Vizitator dorupetrescu Postat August 17, 2004 Partajează Postat August 17, 2004 TDA, mi-am pierdut ani cu bandpassurile astea pana cand am pus mana pe niste difuzoare cu care sa pot aborda o incinta cu adevarat High-End.Intai de toate trebuie sa facem diferenta intre 4-th order si 6-th order (primul e cu un volum inchis si unul cu port, al doilea are ambele volume cu port). Diferenta e esentiala: in timp ce un bandpass 4-th poate, daca e bine construit sa aiba un raspuns tranzitoriu (bass mai strans si mai rapid, elastic) mai bun decat un bassreflex, 6-th order nu se recomanda decat pentru intarirea bassului in aplicatiile multimedia (Creative&alte bullshituri) avand un raspuns tranzitoriu catastrofal.Vorbim deci in continuare numai de 4-th order. Ca sa actioneze ca un filtru trece banda si care in plus sa fie si liniar intr-o zona - sa zicem intre 35 si 150 Hz, trebuie sa pierzi enorm din SPL (intre 2 si 6 dB). Poti sa lucrezi si cu castig de 2-4 dB daca ai Fs la difuzor jos de tot dar de obicei raspunsul tranzitoriu e catastrofal (se intretine oscilatia membranei exagerat prin castig).De aceea incinte renumite (si nu sunt prea multe in lume - ex: faimosul Oriel de la Jamo) folosesc pentru compensarea pierderii de SPL o baterie de difuzoare (la fiecare dublare a nr. de difuzoare SPL/1W/1m creste cu 3 dB). Asadar pentru o compensare de 6 dB trebuie sa folosesti 4 difuzoare.De fapt compensarea care trebuie facuta trebuie sa aiba in vedere si pierderile prin absorbtia in interiorul incintei + frecari plus pierderile pe filtre (1-3 dB - depinde de cat de groasa e sarma la bobina filtrului trece jos - chestie valabila la orice incinta).Ca paranteza, personal, de fiecare data cand imi vine un producator pe care nu-l cunosc si-mi baga specificatii de 91 dB SPL/1W/1m sub nas il suspectez de lipsa material absorbant in incinta (sau foarte putin) si filtre minimale sau de loc. Daca folosesti, de exemplu difuzoare de 88 dB/1W/1m si o constructie cu 4 dB pierderi plus 2 dB pierderi pe filtru si altele, obtii cu 4 difuzoare acelasi 88dB/1W/1m. Folosirea mai multor difuzoare are si un avantaj, anume ca distribuind puterea pe ele sunt incarcate mai putin, prin urmare lucreaza in zona foarte liniara a excursiei membranei (avantaj fata de TL, dezavantaj - pretul). Alt avantaj este faptul ca difuzoarele pot fi puse sa "sufle" unul cu fata, altul cu spatele (prin fazarea corespunzatoare) de asa natura incat sa se compenseze asimetricitatea fata-spate a difuzorului rezultand distorsiuni mult reduse.Si cel mai mare avantaj al BP este faptul ca portul este element de redare in sine, nu ca la Bassreflex unde nu are rol decat de intretinere a oscilatiei, radiatia lui fiind efect secundar si care genereaza problemele cunoscute la pozitionarea difuzoarelor in incapere. Bine ar fi sa putem pune un "furtun" la portul bassreflex si sa scoatem afara pe fereastra radiatia nedorita (absurd, deoarece am mari lungimea lui, cu rezultate catastrofale pentru acordul acestuia). Asadar Bandpass-ul suna bine cam in orice pozitie, in special in spatii mici, cum sunt apartamentele de bloc, cu probleme de acustica a incaperii (in plus si greu de eliminat).Faptul ca difuzorul este ascuns genereaza un bass "din aer" fara timbrarea specifica membranei difuzoarului, cu accente calde si elastice, si, bine calculat, si cu un raspuns tranzitoriu superb situat conform teoriei intre incinta cu compresie si cea bassreflex. Nu in ultimul rand, bateria de difuzoare fiind fixata pe compartimente, suportul are rol si de bracet-uri, rigidizand structura si eliminand vibratiile nedorite ale peretilor incintei.Nu e usor sa construiesti un BP. In primul rand ca pret. In al doilea rand iti trebuie driverele potrivite. In al treilea rand, problemele de fazare a driverelor iti mananca nervii. Dar, cu rabdare si sculele potrivite poti atinge absolutul. Cel mai usor e sa folosesti un tri-amp cu crossover digital incorporat care sa-ti permita filtrare digitala cu panta reglabila, faza reglabila, intarzierea reglabila si corectia de frecventa aferenta.Dar challenge-ul e sa-l faci cu filtre pasive (care sa permita mon-bi-tri-wire si mono-bi-tri-amp). Daca iti pui mintea poti folosi si caracteristicile mecanice de cadere a difuzoarelor ca sa elimini filtrul dintre bass si medii - dezideratul oricarui constructor de incinte. (la medii poti folosi caracteristica trece sus a unui compartiment cu compresie). Aici trebuie sa stapanesti al dracu de bine variatia impedantei cu frecventa a driverelor vecine ca sa le poti pune, practic, in paralel fara a incarca amplificatorul nepermis de mult (nu stiu si cat este de reproductibila strategia)Dupa ani de zile am ajuns la doua-trei variante de astfel de incinta, care le voi prezenta, probabil la Hi-Fi Arena in Noiembrie si care ar trebui sa "rupa" orice concurenta in clasa lor de pret.Continui maine ca trebuie sa mai si dorm. Daca sunt intrebari, pana maine aveti tot timpul. Vasile, mai ai spatiu pe hard? Link spre comentariu
Electron Postat August 18, 2004 Autor Partajează Postat August 18, 2004 Uite ca am revenit si eu. Nu pot sta toata ziua pe net si de asta nu am raspuns. Difuzorul trebuie sa fie pe 8 Ohmi. Link spre comentariu
Vizitator codebutcher Postat August 18, 2004 Partajează Postat August 18, 2004 Pina la urma threadul asta e constructiv: se leaga prietenii, se pot invata multe despre diverse tipuri de incinte, etc :)DP: sint curios cu ce difzoare folosesti pt incinta BP. Link spre comentariu
Vizitator dorupetrescu Postat August 18, 2004 Partajează Postat August 18, 2004 Dupa ce imi accepta OSIM-ul dosarul de protectie, iti pot da si schemele sa le construiesti. Protectia e de fapt nu pentru Romania ci pentru chinezi care copiaza tot si intrucat imi produc incintele acolo (cu difuzoarele mele) risc sa ma trezesc cu surprize. Am mai patit asta cu niste servere de colocare, designul meu, platit SDV-istica si intrarea in productie, apoi exportate de aia galbeni cu ochii mici sub numele lor in Germania. Nu poti sa-i dai in judecata ca ei n-au legea copy-right-ului, insa poti sa-i impiedici sa le exporte, lucru suficient ca sa-i linistesti. Link spre comentariu
Vizitator codebutcher Postat August 18, 2004 Partajează Postat August 18, 2004 Aia mici si galbeni aduc numai stricaciuni la casa omului. Animale daunatoare.Cit despre incinte DIY cu buget de 2000 EU, va trebui sa mai astept citiva ani (vreo 10-20?), intrebam doar din curiozitate. Link spre comentariu
Vizitator dorupetrescu Postat August 18, 2004 Partajează Postat August 18, 2004 Am si o varianta cu 600 Euro perechea dar cu SPL de 84 dB/1W/1m. Nu-i problema daca ai de unde sa bagi putere in ele.Cele de 2000 Euro au 89 dB/1W/1m. Link spre comentariu
Electron Postat August 19, 2004 Autor Partajează Postat August 19, 2004 Ati uitat de mine? Deci, cum spuneam, difuzoare pe 8 ohmi, iar puterea de50 W este de ajuns. Link spre comentariu
Vizitator dorupetrescu Postat August 19, 2004 Partajează Postat August 19, 2004 Am inceput furtunos si ne-am inmuiat spre final.Ca echipa de fotbal a Romaniei.Totusi, da-mi un buget maximal, altfel e greu. Link spre comentariu
Electron Postat August 19, 2004 Autor Partajează Postat August 19, 2004 Ce vrei sa spui? :roll: Link spre comentariu
Vizitator dorupetrescu Postat August 19, 2004 Partajează Postat August 19, 2004 Vreau sa spun:Cat vrei sa cheltui cu proiectul tau? Link spre comentariu
Electron Postat August 19, 2004 Autor Partajează Postat August 19, 2004 Deocamdata ma intereseaza doar mid-bass-urile. Bugetul ar fi cam costa ele. De tweetere ma ocup mai incolo. Link spre comentariu
Vizitator dorupetrescu Postat August 19, 2004 Partajează Postat August 19, 2004 Nu prea. Pentru o incinta bassreflex asa cum ti-am zis mai sus, pentru 8 ohm merg 2 bucati de W130SC 4 ohm inseriate. Dar asta-ti dubleaza cheltuiala. Celelalte W130 de 8 ohm sunt la limita pentru bassreflex (deoarece filtrul de separare le va creste Qts-ul aparent si mai mult) si inadecvate pentru compresie. Nu-ti garantez rezultatele.Revin:Ai o limita de buget?Edit: vad ca ti-ai modificat post-ul.4 bucati de W130SC 4 ohm costa vreo 5.300.000 lei Link spre comentariu
Electron Postat August 19, 2004 Autor Partajează Postat August 19, 2004 2.500.000 lei. Raman pe varianta de 8 ohmi. In cazul asta ar trebui sa ma reorientez spre alt tip de incinta? Link spre comentariu
Vizitator dorupetrescu Postat August 19, 2004 Partajează Postat August 19, 2004 Cu W130SC 8 ohm care costa 32 Euro faci un bassreflex de 15-16 litri.Portul cum ti-am zis anterior la un diametru de 5.5 cm trebuie sa aiba 11-12 cm lungime.Boxa o vrei floorstand sau bookshelf? Link spre comentariu
Electron Postat August 21, 2004 Autor Partajează Postat August 21, 2004 Bookshelf, ca vreau sa le pun langa computer. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum