Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS pentru amplificatoare cu lampi


RockDok

Postări Recomandate

Pentru cei interesati am atasat schema si poze cu cablajul. Radiatoarele sint mult supradimensionate dar incape totul in doua cutii de sursa PC alaturate si mai ramine o gramada de loc. Am folosit miezuri recuperate din surse PC. Multumesc d-lui Gradu ("andreigradu") pentru indrumari.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 57
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • RockDok

    34

  • Dr.L

    2

  • moro

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Draguta schema, nu te-ai gandit sa-i faci si o protectie la supra sarcina? Poti pune un transformator de curent care sa iti dea tensiunea de shutdown direct pe pinii 13 ai integratelor IR2110 in caz de scurtcircuitApropo, se poate niste oscilograme? :d

Link spre comentariu

Sint absolut incepator in domeniu si chiar m-am gindit cum ar trebui sa folosesc shutdownul ir-ului dar se vede ca nu suficient incit sa si adincesc problema. Multumesc si ma voi documenta fiindca am si ars doua perechi de fet-uri la un moment dat fiindca o dioda din punte s-a strapuns si pina sa ma prind... cred ca protectia ar fi ajutat in acest caz. Caricatura de osciloscop pe care o am imi arata doar ca se misca ceva acolo unde masor adica orientativ dar pentru mine faptul ca toate piesele sint reci spune multe.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

Cautind o varianta simpla de SMPS am dat peste IR2161. Functionarea este radical diferita fata de exemplu IR2153, protectie inclusa (CS). Acelas CS poate fi folosit si pentru stabilizare. Am incropit schema atasata si poate gasesc un pic de timp pentru realizarea practica (de fapt nu prea am de ales, chiar trebuie sa o fac). Rugamintea pe care o am este sa ma atentionati daca modul in care vreau sa utilizez IR2161 este incompatibil cu specificul pentru care a fost proiectat.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

R4 nu-si are rostul, sunteaza-l. N-ar strica inserierea C9 cu 100 ohmi pentru a nu incarca/descarca condul prin Rds-ul tranzistoarelor (poate chiar 220p). C9 foloseste si la suplimentarea alimentarii, iar in functie de consumul general a integratului in functionare, ar putea necesita marit. CI consuma (dupa start) in functie de capacitatile de intrare a tranzistoarelor. Pentru cei 0,3mA necesari la pornire, R1 e cam mic, merge 220k/1W. Pastrarea la 100k duce la un castig de 1,5mA (fata de 220k) pentru o alimentare care va fi undeva la peste 20mA, asigurata de C9. Puterea disipata insa, depaseste dublul. Deci nu merita. Snubberul de pe traf nu-si mai are rostul. Rolul lui e preluat de C9 (cu un eventual 100 ohmi).R2 e prea mare, eventual 1-2,2 ohmi.In rest, pare ok ca schema. Nu sunt date despre traf.

Link spre comentariu

Multumesc, am refacut schema si atasaez datele trafo. Am ales EI33 fiindca se gaseste in majoritatea surselor PC. Eu nu sint interesat de tensiuni stabilizate la iesire totusi o stabilizare se poate realiza pe CS, scaderea tensiunii in acel puct duce la cresterea frecventei de lucru a IR2161, acest lucru duce la scaderea tensiunii de iesire. Daca acest montaj (fara stabilizare) lucreaza bine voi introduce bucla de stabilizare pentru Uf.

Link spre comentariu

Citez de pe sit-ul IR:"Adaptive Deadtime Control is a key feature of the IR2161, which increases transformer reliability by continually maintaining soft switching. The IC has an active deadtime circuit that detects the point at which the DC bus voltage in the half bridge slews to 0V and sets the low-side driver (LO output) high. An internal sample and hold system allows approximately the same delay to be used to set the high-side driver (HO output) high after LO has gone low. Adaptive deadtime control reacts on a cycle-by-cycle basis of the oscillator and adjusts dead time as necessary to maintain soft switching regardless of external conditions."Inteleg din acestea ca avem de-a face cu un driver "soft switch", asta explica si lipsa unui filtru EMI elaborat din exemplul de design, asta ar insemna ca pot renunta si la condensatorii paraleli cu diodele redresoare din secundar.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Poti renunta si la diode.Mai in gluma, mai in serios, orice comutatie ferma (si dorita) naste armonici, oscilatii parazite. N-are importanta cum gadila CI-ul MOS-urile. Numai rezonanta rezolva cumva problema asta. Este gresit a se monta conduri pe diode la frecventa asta. Scopul unui snubber este de a limita in amplitudine oscilatia parazita pentru ca aceasta sa nu distruga componentele si de a o amortiza cat mai rapid. Condurile direct pe dioda micsoreaza amplitudinea parazitei prin scaderea frecventei, dar o mentine mai mult timp. Cu un rezistor, frecventa parazitei se pastreaza, dar se disipa energia ei. Valoarea ideala se calculeaza pretentios, fiecare are un mod de abordare si ajustare pe osciloscopul cu care se urmareste scaderea cat mai mult si amortizarea cat mai rapida a oscilatiei parazite. Eu iti recomand sa pastrezi cate un snubber pe fiecare infasurare secundara.Referitor la C9, trebuie sa calculezi daca valoarea lui e suficienta pentru asigurarea puterii necesare invingerii capacitatilor tranzistoarelor. In caz contrar, tensiunea de alimentare ar putea sa scada pana la UVLO si va functiona cu intreruperi.

Link spre comentariu

OK, condensatorii paraleli cu diodele zboara, pe Ua snubberul de 220p + 100 ohmi. Pe secundarul de Uf nu prea stiu ce valori sa ia snubberul, mai dau cu sapa, deocamdata valori preluate de prin alte SMPS-uri. C9, in "reference design", are 150p, de asemenea acolo nu apare rezistenta serie dar mi se pare corect ca inaintea unui zenner sa fie intercalata o rezistenta asa ca 220p pentru C9 si 100 ohmi pentru R9. Invertor flyback quasi-resonant poate mai tirziu, voi avea nevoie in curind de 400V/1A, cu flyback un pic mai greu. Inca nu am curaj (a se citi cunoastere) sa ma apuc de ceva invertoare adevarat rezonante.Daca poate fi utilizat asa cum vreau eu acest IR2161? Inca nu am gasit nici un motiv sa renunt. Schema este oricum simpla iar in ceea ce ma priveste merita o incercare.

Link spre comentariu

nu reusesc sa-l conving pe sefu^ sa-mi puna calculatorul la punctnu pot vizualiza pdf-uri iar acum nici nu mai pot salva cevaam citit acasa putin despre ir2161 si parca incepe functionarea cu 130khz si apoi coboara pana la 30 si ceva??nu stiu ce poate implica asta la o sursa normalaeu am facut rusa in scoala,engleza stiu un pic termenii tehnici;ce am mai inteles este ca frecv se modifica pt a stabiliza aproximativ tensiunea pt becuri halogen dar asta se face cu un traf bobinat special cu inductanta mare de scaparieu zic ca va creati probleme suplimentare care nu sant compensate de aparenta simplitate a integratuluieu tocmai pe experienta firmelor producatoare de integrate specializate ma bazez;au ei oameni suficient de pregatiti si bani de cercetare ca sa ne dea mura-n-gura varianta optima pt o aplicatienu m-ar interesa pierderea de timp dar parca e pacat ca santeti printre foarte putinele persoane de pe forum care mai si realizeaza ceva practic

Link spre comentariu

Adevarat, porneste la vreo 130kHz si ajunge dupa incarcarea condensatorului de pe CSD la vreo 34kHz (VCSD 5.3V) (maxim 70kHz pentru VCSD 0V). Cit despre trafo, faptul ca bobinez primarul intr-o singura infasurare (2 straturi), fara intercalare secundar cred ca asigur tocmai ceea ce s-ar chema "inductanta de scapari". La pornirea montajului, Uf vede filamentele reci ale tuburilor ceea ce este absolut similar cu filamentele reci ale becurilor cu halogen. Frecventa mare inseamna Uf mic si implicit curent mic prin filamente reci. Pe masura incalzirii acestora frecventa scade, Uf creste si se apropie de tensiunea normala. De abia in acest moment Ua devine interesanta.Dupa cum am mai spus trebuie sa fac acest montaj, IR2153 fara drivere cu CS nu-mi mai place, cu drivere devine prea complicat desi interesant. In rezonante inca nu am intrat desi ma chinuie talentu', in ceea ce ma priveste nu am de ales, trec la desenat de cablaj.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Pornirea cu frecventa mare pe un traf proiectat pentru frecventa mica se face cu pierderi. Pe asta se bazeaza acel simulacru de softstart. Nu-mi place, dar decat nimic, bun si ala. Dar nu te astepta la o realizare de stabilitate a tensiunii.Daca realizezi o sursa functionala, introducerea rezonantei usureaza efortul componentelor, nu e mai riscant, e mai sigur, dar e mai instabil. O problema este capacitatea din rezonanta pe care tensiunea poate creste mult. O alta problema este ca rezonanta ideala se obtine la un anume consumator (si aici ne intoarcem la afirmatia mea scandaloasa ca inductanta echivalenta depinde de sarcina) intrucat inductanta totala este cea suplimentara inseriata cu echivalenta trafului. Dar foarte sceptic privesc eu pastrarea caracteristicilor intre -20grC si 80grC si implicit pastrarea rezonantei.

Link spre comentariu

Aici iau apararea celor de la IR, au incercat sa ingramadeasca in 8 pini sumedenie de functii, banuiesc mai usoara pornirea cu frecventa mare decit modificarea factorului de umplere. In acest moment nu sint interesat de obtinerea unei tensiuni stabilizate, in amplificatoarele cu lampi stabilizarea Uf si Ua nu este uzuala. Filamentele se alimenteaza direct din infasurarea trafo iar aceste sint cele mai "sensibile" la variatii ale tensiunii de retea. Acum, daca tot veni vorba de rezonanta, sa spun cum am inteles eu treaba: daca reprezentam grafic caracteristica de frecventa a ansamblului rezonant (cu sarcina in scurtcircuit) obtinem un clopot centrat pe un Fo. Pantele clopotului precum si valoarea absoluta a amplitudinii pe Fo depind de factorul de calitate a ansamblului rezonant. Frecventa de lucru Fl se alege la frecventa corespunzatoare jumatatii pantei descrescatoare (spre frecvente mari in grafic). Scazind Fl spre Fo creste tensiunea in secundar. Crescind Fl ne apropiem de baza clopotului iar tensiunea in secundar scade.Una este valoarea Fo cu sarcina in scurtcircuit si alta (reala) cu sarcina proiectata. Nu am nici echipamentul teoretic si nici tehnica necesara "acordarii" unui asemenea montaj. Acum ma limitez la a citi tot ce-mi pica in mina in acest domeniu.Inca o data atrag atentia ca cele scrise mai sus reprezinta ceea ce am inteles eu depre functionarea soft-switch, va rog nu dati cu pietre si o bita isi face la fel de bine treaba!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări