Vizitator tyc Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 Poti,teoretic poti.Practic...e ca si cum te-ai scarpina la urechea stanga cu mana dreapta,pe dupa cap.Daca curentul maxim e stabilit riguros,tot apar fenomenele de tranzitie.Asta scurteaza viata ledului. Link spre comentariu
Vizitator pcmarius Postat Martie 13, 2010 Partajează Postat Martie 13, 2010 ) Nu am ars ledurile stati linistiti, doar nu am avut timp . Am mai cumparat cateva am in total 21 leduri 10 albe si 11 Royal Blue, majoritatea din ele sunt in varianta emiter ( 6 sunt cu radiator star care se dovedeste a fi o mare porcarie, la 3,7v si 900mA ating 82grd aproape de maxim 85grd, pe cand cele emiter doar 54grd, precizez ca ambele variante au fost puse pe un radiator mare cu pasta termo). Am 3 bare de aluminiu fiecare 74cm lungime si 4 latime, vin montate 7 leduri pe bara. Sursa are 100w si este reglabila intre 18.5-28.5 V dar e recomandat la 24V si 6 A cu 2 canale. Daca eram inspirat luam la 2 A si le puneam pe direct 3 serii in ll . Problema e alta , am testat ledurile intre 600mA si 1000mA cu tens intre 3,3 si 3,7V lumineaza ok dar dupa 2 min cele albe se ingalbenesc si cele albastre dau spre mov , acest fenomen cica apare daca nu ai o sursa corespunzatoare pt leduri , iar lm317 nu are frecventa corespunzatoare ledurilor de putere. Pt 3,3V 350 mA e o anumita freq iar pt 3,7v 700mA alta si tot asa deci nu merge cu LM. Precizez ca am pus pe direct la 2 acumulatori ce scot doar 2,8V si 2A dar te rupe la ochi lumina ledului si nu se ingalbeneste deloc, pe cand daca le pun la sursa + LM 317 se taie din inensitate dupa 5 min lumineaza ca un led amarat SMD. Mi sa tot recomandat neaparat sa folosesc un IC pt leduri alfel o sa lumineze f prost si scade durata de viata . nush ce sa mai zic dar ma oftic ca nu gasesc icuri pt leduri, cand intreb la magazie se uita la mine de parca le-as da in cap niste inculti. iar unde au asa ceva doar pe comanda din SUA la 25-30 euro. Ce tara de......... Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 13, 2010 Partajează Postat Martie 13, 2010 82C nu e o temperatura la care pot functiona.E o temp max admisibila.Daca ai facut chestia cu 'dupa 5 min lumineaza ca un led amarat SMD',e primul semn ca se duc. e o mare,mare porcarie chestia cu starul.Spune-mi si mie,asa de curiozitate,cum ai cositorit padul de racire pe aluminiu?Daca nu e cositorit,ledul o ia razna.Si ,in general,ledurile de putere ,nu se alimenteaza fara sursa de curent constant.Dupa ce o sa folosesti una adevarata,o sa constati ca asa e. Comanda din SUA e de 25 euro/3zile.Dar ,oricum, o sa ai nevoie de ~5buc pe care le gasesti si la pret normal(fara aducere din SUA),mai trebuie sa adaugi numai cei 5 euro,la prima comanda ai 10% reducere. Cu LM 317,se fac surse liniare,nu stiu de ce frecvete vb,unul dintre noi tre sa bea o cafea tare,sa-si puna ordine in ganduri.LM317 tine 1A,dar din cauza ca se incalzeste,nu mai are atat.Foloseste sch cu MOS sau LM350(3A),numai cu radiator de caldura. Ledurile de putere i-si schimba culoarea luminii,cand se incalzesc.Caldura cipului led,poate fi disipata sau acumulata.Cand e acumulata(contact imperfect led-radiator sau prin pasta termica,adeziv termic),ledul vireaza in albastru-mov,in prima faza,dupa care nu mai lumineaza. Temperatura de 85C e max admisibil,temperatura de lucru e la jumate,iar ledul nu ramane asa(bun). Pt stabilizarea temperaturii,cupleaza-le strans cu radiatorul si alimenteazale numai prin scc,facute sau cumparate(Led1.de-de marca,Zextar.ro-noname). Ledurile ok ,alimentate prin scc la max 75% din If,daca sant pe radiator,nu au voie sa se incalzeasca la mai mult de 20C fata de mediu. Fara radiator,5s.Atasate necorespunzator-30~60s. Link spre comentariu
Vizitator pcmarius Postat Martie 13, 2010 Partajează Postat Martie 13, 2010 Nu m-ai inteles, am testat ledurile emiter vs star .... cele emiter si cele star lipite direct pe radiatorul din poza(nu este cositorit nimic) cu pasta termo fixate cu silicon bagheta alimentate la 600mA cu 3,4 V inseamna 60% din maxim , le-am lasat ~2 min si apoi am masurat cu termometru cu LASER ledul pe lentila/pastila/ la mijloc in toate pozitiile cele star aveau 82 grd adica aproape de max iar cele lipite de mine atingeau max 52grd. ADICA radiatorul STAR pe care vin lipite cipurile sunt de cacao( tind sa cred ca nu este Al 100% ). Vad ca nu ai citit atent posturile si nici pozele nu le-ai studiat pt ca vedeai ca tot de la zextar le-am cumparat, se vede si siliconul pe colturi la leduri..... doar nu credeai ca le-am "pus asa deasupra pe radiator" ledurile. 2. Nu isi schimba culoarea pt ca se incalzesc deoarece la 2,8V si 900mA din baterie isi mentineau culoarea si intensitatea luminoasa aceeasi iar temp nu mai vb ( 40 grd), iar la 3,4v si 600ma din sursa comutatie +LM317 atingea 36grd dar intensitatea praf si se ingalbenea.... Nu da nici un led semne de oboseala decat daca le alimentez prin LM , daca le pun la baterie ~ 10 min sunt ok . Deci CLAR LM317 nu este bun pt leduri....... 3. ) Pai logic ca din SUA le aduce la 25-30 eur transp + 2-3 euro ledu, dar nu sunt nebun sa dau 40euro pe 3 ICuri, cand la 50 lei iau o sursa gata facuta din magazin http://www.ledlight.ro/?p=productsMore&iProduct=91&sName=/Sursa-de-curent-constant-700mA.html Am mai gasit o schema cu un LM3404 , doar ca e in var SMD nush daca gasesc normal........ Aprp........ ledurile RoyalBlue erau doar in varianta Emiter Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 13, 2010 Partajează Postat Martie 13, 2010 Dar cum ai conectat LMul? Ca sursa de curent sau de tensiune? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 13, 2010 Partajează Postat Martie 13, 2010 Dar cum ai conectat LMul? Ca sursa de curent sau de tensiune?LM asta e scc.LM3404 e numai in SMD.Pasta termoconductoare nu este suficienta pt ledurile de putere! Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 13, 2010 Partajează Postat Martie 13, 2010 Dar scrie si tu totul intr-un post Am editat euSi eu vorbeam de LM317 care l-a folosit pana acum Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 13, 2010 Partajează Postat Martie 13, 2010 La incalzirea ledurilor ,contribuie mai multi factori.Rezistenta dinamica este unul dintre ei.Scc de la ledlight e china;la fiecare tip de led se potriveste un anumit tip de sursa,in functie de Rd. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 13, 2010 Partajează Postat Martie 13, 2010 Dar scrie si tu totul intr-un post Am editat euSi eu vorbeam de LM317 care l-a folosit pana acumCand o sa-mi scriu memoriile...LM317 e f potrivit pt asa ceva(scc),dar trebuie folosit corect.Cumpara LM3404MA(2.74euro) si o sa-ti trimit sch calculat pt tipul de led.Sch pe care o ai nu-mi surade.De ce nu folosesti un LM3401?E 2.01 euro,dar e in SOIC si nu-l mai poti lipi cu ciocanul,avantajul ca e cu tranzistor extern si poti pune leduri pana la 2,8A.Si etapele de parcurgere a unui subiect sant:vazut,citit,gandit,raspuns.PS. Dupa ce ai forjat ledul,nu mai merge in parametri! Link spre comentariu
bogdan_ Postat Martie 13, 2010 Partajează Postat Martie 13, 2010 LED-urilea alea cu radiator mic trebuie fixate cu suruburi bine stranse de radiator, plus pasta termoconductoare. . Radiatorul ala pe care tu il numesti imens este de fapt destul de mic, are mai putin de 300cm2, in plus in pozitia in care sta aerul circula foarte greu in jurul lui si are o eficienta foarte mica. Pe bara aia eu nu as pune mai mult de 5 led-uri de 1W. Led-urile alea prinse cu silicon nu vor avea o viata lunga. Cele fara radiator sunt facute sa fie obligatoriu montate pe pcb de aluminiu(sau si cupru ocazional), pad-ul trebuie lipit cu cositor de radiator. Orice sursa de curent constant de care s-a vorbit pana acum(cu LM317, cu tranzistoare, in comutatie etc) poate functiona perfect pentru alimentarea led-urilor. Trebuie sa ii intelegi limitele in care se poate folosi. Spune exact ce schema ai folosit, ce valori, exact ce sursa cu ce tensiune etc... Te-am mai intrebat asta si nu ai raspuns. E greu sa ne dam seama asa de ce nu a mers. Ce povestestiu tu acolo mi-ar spune ca LM317 a intrat in protectie termica... Pe ala l-ai racit bine?Ti-am spus, eu reomand sa lasi naiba integratele si sa faci sursa aia simpla cu 2 tranzistoare. Poti alege numarul de led-uri in serie functie de tensiunea sursei de alimentare(de care nu ne-ai spus nimic) si poti obtine eficienta buna cu piese banale de pe toate drumurile. Asa ca posteaza clar informatiile: scheme, valori, comportare! Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 13, 2010 Partajează Postat Martie 13, 2010 @bogdanmultumesc pt ajutor Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 13, 2010 Partajează Postat Martie 13, 2010 @tyc -nu fi aiureaFoloseste butonul "edit" daca nu a mai postat cineva dupa tine... Link spre comentariu
Vizitator pcmarius Postat Martie 13, 2010 Partajează Postat Martie 13, 2010 Bogdan nu ai citit atent 1 meu post :P Buna ziua, vreau sa i-mi fac un sistem de iluminat pt un acvariu cu leduri Cree XR -Q4 Star http://www.zexstar.com/images/product_i ... eestar.jpg , am cumparat din comert o sursa in comutatie copie dupa MeanWell http://www.mivarom.ro/catalog/download/s100.pdf................ In linkul de mai sus sunt toate datele necesare despre sursa :P. Sursa este reglabila intre 18,5V- 28,5V cu 6 A. Este o copie chinezeasca al brandului Meanwell, dar este identica, luata de pe linkul respectiv(ca sa nu dau nume ) .Am 2 lm'uri , unul pt scc si unul pt tens variabila pt a putea testa si un singur led. Se poate sa ai dreptate cu LMul ca nu este bine racit ;) am un radiator prapadit . O alta chestie am obs azi ) rezistentele din sursa de cc (cu LM) si sursa de tens reglabila(tot cu LM) nu sunt cum am cerut eu de 15w ci de 5w , nu am fost atent la magazin . Daca alimentez doar un singur led la 3,5V merge brici si are consum de 600ma care este cel presetat de mine ; daca pun 7 leduri consuma doar 160ma / 24,5V si daca fac proba la calcule cam asa este. Dupa asta , am testat 3 leduri inseriate pe un transformator de la router 11V - 1A , lumineaza de te orbeste si nu se mai ingalbenesc. @ tyc lasa PS deoparte ) ca nu ai dreptate , nu au avut de ce sa se forjeze ledurile. Aceleasi leduri ce se ingalbeneau dupa 5 min le-am testat la baterie sau la transformatorul de la router si mergeau perfect fara ingalbenire si fara semne de oboseala ;).Daca nu merge doar cu pasta termoconductoare, atunci cu ce merge? Altii au facut amestec de poxipol / bison cu pasta de argint si a rezultat un ADEZIV termoconductor si nu au avut probleme, decat se desfac greu dupa.@bogdan Poate ai sau nu dreptate referitor ca ledurile in varianta emiter( asa se cheama ele fara radiatorul star) trebuiesc cositorite pe un radiator. Eu am inteles de la Zextar ce merg lipite direct pe orice radiator cu Adeziv termoconductor gen arcticsilver.Detalii led : # Consum aprox. de: 1 Watt la 350mA, 3 Watt la 1000mA# LED-ul poate fi alimentat la 1000mA daca temperatura acestuia nu depaseste 85°CAceasta este scema completa cu LM3404 pt leduri. http://plischka.at/Leddriver_LM3404.html@tyc tu ai alta schema ? posteaz-o pe forum daca nu este secret :P Link spre comentariu
bogdan_ Postat Martie 13, 2010 Partajează Postat Martie 13, 2010 Bogdan nu ai citit atent 1 meu post :P Buna ziua, vreau sa i-mi fac un sistem de iluminat pt un acvariu cu leduri Cree XR -Q4 Star http://www.zexstar.com/images/product_i ... eestar.jpg , am cumparat din comert o sursa in comutatie copie dupa MeanWell http://www.mivarom.ro/catalog/download/s100.pdf................ In linkul de mai sus sunt toate datele necesare despre sursa :P. Sursa este reglabila intre 18,5V- 28,5V cu 6 A. Este o copie chinezeasca al brandului Meanwell, dar este identica, luata de pe linkul respectiv(ca sa nu dau nume ) .Am 2 lm'uri , unul pt scc si unul pt tens variabila pt a putea testa si un singur led. Ba am citit foarte bine. Inca nu am nevoie de ochelari. Nu ai spus nicaieri in primul post care dintre cele 10 surse de tensiune care se gasesc prezentate in datasheet este folosita de tine, deci implicit nu stiam tensiunea de alimentare. Cate despre alea 2 LM-uri, pune te rog o schema cu ce ai facut exact. Este un mare mister pentru mine de ce nu functioneaza. Inteleg ca ai 2 lm-uri unu dupa altul, primul stabilizeaza tensiunea(la cat?) si al doilea curentul(la cat?). Si apoi ai un led la iesire si totul se alimenteaza de la sursa aia de 18,5V - 28,5V. Bine, nu mai zic, este inutil sa ai 2 LM-uri. Este suficient sa stabilizezi curentul...... de fapt asta te intereseaza.LE: inteleg ca ai 6 led-uri plus 2 LM317 unul ca sursa de curent si unul ca sursa de tensiune. Nu stiu exact valorile, dar pentru un led alb, ai nevoie de 3.5V pe el. Deci 21V in total. Un LM317 ca sursa de curent constant are nevoie de o tensiune minima in plus de 3+1.25 = 4.25V. Unul pus ca sursa de tensiune(setat la o valoare pe care nu o stiu) are nevoie de minim 3V. Deci ca circuitu sa functioneze bine ai nevoie ca pe intrare sa ai minim 21 + 4.25 + 3 = 28.25V. Deci e normal ca la 24 sa nu functioneze bine. Din nou, te poate da peste cap total primul LM care stabilizeaza tensiunea la nu se stiue cat......... Clar trebuie sa scapi de el. Si pune schema cu ce ai facut... m-am cam plictisit sa dau cu ghiciul... Link spre comentariu
Vizitator pcmarius Postat Martie 13, 2010 Partajează Postat Martie 13, 2010 Incurcasem manualul sursei mele cu unul general . my bad. .Dar am precizat mai tarziu Sursa are 100w si este reglabila intre 18.5-28.5 V dar e recomandat la 24V si 6 A cu 2 canale. Daca eram inspirat luam la 2 A si le puneam pe direct 3 serii in ll . . In fine...... Ciudat este ca pe sursa scrie 4,5A si daca masor cu aparatul este 6A. Deci am folosit 1 lm pt sursa de tens pt a putea ave si 3V si 6 v etc.........din sursa comutatie minimul este 18,5V si am vrut sa pot testa si un singur led.Pt sursa de tensiune am pus un semireglabil de 3k si o rez 240ohmi 5w .Iar SCC are R de 1.8 ohmi pe 3w si scoate real 602 mA.Pt ledurile Cree " cica" ar fi recomandat 700mA la 3,5V , sau combinatiile de mai jos. 350mA 3,3 V 1000mA 3.7 VAm inteles ca lm are nevoie de cadere tens, nu stiam valoarea exacta dar tot timpul masuram cu aparatul inainte de alimentarea ledurilor. Am 21 leduri, 10 albe si 11 RB si selectate 3 x 7 leduri. Iar tens de iesire, respectiv tens ce intra in leduri era24,5V pt 7 buc, deci nu am pus mai putin de cum trebuia. Nu sunt as cu electronica dar nici Prost ). Am 2 montaje separate cu lm urile, le-am testat si impreuna si separat si fara ambele. Am facut toate testele posibile :DMai tineam mortic pt IC led drive pt ca au control PWM :PUite , aste este sursa mai exact. acuma ziceti ca fac reclama .......... http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php?products_id=4257 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum