mișa Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 NUUUU! La un nivel mic de tot, nivelul semnalului util e comparabil cu zgomotul. Putem lua acest nivel in calcul? Nu. Daca precizezi dinamica de o valoare clara, de exemplu 40dB, obligatoriu trebuie sa precizezi si conditiile de S/N si distorsiuni pentru care s-a facut determinarea, altfel nu are nici un sens.Eu ascult muzica pe boxe cu 91dB la 1W 1m si nu-mi ajung 3-5W sub nici o forma.Problema reala e ca de fapt dinamica auditiei e mult-mult mai mica decit cea a amplificatorului din cauza de alte surse de zgomot, cum ar fi ciripitul pasarelelor, pentru ca foarte rar asculti muzica intr-un mediu cu liniste totala.Hai sa-ti dau un exemplu ca sa fiu inteles: Asculta de exemplu albumul The final cut a lui Pink Floyd pe un amplif de 3W la un nivel la care portiunile fortissimo sa nu distorsioneze. Daca vei asculta intr-o incapere normala, fara sa stai cu urechile in boxe si fara sa ciulesti urechile, cite din sunetele "mici" de la inceputul si sfirsitul pieselor le vei auzii? Cum vei auzi pasajele cu nivel mic?Ca sa auzi totul bine in conditiile astea trebuie sa asculti o inregistrare cu dinamica comprimata, adica asa cum sunt toate inregistrarile reeditate si remasterizate care au aparut in ultima vreme (inregistrari pe CD mai vechi, remasterizate si maximizate, aparute din nou) Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 Pai cine cotrazice ce spui tu acum ?!.Toata lumea care a intervenit si te_a contrat a facut trimetere la asertiunea emisa @misa(de tine) referitoare la putere(W). __Si pentru ca sistemele de referinta sint diferite(amplificatoare-incinte -medii-surse/la fiecare dintre noi) eu am dezvoltat aratind ce "factori" mai influenteaza nivelul acustic (loudness level),astfel rezultind relativitatea puteri(W) a amplificatorului,clar NU ?. Hai sa_ti dau un cotra-exemplu ,daca am 105dB/1W/m incinte pot sa am 3-5w cit vrei... Link spre comentariu
mișa Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 Pai crezi ca am inventat? Pe boxele mele de 91dB 1W 1m nu ajung sub nici o forma 3-5W indiferent din ce amplif provin ei. Daca ascult cam la 3W putere medie, virfurile ajung mult-mult mai sus. Pe un amplif de 3W suna bine inregistrarile maximizate, ca doar pentru asa ceva au fost facute.Da, amplifurile SE de 3W suna bine, dar nu e suficient pentru a asculta muzica. Imi mentin parerea, sunt niste bibelouri interesante. De aia am construit si eu.Nu am boxe de 105 dB si sunt curios citi din cei ce asculta muzica cu amplif de 3W au. Cu toate astea, am ascultat boxe cu peste 100dB, nu mai tin minte cit peste 100. In urma acestor auditii si comparatii am tras aceasta concluzie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 ... boxele mele de 91dB 1W 1m nu ajung sub nici o forma 3-5W ...Scimba incintele iati de 100dB/1W/m ,domnule multi "oameni de aici" detin amplificatoare de putere mica...,si intradevar mai usor(ieftin) obtii Wati decit incinte SPL mare("dupa buget coane FANICA"-parca erai adeptul zicalei?!). __Tu de ce lucrezi la "radacina de nuc" ?(3-5W/sau cit o fi ?!)... __Cine a zis ca boxele tale_s ieftine ?!(Nu stie lumea ce boxe ai tu !). Link spre comentariu
mișa Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 Pai nici boxele mele nu-s chiar ieftine...Iar cei ce detin amplifuri de puteri mici, detin si amplifuri bune de puteri mai mari pentru comparatie?Si eu mai ascult din cind in cind pe diverse SE-uri de putere mica, imi face placere, dar imi fac si o parere...Aaaa, la ampliful din radacina de nuc (vai ce-mi place sa vorbesc despre asta) lucrez pentru ca e cea mai frumoasa metoda de a tine in colectie niste lampi vechi si frumoase. De asemenea vreau sa le si aud cum suna. In nici un caz nu e un amplificator pentru auditii. Trebuie sa fiu nebun sa uzez asemenea lampi rare...(am si eu figurile mele) Si in plus nu ajunge puterea.Eu zic ca un amplf SE cu lampi merita construit dar de puteri mai mari de 15-20W. Asta ar fi o obtiune buna, dar e o constructie mai dificila. Personal, de mult am scos din calcul pentru auditii orice amplif se cu EL84, 6p3 si lampi asemanatoare. Faptul ca e usor de construit si ca suna "a lampa" nu imi e suficient ca sa ascult muzica. 90% din aparatele dinainte de '70 erau cu final EL84 se, mono sau stereo. Era ceva comun sa ai asa ceva in casa. Si eu am avut si radio, si televizor, si magnetofon si picap cu asa ceva. Faptul ca peste tot se afirma ca acei 3W minunati sunt deosebiti si puterea ajunge mi se pare exagerat. Da, e interesant, frumos, la moda, dar insuficient. Link spre comentariu
carageae Postat Martie 4, 2010 Autor Partajează Postat Martie 4, 2010 Da, misa, insuficient dar pentru ce?Sa dau un exemplu: daca cineva asculta Katie Melua sau hai sa zicem Norah Jones, ca e mai cunoscuta, nu va folosi amplificatorul la 20W...eu cel putin nu fac asta. Va recomand Katie Melua: Spider's Web. Cautati piesa si estimati ce putere i se potriveste. Pe incinte de 86-88 dB, ca sa nu starnim alte controverse...Astfel ajungem la ce am spus eu: fiecare muzica isi are amplificatorul ei...Intr-adevar, Dream Theater sau Pink Floyd nu pot fi ascultate la intregul potential pe un amplif de 3-4W. Nici Bolero-ul de Ravel (unul bine imprimat, nu de pe caseta sau banda ORWO). Dar eu ascult diferite genuri de muzica in functie de dispozitie. Si cand fac asta ma tine, adica nu ascult Pink Floyd si Ravel in aceeasi sesiune...Problema esentiala e ca nu cred ca un PP la 3W va suna ca un SE BUN la aceeasi putere...Astept in continuare pareri despre articolul postat de mine.Si cred ca voi solicita mutarea acestor discutii intr-un topic nou. Nu ma deranjeaza ca se vorbeste despre asta, dar vom deruta pe cine vrea sa citeasca despre subiectul din titlu. Link spre comentariu
mișa Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 Sti care e chestia interesanta? Un PP cu biasul reglat ca atare, va functiona la puteri mici in clasa A. Cu asa ceva trebuie facute comparatii. Un asemenea amplificator suna extrem de bine la puteri mici si ai si rezerva de putere. Poti regla biasul in asa fel incit un PP de 25W sa functioneze in clasa A pina la 5W lejer. Link spre comentariu
iulidan2 Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 Probabil ca de aici pleaca discutia, Metallica si Deep Purple se asculta putin altfel fata de Norah Jones ( care recunosc, nu stiam ca exista ). Nimeni nu sustine ca amplificatorul trebuie ascultat la maxim, chiar daca are numai 2*20 W, dar o rezerva de putere, nu face rau nimanui. Link spre comentariu
carageae Postat Martie 4, 2010 Autor Partajează Postat Martie 4, 2010 Sper ca nu va veti supara ca am propus lui @kosmin227 mutarea discutiei intr-un topic nou: Amplificatoare SE vs. PP. Pareri si argumente Va invit sa continuam discutiile pe aceasta tema acolo, faptul ca am 1000 de accesari in 10 zile cred ca ma indeptateste sa spun ca tema e interesanta si e pacat s-o denaturam... Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 . Calculeaza si tu cam citi dB e diferenta intre 5W si 25W. Daca nu au distorsiuni nici macar nu-ti dai seama ca virfurile de putere ajung la 25W.Aici ai perfecta dreptate, nu inseamna ca daca un amplificator are 10W se aude de 2x mai puternic ca unul de 5 W, dar tocmai asta e un argument pentru a nu alerga fara rost dupa putere, ci dupa calitate. Intr-o camera de auditie decenta, cu boxe avand SPL-ul mare, cu o sursa decenta, nu este nevoie de putere...daca vorbim de auditie in aer liber, sonorizari de nunti si botezuri, desigur ca e necesara puterea, altfel, e complet absurd, sa ai o statie pe tuburi de 25W, si sa tii potentiometru de volum la 10%.Cat despre faptul ca un PP de 25W se va auzi la 3W la fel ca un SE de %W, e o gluma...distorsiunile de neracordare a semialternantelor specifice PP, vor persista, e o caracteristica principiala a PP, desigur un PP bine construit are aceste distorsiuni reduse, dar exista! La 25W intr-o incapere normala, va fi oricum 'harmalaie", nu muzica, indiferent cat de curat e sunetul, reflectarea sunetului de pereti, plafon, etc va conduce la anularea in antifaza a sunetelor, nu mai conteaza cat de "curat" e acel sunet...tot asa cum amplasarea unor boxe imense intr-o incapere mica e gresita, nu va conduce la un sunet de calitate. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 Sti care e chestia interesanta? Un PP cu biasul reglat ca atare, va functiona la puteri mici in clasa A...Pai amplificatoarele PP sint in clasa A sau B (depinde ce se "urmareste"), sau combinatii a acestor clase AB1-AB2.__Negativare automata de regula clasaA sau cel mult AB1.__Negativare fixa de regula clasa AB2 sau B.Sau clasa-A NU exista in PP ca_i "scutita" ?! Link spre comentariu
mișa Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 Da, este foarte clar. Am zis asta in speranta ca il pot ajuta pe carageae care nu e electronist de profesie.Sptfire, distorsiunile exista si la SE, ba mai mult, se pot si calcula, (intr-o oarecare masura) nu numai masura. Sigur ca un SE suna diferit de un PP. Chestia e ca inca nu mi-am dat seama care suna "mai bine". Ce inseamna "mai bine"? Mie-mi plac amindoua cum suna. Nu pot sa fac o comparatie din punctul asta de vedere. Chestii diferite, sunete diferite. SE-ul e o obtiune frumoasa si simplu de realizat. Poate din simplitatea ei rezulta un sunet bun. Eu problema puterii de iesire am pus-o nu a configuratiei. Pur si simplu nu pot sa admit ca se poate vorbi de Hi-Fi la 3W. Poate unele categorii de muzica pot fi ascultate in conditii rezonabile.Pe un amplificator de putere mare, cu boxe de calitate, si inregistrari bune e foarte greu de estimat cu urechea puterea redata. Trecerea de la 5W la 25W nu e mare lucru. Senzatia ca "urla de numa" sau de vacarm nu puterea o creeaza, nici nivelul sonor. Un radio micut portabil cu amplif de 0.5W "urla de numa" daca-l dai tare si e foarte deranjant. 0.5W e prea mult? Pe de alta parte un sistem audio bun poate debita puteri inimaginabile si sa nu ti se pare ca "urla de numa". Acea "chinuiala" a sunetului e cea care creaza senzatii neplacute. Ce, aparatul de 0.5W pomenit mai sus are putere prea mare? Nici pomeneala! Are putere prea mica si difuzor pe masura.Sau crezi ca nu stiu ce "galagie" face un SE cu EL84 de exemplu, cind te apropii de puterea maxima. Zici ca are 25W asa galagie face. Un amplificator mult mai puternic, la aceeasi putere nu face "galagie". Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 ...Amplificatoare SE vs. PP. Pareri si argumente...Nu vad nimic in acest sens.......................................................................................................................................................................Si ca sa no mai ametim/aburim foarte mult va spun asa:__Forma de unda(semnal)este mai corect si simetric reprodus(a) in clasa-A/PP(doua finale in contratimp datorita caracteristici compuse) fata de clasa-A/SE.__Distorsiunile clasa-A/PP sint mai mici decit distorsiunile clasa-A/SE.__Frecventele inferioare/joase sint redate(amplificate) cu mare greutate/si scump in clasa-A/SE ,-redarea(amplificarea)frecventelor inferioare/joase fiind mult mai facila/ieftin in clasa-A/PP. Asta nu inseamna ca am declarat "un model sau altul"(PP/clasa-A sau SE/clasa-A) superior in general !.__Personal sint adeptul clasei-A/PP cu toate "variatiunile/derivatele" ei !(dar este o optiune personala !).__Clasa-A/SE are farmecul ei !, chiar si in situatia puteilor mici obtinute !(mai ales daca reusim sa intrunim "anumite conditii"). Link spre comentariu
mișa Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 Da, la faza cu "farmecul ei" sunt de acord. Foarte bine ai spus-o.Titlul "Puterea de iesire" ar fi mai bun. Link spre comentariu
carageae Postat Martie 4, 2010 Autor Partajează Postat Martie 4, 2010 ...Amplificatoare SE vs. PP. Pareri si argumente...Nu vad nimic in acest sens...Cand va fi facut topicul nou o sa postez o documentatie despre un SE de 2X40W cu pentoda 813.Un adevarat monstru, 1KW consum din retea. Asta cred ca s-ar potrivi cu boxele alea de fier de 7 mm descrise undeva de @valderama. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum