Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce strung să aleg pentru un atelier de reparaţii ?

Vizitator stefanstnc

Postări Recomandate

Vizitator stefanstnc

buna ziuasunt nou pe forum, dar doresc si eu cateva informatii.doresc sa cumpar un strung pt un atelier de reparatii motociclete, ma puteti sfatui ce strung sa aleg?cineva zicea iosif ranghet dar nu prea mai sunt si ma gandeam la un sn 400cu respect

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mariusamplifier

3

• Sabau Lucian

3

• radu cnc

2

• miron1947

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Iosif Ranghet este vechea denumire (probabil dupa numele fondatorului) a actualei fabrici de strunguri din Arad si in acelasi timp marca primului strung produs aici. Deci toate strungurile purtand aceasta marca dateaza dinainte de 1945. Chiar daca vei gasi un exemplar de Iosif Ranghet, vei avea mari probleme in asigurarea pieselor de schimb, accesoriilor normale si/sau speciale si in general cu mentenanta utilajului. Mai exista in exploatare vre-o cateva exemplare. Eu personal am intalnit doua intr-una din fabricile unde am lucrat.Primul lucru pe care ti-l recomand este sa vezi (pe Internet) ce se mai produce actualmente la STRUNGUL Arad sau la SARO Targoviste, unde dupa stiinta mea se mai produc inca unele strunguri normale.Daca nu reusesti sa te documentezi in aceasta directie, atunci te rog sa tii cont si de parerea mea, ca unul dintre cele mai bune strunguri produse la Arad este cel purtand codul SN320. Are dimensiuni accesibile oricarui tip de atelier si caracteristici comparabile cu strungurile de dimensiuni mai mari (SN360, SNB400, SN402, etc.) Este un strung deosebit de economic avand o putere instalata maxima de 3kVA (tipic) dar am intalnit si exemplare cu motorul principal de 2,2kVA. Este dotat cu instalatie de racire proprie, iar unele exemplare au fost prevazute si cu instalatie de ungere temporizata a ghidajelor. Are o instalatie electrica pretabila la o mini-automatizare pe baza tampoanelor mecanice si a microlimitatorilor de cursa. Are in general tot ceea ce trebuie sa aibe un strung modern. A fost produs in mai multe variante in functie de lungimea maxima intre varfuri. Cel mai mic este SN320x750, iar cel mai mare pe care l-am intalnit personal in exploatare a fost SN320x1500Daca il cumperi de ocazie, atunci nu stiu ce accesorii vei obtine, dar ar putea fi dotat cu urmatoarele: - Universal de 180 mm (se poate fixa si unul de 250 dar nu se recomanda) atasabil prin CM4; - Port-cutit clasic pivotant cu clichet; - Pinola (papusa mobila) cu alezaj CM3; - Unele dintre ele aveau atasate la livrare si dispozitivul de copiat dupa sablon ca accesoriu normal; - Daca este dotat cu dulap de scule si accesorii, atunci poate ai sansa sa obtii setul de roti de schimb pentru filete (pe care oricum trebuie sa le soliciti) precum si diversele reductii cu conuri Morse (CM) si/sau conuri metriceDintre accesoriile speciale, ai putea sa soliciti lineta de urmarire. Diametrul maxim strunjit peste ghidaje este de 320 mm iar peste sanie nu retin exact dar la strungurile normale este cu putin mai mare decat jumatatea acestei valori (probabil 180...190 judecand dupa marimea universalului) :scarpin

Link spre comentariu

Iti sugerez ca acel strungar sa verifice existenta minimumului de accesorii pe care le-am enumerat mai sus, altfel va trebui sa le procuri separat, deoarece in practica nu stii cand ai nevoie de ele. Dupa aceea acel strungar sa-ti faca o lista de scule (cutite, burghie, ambori, adancitoare, varfuri rotative, mandrine, etc) de minima utilizare. Apoi, dupa ce vei intra in pielea meseriasului, vei sti singur ce trebuie sa-ti mai procuri. Neaparat sa-ti procuri un manual al strungarului si sa citesti din prima, tot ceea ce scrie in legatura cu protectia muncii la strunguri, caci daca nu vei avea aceste cunostinte poti avea mari necazuri. In plus manualul strungarului iti va fi si un indrumator util in activitate. Acolo gasesti pe intelesul tau, diferite formule matematice cu aplicativitate directa la ceea ce vrei sa realizezi pe strung, precum si proceduri tehnologice necesare.

Link spre comentariu
Vizitator stefanstnc

multumesc multam fost azi cu strungarul si am luat sn400x1500am sa va tin la curent cu evolutia lucrarilor, eu acum invat sa lucrezva rog daca ma puteti ajuta cu un manual pt strungarcu respect stefanita

Link spre comentariu

Eu nu posed un asemenea manual. Documentatia pe care o folosesc este ceva mai "filozofica". Daca gasesti pe undeva un anticariat incearca acolo, desi cartea este foarte rara, intrucat nu s-a mai editat din anii '70...'80.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Buna ziua tuturor! In urma cu cateva luni am achizitionat si eu un strung SNB400x750. Dupa multa munca de reconditionare m-am hotarat sa postez aici cateva poze cu el si sa va cer sfaturi si pareri legate de acesta. P.s. Imi lipseste motorul de la avansul rapid (0.55KW/380), lineta fixa si cea mobila, iar suportul port-cutit este destul de obosit. Daca are cineva disponibila una dintre aceste piese, il rog sa-mi lase un mesaj. Scuze daca sunt off-topic

post-56918-139829624559_thumb.jpg

post-56918-139829624572_thumb.jpg

post-56918-139829624585_thumb.jpg

post-56918-139829624597_thumb.jpg

post-56918-139829624608_thumb.jpg

Link spre comentariu

Foarte bun strungul si frumos vopsit, felicitari pentru achizitie.In afara de 19 pasi /tol pentru care trebuie schimbate rotile de schimb are toate filetele metrice si whitworth selectabile din manete.

Link spre comentariu

Asa este si 13pasi /'' se schimba din roti dar eu cand am lucrat cei 19 pasi ma deranjau ca este filetul care este la buteliile mici poloneze, filet pe stanga, si cum nu se puteau incarca decat din butelia mare faceam o gramada imreuna cu stuturile pentru butelia mare.

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...
La 08.05.2013 la 12:12, mariusamplifier a spus:

Buna ziua tuturor! In urma cu cateva luni am achizitionat si eu un strung SNB400x750. Dupa multa munca de reconditionare m-am hotarat sa postez aici cateva poze cu el si sa va cer sfaturi si pareri legate de acesta. P.s. Imi lipseste motorul de la avansul rapid (0.55KW/380), lineta fixa si cea mobila, iar suportul port-cutit este destul de obosit. Daca are cineva disponibila una dintre aceste piese, il rog sa-mi lase un mesaj. Scuze daca sunt off-topic

post-56918-139829624559_thumb.jpg

post-56918-139829624572_thumb.jpg

post-56918-139829624585_thumb.jpg

post-56918-139829624597_thumb.jpg

post-56918-139829624608_thumb.jpg

Poti sa mi spui unde ai facut tabelele din fata? Sau erau in stare buna? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări