miron1947 Postat Martie 3, 2010 Autor Partajează Postat Martie 3, 2010 Eu nu spun ca nu se pot realiza si imbinari de precizie cu sudura, dar depinde de dotarea si calitatea meseriasului si eu am vazut realizari de exceptie la unii meseriasi, dar din pacate, acestia sunt foarte rari. P.S. Am vazut in link dotarea atelierului si mi-a placut, dar probabil Dvs. locuiti intr-o casa cu curte, unde v-ati putut amenaja acest atelier. @ola_nicolas - Asa este. Am fost privilegiat doar din acest punct de vedere. In rest am suportat toate neajunsurile vietii la tara - lipsa canalizarii si a gazelor, pe care alesii ni le promit la fiecare ciclu electoral, taxe pe orice mult mai consistente ca la oras, drumuri proaste (cele mai proaste) lipsa mijloacelor de transport in comun etc, etc... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 3, 2010 Partajează Postat Martie 3, 2010 ...17 lei cornierul)...De abia acum, facand o socoteala pot remarca avantajele vietii in orasul Brasov. Vine cam1 US$/kg de otel cornier. Ma intreb, la Bucuresti oare cat ar costa? Personal ma mai ocup din cand in cand sa produc confectii metalice casnice din otel ornamental prelucrat manual (garduri, porti, grilaje, balustrade, copertine, scari interioare, obiecte de mobilier, etc) - asanumitele produse din "fier forjat". Fac acest lucru atat din placere, cat si pentru a castiga un ban in plus. Aprovizionandu-ma din Slatina (cel mai apropiat oras) niciodata nu am reusit sa cumpar kilogramul de profil usor sub 1,2 Euro, adica aproximativ o data si jumatate pretul platit de dv. Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 3, 2010 Autor Partajează Postat Martie 3, 2010 De abia acum, facand o socoteala pot remarca avantajele vietii in orasul Brasov.Nu-i chiar asa cum pare,de aproape doi ani caut un depozit care sa-l vanda debitat si la Kg, cat ai nevoie, restul vand bara laminata la 6m si chiar daca cumparam un intreaga, nu puteam s-o bag in casa, dar s-o mai si tai.Pe bon scrie 6 x 2,83, banuiesc ca 6 sunt Kg(la mana asa pare) si 2,83, pret pe Kg. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 3, 2010 Partajează Postat Martie 3, 2010 Pai inseamna chiar sub 1 dolar, deci si mai ieftin!? Oricum calculul hartiei da 5,64 kg la lungimea de 1,5 m. Cantarele cu arc, au erori mari. 6 kg, poate insemna atat 5,5, cat si 6,5 kg. Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 3, 2010 Autor Partajează Postat Martie 3, 2010 Da, am cantarit acum cu un cantar de mana, din acela cu arc si bate chiar putin peste 6 Kg, dar nu este ceva de precizie, deci cca 6Kg. Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 3, 2010 Autor Partajează Postat Martie 3, 2010 Mai am o problema pentru care nu am inca o solutie, la aripa orizontala a cornierului superior de prindere, as vrea sa-i ajustez muchia la 35 de grade,pe toata lungimea, aveti o sugestie cum o pot realiza in casa? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 Ceva de genul asta (v. atasament - fig a) ?[attachment=0]Tesire.png[/attachment]Solutia este urmatoarea: - se pileste la ochi pe toata lungimea o tesitura care sa aproximeze forma dorita; - se confectioneaza scula din figura b a atasamentului cu care se finiseaza manual (in lungul muchiei) pana la obtinerea calitatii scontate a suprafetei de tesit.Ca observatii suplimentare trebuie spus ca piatra de polizor trebuie sa fie cat mai neteda pe portiunea utila si se va folosi imbibata in apa. De asemenea trebuie avut in vedere ca suportul de lemn al sculei sa fie astfel confectionat, incat sa ramana in toate situatiile solidar cu suprafata cornierului de care se sprijina. Oridecate ori se va observa ca piatra incepe sa se macine, se va cufunda din nou intrun vas cu apa unde se va lasa cateva minute. Daca dupa un timp piatra se uzeaza inacceptabil de mult se va roti in dispozitiv, astfel incat sa opuna suprafetei de prelucrat o fata cat mai plana. Nu am dat dimensiuni deoarece presupun ca va veti descurca cu ceea ce aveti.Exista si varianta folosirii unui polizor unghiular (flex) dar dispozitivul s-ar complica foarte mult si nu cred ca merita efortul si cheltuielile suplimentare. Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 4, 2010 Autor Partajează Postat Martie 4, 2010 Exista si varianta folosirii unui polizor unghiular (flex) dar dispozitivul s-ar complica foarte mult si nu cred ca merita efortul si cheltuielile suplimentare.Aceasta este varianta care trebuie s-o aplic, nu am alt polizor, iar muchia despre care este vorba este aceasta, am nevoie de acest profil al michiei pentru a putea sa obtin si indoiri la 45 de grade.[attachment=0]Tesire.png[/attachment] Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 Atunci asa!?[attachment=0]Tesire.png[/attachment] Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 4, 2010 Autor Partajează Postat Martie 4, 2010 Nu prea vad cum antrenez piatra, sau operatia se face prin deplasarea piesei manual? @ola_nicolas - Manual prin deplasarea sculei, cititi instructiunile de la postarea anteroara precedentei. Am inteles, o sa incerc sa ma apropii de cota cu polizorul unghiular si sa finisez la cota finala cu dispozitivul desenat de Dvs., mai trebuie sa cumpar o piatra de polizor. Ok! Dupa ce piatra se deformeaza, ea nu va fi abandonata. Se poate folosi la polizorul pe care il aveti. Santurile formate se inlatura chiar cu piatra montata pe polizor, folosind o piatra rectangulara de carborund (precum cea cu care se ascut coasele) Dvs. va referiti la o piatra de polizor unghiular? Eu nu am polizor de banc cu turatie de cca.2700ture/min[attachment=0]offer_2225_0_mare.jpg[/attachment] ca acesta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 Sorry! Am avut ceva treaba si nu m-am mai uitat pe forum.Este buna acea piatra de polizor pe care-l aveti. Ar fi bine insa sa cautati pe la un magazin de specialitate o piatra speciala pentru scule si oteluri dure. O veti recunoaste dupa structura, caci este realizata cu un liant diferit de pietrele obisnuite de polizor, dar si dupa culoare, care va fi alba, roza sau vernil deschis - vi le recomand in aceasta ordine. Dupa cum spuneam liantul cu care este realizata roata este mult mai rezistent la actiunea mecanica si piatra va avea mai putin de suferit. Luati o piatra de diametrul necesar polizorului dv. (150 mm daca nu ma insel) pe care ulterior o veti putea folosi pe polizor, de exemplu la ascutirea burghielor sau a altor scule din oteluri aliate tratate termic. Daca preturile in Brasov sunt mai mici decat in Slatina (asa dupa cum am vazut cu profilele) piatra va va costa mai putin de 20 lei. Asa dupa cum mai spuneam operatia manuala nu este posibila fara apa. Chiar si asa miscarile de aschiere manuala in lungul profilului trebuie sa fie vioaie, astfel incat viteza liniara instantanee a sculei sa se situieze la cel putin 15...20 m/s. Operatia este foarte laborioasa si este posibil sa dureze cateva ore. O puteti realiza de exemplu in reprize de 10...15 minute cu 5 minute pauza, timp in care scula se va cufunda cu piatra intr-un vas cu apa. Mult mai eficace ar fi petrolul, dar si mai scump. Pentru a controla intr-o oarecare masura cam cat mai aveti de aschiat, la intervale de 1,5...2 ore veti sterge tesitura cu o carpa uscata, si veti acoperi suprafata cu o creta alba. Apoi cu un obiect metalic cu suprafata dreapta de lungime comparabila cu piesa se freaca de 2...3 ori. Verificati apoi petele de contact, care la inceput vor fi rare, apoi vor creste in suprafata si se vor indesi. operatia o puteti incheia cand pata de contact este cvasi-continua. Operatia ar fi cu mult mai productiva si chiar calitativ mai buna daca ati putea incarca piatra cu pasta de rodat grosiera, dar presupun ca nu puteti procura asa ceva. Ca alternativa la aceasta operatie greoaie, este rectificarea stprafetei pe o masina de rectificat plan, sau de ascutit, echipate cu platou magnetic cu dispozitiv sinus. Operatia este insa abordabila numai de catre meseriasi foarte experimentati, intrucat profilul trebuie aliniat cu directia de miscare a mesei alternante a utilajului si nu dureaza mai mult de 10 minute. Nu am idee cam cat ar putea costa, insa avand in vedere ca o scularie sau o ascutitorie se pot gasi doar in intreprinderi mari, nu cred ca va este la indemana.[attachment=0]Pietre.jpg[/attachment]Iata o poza cu piatra alba (fiind mai mare o folosesc fie pe strung fie pe acel staer pe care l-ati vazut pe topicul "Strung") si cu cea roz, care nu mai este roz, fiind deja uzata. Pe cea vernil o puteti vedea pe topicul "Strung" in poza in care apare polizorul.Nu-i nimic daca aveti doar polizor unghiular. Masurati care este deschiderea aparatorii si cautati o piatra de o grosime potrivita, chiar daca este doar un disc de 10...12 mm.Incepeti operatia si apoi tineti-ma la curent cu mersul ei pe, forum. Daca intervine ceva, vom vedea ce rezolvari sunt la indemana. Succes!!! Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 4, 2010 Autor Partajează Postat Martie 4, 2010 N-am polizor de banc, doar unghiular, am scris mai sus, poza am dorit-o explicativa pentru polizorul pe care nu-l am. Am retinut ideea cu o piatra atasata la unghi si deplasata(ea sau piesa). Am o piatra dreapta pentru ascutit coase, ar fi buna pentru aceasta aplicatie? @ ola_nicolas - Efectiv nu stiu. Nu am incercat niciodata, insa stiu despre carborund, daca despre asa ceva este vorba ca se foloseste doar la ascutiri de cutite, coase, etc..., precum si la indreptat pietrele de polizor in anumite limite. Din cate stiu eu despre el este foarte sfaramicios la viteze mici. La coase si cutite de bucatarie se foloseste doar imbibat cu apa si doar pentru inlaturarea acelei bavuri, care indeobste impiedica taierea. Si apoi daca nu exista o gaura, nu aveti nici cum il prinde de suportul de lemn, care este obligatoriu. El se va confectiona folosind scule de tamplarie (fierastrau si rindea) si se va controla unghiular cu un raportor sau chiar cu un sablon - etalon desenat in AutoCAD (am vazut ca stiti sa-l utilizati) tras la imprimanta, lipit pe un suport mai rigid (prespan de 0,5...1mm este excelent) si taiat pe contur. Ar mai fi ceva. Nu cred ca veti putea manipula piesa, deoarece este mult mai greu sa pastrati o directie constanta a deplasarii si tesitura ar iesi fie convexa, fie concava. piesa trebuie stransa cit mai rigid intr-o mengina de banc, iar scula fiind mult mai usor manipulabila, o veti trece in miscari alternative de dute - vino peste tesitura (mai bine zis pe sub ea) incercand sa pastrati cat mai bine suportul din lemn lipit de fata acesibila a profilului. In alte conditii calitatea lucrarii ar fi indoielnica. Daca se constata ca dupa 2...3 ore de lucru petele de contact nu se indesesc, atunci mai folositi pila pentru apropierea de profilul potrivit. Nu cred ca ideea dv. cu utilizarea polizorului unghiular este buna, deoarece discurile flexibile se infig foarte usor si in mod neuniform in otelul moale. Chiar daca dureaza mai mult, este preferabila pila. Daca vreti sa puteti aduce tesitura in alt plan decat dedesubt, atunci puteti cupla unul din celelalte corniere fata-n fata cu cel de prelucrat, de exemplu prin intermediul gaurilor deja practicate pentru montarea dispozitivului de indoit. Link spre comentariu
miron1947 Postat Aprilie 18, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2010 Am acest disc,[attachment=0]Disc.jpg[/attachment] pot debita cornier cu el? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 18, 2010 Partajează Postat Aprilie 18, 2010 Da - daca corespunde dimensional polizorului de colt pa care-l aveti. Discul este cu diametrul de 115 mm si grosimea de 1 mm. Chiar este recomandabil, atat pentru economie de material la debitare, cat si pentru usurarea "muncii" polidiscului ca discurile sa fie cat mai subtiri. PS - aveti un PM Link spre comentariu
miron1947 Postat Aprilie 18, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 18, 2010 Da - daca corespunde dimensional polizorului de colt pa care-l aveti.Este un Bosch mic PWS 13-125C, fizic incape, mai mare am doar unul de 6mm grosime,[attachment=0]Disc 2.jpg[/attachment] care era in cutia lui, dar nu stiu daca acesta este pentru debitare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum