Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se inlocuiesc MOS-FET -urile

eddy cs

Postări Recomandate

Am si eu o intrebare : nu am depanat niciodata surse tv echipate cu MOS-uri. Exista vreun secret la manipularea acestora cand sunt inlocuite , de gen scurtcircuitarea terminalelor pe timpul lipirii lor, folosirea unui anumit tip de aparat de lipit, sau se manipuleaza ca o componenta electronica obisnuita? Astept raspuns si va multumesc anticipat>

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• eddy cs

3

• misuraelectronic

2

• AlinEX

2

• danb1974

1

Top autori în acest subiect

eu am schimbat MOSFET de putere fara sa mai scurtcircuitez terminalele sau sa folosesc letcon si nu s-a intamplat nimic dar... este recomandat (obligatoriu la cele de mica putere) sa se scurtcircuiteze terminalele componentelor FET datorita faptului ca sunt sensibile la descarcari electrostatice. deasemenea este recomandat sa folosesti un letcon sau un pistol de lipit cu ansa conectata la masa montajului altfel este posibil sa se strice componenta in cauza. pe langa toate aceste masuri mai poti folosi si o bratara antistatica. spor la treaba si mai asteapta ceva pareri! nu lua de bun ce zic eu neaparat. poate cineva are un sfat mai bun.Toate buneAlinEX

Link spre comentariu

ba da sunt foarte sensibile! doar cele de putere sunt ceva mai rezistente. nu recomand eu doar am incercat sa vad daca se distrug. asta nu inseamna ca toate or sa tina... recomand sa scurtcircuitezi terminalele. sau macar sa legi ansa pistolului de lipit la masa montajului asta daca nu vrei surprize. daca vrei sa incerci ce am zis eu mai sus asa ca experienta poti s-o faci! insa nu pot promite ca nu o sa strici vre-o componenta. toata stima si moroc in activitate!AlinEX

Link spre comentariu

Poate e bine sa nu ai pe tine haine sintetice (daca sar scintei cind atingi chestii din jurul tau poate nu e o idee buna sa te apropii de mosfet in momentul ala)Eu ca singura precautie lucrez doar cu letcon nu cu pistol si din fericire inca nu am ars nimic dar mai e timp.

Link spre comentariu

De mult timp le dau numai cu pistolul si fara absolut nici o masura de precautie :rade: .Nu a picat nici unul.Totusi,nu mai sunt aceleasi procese de fabricatie ca in trecut.Sunt mult mai "sigure" acum.Daca stai la casa se mai schimba situatia..destul de mult.

Link spre comentariu

Eu o singura data am patit-o " sa distrug un IRFBC40 in mana ". A fost rasul curcilor. In mana stanga tineam mosfetul si cu mana dreapta manuiam sasiul ( pregatisem tot, refacusem gaurile, nu mai aveam decat sa infing mosfetul in gauri si sa-l lipesc ). Dracul a fost negru si crud. Prietenul condensator de pe recuperata de 180 volti ca de obicei a ramas incarcat si m-a " scuturat ".Parca am zis eu " stai sa vezi ca s-a distrus mosfetul ". L-am masurat si sa vezi si sa nu crezi mosfetul meu era " sarma ". :ras: Nu stiu ce am avut in ziua respectiva ca numai rau mi-a mers ( era cat p-aci sa " indoi " si un tub ).

Link spre comentariu

cel mai bine ar fi sa va dezbracati la pielea goala atunci cind lipiti mosfet-uri... :rade:

Si daca sunt la vreo clienta acasa, pentru a depana ceva si trebuie sa schimb vreun mosfet? :nas: Lasand gluma, am schimbat si construit cu mosfeti fara nici o masura de precautie si nu s-a intamplat nimic. Ce-i drept, erau de putere. Asta ma face sa cred ca nu sunt chiar asa de sensibili, tehnologiile au evoluat.Totusi, paza buna trece primejdia rea...
Link spre comentariu

ii spuneti clientei ca asa este procedura obligatorie... :da pe de alta parte , daca este si frumoasa si singura...apai nu cred ca se va supara absolut deloc respectiva ... :rade:

Link spre comentariu

Totusi,nu mai sunt aceleasi procese de fabricatie ca in trecut.

Cel putin teoretic procesele de fabricatie actuale sunt mult mai "sensibile".Cel care se strica primul este oxidul de sub poarte; cu cat dimensiunile tranzistorului scad, cu atat se subtiaza si oxidul, fiind mai sensibil.Daca zici ca tranzistorii sunt mai rezistenti, s-ar putea ca la tranzistorii mai noi sa se foloseasca circuite de protectie ESD (la circuitele integrate se folosesc sigur macar diode antiparalel intre intrari si barele de alimentare).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări