kinderu56 Postat Noiembrie 28, 2014 Partajează Postat Noiembrie 28, 2014 cred ca sta esta cea mai ok Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 28, 2014 Partajează Postat Noiembrie 28, 2014 Da si nu, ca de obicei... Operationalele par corect, imparti amplificarea pe cele 2 si primul are si un filtru trece jos, care nu vad ce sa strice, dimpotriva previne oscilatiile. Eu as pune insa toate valorile rezistentelor de 2-5-10 ori mai mari, nu are rost sa fortezi iesirile pe impedante joase. Daca capacitatea a fost calculata, atunci crescand rezistentele ea trebuie redusa in acelas raport. Dar ce facusi cu rezistenta de sesizare de 22mOhmi. E prea mica. Si ai pus-o sa treaca prin ea si curentul din Schotky si de la capacitatea de filtrare = wrong. Pune-o in extrema dreapta, sa treca prin ea doar curentul sarcinii! Masa pentru tot montajul este cea din stanga si prin rezistenta de sezizare nu trece nimic altceva decat curentul ledurilor, ca pe ala vrem sa-l stabilizam. Mai oameni buni, schemele sunt facute sa gandesti exact ce si unde pui. Adevarat ca pentru unii e usor, dar cu putina gandire punem ceva exact unde trebuie. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Noiembrie 29, 2014 Partajează Postat Noiembrie 29, 2014 (editat) cred ca asa este ok Editat Noiembrie 29, 2014 de kinderu56 Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 29, 2014 Partajează Postat Noiembrie 29, 2014 Pai de ce crezi- daca nu m-ai ascultat in tot ce am zis? Acum schema va limita curentul in sarcina (led) dar si curentul prin condensatorul de filtrare de 220 microF. Vrei asta? Nu! deci piciorul negativ al acestui condensator se va duce nu la acel capat al rezistentei ci la cel din stanga. Cum am spus nici un component inafara de led conectat in partea dreapta!!!!! Condensatorii de deparazitare mai bine nu ii pui ca sa nu cumva sa obtii o reactie pozitiva = oascilatii. Oricum cred ca glumesti cu 47 micoF nepolarizati - poate nano... Rezistentele de la OA (amplif. operational dublu) mareste-le cum am zis. La fel si rezistenta de sesizare. Daca ai complicat schema cu elemente neesentiale nu ai facut-o mai buna, in schimb ce ti-am spus nu ai modificat... Mai incearca, eu voi fi pe aici... Link spre comentariu
kinderu56 Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 am modificato schemele cum ai spus Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 Cea facuta de mana este si mai gresita, parca inainte era mai bine. Cea tiparita pare OK cu observatiile: - R3 este principial redundanta, este necesara doar daca DS al convertorului DC/DC o cere neaparat, asta verifici tu... - R1 este rezistenta de sesizare SI ESTE PUSA CORECT. Adica tot ce merge la masa functionala este in stanga ei, iar din drepta ei pleaca minusul pentru sarcina (led) si doar un singur alt circuit, adica spre intrarea OA care masoara curentul (acolo impedanta este teoretic infinita, deci circuitul ala nici nu conteaza) - din cate vezi minusul sarcinii este "flotant" nu este acelas cu masa, ceea ce in unele cazuri se incearca a evita, dar probabil pe tine nu te intereseaza/deranjeaza. Diferenta este de cateva sute de milivolti, tensiunea care traduce curentul Link spre comentariu
kinderu56 Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 (editat) ok am refacuto pe cea facuta de mana sper sa fie ok si am mai gasit pe net versiunea asta http://shaddack.twibright.com/projects/hw_UVlampLED/ si asta este tot de pe net Editat Decembrie 2, 2014 de kinderu56 Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 1. Pai surpriza! Asta - ultima versiune - arata bine la prima vedere... dar... La inceput eram tentat sa zic ca nu functioneaza si m-am uitat bine - se pare ca este un soi de IA (dar nu chiar... doar diferential, spune defapt si in text), pentru ca converteste tensiunea flotanta din V+ A inceput chiar sa-mi placa abordarea... si se pare ca va si merge. Atentie insa la imperecherea absoluta a rezistentelor de 100K, toleranta mare acolo iti da totul peste cap... Merita sa te caznesti cu asta daca chiar te intereseaza masa comuna. 2. schema tiparita si afisata mai sus - simpla, clara, OK ti-o recomand 3. schema de mana... Pai iara ai omorat-o??? In primul rand OA (1/2 x 358) al doilea (cel din dreapta, cu semireglabilul) unde ziceam sa-i duci masa? nu in stanga? de ce naiba ai pus-o la masa din dreapta. In dreapta numai si numai ledul si intrarea cealalta a jumatatii cu condensator pe reactie. In al doilea rand asa nu va merge pentru ca e configurata pentru zeci de Amperi. Trebuie ca semireglabilul sa fie de sute de KiloOhmi. De ce? Pai pe rezistenta senzor ai sa zicem 200mV maxim, dar probabil pe jumatate. Primul OA amplifica de 3 ori deci ies 0,3V iar cel de-al doilea cu 10K la maxim amplifica de 2 ori deci 0,6V la iesire. acolo insa trebuie sa ai 1,25V, asta e tensiunea de referinta a comparatorului. Deci in cazul respectiv un semireglbil de 100K ar fi numa' bun permitand amplificare de maxim 11 dar si mai mica pana la 1. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 (editat) sper sa fie ok cea de iar pentru cea cu led uv de 5w osa comand rezistente cu toleranta mica de 0.1% schema tiparita, cea care am si facuto acuma merge ok ma gandeam daca pot sa folosesc un lm741 in loc de 358? Editat Decembrie 2, 2014 de kinderu56 Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 (editat) 0,1% e exagerat și sunt destul de scumpe . Ai și alte variante - să pui un potențiometru de 2k5 între cele două rezistențe de 100k de pe intrarea neinversoare sau , pur și simplu să sortezi ( două câte două, nu neapărat toate patru ) rezistențele de 100k . Nu contează valoarea absolută ci raportul dintre ele , poți deci folosi un multimetru oarecare , fără pretenții. Totul e să indice 100k cu 4 cifre ( majoritatea fac asta ) - vreau să spun , de exemplu, 100,3 sau 99,7 k Editat Decembrie 2, 2014 de UDAR Link spre comentariu
kinderu56 Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 schema tiparitacea cu jumate de OA , cea care am si facuto acuma merge ok ma gandeam daca pot sa folosesc un lm741 in loc de 358? care ar fi diferenta daca folosesc 1/2 din OA sau tot OA ? Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 Nu se poate folosi LM741 - nu merge cu alimentare simplă , cere +/- . Asta e explicația scurtă. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 da scuze bupa ce am intrebat a doua oara am observat scuze care ar fi diferenta daca folosesc 1/2 din OA sau tot OA Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 care ar fi diferenta daca folosesc 1/2 din OA sau tot OA Nu înțeleg întrebarea . Cipul lui LM358 cuprinde două AO . Poți folosi unul sau ambele după cum cere schema . Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 2, 2014 Partajează Postat Decembrie 2, 2014 Cred că până la urmă nu a înțeles că LM 358 conține în fapt două amplificatoare operaționale similare lui 741, dar compensate în frecvență. Dacă s-ar fi documentat puțin, vedea că în spatele simbolului acela triunghiular al amplificatorului operațional, e ceva tehnologie Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum