Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa in comutatie - Sursa de tensiune reglabila


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Tocmai de sursele liniare vreau sa scap, mi s-a luat, sa zic asa, de caldura disipata de tranzistorii de putere.Sursa pe care o am e asemanatore cu urmatoarea schema:tl.jpg[/attachment]Vorbind din nou de sursa de 12V pe care o am, e capabila sa urce tensiunea de iesire pina la 30V modificind doar acel zener fara alte modificari sau trebuie umblat si la traf?Deocamdata e o simpla discutie insa probabil ca in curind o sa incerc cite ceva sa vedem ce iese.

Link spre comentariu

Nu se poate obtine o variatie asa larga cum vrei tu , dupa cum vad eu lucrurile ar trebui rebobinata sursa pentru 30V si apoi folosit pe iesire un LM2576 de exemplu , sursa in comutatie coboratoare reglabila .

Nu am lucrat nici odata cu acest tip de regulatoare, disiparea termica banuiesc ca e mult mai mica decit la un regulator liniar. Ma pot folosi de numarul de spire originale din transformator pentru a afla numarul de spire pentru 30V? Adica sa zicem ca gasesc 13 spire in secundar la 12V, 13sp/12v=1.08sp/Volt => 30V*1.08sp/V=32.4sp.Si totusi, o intrebare timpita, ce se intimpla daca modific totusi zenerul din schema de mai sus la 30V, tensiunea o sa se opreasca la o valoare oarecare pina in 30V?atit cit poate traful? sau va face BUMMM.
Link spre comentariu

Da , disipatia e mica la LM2576 , randamentul e foarte bun .Asa se calculeaza numarul de spire ca in calculul tau , mai trebuie atunci modificat si feedback-ul corespunzator .Daca modifici numai feedback-ul peste o anumita limita nu va mai functiona corect integratul , nu stiu la tipul asta cum se manifesta ... probabil ca nu va face bum totusi .

Link spre comentariu

O alta solutie(tot cu rebobinarea trafului de care nu ai cum sa scapi) este sa scoti mai multe prize in secundar si sa comuti intre ele. Pentru reglajul fin al tensiunii poti folosi un potentiometru pe reactie(aici ar fi util sa dimensioneazi raportul de transformare al trafo astfel incat la tensiune "nominala" sa ai un duty-cycle spre mediu, pentru a putea regla intro plaja mai larga).

Link spre comentariu

Daca folosesc in locul trafului "normal" de 30V o sursa in comutatie iar mai departe o sursa liniara nu am facut nimic, trebuie sa gasesc o solutie mai buna din punct de vedere termic, am mai zis. Cred ca o sa ramin la sursa in comutatie de 30V iar tensiunea reglabila cu acel LM2576, intre 1,25-30V. Intradevar o problema ar fi ca nu o sa pot cobori cu tensiunea pina la zero dar cred ca si asta o s-o pot rezolva si anume cu o sursa liniara de data asta care o sa aiba efect doar de la 1,25V in jos, comutarea intre cele doua surse se poate face manual sau cu ajutorul unui microcontroler care oricum o sa-si aiba locul lui in sursa pe post de A/V meter. In cea ce priveste bobinarea trafului cu mai multe iesiri e o idee intradevar insa mi se pare un pic cam complicat, mai vad, mai studiez.

Link spre comentariu

Pai eu am inteles ca ti s-a propus urmatoarea configuratie: o sursa in comutatie 220 Vca la 30 Vcc, cu izolare galvanica a retelei, urmata de o sursa in comutatie, reglabila (de la un min. rezonabil, gen 1,5 v, pana la un max. gen 25-30 volti) fara izolare galvanica (nu e necesara). Aceasta ar fi o solutie pentru randament maxim.E posibil, pentru unele aplicatii deranjate de riplul mare din iesirea surselor in comutatie, de a "filtra" cu un stabilizator liniar, pe care sa cada numai 2-5 volti (dar numai pentru anumite aplicatii)Ca electronist cu diploma de inginer, te avertizez ca asemenea constructie nu e simpla nici pentru un profesionist, in sensul ca e necesara o anumita experienta cu circuite in comutatie la puteri semnificative si tensiuni mari.Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări