hpavictor Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 Imi pare rau ca nu am salvat majoritatea documentelor lui Karpov , iar discutia despre trafo out este corecta , dupa cum bine a observat VALDERAMA , este vorba de doua trafo out de 4cm patrati , identice , de la radiouri sovietice stravechi , avand finala 6F3 ( ECL82 ) el verificand un concept la cererea cuiva , cu ce a avut la indemana....asa se justifica raspunsul putin performant la joase....trafo out aveau o alta destinatie ,in nici un caz nu Hi-Fi , ci sa fericeasca ascultatorii cu vocea lui Stalin.... Link spre comentariu
carageae Postat Martie 9, 2010 Autor Partajează Postat Martie 9, 2010 Am banuit ca pana la urma e vorba de utilizarea unor trafuri gata facute...Intreb si eu:Daca in loc de doua tuburi in paralel debitand pe o infasurare am pune doua infasurari primare separate pe acelasi traf s-ar schimba ceva? Sau ar merita surplusul de munca/sarma etc.? Evident in acelasi sens/faza, ca altfel obtinem PP...Ma gandeam concret la ideea de a bobina bifilar, problema izolatiei intre cele doua infasurari nu cred ca se pune... Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 Si acum la subiect. Oare de ce au fost folosite 2 transformatoare? Puterea transferata e proportionala cu patratul sectiunii. Daca pui fierul din cele 2 trafuri impreuna intr-un singur traf, oare nu vei obtine un traf mai bun? Ce mai zice articolul? E vorba doar de un experiment? Chiar sunt curios de argumentarea folosirii celor 2 trafuri.Oricum, reactia aia in catod, care e de fapt si secundarul, e foarte de efect dar cred ca nu poate fi utilizata la lampi gen 6n13s. Pentru o lampa nervoasa ca 6p14p merge.Karpov in cele doua scheme ce le propune nu cred ca-si pune problema obtineri unei puteri prea mari(5W!!).Intr-adevar,daca facem un traf cu sectiunea dubla a celor doua sigur ca vom obtine o putere mai mare.Proiectantul a vrut sa arate ca se pot obtine intr-o astfel de arhitectura niste prformate de super HI-FI.Priviti atent ce banda de frecvente este data acolo:0,04KHz-40Khz pentru SE si 0,03KHz-40Khz pentru SSE,intr-un montaj clasic(cu trafuri cu sectiune mica) nu vom vedea asa ceva niciodata.In schimb el a vrut sa arate si diferenta majora intre SE fara reactie negativa si SSE cu bobinele din secundar puse in katozi.Mai este o diferenta mare intre cele doua montaje si anume: cele doua finale din primul montaj sunt atacate in paralel,iar difuzorul este pus pe cele doua secundare in serie.In al-2-lea montaj cele doua finale sunt atacate in contratimp dintr-un defazor iar difuzorul este conectat tot pe cele doua secundare in serie dar in contrafaza cu inserierea celor doua secundare legate la masa.Acest tip de conexiune si acest tip de reactie in katozii tuburilor reduce la maxim distorsiunile,pastrand aceeasi putere pe sarcina (priviti analizele spectrale ale distorsiunilor!!!)Cam asta este parerea mea referitor la schemele Karpov,foarte pe scurt,bineinteles.P.S cred ca este vb doar de un experiment si da; sunt trafuri gata facute.Schema nu "merge" pentru 6N13S asa cum bine spune si . Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 Aici aveti punctul de vedere al lui Karpov despre amplificatoarele SE si metoda propusa de el pentru a mari puterea la un nivel acceptabil ( SE evident , EL84 in conexiune trioda ) va rog sa o comentam impreuna......incerc sa ne intoarcem la amplificatoare , nu la motivatia construirii lor , de putere mica sau mare si/sau SE , PP cu justificarea de ce ! Masterizarea aste alta mancare , cam grea pentru stomacul audiofililor !am holbat si eu un ochi la Karpovmie nu mi se pare economic sa faci schema cu doua trafuri de iesire,pe canalpentru ce? pentru 5w cu 1,5% distorsiuni?sa fim seriosi ,mai bine un SE cu EL34 sau 6P3Csau GU50nu se justifica material,ca experiment da !mie mi se pare prea lunga DOSPIREA variantei finale,a schemeiin SE chiar cu ambele triode in paralel nu o sa obtina o putere .....eu ramin tot la PPmiine ma apuc sa calculez un traf de iesire pentru PP cu o dubla trioda pe un canalatacul il fac cu defazorul Williamsonunde au loc 7 amplificatoare cu tuburi are loc si nr 8 Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 Exact ca si la PP , datorita unor dezechilibre ( imperfectiuni de bobinaj ale trafo out , imperecheri dinamice defectuoase ale finalelor , imbatranirea natural diferita a tuburilor , comportamentul nelinear al miezului magnetic datorat amplasarii asimetrice inerente constructiv ) solutia aleasa compenseaza ( oricum nu prea economic ) toate problemele enuntate , si ajutata de bine dimensionarea trafo out , solutia tehnica prezentata permite rezolvarea cerintei enuntate in titlul subiectului Dvoastra , putere rezonabila in SE paralel ! Puteti multiplica numarul tuburilor finale , cu conditia calibrarii corecte a negativarii independente ( este si subiectul unui studiu in derulare , iar elementul activ de reglaj va fi un microcontroler ce va echilibra dinamic orice diferenta intre finale , studiu in care sef de proiect este maestrul DANZUP , sa speram rezultate onorabile in maxim un an , termen intarziat datorat in principal lipsei timpului suficient alocat proiectului ) si sper sa avem succes ! Consider ca solutia lui Karpov va avea succes numai la fanii sunetului SE....Succes ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 27, 2010 Partajează Postat Iunie 27, 2010 Aceste figuri Lissajou sint obtinute cu final 6P13S in push-pull clasaA negativare automata(o singura lampa/ pe canal ,1/2 pe fiecare ramura) etaje de atac Williamson iar transformatorul de iesire o mizerie( ,da ati auzit bine !, referitor la transformatorul de iesire ) ,in ciuda faptului ca transformatorul de iesire e asa cum am precizat ,datorita impedantelor mici defazajele astea sint (20Hz;200Hz;2KHz;20KHz ,inductanta primar de doi lei!, NU! glumesc !,practic Raa foarte mic 1k4 permite aceasta manifestare) : (Ultima oscilograma 20Hz nu este intreaga=imaginea generata de spot , datorita timpului de expunere ,dar se subintelege-in final o oscilograma sinus 20Vvv/<8_ohmi>-cu alte cuvinte 6W dar in clasaA/fara curenti de grila comanda ,cu un traf bun si bine calculat probabil voi obine cca 7-8W clasaA cu un singur tub 6N13S ,clasaA o clasa "minunata-psihoacustic" !.). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2010 Partajează Postat Iulie 6, 2010 Cu un transformator de iesire bun 10.000Hz-sqw (sonde osciloscop=cabluri audio-necompensate), pentru cine intelege ce inseamna acel palier rectiliniu-sqw la 10.000Hz cu transformator de iesire (finala 6N13S PP clasaA ,-acum raspunsul este pina la 100.000Hz sinus cu atenuari nesemnificative-nici NU stiu cum de mai merg tolele C_urilor rusesti pina la aceasta frecventa si fara atenuari cu NFB=0dB/<adica fara NFB>,mai clar-fara reactie negativa de vre un fel ). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2010 Partajează Postat Iulie 6, 2010 Si un 10Hz semnal dreptunghiular ,mai putin nu are generatorul (si nici nu stiu ?! ce timp ar trebui la cemera foto la frecvente mai mici de 10Hz) sinus cei 10Hz sint "perfecti !".Raspunsul liniar este perfect in ecartul 10Hz-55.000Hz sinus cu NFB ,chiar la puterea nominala de 6W/8Ω . Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 6, 2010 Partajează Postat Iulie 6, 2010 Si un 10Hz semnal dreptunghiular ,mai putin nu are generatorul (si nici nu stiu ?! ce timp ar trebui la cemera foto la frecvente mai mici de 10Hz) sinus cei 10Hz sint "perfecti !".Raspunsul liniar este perfect in ecartul 10Hz-55.000Hz sinus cu NFB ,chiar la puterea nominala de 6W/8Ω . Impresionante masuratorile(performantele),ca de obicei ne surprindeti cu realizarile dv.(....Raspunsul liniar este perfect in ecartul 10Hz-55.000Hz sinus cu NFB ,chiar la puterea nominala de 6W/8Ω . EXCEPTIONAL!!!)Daca se poate, ar fi interesante si niste poze cu montajul inclusiv traful de iesire (stiu ca sunt de proba!),va cunosc laboratorul si am mare incredere in masuratorile dv. dar pozele ar insemna ceva (pentru multi!) si.....bineinteles si o schema!!!! O zi buna va doresc! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2010 Partajează Postat Iulie 6, 2010 ...Daca se poate, ar fi interesante si niste poze cu montajul inclusiv traful de iesire (stiu ca sunt de proba!),...Desigur...Montajul este "incropit" ca sa zic asa ( download/file.php?id=31319&mode=view ) si tubul final 6n13s alimentat pe anozi cu 160Vcc rezistente in catozi 680-1k5-1k5 paralel adica aprox 357Ω, Uk=35V ,Uak=125V tensiunea de atac fiecare grila finala cca 62Vvv(semialternanta pozitiva 32Vv la puterea nominala pentru a putea mentine clasaA)... ,transformatorul de iesire primar 175sp x12 infasurari secundar 67,5sp x 8 infasurari + 10sp x 4,-infasurari secundar conexiuni mixt-primar serie(miez arhicunoscut rusesc C aprox. 7cm patrati),Rcc-primar 110Ω Rcc-secundar 0,6Ω.Practic Raa poate fi 2k pt secundar simetric(diferential),Raa mai poate fi 1k4 pt secundar simetric(diferential),si in final Raa poate fi 1k8 pt secundar chior ...(in alte combinatii: Raa mai poate fi 6k2,7k,8k dar aceste combinatii NU ma intereseaza,nu pentru aceste combinatii a fost conceput...). Rezistenta Rn=15k. __"Ideea" centrala(test/proba !) fiind transformatorul de iesire PP pt 6n13s(transformator de iesire care este gindit pt. o configuratie PP cu 6n13s mult mai complicata/<-reactii negative multiple si distribuite>...) . Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 6, 2010 Partajează Postat Iulie 6, 2010 Remarcabil,chiar merita finalizat un astfel de proiect.Cu 6N13S,o lampa foarte "lenesa",proiectata pentru surse (stabilizatoare DC),ca sa se obtina astfel de performante chiar este remarcabil.Cand veti reusi sa o si ascultati pe boxele dv.va rog sa ne tineti la curent si cu acest rezultat.Dupa parerea dv. facand un raport energetic si de pret,merita investit intr-un astfel de montaj??? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2010 Partajează Postat Iulie 6, 2010 ...,chiar merita finalizat un astfel de proiect.Cu 6N13S,o lampa foarte "lenesa",proiectata pentru surse (stabilizatoare DC),ca sa se obtina astfel de performante chiar este remarcabil. Cand veti reusi sa o si ascultati pe boxele dv.va rog sa ne tineti la curent si cu acest rezultat. Dupa parerea dv. facand un raport energetic si de pret,merita investit intr-un astfel de montaj??? Domnule Lazaroiu nu va ascund ca asa intr_o doara l_am insirat si chiar l_am ascultat ,chiar pe acele boxe ,in urma auditiei,datorita impresiei generate(impresie care ma cam pus pe "ginduri" !,si nu ajung asa usor pe "ginduri") a sosit determinarea de a utiliza acest tub 6n13s ca tub final-audio ,desigur din punct de vedere energetic (randamentul va fi mic,chiar foarte mic) nu va fi grozav ! ,dar "sunetul" ma impresionat/surprins !,intelegeti cum/sensul ...,asa zise "teste" sint facute dupa auditie(auditie care era prea buna !-din punct de vedere psihoacustic zic,putere mica dar sunet "mare" !).__In concluzie din punctul meu de vedere,abordarea 6n13s ca tub final merita !,desigur randamentul va fi foarte mic !. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 6, 2010 Partajează Postat Iulie 6, 2010 Va cred in totalitate,mai ales ca am ascultat la dv. si 3W si 8W si 25W si m-am convins de calitatea realizarilor dv.,asa ca: asteptam finalizarea acestui proiect si cred ca ar trebui sa ramana exemplul "0" in PP cu aceasta lampa,asa cum acel SE tot cu aceasta lampa al lui ,va ramane exemplu "0" in SE,cel putin la noi in tara.Referitor la cel realizat de ,am stat de vb cu multi forumisti care l-au ascultat si impresia generala a fost: "sunet super OK!"....acum,cu scuze ca voi "derapa" putin in afara topicului,inseamna ca un SE cu 6C33C (o lampa proiectata pentru alte aplicatii ca si 6N13S),sau un PP, or sa fie mult peste cele cu 6N13S (privind calitatea sunetului,dar ca si dinamica si putere), gresesc ??? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2010 Partajează Postat Iulie 6, 2010 ....acum,cu scuze ca voi "derapa" putin in afara topicului,inseamna ca un SE cu 6C33C (o lampa proiectata pentru alte aplicatii ca si 6N13S),sau un PP, or sa fie mult peste cele cu 6N13S (privind calitatea sunetului), asa-i ???Orice se poate "intimpla" ,dar de un singur lucru pot face vorbire si anume, panta celor doua tuburi nu este comparabila !(inclin sa cred intr_un comportaament mai liniar-proportional in cazul 6N13S ! ,desigur spun: inclin sa cred!,nu stiu nimic sigur ,termenul de comparatie fizica lipsind)."Miza" sar putea sa fie chiar cistigul foarte mic in tensiune 6N13S.(practic tensiunea anod-anod efectiva care apare la bornele transformatorului fiind de cca 95-100Vef). Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 6, 2010 Partajează Postat Iulie 6, 2010 Si se presupune ca numai 6W in PP se pot obtine cu 2 triode din 6n13s ?Sau e SE ? Ca nu se mai intelege , din descrierea trafului are Raa deci e pentru PP . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum