Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6N13S in diverse configuratii

carageae

Postări Recomandate

Vibio... nota zece pentru interventie... felicitari pentru chestia cu SRPP...Lucrurile se "curata" de la sine daca avem o atitudine corespunzatoare fata de OMUL din spatele topicului...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 233
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

50

• carageae

19

• sebi_c

14

• hpavictor

13

Top autori în acest subiect

Va multumesc pentru interventii! Vreau inainte de a continua discutia sa clarific cateva aspecte:

* NU am conceput eu schema aia - e de pe net, facuta de un polonez, se vede dupa inscriptia "1 KANAL" cu acel L moale specific limbii lor. Eu o am de la Dj_Dog de multa vreme, a si fost pusa de mine pe situl lui skaarj - pana acum se pare ca nimeni nu a vrut s-o bage in seama.

* Daca eram convins ca e buna o faceam pana la capat si intrebam de ce nu merge...nu s-a intamplat asa, dovada ca nu sunt chiar asa incepator cum presupune atat de sigur pe el domnul de mai sus. Culmea e ca m-am documentat de asta chiar de pe diagramele din datasheet. Nu imi ascund insa statutul de neprofesionist in electronica si incepator in constructii cu lampi.

* Poate ca a fost schitata in graba, de exemplu pentru etajul final tensiunea aia din dreptul catodului de 30V e scrisa cu minus, oare nu a vrut sa spuna ca se negativeaza suplimentar grila cu 30V? Ma gandeam ca asa cum e si o negativare de 40V plus o sarcina de 800 ohmi ar putea merge, cel putin etajul final. Am inteles ca pana la urma anodica e mult prea mica, voi folosi un traf de 2*55Vca pentru teste si daca e OK voi comanda un traf dedicat cu cele patru tensiuni necesare.

* Nu m-am documentat privind tensiunea de atac, dar stiam ca trebuie sa fie mare si ca lampa finala are miu foarte mic (nu e dat clar peste tot, am inteles ca la rusesti e in jur de 1,7), de asta am intrebat daca inlocuirea lui ECC82 cu ECC85 (miu si panta mai mare) ar fi suficienta.

* Am folosit un etaj asemanator pentru atacul unui tub 6P3S SE - construit insa cu 6N3P - schema de aici:

http://i46.tinypic.com/1060jfc.jpg

Dupa urechea mea suna foarte bine, dar puterea e cam mica, nu ascult foarte tare, dar desi pe jazz si solo suna bine asa cum e, la orchestra nu e destul. Am facut asa cum era schema, dar nu-mi place sunetul lui EL34 in SE, suna deosebit de agresiv...am optat pentru 6P3 cu negativare automata si alimentare la 360V pe sarcina de 5K. Asta folosesc acum, dar trebuie sa revin asupra alimentarii ca traful se incalzeste si e subdimensionat - recuperat dintr-o statie Alfa Super.

* Am evitat ideea atacului cu pentoda, poate dintr-o prejudecata. Daca altfel nu se poate voi aborda SRPP cu ECC85...si daca nu-mi place voi incerca cu EF86. Poate ne da @valderama si valorile pentru EF86, pentode din alea rusesti nu am, doar ceva 6J38P, dar nu cred ca sunt potrivite aici...

* Am primit de la @misa doua cablaje de defazor - unul va fi sigur cu EL34 (sau 6P3 daca voi constata aceeasi impresie despre sunetul prea dur). Celalalt va fi un cablaj de test, pentru 6N13S PP in primul rand. Cred ca voi incerca finalul din Elektor, voi putea adapta impedanta trafurilor comandate pentru EL34 si secundare multiple pentru 3,5K cat e dat acolo pentru traful Amplimo. Totusi puterea de 10W parca e cam mica pentru un PP, fie el si cu triode, as incerca PP dar cu doua triode paralel pe ramura/2 borcane pe canal.

Link spre comentariu

...scheama postata de dl valderama...toata jmecheria este sa ai o tensiune cit mai mare pentru atacul triodei 6h13c...pentru ca un PP cu trioda poate suna extraordinar...eu cred ca 8..10w sunt mult mai buni decit 4w ,ai o rezerva dubla de putere,in special pe pasajele muzicale cu mult bas sau explozii de sunet,deci o dinamica superioara...

...

* Am evitat ideea atacului cu pentoda, poate dintr-o prejudecata. Daca altfel nu se poate voi aborda SRPP cu ECC85...si daca nu-mi place voi incerca cu EF86. Poate ne da @valderama si valorile pentru EF86, pentode din alea rusesti nu am, doar ceva 6J38P, dar nu cred ca sunt potrivite aici...

Totusi puterea de 10W parca e cam mica pentru un PP, fie el si cu triode, as incerca PP dar cu doua triode paralel pe ramura/2 borcane pe canal.

......................................................................................................................................................................

__ persoana dv. are mult de suferit la capitolul orgoliu/aroganta...

Sunt martore alte posturi ale dv. in acest sens...

Posibil...

......................................................................................................................................................................

Avind in vedere ce a spus "viobio" consider ca soluţia pt "pretenţioşi " si 6h13c-PP ar fi urmatoarea derivata(ramine decit sa puneţi-stabiliţi valorile si Raa :freaza: :dans:,o schemuţă "bine clocită" :rade:,si cam "universală"-posibilitaţi multiple !/Merge si "2 borcane pe canal".-totul numai cu TRIODE !/ACUM=schema cu avantaje incontestabile !!!-si de mare efect-acuratete...,asa cum ii sta bine unui lucru serios !-expusa in premiera pe internet in versiunea 6H13C :101 ) :

Asteapta un traf de iesire serios pe care l_ar putea concepe Maestrul Lazaroiu.

Link spre comentariu

Avind in vedere ce a spus "viobio" consider ca soluţia pt "pretenţioşi " si 6h13c-PP ar fi urmatoarea derivata(ramine decit sa puneţi-stabiliţi valorile si Raa :freaza: :dans:,o schemuţă "bine clocită" :rade:,si cam "universală"-posibilitaţi multiple !/Merge si "2 borcane pe canal".-totul numai cu TRIODE !/ACUM=schema cu avantaje incontestabile !!!-si de mare efect-acuratete...,asa cum ii sta bine unui lucru serios !-expusa in premiera pe internet in versiunea 6H13C :101 ) :

Asteapta un traf de iesire serios pe care l_ar putea concepe Maestrul Lazaroiu.

Desteapta schema,exact asa cum ne-ati obisnuit.Prin aceasta arhitectura se poate obtine cam tot ce se poate din aceste triode (6H13S) facute pentru regulatoare serie in sursele de alimentare.Aveti o reactie negativa "balansata" simetrica,controleaza direct ce se intampla pe difuzor si inca o reactie negativa aplicata pe intrarea neinversoare a diferentialului ce compune defazorul.Din aceste reactii se poate "trage" tot ce e mai bun,in aceasta configuratie.Ramane sa calculez si eu valorile componentelor,mai ales sa determin pe ce caracteristica lucreaza triodele finale si apoi sa proiectez un traf de iesire,asta numai de dragul "artei pentru arta".

As recomanda ca pentru acest amplificator sa se proiecteze un traf. absolut personalizat mai ales in ceea ce priveste secundarul,adica trebuie proiectat numai si numai pentr 4 ohm,sau 8 ohm,sau 16 ohm.Nu cred ca eficienta reactiei "balansate" va fi aceeasi daca se vor practica mai multe prize pentru impedantele dorite (difuzor!)

Link spre comentariu

... As recomanda ca pentru acest amplificator sa se proiecteze un traf. absolut personalizat mai ales in ceea ce priveste secundarul,adica trebuie proiectat numai si numai pentr 4 ohm,sau 8 ohm,sau 16 ohm.Nu cred ca eficienta reactiei "balansate" va fi aceeasi daca se vor practica mai multe prize pentru impedantele dorite (difuzor!)

Desigur...(optiunea fireasca-la indemina-mai uzuala fiind 8_ohmi).
Link spre comentariu

@ VALDERAMA ! Frumoasa , echilibrata , pura ! Asta da schema , nu o clona fara personalitate , neevoluata , din anii 50 , depasita moral si incapabila sa redea la un inalt nivel de calitate , cam ca toate cele vehiculate pe net ( chiar si pe forumul nostru ) sau pe aiurea , are toate sansele sa faca cariera datorita solutiilor tehnice deosebite stranse impreuna intr-un buchet perfect ! Sunt convins ca daca veti strange cateva scheme de calitate pe un subiect nou cu titlul amplificatoare de calitate care sa contina probabil SE EL84 . PP EL84 CFB , si actuala creatie sau orice altceva ce veti dori Dvoastra , in care doar sa prezentati solutiile si modul de realizare intr-un topic inchis , in care doar sa se citeasca ,sa nu se poata polua cu intrebari aiurea de cate rauvoitori/neaveniti , cu sprijinul si colaborarea moderatorilor ar fi perfect.....Felicitari ! Va multumesc , MAESTRE ! Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !

Link spre comentariu

Apreciez schema de mai sus, dar am putea totusi sa ramanem la

Amplificator 6N13S PSE?

E ca si cum te-ai duce sa cumperi mere si ti se ofera pere...

Am cam intuit pana la urma schema, va fi un SRPP cu ECC85 (sau mai vad)+6N13S PSE alimentat la anodica de 160V si ceva rezistente in catod de 150-180 ohmi. Mai am nevoie de datele SRPP pentru ECC85 - modificarile fata de schema @viobio.

Link spre comentariu

6n6 e un super-tub. E o schema absolut clasica, cea mai simpla. Eu zic sa citesti cu atentie aici: viewtopic.php?f=28&t=51837 si intr-o ora ai invatat cum calculezi citeva rezistente si vei fi scutit de a astepta dupa un raspuns pe forum, care vorba aia, poate fi gresit.Imi place grozav schema lui valderama.Ar trebui deschis un subiect cu titlul "Scemele lu' valderama" sau mai bine, "Valderama face scheme"!

Link spre comentariu

Eu daca as folosi 6n6p in schema lui caragea as stabili prin ambele triode un curent maricel, de aprox. 8-10mA respectiv rezistentele din anod cam de 10K si rezistentele din catod de 620 ohmi. Daca amplificarea e suficienta nu as mai pune electroliticii din catod. (depinde cu ce semnal intri)

Link spre comentariu

@carageae:Scuze, nu vreau sa par nesuferit sau mai stiu eu cum, dar sunt anumite calcule simple care ai putea sa le faci singur, te uiti pe datasheet- ul lampii, ai caracteristicile acolo stabilesti un punct de functionare convenabil lampii si potrivit cu excursia de tensiune care iti trebuie in anod, se vede clar pe grafice si negativarea necesara regimului respectiv, etc.Legea lui Ohm o stii doar, poti calcula rezistentele din grila, din anod, din g2 daca e cazul.Amplificarea uni etaj cu trioda cu catod decuplat/nedecuplat s-a mai discutat la "Calculul amplificatoarelor cu tuburi", se reduce la 3 formule!Cred ca lucrurile astea deja le stii, trebuie doar sa le pui cap la cap. :da

Link spre comentariu

Stiu si eu destule, dar nu tot...si vreau sa fiu sigur, acest montaj vreau sa iasa bine, nu sa experimentez. Intrebarea mea vis-a-vis de aceasta schema nu e "cum suna SE" - am deja un SE cu pentoda care suna acceptabil, vreau sa vad ce aduc in plus triodele...Nu am ajuns inca sa citesc "Calculul amplificatoarelor cu tuburi" - daca este acolo asa ceva o sa caut acum...Si da, legea lui Ohm o stiu...si pe aia adevarata si pe aia "la misto"...Oricum stiu deja destul cat sa nu fiu increzator ca proiectarea unui amplificator se rezuma la legea lui Ohm - nici macar la pretentii medii...Deja am primit multe sfaturi folositoare, sunt pe cale sa elaborez cu ajutorul d-lui Valderama un amplificator - o sa desenez schema frumos sa poata fi de folos si altor amatori. Doar ca nu va mai semana decat ca si configuratie a finalelor cu schema initiala - vor fi doua etaje de amplificare catod comun cu 6N6P, anodica la 280-380V si finalele la 150-160V cu negativare automata. Daca totul va merge bine poate voi pune ulterior negativare fixa sau chiar mixta...dupa exemplul dat de @viobio.Am fost convins ca SRPP e problematic cand se cere o excursie de tensiune asa de mare asa ca il voi lasa deoparte.Tineti aproape!

Link spre comentariu
:aplauze Multumesc!Cu 15k o sa fie, da exact 650. E binevenit cuplajul direct intre cele doua triode, eu concepusem doua etaje identice separate prin condensator. Practic voi folosi un transformator cu tensiunile de filament si anodica finalelor, iar pentru prefinal voi pune un transformator din ala capsulat alimentat invers de la filamente.Rezistentele de catod la 6N13S raman 1K la 10W?Dv. pe ce traf ati probat, tot de 800 ohmi sau mai mare?Multumesc si pentru ca ati probat practic schema, eu am timp de electronica doar in weekend, dar o sa revin cu rezultate. Daca mai sunt amatori de aceasta configuratie ii invit sa posteze rezultatele aici...Si daca mai aveti montajul pe masa: cat este tensiunea pe catodul lui V1a? Din cate am inteles este critica pentru functionarea triodei a doua si daca ar fi de folosit alta lampa pentru V1a cred ca asta ar trebui urmarit, nu?Eu o sa pun doua 6N6, dar ma gandesc ca poate vor fi amatori care vor sa puna altceva la intrare...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări