JQ Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 Salutare, am realizat un LC metru cu LM311, dupa ce am consultat multele scheme existente pe internet. Problema e ca circuitul nu poate sa masoare mai mult de 1uF. Ce solutii ar fi pentru marirea gamelor de masura fara a se pierde acuratetea masuratorii? Link spre comentariu
ROBEERT Postat Martie 5, 2010 Partajează Postat Martie 5, 2010 Salutare, am realizat un LC metru cu LM311, dupa ce am consultat multele scheme existente pe internet. Problema e ca circuitul nu poate sa masoare mai mult de 1uF. Ce solutii ar fi pentru marirea gamelor de masura fara a se pierde acuratetea masuratorii?Subiect mutat aici:viewforum.php?f=19 Link spre comentariu
flo_sf25 Postat Decembrie 29, 2010 Partajează Postat Decembrie 29, 2010 Salutare, am realizat un LC metru cu LM311, dupa ce am consultat multele scheme existente pe internet. Problema e ca circuitul nu poate sa masoare mai mult de 1uF. Ce solutii ar fi pentru marirea gamelor de masura fara a se pierde acuratetea masuratorii? Link spre comentariu
flo_sf25 Postat Decembrie 29, 2010 Partajează Postat Decembrie 29, 2010 Salutare, am realizat un LC metru cu LM311, dupa ce am consultat multele scheme existente pe internet. Problema e ca circuitul nu poate sa masoare mai mult de 1uF. Ce solutii ar fi pentru marirea gamelor de masura fara a se pierde acuratetea masuratorii? Salut.Tocmai asta am facut azi.Dupa ce am construit un LC metru am observat ca nu masoara mai mult de 1uF (neelectrolitic).Am gasit si o solutie.Nu este cea mai buna dar mai buna dect deloc.In ce consta:Se inseriaza condensatorul electrolitic cu unu neelectrolitic de capacitate mare.Eu am gasit unu la 470nF cu 20%.Masurat el indica 512nF.L-am inseriat cu un condensator de 10uF si rezultatul obtinut este 485nF.Daca notam primul condensator cu C1 cel electrolitic cu C2 si masuratoarea cu Co apoi aplicam formula de inseriere a 2 condensatoare rezulta 9197nF. Asta a fost un fel de verificare.Formula de baza este Co=(C1*C2)/(C1+C2).Pentru a verifica orice condensator scoatem din formula C2 si rezulta C2=(C1*Co)/(C1-Co).Cred ca daca poate fi inserata aceasta formula in microcontroler....se poate afisa rezultatul fara calcul si direct in uF.Dar nu ma pricep la programare asa ca poate o face cineva si ii voi fi recunoscator.Probabil treaba asta implica si mici modificari pe cablaj...un comutator in mod sigur.LC metru facut de mine este asta http://yo6pir.wordpress.com/proiecte/lc-meter-atmega8/ si cu aceasta ocazie tin sa multumesc autorului. Link spre comentariu
Relav Postat Decembrie 29, 2010 Partajează Postat Decembrie 29, 2010 E o idee cu inserierea condensatoarelor dar v-ati gandit ce eroare de masura veti avea la condensatorul de capacitate mare? Presupunand ca aparatul are o erooare de masura de 2 % pentru un raport intre capacitatile celor 2 condensatoare de 20 (10 microf si 500 nanoF) s-ar putea ca eroarea de masura a condensatorului mare sa fie de 20x2 % adica 40 %. Sau poate gresesc eu? (La Masurari Electrice exista un capitol separat privind eroorile de masura) Link spre comentariu
flo_sf25 Postat Decembrie 29, 2010 Partajează Postat Decembrie 29, 2010 Da este adevarat erorile exista.Insa asta este o metoda mai mult pentru verificarea unui condensator asupra caruia planeaza ceva suspiciuni.Sau un condensator a carui valoare s-a sters.Aceste condensatoare electrolitice au o valoare standardizata din care stiu. EX: 1uF, 2.2uF, 3.3uF, 4.7uF, 10uF...etc..din ce am calculat a rezultat 9,2uF deci e clar ca este un cond. de 10 si nu poate fi de 4,7. Am refacut experimentul si cu alte capacitati si mi-au iesit rezultate mai apropiate de adevar fata de exemplul dat. Problema este atunci cand ai de masurat 20-30 de cond....cine sta sa calculeze? Este o metoda aproximativa iar la capacitati mari de 1000uF conteza foarte mult si ce cifre sunt dupa virgila.Poate un mcu stie mai bine sa calculeze treaba asta. Daca ai alta idee in afara de cea de aici http://avrprojects.info/avr-projects/ca ... g-atmega8/ astept propuneri. Referitor la aceasta ultima schema multi s-au plans de masuratorile capacitatilor mici din ce am citit pe acolo.Cele peste 1uF su fost ok. Sincer mi se pare si prea "stufos" fata de cel care l-am facut deja.Spun asta pt ca acei condensatori electrolitici de obicei sunt marcati foarte citet.Plus ca exista si niste simptome vizibile cand se defecteaza (se umfla, pierd electrolit, sunt in scurt sau nu mai incarca si descarca).De aici am considerat ca nu merita efortul. Poate gresesc.Aceasta este parerea mea de moment. Link spre comentariu
flo_sf25 Postat Decembrie 29, 2010 Partajează Postat Decembrie 29, 2010 Mai repede as face asta.E mult mai util. http://yo6pir.wordpress.com/proiecte/su ... ti-tester/ Acum l-am gasit. Toate bune si la multi ani! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum