Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa curent constant - Led Driver - Buck Puck

Vizitator pcmarius

Postări Recomandate

Hi Hi, pot sa ma odihnesc ca a trecut UDAR la fileu, misto la dublu.

Deci asculta la ce spune, ca bine zice.

"Pai si deci" pana la urma care din scheme o sa faci ca am cam ametit... sunt vreo 3 pe care le faci???

Una si buna ajunge!

Cea "de mana" este OK acuma din cate vad eu.

Cea tiparita de care spuneam ca e simpla si clara are 1/2 integrat pus in repaus, sa nu oscileze. Acum intrebarea de ce vrei sa folosesti 741, crezi ca e economie? Din cate tin eu minte ultima oara am luat 358 pe la 0,3-0,4 lei asa ca nu cred ca faci economie plus cum ti s-a explicat pe scurt nu ar merge.

Validae

Nu Nu Nu

Nope, nu e acelas lucru. Si eu as fi fost initial tentat sa zic asa dar UDAR a observat imediat...

Toate schemele de care se discuta au rezistenta de sezizare pusa la minus (bine, una si la plus), adica conform terminologiei la "rail".

Iti trebuie un operational care sa fie capabil sa opereze la intrare cu tensiuni de la zero fata de Rail, ceea ce 741 nu poate sa faca decat la railul GND si doar daca are si alimentare cu minus fata de GND. Deci exclus.

In schimb 358 accepta nivele pana in Rail (pe intrare), deci merge.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 96
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kinderu56

19

• bogdan_

13

• Dxxx

13

• Dr.L

11

Așa este, eu am dat o explicație simplificată a conținutului capsulei LM358, am zis că sunt două operaționale similare (asemănătoare) nu echivalente  :rade:

LM358 este superior și are alte specificații, pentru fiecare aplicație se poate găsi un operațional potrivit...

Link spre comentariu

da stiu ca in lm 358 sunt doua OA cum in lm3424 sunt 4 OA 

la cea pe caie de mate dispare sw1 si r2 si rcs 0,1 ohmi 

sau cea de mana daca este ok acuma ar ramane aia 

ai aceasta care este cu 1/2 din OA si merge setata pe 1.2A de vro 2 ore in conditi de temperatura ok 

iar la treaba cu in OA ma refeream  cum este mai ok sal folosesc ambele OA (adica mai stabila, fara oscilati  ) sau 1/2 

post-177369-0-69121100-1417554002_thumb.jpg

post-177369-0-95876900-1417554024_thumb.gif

post-177369-0-94446700-1417554429_thumb.png

Link spre comentariu

Validae - desigur, este doar o particularitate, ca altfel sunt acelas tip de dispozitiv tot OA, insa in acest caz nu sunt intersanjabile din cauza modului de functionare.

On-topic - eu sunt multumit de toate schemele de mai sus, cu amendamentele de la cea pe caiet mate'

Oricare.

Daca folosesti sau nu toate OA din capsula nu are importanta, atat cat le dezactivezi fie ca in schema, fie cu 5 la masa si 6 si 7 conectate impreuna, sau poate mai inventezi tu cumva...

Pana in 1,5A si eu ma astept sa mearga bine, uzual.

Link spre comentariu

Cred că acum am înțeles întrebarea - dacă e preferabilă schema cu două sau cea cu un AO. Desigur , nu discutăm de cazul când fiecare are funcție distinctă - atunci, evident , trebuie două.

Să vorbim de schema desenată de mână de mai sus ( postul #93) . Aici cele două amplificatoare sunt puse în cascadă , în alte variante ale schemei apare unu singur. Întrucât bucla de reglare a curentului poate ( și s-ar putea să și trebuiască ) să fie lentă contează ( din acest punct de vedere ) amplificarea de curent continuu care este echivalentă cu unul sau cu două, inclusiv din p.d.v. al offset-ului.

Din punct de vedere al frecvențelor mai mari contează cerințele lui LM2596. Nu l-am studiat din acest punct de vedere dar am văzut în DS că la tensiuni mari de ieșire ( divizări mari ) se introduce un C pe rezistența de sus - adică se introduce un zero în caracteristica buclei de reacție. În cazul recției de curent factorul de divizare corespunzător (dinamic) este de Rsh/Rd unde Rsh este rezistența de sesizare a curentului iar Rd este rezistența dinamică a LED-ului - fracțiuni de ohm la un LED de câțiva watt. Raportul de divizare nu este deci prea mic . Pe de altă parte amplificarea necesară este mică ,de ordinul x10 - x20 . Ca atare eu cred că un singur AO , fără niciun circuit de compensare adițional , îndeplinește sarcina . Dacă ar fi necesare amplificări mari - de ordinul sutelor - ar fi poate necesară utilizarea ambelor AO. 

Link spre comentariu

am facut schema cea desenata cu verde si rosu si pana acuma merge ok  asa cu 5 la masa  si 6,7 impreuna ca rezistenta de shunt folosesc R010 

si am reusit sa scot 1,65A este ok momentan , se poate trage undeva la 3A ? bineinteles totul racit corespunzator 

folosesc 2 leduri de 3W bucata legate in paralel,  alimentare este de 12v

osa le incerc pe toate sa vad care poate duce intensitatea cat mai sus 

MULTUMESC TUTUROR CARE AU CONTRIBUIT 

Editat de kinderu56
Link spre comentariu

Da, se pare ca de aici ai devenit "creativ" si faci prostii...

- cu schema sunt de acord e cea mai simpla si e clara

- alimentare la 12V, cat timp pe sarcina ai doar o jonctiune (adica nu mai multe in serie) iarasi e OK

- 2 leduri de 3W bucata legate in paralel - TTZZZ WRONG.

Corect niciodata nu se pun asa.

Deci pune cu fiecare in serie o rezistenta intre 0,3...1Ohm (pe timpul testelor) de preferinta formata din mai multe reistente in paralel, sau simple dar cu putere de cativa watti (calculezi puterea si pui x2 cel putin - riguros egale, cele 2) care vor echilibra montajul.

- 1,65A este ok momentan , se poate trage undeva la 3A

Zic de prea multe ori, chiar cu racire buna incarcarea limiteaz-o la 50% maxim deci si 1,65A probabil ca depaseste. In nici un caz 3A.

Hai sa zicem ca pentru teste doar si scurt timp de functionare - fiind sigur pe racire si pe ce faci - poti sa ajungi la 100% dar asta vezi exact in DS, pentru 2 leduri de 3W nu poate fi mai mult de 2A.

Tine cont ca 100% este pentru cineva cu multa experienta si tu nu ai.

Basca ca cineva cu experienta nu are nici dorinta nici motivul sa ajunga la 100% (si peste) decat daca este dupa over-powering, ca si asta se poate...

Iar pentru driver ce este peste 1,5A - doar scurt timp.

- daca vrei maxim din driver trebuie modat, adica schimbat (supradimensionat) totul de pe placa mai putin integratul care duce 3A. Evident si radiator.

Asta cred ca te depaseste, este pentru cineva care nu pune intrebari aici, adica nici nu are nevoie de explicatii.

In plus asa ceva nu prea merita, e mai simplu sa iei un modul de 5A si ala acopera fara modificari pana la 3A, ceea ce face solutia nu numai comoda dar si mult mai ieftina.

Un alt motiv ar fi ca folosind alt IC ai randamente mai bune...

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări