Vizitator pcmarius Postat Februarie 23, 2010 Partajează Postat Februarie 23, 2010 Buna ziua, vreau sa i-mi fac un sistem de iluminat pt un acvariu cu leduri Cree XR -Q4 Star http://www.zexstar.com/images/product_images/popup_images/creestar.jpg , am cumparat din comert o sursa in comutatie copie dupa MeanWell http://www.mivarom.ro/catalog/download/s100.pdf si acuma vine partea grea, sursa de c constant. M-am documentat peste tot si nu este recomandat LM317 pt leduri de putere pt ca le scurteaza viata de fctionare. Am facut rost de 3 scheme pt high power led driver, astept pareri si recomandari ........ integratele nu prea se gasesc la noi :(. Schemele sunt facute cu Eagle. Cele recomandate ar fi cu CAT4101 si ncp3066 Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 23, 2010 Partajează Postat Februarie 23, 2010 Daca-s Q4 chinezesti ,poti sa pui LM317 ...daca folosesti Q4 originale,poti folosi LM317,dar setate la max.50% din curentul maxim a ledului,ideal 350mA, 3leduri in serie+LM317 la 14V(2buc la 12V?);LM317 are nevoie de 3,5 V cadere pt functionare corecta.Radiatoarele(leduri si LM) prelungestele pana sub apa ,ledurile protejaza-le la umiditate(!).La 350mA ledurile nu se incalzesc semnificativ(Pd=0.714W),LM317 la Uled+3,5V ca tensiune de alimentare trebuie sa disipe 0,79W.Ca idee generala, producatorii seriosi recomanda anumite componente, pt ca produsele lor sa functioneze la parametri dati(100%) de ei ,pe toata durata garantata de ei. Folosirea ledurilor la sub 100%(~max.50%) nu mai presupune necesitatea folosirii componentelor recomandate.Cate sute de litri are acvariul sau ai boala pe animalele acvatice si vrei sa le orbesti?Bine ar fi daca ai face iluminatorul cu mai multe leduri mici,sau poate ai ceva sisteme optice. Link spre comentariu
Vizitator pcmarius Postat Februarie 23, 2010 Partajează Postat Februarie 23, 2010 Lentile am sa pun pe cele din exterior sa nu imprastie lumina inafara acvariului..... nu stiu daca sunt originale sau ba...........dar pretul este de 20 lei pt Q4 de la o firma zextar........ stai calm nu am eu norocul asta sa orbesc pestii . Am acvariu Marin cu corali 80x35x40h care necesita lumina de ordinul sutelor de W....... momentan am tuburi T5 si lampa metal halide 150w dar ma usuca la factura si se incing de nu mai spun............ ledurile sunt STAR cu radiator de aluminiu care vin prinse pe alt radiator gigant...... le alimentez la 700mA sau 1A daca le racesc calumea..... lm317 nu permite pwm :( ma gandeam nici prea simplu gen lm317 dar nici prea complicat cu nustiu cate integrate, cred ca ma bag pe genul CAT4101 ce permite si PWM dar se pare ca e fff greu de gasit in RO . Am atasat 2 poze sa va faceti idee ce vreau...... Link spre comentariu
bogdan_ Postat Februarie 23, 2010 Partajează Postat Februarie 23, 2010 O intrebare putin mai offtopic: de ce crezi ca led-urile alea sunt mai eficiente/produc mai multa lumina decat ce aveai initial? Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 23, 2010 Partajează Postat Februarie 23, 2010 Dar de ce ai nevoie neaparata de PWM? Reglarea intensitatii o poti face liniar cu LM317 Link spre comentariu
nicul Postat Februarie 24, 2010 Partajează Postat Februarie 24, 2010 e cineva dragutz sa-mi explice si mie cum scurteaza lm317 viata ledurilor de putere ? Link spre comentariu
bogdan_ Postat Februarie 24, 2010 Partajează Postat Februarie 24, 2010 Nu ai spus cateva date importante: Ce tensiune scoate sursa aia si cum ai conectat led-urile.(implicit aflam ce tensiune trebuie pentru led-uri). Mai am o itnrebare. Cat de mare este de fapt radiatorul ala? Vad partea cu led-urile, dar partea cealalta ce e? Ai un radiator mare cu aripioare? Daca esti cu tensiunea pe leduri doar putin mai mica decat tensiunea data de sursa poti folosi o sursa de curent constant liniara, piese putine, ieftine. Am mai recomandat-o, am folosit-o de multe ori: http://www.instructables.com/id/Power-L ... -Function/ Poti face si pwm pe ea, deconectand R1 de sus si aplicand PWM pe capatul ei, dar functie de mosfetul folosit o sa vrei sa ai o amplitudine a semnalului mai mare, eventual 10V. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 24, 2010 Partajează Postat Februarie 24, 2010 @nicul -daca curentul e setat prea mare Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 24, 2010 Partajează Postat Februarie 24, 2010 @nicul -daca curentul e setat prea mare ...sau daca LM317 e folosit pt ce a fost creat: stabilizator de tensiune.@pcmariusse poate folosi seria LM3400 de la national semiconductor-se gasesc la Farnell si costa ~10ron/buc+expeditia;merita sa folosesti 2-3buc.,imparti pe doua ,trei ramuri,e mai fiabil;stabilizatoarele din seria lm3400 sant cu tranzistor extern,merg pana in 3 A...Oricum,foloseste cablajul din PDF sau o copie cat mai exacta. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Februarie 25, 2010 Partajează Postat Februarie 25, 2010 Faza cu drivere recomandate pentru led-uri este o mare tampenie. Pe led-ul ala nu il doare in nici un fel de unde ii vine lui curentul de 350mA, fie de la sursa in comutatie fie liniara. Luati-o si ca pe o chestie de marketing ca se recomanda un driver anume. Driverele alea sunt bune in aplicati unde tensiunea data de sursa(eventual baterie) este mult diferita(sau variabila) fata de tensiunea pe led-uri. Mai mult, sunt gandite ca solutii cat mai compacte. LM317 merge foarte bine și ca sursa de curent constant. Pentru el e același lucru: menține o tensiune de 1,2V pe o rezistenta, implicit un curent constant prin sarcina ta. Totuși nu e recomandat în aplicațiile cu led-uri pentru ca de fapt ai nevoie ca tensiunea de intrare sa fie cu cel puțin 4,2V(3 de la LM317 și 1,2 pe rezistenta) mai mare decât tensiunea de ieșire. Asta se traduce prin pierderi mari.Eu am întrebat exact cum ai legat led-urile si ce tensiune are sursa. De exemplu, dacă ai câte 3 LED-uri albe in serie, asta înseamna cam 10.5V necesari pentru ele. Daca sursa de tensiune este de 12V folosind intre ele sursa de curent constant liniara obtii un randament de 87.5% ceea ce este foarte bine. Cum stiu ca tipul ala de sursa permite un anumit reglaj, se poate regla tensiunea ceva mai jos, circuitul respectiv necesitand cam 0.7V in plus doar, crescand astfel randamentul. In cazul asta nu ar fi justificata folosirea unei surse in comutatie pentru ca e mai scumpa si mai complexa de realizat. La fel se intampla si daca are sursa de 24V si cate 6 led-uri in serie. Daca observ bine din schema, sunt legate cate 4 led-uri in serie. Astept sa imi spui exact si ce tensiune de alimentare ai din sursa aia si iti pot da solutia exact. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Februarie 27, 2010 Partajează Postat Februarie 27, 2010 Observ ca nu ai mai raspuns de ceva timp.... poate nu te mai intereseaza subiectul. Am mai gasit o idee interesanta: Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 3, 2010 Partajează Postat Martie 3, 2010 Daca intre timp a ars ledurile... @Bogdan_Cand ai urmarit ultima oara un XP-G ~25000 h sa vezi cu cat ii scade luminozitatea cu:1.LM317,2.o tampenie de integrat dedicat? Link spre comentariu
bogdan_ Postat Martie 3, 2010 Partajează Postat Martie 3, 2010 Nu inteleg ce vrei sa spui cu asta. Vrei sa spui ca exista diferente de durata de viata a led-ului intre alimentarea cu un LM317 ca sursa constanta de curent si un integrat dedicat in comutatie ca sursa constanta de curent in conditiile in care curentul(plus toate celelalte conditii) este acelas? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 Daca a ars ledurile nu mai este interesat.Si da,la LM317 e mai greu sa dai un softstart,shutdown,dimmable,iar in cazul de fata e greu sa simulezi un apus/rasarit/zi noroasa.Daca totusi o faci ,cu LM317, fortezi nitel ledurile si MTBF devine o vorba in vant. Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 Dar de ce nu se pot face si cu LM317 soft start sau varieiea intensitatii?Si de ce scade durata de viata...daca curentul maxim e stabilit corect? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum