Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Help 27 MHz

Vizitator 27YDC

Postări Recomandate

• Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hrb

1

• MiniTehnicus

1

• Mosu Tuti

1

• +_Florin_+

1

Top autori în acest subiect

27000 fix? Pentru ce iti trebuie?Vezi ca banda aia e libera pentru vorbit, nu pentru experimentat. Adica iti trebuie un transceiver care sa indeplineasca conditiile (4W, AM/FM, anumite frecvente, etc.).

Link spre comentariu
Vizitator 27YDC

27000 fix? Pentru ce iti trebuie?Vezi ca banda aia e libera pentru vorbit, nu pentru experimentat. Adica iti trebuie un transceiver care sa indeplineasca conditiile (4W, AM/FM, anumite frecvente, etc.).

Da, imi trebuie pentru voce. Trebuie sa fac un modul de emisie in 27 MHz (FM) pentru facultate si de ceva timp tot caut pe net, din pacate fara reusita. M-am gandit totusi, daca nu reusesc sa gasesc o schema pe 27 mhz, sa iau orice alta schema de emitator fm si sa ii reproiectez oscilatorul... dar si aici am zis ca mai bine ar fi sa intreb daca are cineva o schema care a fost testata ca nu ar avea rost sa iau una care nu stiu sigur daca merge sau nu si sa o mai si modific pe de-asupra... Oricum, cred ca ai inteles ideea ;)
Link spre comentariu

Buna seara. In principiu astfel de emitatoare functioneaza cu sinteza de frecventa. Daca vrei numai un oscilator simplu cu quart, urmat de 1 sau 2 trz. este greu de modulat. Pe ce distanta vrei sa faci transmisia ? Scheme sunt cu miile, depinde de ce complexitate doresti. Pentru experimentare poti folosi un simplu oscilator modulat in baza, modificand frecventa de oscilatie. Tipul de emitator pe care il fac pustii pentru a emite in banda de 88 - 108 MHz. Mosu Tuti.

Link spre comentariu
Vizitator 27YDC

Buna seara. In principiu astfel de emitatoare functioneaza cu sinteza de frecventa. Daca vrei numai un oscilator simplu cu quart, urmat de 1 sau 2 trz. este greu de modulat. Pe ce distanta vrei sa faci transmisia ? Scheme sunt cu miile, depinde de ce complexitate doresti. Pentru experimentare poti folosi un simplu oscilator modulat in baza, modificand frecventa de oscilatie. Tipul de emitator pe care il fac pustii pentru a emite in banda de 88 - 108 MHz. Mosu Tuti.

Salutari!Distanta de emisie nu ma intereseaza foarte mult... sa fie undeva la 200-500m, ceva de genul asta. In ceea ce priveste complexitatea, de preferat ar fi ceva nu foarte simplu, din moment ce montajul va fi folosit ca macheta de laborator. Din acest motiv prefer sa fie fara integrat, ca sa se poata masura toti parametrii circuitului.
Link spre comentariu

Uite o schema simpla si verificata practic de oscilator cu quartz, pe 28.322 MHz. Iti dai seama ca functioneaza la fel de bine si pe 27MHz.Oscilatorul livreaza o tensiune de 2,8Vv masurata pe o sarcina de 2 kohmi, chiar zilele trecute m-am jucat cu el.Rezistenta din plusul alimentarii are 100 ohmi iar condensatorul fara notatie are 47nF.Pentru o "bataie" de 500m trebuie 200 ... 300mW si depinde si de antena.Un simplu final clasa C cu 2N1711, SRF in colector si filtru Collins rezolva problema in cazul MF.Daca modulatia de frecventa e cu banda ingusta, e usor de modulat oscilatorulDaca vrei MF de tipul radiodifuziunii comerciale, e foarte greu pe quartz, Mosu Tuti are dreptate.

Link spre comentariu

Mai poti folosi/adapta schemele de la telefoanele portabile.Primele telefoane portabile au fost cele cu frecventa in jur de 48-49Mhz.Folosesc o unitate de baza care este conectata la linia telefonica si unitatea portabila.Identificarea se face usor, ambele au antene telescopice.Dupa care urmatoarele generatii au urcat in frecventa si au ajuns asemenatoare cu telefoanele GSM.Constructiv o unitate este un receptor pe o frecventa si un emitator pe alta frecventa pilotat pe cuartz, pentru a obtine full duplex.Majoritatea sunt realizate cu tranzistoare, doar cele de firma, Sony, Panasonic folosesc circuite specializate la partea de modulare/demodulare.Dar si acestea sunt larg utilizate, MC3357, MC3361 de la Motorola.Ma gandeam sa folosesc asa ceva pentru a realiza o baliza in 50Mhz.L.Edit

Da, imi trebuie pentru voce. Trebuie sa fac un modul de emisie in 27 MHz (FM) pentru facultate si de ceva timp tot caut pe net, din pacate fara reusita.

Este plin netul de scheme pentru statii CB. :ciuda: Doar trebuie sa studiezi schema unei statii vechi care folosea canale pe quartzuri.Iar din schema unei statii FM poti prelua partea in care se realizeaza modularea semnalului.Poate putina documentare inainte nu strica.Adica o sambata la biblioteca pentru tipuri de radioreceptoare, tipuri de modulatie, modulatoare, demodulatoare, dupa care reusesti sa-ti faci o idee despre ce vrei sa realizezi si poti prelua bucati din diferite scheme sa le combini pentru a realiza un produs complet.PS. Ca idee studiaza si transceiverul RTM4MF, gasesti documentatia despre el.
Link spre comentariu
Vizitator 27YDC

Salutari!Multumesc mult pentru oscilator! Sper sa ma descurc cu montajul final... o sa revin pe forum in cazul in care mai am ceva neclaritati sau cand o sa fie gata totul (cat mai repede, sper) :dans: O seara buna sa aveti!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Sau te mai poti inspira din schemele de radiocomada . Prin revistele TEHNIUM, cei drept, cu multi ani in urma, gaseai diverse scheme de emitator receptor pt 27 mega. Eu zic ca alea-s cele mai simple.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări