Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motor de frezat de colectie

Badman

Postări Recomandate

• Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Badman

5

• boederyakumo

3

• miron1947

1

• boboBOBO

1

Top autori în acest subiect

• Administratori

Cred ca este de la un robot de bucatarie sau storcator de fructe, cam in anii `70.

nu e motor de storcator de fructe, scrie pe spate ca este pentru gaurit si frezat

Dupa ce se vede in poza aerul de racire este filtrat de praful din jur cu un filtru care trebuie schimbat dupa 300ore de functionare.

Da, are filtru de aer si e perfect curat, daca este cel original inseamna ca masina nu a functionat mult
Link spre comentariu

Eu cred ca este o masina construita in germania dupa o licenta americana, de prin anii 50.Si s-ar putea sa mearga si foarte bine. Mai cred inca ca lucrurile vechi pot valora imens si acum.

Link spre comentariu

sa vedem care ghiceste in ce epoaca a fost facut

Vasile, pozele tale imi amintesc de o masina de frezat elvetiana, de tipul ACIERA, pe care am avut-o cu imprumut (acum vre-o 2..3 ani) de la un fost coleg de serviciu din anii '80, actualmente proprietarul unui atelier de prelucrari mecanice. Performantele motorului nu erau atat de inalte. El avea cam 4000 rpm la o putere de 180 VA. Turatia mai putin obisnuita a motorului denota faptul ca masina era special construita pentru prelucrari de gaurire, frezare, ascutire si probabil alezari si/sau rectificari interioare pentru scule de diametru mic (probabil cel mult 3...5 mm) Daca cineva ar avea curiozitatea sa demonteze brosa pe care o deserveste motorul, ar cauta zadarnic dupa rulmenti, intrucat la aceasta turatie toate lagarele sunt probabil de alunecare cu aliaj compozit. Nu indraznesc sa avansez un an anume, dar daca este contemporana cu freza despre care vorbeam, atunci dateaza probabil din anii '30...'40. As putea chiar restrange perioada la 1935...1939. Din pacate motorul este doar inima unei masinarii de foarte inalta performanta, cu ghidaje prismatice nebanuit de rigide pentru marimea ei. De aceea, cel ce-l va primi ca premiu... :rade: nu va putea sa-l foloseasca nici macar la a azecea parte din potentialul conferit de proiectant. La 45.000 rpm si la lagare de alunecare bine ajustate si fara uzura, se aude doar un fluierat. Nici nu stii ca este vorba despre un motor electric.
Link spre comentariu
  • Administratori

este pe rulmenti, i-am facut autopsia completa... de fapt nici nu am mai montat-o la loc ca nu am mai avut chef :ciuda: vreau sa elimin parte aia cu filtru de aer ca e urata dar suportii de la perii sunt in ala si inca ma gandesc la o alta solutie de a fixa periile

Link spre comentariu

Daca este pe rulmenti, atunci sunt rulmenti cu ace foarte fine probabil in colivie de textolit sau teflon!?Daca este pe rulmenti atunci racirea este esentiala, iar lipsa prafului asijderea. deci nu cred ca faci bine eliminand filtrul de aer. Daca rulmentii sunt sustinuti de o colivie de textolit sau orice alt material sintetic moale, ei se ung la montaj cu o vaselina speciala pentru turatii ridicate (alba la culoare) Orice particula abraziva ajunsa in contact cu aceasta colivie, va fi retinuta datorita acestui strat de vaselina si se va "infige" in materialul moale al coliviei uzand in cel mai scurt timp arborele, care probabil este tratat termic (cementat si calit in coaja la cel putin 54 HRC)

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Salut,am dat si eu peste o "rasnitza-robot de bucatarie sau storcator de fructe",care din pacate nu mai are o parte de maner si comutatorulSe pare ca lucra si ea cu convertizor :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări