Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Adancime filet

miron1947

Postări Recomandate

inaltimea partii filetate este CEL PUTIN cu 0,6 x d, deschiderea de cheie

Nu stiu daca ma inteles corect, 0,6 x deschiderea de cheie,17mm pentru M10 x 1,5, aceasta insemnand 10,2, deci piulita despre care scriam, unde se incadreaza?
0,6x d unde d= diametrul exterior al surubului0,6 x m10=6
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• miron1947

24

• cosmos

5

• nostrom

3

• Arise

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 5 luni mai târziu...

Salut,Poate va ajuta asa ceva, eu in atelier am asemenea tabele din carti de specialitate.In aceste cinci tabele aveti tot ce va trebuie pt toate tipurile de filete, inclusiv formule de calcul.Cu stima.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

@ola_nicolas : se pot reposta imaginile atasate care s-au pierdut? Multumesc. Vreau să fac un abkant.În altă ordine de idei, pentru a da în bloc de aluminiu filet M8 (pas-ul cel mai comun/standard) cu ce burghiu trebuie dată gaura inițială? Burghiele ce le am la dispoziție sunt cele comune, gen fi7, fi7,5, etc...

Link spre comentariu

...se pot reposta imaginile atasate care s-au pierdut?...

Am re-atasat imaginile postate de mine, care cred ca iti pot folosi. In ceea ce priveste fisierele celorlalti postanti, chestiunea nu depinde de mine.

...filet M8 (pas-ul cel mai comun/standard) cu ce burghiu trebuie dată gaura inițială? ...

Calculul dimensiunii sculei (Ds) decurge conform atasamentului de aici. Se calculeaza in ordine: H, H1, D1 si Ds cu formulele de acolo. Concret, pentru M8 cu pas normal (p=1,25 mm) se foloseste cel mai adesea un burghiu de Ø6,7 mm.Pentru aluminiu, mai exista niste scule speciale, asemanatoare cu tarozii, dar care realizeaza filetarea prin deformare plastica - nu prin aschiere. Pentru acele scule calculul se face de o cu totul alta maniera.
Link spre comentariu

Am facut un calculator in excel, am aplicat formulele, problema e că la datele de intrare, M8 si pas de 1,25 mi-a iesit 6,6 filetul final.Nu ca ar conta prea mult... nu am nici burghiu de 6,6 si nici de 6,7. :)[attachment=0]calculator_burghiu_pentru_filetare.xls[/attachment]

Link spre comentariu

...problema e că la datele de intrare, M8 si pas de 1,25 mi-a iesit 6,6...

...Mai exact 6,645.

...Nu ca ar conta prea mult... nu am nici burghiu de 6,6 si nici de 6,7...

Poti folosi un burghiu de 6,5, dar de preferat cu un tarod M8 unic (nu 2 sau 3 la set) cu miscari de rupere a spanului mai dese si cu atentie sporita sa nu rupi tarodul. Eu insumi folosesc acest procedeu, desi este riscant. Mi s-a intamplat sa rup tarozi in gaura. Cand nu ai insa burghiul potrivit, mai mergi cateodata si la risc. De multe ori este insa preferabil sa risti, decat sa abandonezi.Daca ai MathCAD 14, iti pot trimite pe o adresa de E-mail fisierul folosit de mine, mult mai flexibil decat Excel-ul tau.
Link spre comentariu

Multumesc dar nu este nevoie. Nu am mathcad, si nici nu ma gandesc sa il instalez. Am avut ceva tangente cu el prin scoala, dar nu m-a incantat modul de lucru. Dacă aș da o gaură cu burghiu de fi 7 nu ar fi mai puțin solicitant pentru tarod decat daca as da gaura cu burghiu de fi 6,5? În mintea mea naivă cred că ar rămâne suficientă "carne" în aluminiu pentru a ține surubul de înfiletat țeapăn. Momentan pot doar să experimentez să văd ce iese... calculele matematice și proiecțiile nu prea le văd.

Link spre comentariu

Sunt de acord cu colegul radu cnc. La metalele moi sau mai usor de filetat se poate merge pe gaura mai "stransa" tocmai din motivul ca se pot aschia mai usor. De exemplu: daca ai de dat un filet de 8 in aluminiu, diametrul burghiului ar trebui sa fie de 6,7 insa daca la dispozitie ai 6,5 si 7 este de preferat sa mergi pe 6,5. Cele 2 zecimi in plus nu pun probleme mari tarodului. La fier poti da gaura de 7 pentru a nu risca sa se rupa tarodul. Cei care ne-am pronuntat, in mare spunem din practica personala :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări