Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptor Univers

Ovidanie

Postări Recomandate

Posted Image

Posted Image

Am fost surprins cand am vazut acest radiocasetofon, habar nu aveam ca a fost produs asemenea aparat in Romania. Inca nu l-am desfacut sa vad cum este construit, daca stie cineva este rugat sa spuna. Cum aratau incintele acustice vandute impreuna cu aparatul?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kripton

4

• Trabant

4

• doru3160

3

• Spitfire

2

Top autori în acest subiect

Ceva ma face sa cred ( se stie de ce) ca este de fapt BUCUR cu un casetofon incorporat.Am vazut asa ceva si pentru export insa cu banda UKW CCIR (88-104). Cat despre incintele acustice....cele de bucur , cred. Oricum, ce e pus acolo e de fapt un simplu mecanism casetofon portabil , cu capete si preamplificare stereo , care la randul lui este cuplat intern la mufa MAG, atat iesire cat si intrare, mi se pare ca totusi exista si iesire de linie.

Link spre comentariu

Salut ,Este singurul radio casetofon stationar fabricat la noi in tara . Stiam ca exista asa ceva si am ramas la fel de surprins vazandu-l aici . Este un aparat rar , felicitari . Nu se specifica in prospect cu ce tip de incinte s-a livrat . Incinte acustice de 8w / 4 Ohmi se puteau cumpara separat .Voi incerca maine ( la lumina zilei ) o poza cu schema electrica a receptorului si a casetofonului .

Link spre comentariu
Vizitator viobio

tin si eu minte acest aparatam vazut in magazinele din Bucuresti ,prin 86..88 acea incinte de Bucureu zic ca a fost un Bucur cu casetofon,posibil pentru exportcasetofonul are performante reduse,si mecanica la sa de dorit

Link spre comentariu

A fost produs de Tehnoton in serie mica,nu au avut priza pe piata noastra,mecanica de casetofon a fost imprumutata de la casetofonul Dana,produs tot de Tehnoton,si in afara de un comutator care cupleaza casetofonul la amplificare,nu au nimic in plus fata de Bucur,si boxele au fost tot cele care echipau aparatele Bucur.Partile mecanice erau destul de slabe si din aceasta cauza nu au fost prea solicitate de piata,in forma care este,intr-adevar mai greu se gasesc,cum au aparut asa s-au si pierdut.

Link spre comentariu

Casetofonul DANA, facut de catre Tehnoton Iasi, nu avea mecanica adusa din afara ? Nu tin minte ca noi sa fi fabricat pe undeva sisteme mecanice de casetofon. Cat despre casetofonul DANA, ala era doar un biet casetofon portabil. Ai nostrii l-au adaptat pe un sistem ce se vroia HI-FI. Oricum nu difera de BUCUR ca electronica. Si totusi ! Casetofonul este de fapt mono ? Cuplat la amplificator in sistem bifonic ?Eu cum ziceam , le-am vazut pentru export, au fost facute cred ca destul de putine, insa alea aveau UKW vest. Casetofonul DANA, nu cumva a fost primul casetofon facut in Romania ?

Link spre comentariu

Interesant aparat... nu am vazut asa ceva... aveti grija de el. Iarasi sunteti in pozitia de a avea o raritate...Casetofonul Dana este descris bine de colegul Tony in Revista Pro Radio Atic...nr.2!

Link spre comentariu

Nu a fost primul casetofon facut la noi,primul a fost Star,este aceeasi treaba cu MK22 polonez,si polonezii l-au produs sub licenta Thomson,doar ca in final nu mai avea AC-uri(180K-181K), ci TBA790,sau UL 1491 daca mai tin bine minte,si mecanica de la Dana normal ca nu a fost autohtona,noi nu am facut nici motorase nici parti mecanice,a fost totul din import pe relatia est.

Link spre comentariu

Nu a fost primul casetofon facut la noi,primul a fost Star,este aceeasi treaba cu MK22 polonez,si polonezii l-au produs sub licenta Thomson,doar ca in final nu mai avea AC-uri(180K-181K), ci TBA790,sau UL 1491 daca mai tin bine minte,si mecanica de la Dana normal ca nu a fost autohtona,noi nu am facut nici motorase nici parti mecanice,a fost totul din import pe relatia est.

Asa-i, primul a fost "Star" care era cum era dar "Dana" a fost o catastrofa: urat ca un bolovan din cadaram si slab mecanic.Cand venea cate un amarat cu el la reparat ii ziceam: ai venit cu "Bolovan"-ul la doctor! :cry:
Link spre comentariu

Mecanica din casetofonul DANA era tot cea ungureasca ? Cu motorul si capetele respective despre care s-a mai pomenit ? Doar am vazut, nu m-am si pus sa le surubaresc.

Era bun pentru incarcarea unui program pe un HC sau CIP.

Uite MK122 de care vorbea Doru : http://retronom.hu/files/images/mk122csukva.preview.jpg

A mai fost MK232, licenta Grundig, care a fost chiar reusit. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... rundig.jpg

Cat despre Bucur, ca si Maestro, nu pot zice ca au fost rele, dimpotriva, au fost relativ OK . Asta daca trecem peste calitatea potentiometrelor si a tastaturii ( claviaturii , cum vreti sa-i ziceti). Au mai avut ele mici metehne, dar sa zic ca mergeau.

Link spre comentariu

A mai fost MK232, licenta Grundig, care a fost chiar reusit. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... rundig.jpg

Am avut unul din acela pana in 1990, cureaua de antrenare mereu "sarea"-era slabita, iar regulatorul de turatie al motorului era mecanic(volant), nu electronic. De auzit se auzea binisor, la volum mic insa, mai mult se auzea zgomotul masinariei, decat muzica."Bucur" era un dezastru, beculetul baioneta de "stereo" s-a ars in prima saptamana de la achizitionare, apoi condensatori ceramici placheta schimbati intr-o veselie, sensibilitatea pe UUS era dintre cele mai slabe, antena trebuia bine degajata pentru a prinde UniFan Radio, totusi finalul cu cei 4 tranzistori 2N3055/5 suna mai bine decat un TDA.Boxele"Tehnoton" cu difuzoare de 10VA sunau cam infundat si "cavernos".
Link spre comentariu

Cand vorbesti de sensibilitatea pe UKW, se stie ca radiourile romanesti nu excela niciunul. Am zis, daca treceai peste anumite chestii, era OK. Da, etajele finale audio erau OK, si cele cu 2N3055, si cele cu AD sau ASZ. Daca bagai alte boxe , suna mult mai bine. O treaba nasoala la Bucur era ca uneori ( sa nu zic de foarte multe ori), nu se sinchiseau sa echilibreze etajul final. Operatia trebuia facuta ulterior. Claviatura si la modul general comenzile se defectau apoape a doua zi , daca aveai ghinion. Am avut si asa ceva candva pe la rude, insa in cele din urma, deoarece partea de radio devenise neutilizabila ( nu m-am sinchisit sa ma mai bag sa vad ce are - oricum avea sa fie inlocuita mai tarziu) a fost dus la tara unde era folosit ca amplificator cuplat la diverse chinezarii de radiocasetofoane. Exista si acum doar ca este defect definitiv (habar nu am ce are, si nu am chef ,dispozitie si nervi sa il mai depanez :sparge: ).Pacat oricum de design.UNITRA MK232 ziceam ca a fost unul din cele mai reusite modele ale lor. Abia dupa caderea comunismului s-au putut vedea adevaratele aparate audio (nu ma refer la chinezarii) , nu imitatiile noastre. Chiar si dupa 1990, tehnoton producea niste radiocasetofoane duble , niste combine cu pickup cu un design ce se dorea modern si alte aparate.de genu'. Problema era calitatea extrem de scazuta, si preturile ridicol de mari la care erau comercializate. Puteau fi vazute la DIODA. Tin minte ca am ost odata prin 1995 la Dioda sa caut o bobina de deflexie pentru un Tv SPORT, si in spatele magazinului ( capatul dinspre liceul Iorga ) se vindeau ( in regim de consignatie probabil) diverse vechituri. Tin minte un SIRIUS 252, BUCUR, OPERA H2. Tot asa , le dadea la preturi.......mari ( sa nu zic enorme).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări