Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator doza ceramica

Vizitator

Postări Recomandate

STIU CA NU E HiFi!Dar...Am in colectie foarte multe discuri de vinil scoase de Electrecord, inregistrari deosebit de frumoase care probabil nu prea mai pot fi gasite la ora actuala. De mai mult timp incerc sa fac un preamplificator pentru pick-up-ul pe care il am (un Ziphona) pentru a putea copia acele discuri vinil pe PC. Din pacate pick-up-ul a venit din fabrica echipat cu o doza ceramica. E drept ca scoate tensiuni mari, dar pe impedante uriase. Nici vorba sa poti conecta direct doza la intrarea Line a unei placi de sunet. Am tot incercat diverse preamplificatoare cu tranzistori si bipolari, si FET... Nu sunau calumea niciunul. De curand am intrat in posesia unui stoc destul de mare de tuburi printre care si ECC82 facute de Telefunken, aproape noi. Asa ca m-am gandit sa incerc si o varianta cu tuburi. Din cate am citi aici pe forum, dozele piezoceramice nu necesita corectie riaa. Am adoptat deci o schema foarte simpla de repetor pe catod. Nu am cuvinte. Suna mirific! Merita sa fie incercata de cei care au doze ceramice. Stabilizand tensiunea anodica + filtraje OK, practic nu am brum, iar zgomotul de fond e foarte mic. Nu am avut nevoie de drosel pe alimentare. Pinul 9 al tubului e legat la masa iar pinii 4 si 5 (filamentul) la 6,3V alternativ. Am pus un cond de 4,7 nF intre pinii 4-5 si masa, nefigurat in schema, pentru reducerea brum-ului.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatoru

3

• mișa

2

• carageae

2

• remus68

1

Top autori în acest subiect

Am tot incercat diverse preamplificatoare

Amplificatorul cu anod comun (repetorul catodic) are o amplificare de tensiune subunitara, dar prezinta o rezistenta foarte mare de intrare si mica de iesire, ceea ce te-a ajutat sa adaptezi impedanta dozei la impedanta de intrare a placii de sunet din PC. Curentul foarte mic ce strabate tubul (in jur de 170uA) ajuta la obtinerea unui raport semnal/zgomot foarte bun.
Link spre comentariu

Nu prea e bine asa , tensiunea pe catod trebuie sa ajunga spre jumatatea tensiunii de alimentare si curentul corespunzator mai mare prin tub . La amplitudini mici a semnalului cum e cazul aici posibil sa functioneze bine , dar nu e optim .

Link spre comentariu

Ma bucur ca merge bine, dar am o observatie: Toate dozele, inclusiv cele ceramice au nevoie de corectie RIAA. RIAA e o functie la inregistrare iar la redare trebuie aplicata functia inversa. In cazul asta, datorita schemei, e posibil ca rezistenta de 10M impreuna cu capacitatea de intrare a grilei si a cablului doza-intrare sa aplice o corectie apropiata de RIAA si de aia sa sune bine. Eu zic ca ai avut un mare noroc. Oricum, interesant, chiar daca Depanatorul are perfecta dreptate cu afirmatia lui. Semnalul dozei poate avea lejer 0.1-0.5V pe impedanta aia.

Link spre comentariu

Deci asa nu merge sigur repetorul catodic sa duca o finala care are nevoie de zeci de volti , pentru 1V s-ar putea sa fie OK cu 8 volti si ceva pe catod , asta am vrut sa zic .Doza ceramica are alt principiu de generare a semnalului audio , nici nu reproduce bine frecventele inalte care intr-un corector RIAA sunt atenuate . Cu corectie RIAA merge mai rau decat fara , asa ca nu se foloseste .

Link spre comentariu

Da. Per total asta rezulta. Pe vremuri, am testat si eu doze ceramice. Fara nici o corectie sunau strident rau. Cu RIAA nu mai aveau inalte aproape de loc. Trebuia ceva intre. (normal, pe impedanta mare de intrare) Am pus in citeva picapuri electronica...Am avut acces la un disc (vinil) de test, cu semnale sinus. Era ceva foarte rar, fabricile de picapuri aveau asa ceva.

Link spre comentariu

Da, pai initial de asta am fost si eu descurajat la montajele cu tranzistori... sunau ca naiba. De data asta insa, probabil din noroc, merge foarte bine, cu zgomot ff mic, etc. Ok, eu nu am reusit sa gasesc scheme cu corectie Riaa pentru doze ceramice, daca aveti v-as fi recunoscator sa le puneti aici, cand mai am cate un pic de timp le-as experimenta. Pana si pick-up-urile "din fabrica" pe tuburi aveau doar un corector "simplu" de ton, nu Riaa. Oricum, evident ca prelucrez semnalul obtinut in Cool Edit, scot click-urile si zgomotul de fond (atat cat este datorat calitatii slabute a discului vinil in sine). Apoi amplific inaltele si un pic joasele, apoi normalizez si salvez ca MP3 la 160Kbps. Suna bine, dar repet, daca aveti scheme (cu tuburi evident) de preamplificatoare pt doze ceramice cu corectie Riaa, v-as ruga sa le postati, sa vad poate gasesc ceva si mai bun.P.S. Probabil ca voi incerca si cu doze "moving coil", un coleg de serviciu mi-a promis un pick-up mai de doamne-ajuta, dar cine stie cand il va aduce. Pana atunci ma mai "joc" un pic cu piezoceramicul meu.Noapte buna!

Link spre comentariu

Pai nu se foloseste RIAA din motivul spus de mine si nici o alta corectie , asa ca nu aveti ce gasi , dozele ceramice nu sunt hi-fi oricum ca sa merite . Va puteti cumpara un picup cu doza magnetica , nu sunt asa scumpe .Atat doar , doza ceramica trebuie sa se potriveasca cu impedanta de intrare a preamplificatorului , probabil de asta nu erati multumit de sunet inainte .

Link spre comentariu

Da. Per total asta rezulta. Pe vremuri, am testat si eu doze ceramice. Fara nici o corectie sunau strident rau. Cu RIAA nu mai aveau inalte aproape de loc. Trebuia ceva intre. (normal, pe impedanta mare de intrare) Am pus in citeva picapuri electronica...Am avut acces la un disc (vinil) de test, cu semnale sinus. Era ceva foarte rar, fabricile de picapuri aveau asa ceva.

Din cate am inteles dozele ceramice au un comportament extrem de dependent de impedanta pe care livreaza semnalul. Pe o anumita impedanta suna bine, daca e prea mare evident apare zgomot si neliniaritate pronuntata, iar pe o impedanta de ordinul 50-100K (mica pentru un element piezo) suna...cam ca o doza magnetica. Nu la fel de bine, dar in felul asta scade foarte mult raspunsul la joase. Pe vremuri nu intelegeam de ce reuseam sa ascult o doza ceramica din aia de Concert 2030 pe o intrare de doza magnetica...foloseam un potentiometru de 47K pentru atenuarea semnalului - evident ca la doza ceramica nivelul de iesire e (prea) mare chiar si pe 47K. Dar in felul asta ofeream si o sarcina de 47K dozei si ma credeti sau nu dar suna bine...Poate nu e prea stiintific ce spun dar sunt lucruri verificate in practica...faceam seri distractive si chefuri cu un pick-up Belcanto cu doza de Concert 2030, un preamplif de doza magnetica recuperat dintr-un pic-up corean din ala de "deasupra de combina..." si Rostovul pe post de amplif....noi eram multumiti pe atunci...
Link spre comentariu

Mai sînt nişte aspecte: la pick-up-urile vechi cu doză ceramică şi amplificare simplă, corecţia era de regulă aplicată pe prize la puţometrul de volum (corecţie fiziologică), puţin mai accentuat, pe lîngă asta, se prefera un semnal necorectat care să mai ridice banda de redare a difurilor (slabe calitativ, montate în capace sau în cutii diverse, dar întotdeauna cu o pînză groasă peste ele). :rade:

Link spre comentariu

Mai sînt nişte aspecte: la pick-up-urile vechi cu doză ceramică şi amplificare simplă, corecţia era de regulă aplicată pe prize la puţometrul de volum (corecţie fiziologică), puţin mai accentuat, pe lîngă asta, se prefera un semnal necorectat care să mai ridice banda de redare a difurilor (slabe calitativ, montate în capace sau în cutii diverse, dar întotdeauna cu o pînză groasă peste ele). :rade:

Putin mai bine accentuat, acum inteleg de ce nu aveam inalte la un pick-up pe care voiam sa-l folosesc ca amplificator si-i dadeam semnal de la bornele potentiometrului de volum, ca nu avea mufa de intrare. Pe cursor era ok dar nu mai aveam reglaj de volum...am vazut grupurile RC de corectie fiziologica dar nu mi-a trecut prin cap ca e "mai fiziologica" decat de obicei...La vremea respectiva am crezut ca e problema de la iesirea radioului respectiv - voiam sa amplific un radio cu finalul defect dar care avea FM vest. Pe vremea aia prindeam sarbii pe radio FM si aveau ceva emisiuni de jazz foarte faine.

Chiar daca aparent deviem de la topic eu recomand sa preiei schema de la un pick-up consacrat cu doza ceramica - chiar intrarea de la Concert 2030, banuiesc ca despre acel tip de doza vorbim. E nevoie doar de corectia pasiva R-C, dupa care poate fi folosit orice etaj de preamplificare cu impedanta mare de intrare, inclusiv pe lampi.

Link spre comentariu

Pana la urma am gasit raspunsul la toate intrebarile legate de corectie/non-corectie RIAA si am gasit inclusiv explicatia faptului ca preamplificatorul meu functioneaza bine. Toate aceste raspunsuri le-am gasit in Tehnium iunie 2002 pag 17. [attachment=1]Untitled 3.jpg[/attachment][attachment=0]Untitled 2.jpg[/attachment]Se vad aici avantajele oferite de o impedanta mare de intrare. Ca dezavantaj raportul semnal/zgomot (prost pe tranzistori), rezolvat de mine (fara sa stiu) prin utilizarea unui curent foarte mic prin tuburi. Pana la urma, citind la rand posturile voastre, se vede ca fiecare a venit cu cate o parte valabila de explicatie, care impreuna dau o explicatie coerenta bunei functionari a acestui preamplificator, fara sa fie nevoie de corectie RIAA. Va multumesc pentru idei si explicatii, acum sunt si eu lamurit. Topicul se poate inchide din punctul meu de vedere.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări