcu 6R3C cite o dubla tetroda pe semialternantaare Ua 420v /50w sau 480v/75wUg2 in ambele cazuri este 240vasa cum spunea si valderama ,nu trebuie sa depasim puterea disipata de anod si G2
Link spre comentariu

...Acum e o doza de neincredere ...

Neincredere bazata pe CE ?! ,nu mai "traieste" lampa mult !, sau CE ?!....,In loc sa se vada PREMIERA !!!!,se gasesc motivatii :,a..., NU tin lampile "mult" domnule !,se tripleaza puterea disipata(NICI VORBA DE ASA CEVA)-etc-etc...(ne meritam soarta).

__Aratati_mi va rog o situatie anterioara in care 2 X 6P14P-EV in PP au fost puse sa genereze in sarcina 40W !!!, SI MA "INCLIN"(FARA ANOZI ROSII sin alte povesti !!!...).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări