Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcator usb portabil


Vizitator gigipedala

Postări Recomandate

Vizitator gigipedala

Bunaziua, sunt nou pe acest forum si nici la electronica nu ma pricep deloc.

Vreau sa fac un incarcator portabil pe usb pentru pda/telefon, ceva de genul asta:

http://www.ladyada.net/make/mintyboost/parts.html

Pentru cel din link-ul de mai sus nu am reusit sa gasesc piesele la magazinele din bucuresti dar am mai gasit pe internet o alta varianta, aceasta:

http://www.instructables.com/id/Portabl ... he-switch/

cu LM7805 sau MC7805

Intrebarea este daca pot folosi la a doua varianta 6 sau 8 acumulatori NiMH si sa obtin un curent la care sa nu stric bateria/pda-ul.

Incarcatorul de perete alimenteaza 5V 1A, o mufa usb de la care pot incarca stiu ca da 5V 100mA

 

 

multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • bogdan_

    5

  • junior

    5

  • Spitfire

    1

Usb-ul din calculator iti poate furniza 0.5A maxim. Curentul consumat real depinde de dispozitivul tau. Incarcatoarele alea usb care furnizeaza mai mult au in general o metoda de a semnaliza dispozitivului ca poate consuma mai mult si astfel incarca mai repede. Exista o diferenta mare dintre cele 2 circuite. Primul este circuit ridicator si in comutatie, iar pentru alimentare din 2 acumulaori are o eficienta tipica de peste 80%(varianta cu LT). Asta inseamna ca din 2 acumulatori de 2500mAh ai putea furniza 500mA la 5V cam peste 1,5 ore. Cel de al doilea circuit este coborator de tensiune si liniar, ceea ce inseamna ca este foarte putin eficient. Folosind o baterie de 9V normala ai putea furniza 5V si 500mA cam jumatate de ora. Tinand cont ca in cele 2 cazuri bateria are cam aceeasi dimensiune, iar 2 baterii AA costa mai putin decat una de 9V nu iti va conveni varianta a doua. Pe lagan asta are nevoie de radiator, care lipseste in proiectul ala. Daca vrei capacitate mai mare, poti folosi mai multi acumulatori dar sa folosesti un convertor in comutatie. Poti folosi de exemplu un MC34063, gasesti in datasheetul lui schema, plus se gaseste cam peste tot.Pe langa observatiile astea LT1302CN8 il gasesti la TME, adica la cei de la bannerul de sus. Este cam scump, dar asa costa mai toate circuitele de genul asta. Oricum, avand in vedere ca nu vei construi decat unul singur, cred ca nu este o problema.

Link spre comentariu
Vizitator gigipedala

Am intrebat la AD Electrocom si nu imi pot aduce LT1302CN8-5 din schema "minty boost", dar am vazut pe site ca aduc LT1302CS8PBF pt care nu am gasit datasheet, am gasit doar descrierea asta: http://www.theicstock.com/stock-LT1/LT1302CS8PBF.html

Pot folosi LT1302CS8PBF in loc de LT1302CN8-5? Daca da, ma poate ajuta cineva cu o schema? e buna cea de la minty boost(primul post).

Pe de alta parte m-am uitat in datasheetul de la MC34063(http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 34063.html), din care nu am inteles mai nimic(nu sunt electronist) am vazut ca e si step-up si step-down, dar in testul prezentat acolo la step-up obtineau o eficienta de vreo 60% si la step-down o eficienta de vreo 80%.

Daca as folosi 2 acumulatori de 1.5 2500mA ca sa obtin 5V cu MC34063 cam ce eficienta ar avea?

am inteles de acolo la tesinea de iesire se calculeaza cu ajutorul valorii a doua rezistente si o constanta, intensitatea cum se calculeaza?

Am mai gasit pe internet si o alta schema:

http://electronics-diy.com/electronic_s ... php?id=139

aceasta din urma poate fi folosita si cu 8 acumulatori AA? e eficienta?

 

Cam care e cea mai buna varianta din cele 3: LT1302CS8PBF, MC34063 step-up, MC34063 step-down??

Link spre comentariu

Foloseste cu incredere MC34063 (ieftin si disponibil ) , dar alimenteaza-l la 3 acc , pentru ca un acumulator NiMh are de fapt cam 1.2V in sarcina si nu 1.5V .Folosesti configuratia step-up , si obtii un randament rezonabil de cam 75% . Uite si un calculator pentru MC34063 :

http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/index.shtml

Tensiunea de iesire stabileste-o undeva la 4.6-4.75V pentru a creste eficenta ( oricum tensiunea asta este modificata de consumator la o alta valoare ) .

Link spre comentariu
Vizitator gigipedala

multumesc pentru raspuns, dar va mai rog inca ceva pentru ca nu ma descurc cu acel calculator (nu am primit parametri pentru condensatori)

Am pus aici schema de step-up din datasheet:

Posted Image

 

dar nu stiu ce parametri trebuie sa aiba piesele

pentru R1 si R2 folosesc: R1=2k R2=5.6k (4.75V)

nu imi dau seama ce valoare trebuie sa aiba Rsc

condensatorii pentru ce tensiune trebuie sa fie?

folosesc tot o bobina de 170uH? gasesc sa cumpar o bobina ca aceasta(nu ma pricep sa o fac)?

ce intensitate va avea curentul de la iesire? am vazut ca daca completez in calculator o valoare de peste 350 la Iout imi da un mesaj ca se depaseste limita de 1500mA a lui MC34063?

si inca ceva, ce s-ar intimpla daca sa zicem acumulatorii sunt partial consumati si in serie ajung la sub 3V (limita piesei am vazut)

 

as putea folosi 4 accumulatori de 1.2v la alimentare si sa obtin de exemplu o tensiune de iesire de 5.1-5.1 sau nu e recomandat?

Link spre comentariu

Pai daca la intrare convertor USB ai sub 5V => folosesti condensator 6.3V ( gabarit mai mic decat unul la tensiune mai mare ) .La intrare si la iesire poti folosi condensatori la 1000uF/6.3V , eventual recuperati de pe o placa de baza mai veche.

Poti folosi 4 acc . fara probleme 4x1.25V =5V , dar atunci nu mai ai nevoie de nici un convertor de tensiune : daca acc dunt incarcati proaspat => 4 x 1.37V=5.48V .Pui o amarata de dioda 1n5819 (inseriata cu acumulatorii, aprox 0.3V cad pe dioda ) si obtii 5.48-0.3V ~= 5.18 , numai bun pentru usb.

Singura problema va fi ca nu poti goli complet acc-ii ( ci aprox 70% din capacitate ), dar asta e totusi un lucru bun intrucat le mareste durata de viata .

Link spre comentariu
Vizitator gigipedala

atunci prefer sa raman la varianta cu 3 acumulatori si step-upcu acea bobina cum fac, folosesc una de 170uH? gasesc la magazin sau trebuie sa o fac eu?acel rezistor Rsc e de 0.22omh? de cati W trebuie sa fie minim/maxim?

Link spre comentariu

Convertorul ala iti da eroare pentru ca intr-adevar depasesti parametrii de functionare ai piesei! Prin urmare in configuratia aia nu poti obtine minim 500mA la iesire.Tinand cont ca acumulatorii vin cate 2/4 la set, as merge pe varianta spusa mai inainte, cu 4+ dioda. Este chiar posibil sa ii poti descarca pana la maxim. Specificatiile usb-ului spun tensiune de 4.4 - 5.25V, deci teoretic dispozitivul ar trebui sa poata incarca la 4.4V, adica 1.1V pe celula care sunt aproape descarcati. Daca vrei ceva compact, atunci mergi pe 2 acumulatori cu un convertor specializat.

Link spre comentariu

Rezistorul ala limiteaza curentul maxim ( varful de curent) pe care il trage din acc .In datasheet parca zicea ceva de 0.2V => 0.22ohmi echivaleaza cu max 1A curent de varf consumat din acc.Merge perfect 0.22ohmi , nu ai motiv sa pui alta valoare. Valoare bobinei de 170uH nu e critica ,insa proprietatile miezului da .Daca o gasesti sau nu , asta nu stiu . Eventual poti cauta un miez dintr-o sursa defecta , din acela ca un mosorel de circa 1cm inaltime .Bobinexi sarma CuEm 0.5mm sau mai gros , pana umpli mosorelul .Ar trebui sa ai in jur de 100uH , dar asta depinde si de miez .Montezi bobina si vezi cum merge (urmaresti sa ai randament maxim , tatonand numarul de spire).

Link spre comentariu

Aia de 3A, ai curentul prin switch de 2,2A la 500mA la iesire.Dar, daca vei face cu 34063, la depasirea curentului maxim(ceea ce se va intampla pentru ca dispozitivul va trage sigur spre 500mA) iti va scadea drastic tensiunea de la iesire. Eu zic ca nu este o varianta buna asta cu 34063. Mai bine foloseste mai multi acumulatori, minim 5 si fa step down.

Link spre comentariu
Vizitator gigipedala

daca as folosi chiar schema din datasheet:

Posted Image

care este pentru 15-25V -> 5V, ce ar trebui sa modific?

din prima schema am inteles ca este mai greu de gasit dioda:tvs1p6ke27a, se poate inlocui cu altceva? se poate omite?

multumesc

Link spre comentariu
Vizitator gigipedala

vreo doua intrebari ca nu ma pricep deloc pot folosi o bobina "MINIDROSSEL 220 uH 130 mA"?dioda bYv10-40 nu am gasito la magazin pot folosi 1n5819 cum e in cealalta schema?multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări