Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Celule Li-Ion dintr-un laptop!

DARK-RIDER-82

Postări Recomandate

Salutare tuturor ! Acum ceva timp a sucombat laptop-ul meu GERICOM...

Neavand ce face si CURIOS oare ce e in laptop l-am facut bucati(oricum hard-disk-ul era distrus , unitatea optica deasemenea , acumulatorul nu prea mai tinea cine stie ce timp , RAM-ul dadea "rateuri" , procesorul se misca greoi...

Doar monitorul/display-ul si tastatura a mai ramas din el :rade:

Deci :

Contrar a tot ceea ce scria pe acumulator , nu m-am putut abtine si l-am "disecat" nitel...

In el am gasit niste celule "ciudate" (6 la numer) + alte doua "facaturi din plastic ???? (n-am inteles ce era cu ele IN ACUMULATOR... POATE CA DE-ASTA SCRIE PE EL SA NU-L DESFACI , ca sa nu vezi "ca esti luat de prost"...in loc de 8 acumulatori iti vand doar 6 la pret de 8...), fabricate in Canada si asamblate in China... :ras: (si ne mai miram de UNDE ATATA POLUARE cand astia "plimba acumulatori" intre China si Canada...)

Valoarea acumulatorului "cica" ar fi de 11,1 Volti si 4000 mAh...

ASTA IN TEORIE, pentru ca practic , dupa ceva timp de statut (l-am uitat vreo cateva luni intr-un raft) , celule arata intre firul de plus si ala de minus , doar 5,68 volti...

PROBABIL ca trebuiau incarcati INAINTE sau ceva de genul , dar nu mai gasesc nici incarcatorul si oricum e bucati laptop-ul ca n-am rezistat sa nu "ma bag putin in el"...

Concluzia : CE AS PUTEA SA FAC CU ACESTI ACUMULATORI?

Eu stiam ca valoarea unei celule de acumulator este de vreo 3,2 volti sau 1,2 volti nu "ciudateniile" astea de 2 volti...

P.S. : ma gandeam la o lanterna de bicicleta , dar nu prea stiu cu ce as putea sa-i incarc , deoarece am citit prin diverse articole cum acesti acumulatori mai au "prostul obicei" de a mai EXPLODA cand sunt prea solicitati(rata de descarcare prea mare) , sau sunt incarcati NEcorespunzator(ceva incarcator "inteligent" sau ceva ce poate controla ritmul de incarcare si sa INTRERUPA incarcarea la momentul oportun cand celule sunt "nivelate" din punct de vedere al voltajului si capacitatii mAh...)

Va multumesc anticipat , si va atasez o poza cu "inculpatii"!

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

2

• DARK-RIDER-82

2

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

Salut,-Nu te-a pacalit nimeni. Ai 6 celule conectate doua cate doua in paralel, apoi in serie. Tensiunea nominala la LiIon este de 3.7V. 3.7x3=11.1V. Deci ce scrie pe eticheta este si in cutie.-Cilindrii de plastic se pun ca sa nu zburde acumulatorii prin cutie in caz de soc. In aceeasi cutie se pot pune si 8 acumulatoare si rezulta un pac de 16.8V-Daca au ajuns la tensiune asa de mica, inseamna ca au stat prea mult pe raft si s-au descarcat. In general se considera ca daca tensiunea LiIon scade sub 2.5V/celula, celula e compromisa. Am avut totusi celule pe care le-am putut resuscita dupa descarcare profunda. Daca ai cu ce, incarca-le, dar nu folosi improvizatii. Cele care pierd repede tensiunea, sunt duse. Celelalte, ar mai putea fi folosite. Rata de autodescarcare la LiIon este foarte redusa, daca celula este buna.Cirip

Link spre comentariu

Salut,

-Nu te-a pacalit nimeni. Ai 6 celule conectate doua cate doua in paralel, apoi in serie.

Tensiunea nominala la LiIon este de 3.7V. 3.7x3=11.1V. Deci ce scrie pe eticheta este si in cutie.

-Cilindrii de plastic se pun ca sa nu zburde acumulatorii prin cutie in caz de soc.

In aceeasi cutie se pot pune si 8 acumulatoare si rezulta un pac de 16.8V

-Daca au ajuns la tensiune asa de mica, inseamna ca au stat prea mult pe raft si s-au descarcat.

In general se considera ca daca tensiunea LiIon scade sub 2.5V/celula, celula e compromisa.

Am avut totusi celule pe care le-am putut resuscita dupa descarcare profunda. Daca ai cu ce,

incarca-le, dar nu folosi improvizatii. Cele care pierd repede tensiunea, sunt duse. Celelalte, ar mai putea fi folosite.

Rata de autodescarcare la LiIon este foarte redusa, daca celula este buna.

Cirip

Are 4 ani laptop-ul si "a cam functionat"...

Era doar o idee topic-ul acesta pentru ca IMI PLACE SA STRIC :rade:

N-am cum se sa-i incarc... presupun ca ii arunc la Germanos ca au ei o "cutiuta magica" in care am lasat muuuulte baterii/acumulatori...

Ma bate gandul la o "jmecherie " de computer de-asta : http://fit-pc.ro/

Cred ca s-ar putea sa incarci si acumulatorii la soare si sa-i folosesti la asa ceva!

INCREDIBIL cum evolueaza tehnologia!

Multumesc de raspunsuri!

Posted Image

Link spre comentariu

@cirip -unii acumulatori cu electronica de control decupleaza consumatorul dupa ce tensiunea scade sub 2-2,5

De acord. Si dupa decuplare continua autodescarcarea. Desi la litiu rata de autodescarcare e cea mai redusa, daca sunt uzati se descarca destul de repede chiar si cu sarcina deconectata.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări