radhoo Postat Februarie 28, 2010 Partajează Postat Februarie 28, 2010 Pentru teste cu fulgere "homemade" propun un generator marx. Detalii complete pe http://www.pocketmagic.net/?p=1145 Varianta 4: 2010-02-26 Am cumparat cativa condensatori si am terminat generatorul Marx Dual cu un total de 22 nivele! Varianta 3: 2010-02-11 Am construit inca un turn marx. Scanteie la 20cm!!! Varianta 2: 2010-02-04 Am adaugat cateva nivele in plus. In total sunt 10. Am regrupat condensatorii cate 2, pentru 12KV@5nF. Rezultat: scanteie la 7cm Varianta 1: 2010-02-01 Schema Am 7nivele. Condensatori legati cate 3 pentru [email protected] . Alimentare la ~10KV , un invertor cu 555 si transformator de linii TV. Rezultat: scanteie la 5cm. Astept sa vad variantele voastre Link spre comentariu
lorik199 Postat Februarie 28, 2010 Partajează Postat Februarie 28, 2010 chiar cand am vazut postul tau am zis, maine cumpar condensatori,rezistente si-i dau bice, dar am vazut si video si am ramas putin dezamagit adica eu vroiam o scanteie continua, nu doar niste descarcari...daca s-ar putea cumva obtine si scantei continue, gen scanteia dintr-un traf de linii ar fi okp.s : unde ai gasit condensatori la 6 kV? Link spre comentariu
radhoo Postat Februarie 28, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2010 chiar cand am vazut postul tau am zis, maine cumpar condensatori,rezistente si-i dau bice, dar am vazut si video si am ramas putin dezamagit adica eu vroiam o scanteie continua, nu doar niste descarcari... daca s-ar putea cumva obtine si scantei continue, gen scanteia dintr-un traf de linii ar fi ok p.s : unde ai gasit condensatori la 6 kV? se pot obtine si scantei continue cu:1) tesla coil -sau- 2) multiplicator vilard : Multiplicatorul vilard e la fel de usor de consturit dar iti trebuie diode HV. condensatorii i-am luat de pe ebay. am cautat mult pana am gasit ceva rezonabil, pt ca sunt cam scumpi. m-am gandit sa-mi construiesc condensatorii, dar nu am avut timp. la tesla coil folosesc 3 condensatori confectionati manual, cu rezultate bune. Link spre comentariu
teslina Postat Februarie 28, 2010 Partajează Postat Februarie 28, 2010 Super Marx-ul tau. Imi place constructia eleganta si compacta. Pentru o scanteie continua se poate merge pe varianta de multiplicator de tensiune. Iata un alt hobbyst roman de pe youtube care a construit asa ceva (nu stiu daca este pe forum sau nu): http://www.youtube.com/user/virgilius1979#p/a/u/0/HYWgNxL9QZY Eu momentan nu am nimic de aratat, Marx-ul meu l-am dat altcuiva. Am un proiect de viitor (o ciudatenie...) ceva mai complexa, sa vad cum stau cu timpul liber. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Martie 2, 2010 Partajează Postat Martie 2, 2010 Super Marx-ul tau. Imi place constructia eleganta si compacta.Pentru o scanteie continua se poate merge pe varianta de multiplicator de tensiune.Merge chiar foarte bine. Insa recomand diode rapide alimentate dintr'un SMPS, astfel poti sa folosesti condensatori mai mici si scade mult pretul si riscul de electrocutare. Da, ma ocup si de prostii d'astea din cand in cand. Acu cu tensiunea de lucru a diodelor depinde de sursa de alimentare, pt ca intr'un multiplicator tensiunea suportata de fiecare etaj este dublul tensiunii de alimentare. Link spre comentariu
radhoo Postat Martie 3, 2010 Autor Partajează Postat Martie 3, 2010 Super Marx-ul tau. Imi place constructia eleganta si compacta.Pentru o scanteie continua se poate merge pe varianta de multiplicator de tensiune. Iata un alt hobbyst roman de pe youtube care a construit asa ceva (nu stiu daca este pe forum sau nu):http://www.youtube.com/user/virgilius1979#p/a/u/0/HYWgNxL9QZYEu momentan nu am nimic de aratat, Marx-ul meu l-am dat altcuiva. Am un proiect de viitor (o ciudatenie...) ceva mai complexa, sa vad cum stau cu timpul liber.Mersi Liviu, pe tine am vrut sa te provoc cu post-ul asta, speram ca vei raspunde, pt ca ti-am vazut generatorul pe youtube.Pacat ca l-ai dat. Eu de abia acum am ajuns sa experimentez si capitolul asta Oare ce vrie sa construiesti? Link spre comentariu
teslina Postat Martie 3, 2010 Partajează Postat Martie 3, 2010 Proiectul asta ciudat este un fel de Marx la care vreau sa renunt la rezistorii de inalta tensiune (intotdeauna greu de gasit). Schema arata cam asa: Condensatorii sunt pusi pe platane care se invart cu aceeasi turatie, in acelasi sens. Periodic, condensatorii se incarca de la barele de alimentare notate "A" si "B", dupa care se descarca in serie pe electrodul de inalta tensiune. Polaritatea este alternativa. Platanele sunt legate intre ele cu curele de transmisie 1:1. Turatia poate fi variabila. Pentru o tensiune de alimentare de 30 kV si 10 platane, am 300 kV. Proiectul poate fi aplicat si pentru un tesla coil, in eventualitatea in care nu se gaseste un traf de inalta tensiune de valoarea dorita. Cu un traf de 4 kV, redresat avem o tensiune de incarcare de 6 kV, cu 4 platane, ajungem la 24 kV. In plus intervalele multiple de descarcare (dintre condensatori) joaca rolul eclatorului multiplu, care ajuta la stingerea arcului. Practic valoarea condensatorilor se ia in asa fel incat valoarea condensatorilor inseriati sa coincida cu valoarea condensatorului primar al tesla coil-ului. Platanele si cadrul sunt din material izolant. Barele de alimentare sunt din teava de cupru. Platanele sunt prevazute cu roti de antrenare duble, cu curele de transmisie (luate de la recordere), care transmit miscarea de la motor la primul platan si apoi intre platane. Problemele importante sunt deocamdata lipsa materialelor si o lene care ma omoara.... Link spre comentariu
radhoo Postat Martie 3, 2010 Autor Partajează Postat Martie 3, 2010 vezi ce faci cu lenea, ca-i pacat de timp . idea e foarte simpatica si desenul sugestiv.cateva comentarii:- nu vei putea folosi bare de incarcare, pentru ca la alinierea seriala a condensatorilor incarcati, descarcarea va lovi in bara. o idee ar fi sa folosesti electrozi punctiformi, dar se va intampla acelasi lucru pentru ca vor fi legati la aceasi sursa. - presupunanad ca primul impediment poate fi depasit in vreun fel, nu cred ca va functiona regula Uout = Nr.Platane x Uin, dar cred ca condensatorii se vor incarca mult mai bine (mai complet) decat in cazul modelului cu rezistentevorbind de materiale, te-ai gandit sa incerci condensatori homemade? ar fi idea ca la marx nu trebuie sa stocheze prea mult timp sarcina.eu am incercat mai multe variante de putere mica, ultima e cu banda adeziva lata (pentru colete/impachetat/maro sau transparenta), in 3 sau 4 straturi, pentru o utilizare la 10KV. Au rezistat in TC la pulsuri pana acum. Am folosit 3, cu o capacitate apropiata de 5nF/buc. Am cumparat folie de solar, n-am avut timp sa verific materialul folosit (poli-xxxx?) si rezistenta la strapungere din lipsa de timp, dar ma gandesc sa incerc sa o folosesc pentru a perfectina condensatorii homemade. Link spre comentariu
teslina Postat Martie 3, 2010 Partajează Postat Martie 3, 2010 La mine doar condensatorii homemade cu sticla au rezistat (a trebuit sa ii arunc pentru ca erau mari si ocupau mult spatiu, dar erau inca buni), celelalte materiale plastice au cedat dupa un timp. Probabil voi folosi doorknobs de pe net.Intentia mea este sa folosesc montajul mai degraba pentru TC decat pentru marx (desi seamana mai mult cu un Marx), asa incat tensiunea finala nu va depasi 30 kV (nu se va descarca la bare). Va fi "un fel de Marx" cu doar 3 etaje. Link spre comentariu
radhoo Postat Martie 3, 2010 Autor Partajează Postat Martie 3, 2010 am incercat si eu sa leg Marx-ul meu la TC, practic descarcarea se facea direct pe primarul TC, dar rezultatele nu au fost incurajatoare: scanteile obtinute erau foarte subtiri, greu vizibile, aratand daca nu ma insel o putere mica. Dar sunt curios sa vad ce reusesti tu sa faci cu idea asta. Eu nu am facut nici un fel de acordare de rezonanta, si nici nu i-am acordat prea mult timp, poate de aici rezultatul. Link spre comentariu
radhoo Postat Martie 27, 2010 Autor Partajează Postat Martie 27, 2010 Cam asa arata scanteile in ultima versiune: Link spre comentariu
radhoo Postat Martie 29, 2010 Autor Partajează Postat Martie 29, 2010 Wow! Awsome!! mersi! zap zap Link spre comentariu
bogdan666 Postat Aprilie 10, 2010 Partajează Postat Aprilie 10, 2010 la un multiplicator vilard conzi se pun de aceasi marime ca si sursa sau difera de la nivel la altul ? Link spre comentariu
radhoo Postat Mai 7, 2010 Autor Partajează Postat Mai 7, 2010 trebuie sa suporte minim voltajul sursei. uite: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum