Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Adancime filet

miron1947

Postări Recomandate

Cele de 6 mm grosime sunt discuri de polizat - degrosat si chiar nu sunt recomandate pentru debitare. Discurile pentru debitare au in functie de diametrul maxim pana la 3 mm grosime.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• miron1947

24

• cosmos

5

• nostrom

3

• Arise

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am acest disc,[attachment=0]Disc.jpg[/attachment] pot debita cornier cu el?

Revin cu o sugestie. Discul este bun intr-adevar - chiar prea bun (BOSCH - deh!) - insa parerea mea este ca ar trebui sa va aprovizionati de la cetatenii Republicii Moldova, care de ani de zile comercializeaza astfel de produse (de provenienta ex-sovietica) prin pietele si talciocurile marilor orase din Romania. In mod sigur nu se ridica la performantele BOSCH-urilor dar eu cred ca totusi sunt destul de bune. In plus veti simti diferenta la buzunar - fiind mult mai ieftine. In Slatina ele sunt vandute cu 2 lei bucata si cu posibilitatea de discount 1...3 bucati, functie de cantitatea cumparata.
Link spre comentariu

In mod sigur nu se ridica la performantele BOSCH-urilor dar eu cred ca totusi sunt destul de bune. In plus veti simti diferenta la buzunar - fiind mult mai ieftine.

Va multumesc pentru sugestie. Acum depinde de aplicatie, eu am avut o experienta interesanta cu Bosch, vs. alte produse, am avut de dat o gaura in tavan si am consumat un snop de burghie luate din piata, am reusit sa sparg putin tencuiala.Am cumparat un burghiu Bosch si a intrat ca in branza, sigur a costat cat tot "snopul" cumparat din piata, dar am reusit sa-mi fac treaba.Deci, depinde de aplicatie.
Link spre comentariu

Da, exista din pacate si astfel de situati. In cazul despre care vorbim aici, va garantez eu ca nu se va intampla chiar asa. Eu insumi folosesc discurile despre care vorbesc, pentru ca BOSCH-uri nu-mi pot permite decat din cand in cand.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Diametru interior la o gaura pentru infiletat trebue sa fie mai mica fata de diametrul ecsterior al surubului cu ecsact pasu filetului care trebue facut pas 1mm diferenta 1mm pas 2mm diferenta 2mmindiferent de diametru surubului daca pasu este de ex. 1mm gaura pentru infiletat va fi cu 1mm mai mica fata de surub

Link spre comentariu

Diametru interior la o gaura pentru infiletat trebue sa fie mai mica fata de diametrul ecsterior al surubului cu ecsact pasu filetului...

Sugestia este doar o aproximatie mult prea aproximativa. In realitate gaura de dat in piulita unui filet se calculeaxa conform exemplelor prezentate in prima pagina a acestui topic, fiind definita in mod strict de STAS-urile de specialitate. Luand (din nou) drept exemplu, cel al filetului M8x1, unde burghiul pentru piulita are dimensiunea de 6,9 mm, conform sugestiei din postarea citata, ar trebui sa fie de 8-1=7 mm. De multe ori o zecime de mm poate constitui cauza unui rebut irecuperabil. Mai trebuie sa ne gandim ca eroarea este cu atat mai mare cu cat dimensiunea nominala a filetului este mai mare. Dau drept exemplu unul de care s-a lovit multa lume in viata de zi cu zi. La o masina de tocat carne piulita de inchidere a mecanismului pentru avansul si taierea carnii, are in mod curent diametre de peste 50 mm la un pas de regula de 1 mm. Gaura de dat pentru acest filet este dupa STAS de 48,9 mm, in timp ce dupa aproximatia de mai sus ar trbui sa fie de 49 mm. Stie insa toata lumea cat de des cumparam masini de tocat carne, executate de diferite "firme", la care aceste piulite nu rezista de multe ori nici la prima proba. De aceea, cei ce nu au incredere in calculul subsemnatului prezentat la pagina 1 a acestui topic, au la dispozitie sute de publicatii de specialitate, inclusiv manualele pentru licee de specialitate si/sau scolile de meserii.
Link spre comentariu

Asadar daca am inteles bine intrebarea si anume ce adancime minima are gaura unui filet in functie de diametrul surubului, raspunsul ar fi diametrul surubului x 1,5.ex: m6 x 1,5 =9mm

Link spre comentariu

Nu cred ca este corecta formula Dvs. la surubul M10, piulita are 8mm grosime, plus ca filetul nu are aceasta lungime, avand un fel de sanfren, care il scurteaza cu cca. 0,8mm pe fata, deci cca.1,6mm in total.

in practica aplicand formula nu am avut probleme

Pai daca este mai lung decat un minim(ce intrebam eu), nu deranjeaza.
Link spre comentariu

Asadar referitor la intrebarea ce adancime minima are gaura unui filet in functie de diametrul surubului, raspunsul ar fi diametrul surubului x 1,5.ex: m6 x 1,5 =9mm

Raspunsul la intrebarea de mai sus este in general foarte nuantat. 0,8...1,2 ori metricul este recomandarea STAS-urilor pentru lungimea minimala a filetului piulitelor uzuale. O piulita cu pas redus insa, este in mod vizibil mai scurta, desi teoretic diametrul exterior al surubului este acelasi. Modul concret de specificare al lungimii unui anumit filet este de regula facut in functie de asigurarea unui anumit numar intreg de spire de filet in angrenare, considerat minimal intr-o anumita aplicatie. In aplicatiile cu suruburi de forta cu pas normal - asa dupa cum mai spuneam anterior, se recomanda un numar minimal de angrenare efectiva pe lungimea a 10 spire de filet. De aici rezulta - in mod aproximativ - si indicatia empirica de la postarea citata.
Link spre comentariu

Indrumator pentru ateliere mecanice 1972 Caracteristici mecaniceIn standartul 2700/4-69 se stabilesc caracteristicile mecanice ale piulitelor executate din oteluri nealiate sau slab aliate, care au diametrul mai mic sau egal cu 39 mm inaltimea partii filetate este CEL PUTIN cu 0,6 x d, deschiderea de cheie sau diametrul exterior cel putin egala cu 1,45 x d si pentru care se impun caracteristici mecanice .Pentru piulite cu diametrul nominal mai mare de 39 mm,caracteristicile mecanice se stabilesc de comun acord intre producator si benificiar.

Link spre comentariu

inaltimea partii filetate este CEL PUTIN cu 0,6 x d, deschiderea de cheie

Nu stiu daca ma inteles corect, 0,6 x deschiderea de cheie,17mm pentru M10 x 1,5, aceasta insemnand 10,2, deci piulita despre care scriam, unde se incadreaza?
Link spre comentariu

...In standartul 2700/4-69 se stabilesc caracteristicile mecanice ale piulitelor executate din oteluri nealiate sau slab aliate, care au diametrul mai mic sau egal cu 39 mm inaltimea partii filetate este CEL PUTIN cu 0,6 x d, deschiderea de cheie sau diametrul exterior cel putin egala cu 1,45 x d si pentru care se impun caracteristici mecanice .Pentru piulite cu diametrul nominal mai mare de 39 mm,caracteristicile mecanice se stabilesc de comun acord intre producator si benificiar.

Cazul diametrelor de 0,6 x d, nu este altceva decat ceea ce spuneam mai sus ca ar corespunde piulitelor filetate cu pas marunt. In plus, asa dupa cum se remarca, STAS-ul indica dimensiunea minima - "cel putin". Lasam la o parte faptul ca din 1969 si pana astazi standardele romanesti au fost revizuite de cel putin 2 ori, odata in anii '80 si o data in anii '90 si ca multe dintre ele nu mai sunt astazi in viguare, fiind inlocuite de norme europene. Eu personal, m-am orientat in activitatea mea - cel putin de cand exista Internetul - dupa standardele germane DINxxx, pe care STAS-urile romanesti aproape ca le copiaza ad literam. Indicii pe care ii dadeam mai sus, pot fi gasiti doar in indrumarele de proiectare mecanica specializate si nici ei nu pot fi luati ca litera de evanghelie. Intotdeauna calculul filetului la diferite solicitari (intindere, torsiune, etc) este cel care ne da informatia cea mai precisa.

@miron1947: Fiti fara grija. Intre dimensiunea inaltimii filetului si dubla apotema a hexagonului pentru constructia piulitelor, nu exista nici-o legatura. Mai mult decat atat, dupa cum se vede standardele desemneaza doar dimensiunile minimale. Este si normal sa fie asa, intrucat orice dimensionare a unei imbinari filetate rezulta dintr-un calcul la rezistenta, sau in cazul proiectantilor foarte experimentati, ele se iau in functie de aplicatie din tabele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări