feri.visky Postat Februarie 25, 2010 Partajează Postat Februarie 25, 2010 iulidan2 a propus acest subiect... este unul din punctele cheie ale constructiei amplificatorului si unde se greseste des...Unde se leaga, cum se leaga masa de semnal si cel de sursa... cum se leaga cablurile ecranate? Link spre comentariu
ratza Postat Februarie 26, 2010 Partajează Postat Februarie 26, 2010 Mai este un topic despre legăturile electrice în amplificatoare exact aici: viewtopic.php?f=5&t=24920Masa se ia întotdeauna de la ultimul condensator de filtraj, direct de pe terminal. Preferabil este ca fiecare traseu de masă să meargă la o singură componentă, nu la un grup. Deşi nu se simte la fel de tare, dar are influenţă, e bine ca şi pentru alimentare să se procedeze la fel. Link spre comentariu
zal Postat Februarie 26, 2010 Partajează Postat Februarie 26, 2010 Fazarea amplifurilor în priză e destul de importantă, cu filtrele de reţea normale care au 2 condensatori de 1-10nF între trasee şi masă nu se poate face, în orice poziţie a ştecherului în priză apare tensiune pe carcasă şi brum. E vorba de cele capsulate, folosite mai ales la sursele de calculator. Link spre comentariu
hbi Postat Februarie 26, 2010 Partajează Postat Februarie 26, 2010 sint filtre care se folosesc in sursele de calculator care au in interior filtre de mod comun, dar si de mod diferential. aceastea care au ambele celule de filtrare lucreaza foarte ok, numai in conditiile in care exista impamintare. Link spre comentariu
zal Postat Februarie 26, 2010 Partajează Postat Februarie 26, 2010 Sigur, vorbeam de prize şi cabluri Shuko, cu 3 fire. Link spre comentariu
iulidan2 Postat Februarie 26, 2010 Partajează Postat Februarie 26, 2010 Multumesc pentru deschiderea topicului.Am vazut vechiul topic si as propune poze cu solutiile alese, precum si scheme ala filtrelor de retea utilizate. Link spre comentariu
feri.visky Postat Februarie 26, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 26, 2010 Cu scuze ca mai abordam odata subiectul si la Vintage...Atasez o schita cu o schema gresita si una optimizata... Curentul de sarcina, in primul caz, determina o cadere de tensiune pe impedanta conductorului de masa care se adauga semnalului...In cazul al doilea acest lucru este eliminat prin alegerea corecta a puncetelor de masa-semnal si masa-forta... Ecranul conductoarelor se leaga la masa-semnal...Desi ar trebui sa fie echipotentiale, nulul si pamantul au o diferenta de potential care poate aparea ca semnal perturbator. Pentru diminuarea efectului se leaga o rezistenta de valoare mica ca in schema.Nu este indicat dar in unele cazuri se leaga in "scurt" N si P pentru acelasi scop... Link spre comentariu
Barti Postat Martie 29, 2010 Partajează Postat Martie 29, 2010 Imi place subiectul,am construit un amplificator cu mosfet 2×150w,a functionat perfec pe masa,cind am montat in cutie(finalizat)a aparut la volumul pe minim un brum foarte slab,am filtrajul 2×20000(+,-55v)....are cineva vre-o parere?Multumesc Link spre comentariu
mila Postat Martie 29, 2010 Partajează Postat Martie 29, 2010 daca nu ai bucla de masa( verifica din nou toate legaturile ) atunci se poate datora influentei electromagnetice a transformatorului ,poti incerca ecranarea acestuia ,schimbarea pozitiei fata de intrarile amlpificatorului ,ecranarea suplimentara a intrarilor ( cabluri cu o mai buna ecranare, ecranarea circuitului pe intrari )Chiar si o mica bobina de cateva spire pe o tola mica I de la un trafo plasata serie pe intrare dupa potentiometrul de intrare pe care o orientezi pana cand dispare brumul! Link spre comentariu
Barti Postat Martie 30, 2010 Partajează Postat Martie 30, 2010 Multumesc pentru ajutor,metoda cu bobina chiar am vazut la un magnetofon,e foarte eficient,bine ca ai amintit.Stiu ca bucla la masa poate sa faca multe necazuri,doar in practica e destul de greu de depistat.....daca aveti vre-o metoda in afara de cel vizual....multumesc! Link spre comentariu
blue Postat Martie 30, 2010 Partajează Postat Martie 30, 2010 Daca te uiti pe desenul d-lui Visky vei vedea ca exista o singura posibilitate de executare corecta a traseelor de masa, in plus transformatoarele sau bobinele de soc trebuiesc neaparat izolate fata de masa (sasiu), de altfel acest lucru se observa tot pe acest desen. Inca ceva, masa de intrarea a amplificatorului trebuie sa fie izolata fata de sasiu ! Link spre comentariu
Barti Postat Martie 31, 2010 Partajează Postat Martie 31, 2010 Multumesc!Este amplificatorul cu N-mos,IPA300,pe care am construit cu doi tranzistor in final.Am verificat tot,si am ajuns la concluzia ca zgomotul de fond nu dispare nici daca scot legatura de intrare de pe placa.....insa daca scurtcircuitez intrarea dispare total!!.... ?? Link spre comentariu
catalin gramada Postat Aprilie 7, 2010 Partajează Postat Aprilie 7, 2010 http://www.freewebs.com/valvewizard2/Grounding.pdf Link spre comentariu
feri.visky Postat Aprilie 9, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2010 Super si foarte educativ articolul... de aplicat... Sunt curios cum functioneaza amplificatorul lui Barti cu intrarea ... scurtcircuitata...E clar... fara zgomot dar si fara muzica sau sunet... ( Glumesc!!!). Link spre comentariu
remus68 Postat Aprilie 9, 2010 Partajează Postat Aprilie 9, 2010 masa de intrarea a amplificatorului trebuie sa fie izolata fata de sasiuAtit in constructiile audio cu tuburi cit si in cele solid-state, am ales ca punct de nul minusul condensatorului de filtraj, de unde am facut o distributie "stelara" a masei, dar sasiul l-am conectat la masa primului etaj - in cazul amplificatoarelor cu tuburi, acolo unde am reunit legatura de masa a rezistentei din grila si a celei din catodul primului tub. Am obtinut rezultate remarcabile, mai ales tinind cont de faptul ca sensibilitatea la intrare era destul de ridicata - aproximativ 5mVef pentru intrare de chitara. In cazul amplificatoarelor "de casa", unde sensibilitatea intrarii este foarte scazuta - peste 200...500mVef - o constructie ingrijita nu ar trebui sa puna problema zgomotului, tinind cont de faptul ca nu prea sint etaje finale care sa aiba un raport semnal/zgomot mai mic de 80db. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum