Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6N13S in diverse configuratii

carageae

Postări Recomandate

@sebi_c Tin sa va contrazic cu privire la ermetismul conceptelor folosite de mine, nu sunt ermetice deloc, sunt chiar chesiuni elementare pentru un inginer(sau cel putin asa ar trebui sa fie), adica o persoana care a trecut printro facultate de profil n-ar trebui sa fie niciun mister notiunea pe poli, dinamica etc. Eu am plecat de la premiza ca aceste lucruri sunt cunoscute de majoritatea care activeaza pe aici(pentru ca au dat dovada ca nu sunt incepatori). Dinamica de ordin 3 inesemana ca acel sistem (in cazul nostru amplificator) are un comportament in regim dinamic descris de o ecuatie diferentiala (liniara sau nu) ordinara de ordinul 3. Nimic mai complex de atat. De ce e importanta in cazul nostru? Pentru ca modeleaza foarte bine comportamentului unui amplificator cu reactie negativa, acestea au in general un pol dominant dat de compensare, si inca doi poli de inalta frecventa dati in general de transformatorul de iesire. Vreau sa mai spun ca cele semnalate de mine au o baza foarte solida, doar ca nu se vede din postul scurt, se presupune ca cei care citesc au un background solid in aceste chestiuni (se pare ca m-am inselat un pic).In niciun moment nu am avut intentia sa arat cat de dox sunt(pentru ca nu sunt si as fi megaloman daca as urmari asta) pur si simplu am crezut in mod sincer ca participantii la discutie stapanesc foarte bine aceste notiuni. In plus, intelegerea CORECTA, nu doar aproximativa a anumitor fenomene chiar necesita notiuni teoretice de nivel mai inalt decat cel de liceu. Atunci cand incercam sa explicam de ce o metoda merge si ce implicatii are nu mai putem fugi de teorie. Daca doar constatam ca ceva merge (de ex din experienta) totul este ok, dar daca incercam sa explicam de ce, atunci argumente ad-hoc nu mai tin.@ misaNu mi-a placut deloc tonul raspunsului tau! Vreau sa te asigur ca stiu foarte bine ce e aia dinamica si cum se aplica la amplificatoare. Si da, semnalul dreptunghiular se foloseste pentru a identifica dinamica unui sistem se numeste raspuns indicial. Si DA comportamentul la semnal sinusoidal ESTE DIFERIT "that's a true fact" cum se spune pe la americani (pentu cine nu s-a prins pleonasmul este intentionat). Literatura de specialitate despre aceste chestiui exista garla trebuie doar consultata.Dar trec peste asta si vin cu simularea ceruta + altele care sper sa demonstreze si vizual ca ceea ce spun este corect (si poate se si intelege odata ceea ce vreau de fapt sa zic, ca pana acum nu s-a inteles - ati inteles doar ce ati vrut voi).Cum spuneai si tu, din punct de vedere strict teoretic frecventa nu este cruciala atata timp cat raportul dintre frecventa semanlului dreptunghiular si cea a filtrului se pastreaza constant. Deci in toate graficele vorbim de khz si scara timpului este in ms. Toate simularile sunt facute in Matlab. Este evident ca daca utilizam un filtru de ordinul 1 cu 6 db/octava raspunsul va fi "ca la carte" ca sa folosesc exprimarea lui valderama. Mai jos aveti un semnal dreptunghiular de 10 khz filtrat printr-un filtru de ordin 1 cu frecventa de frangere de 100 khz. Acest filtru din punct de vedere dinamic este reprezentat ca o amplificare si un pol real s = -2*pi*f. Raspunsul e cel din figura, am luat amplificarea ca fiind 1(puteam sa pun oricat dpdv al aliurii nu se schimba nimic):2.png[/attachment]Dupa cum se vede raspunsul este "un dezastru". Am exagerat ce-i drept cu caracteristica filtrului dar am facut-o pentru a evidentia fenomenul. Acest filtru este liniar, are distorsiuni ZERO! Deci sper ca acum e clar ca si un sistem/filtru/amplificator IDEAL din punct de vedere al liniaritatii poate distorsiona semnalul dreptunghiular. Ce s-a schimbat intre cele 2 cazuri? DINAMICA!!!! Acum o sa ziceti: da' ce are un filtru de ordin 2 cu un amplificator?. Pai are multe, dar ok, hai sa dam si un exemplu mai apropiat de ce ne intereseaza pe noi si vom considera un model perfect liniar(din nou) de amplificator cu urmatorul raspuns in frecventa(vorbim in khz deci multiplicati cu 1000 valorile de pe axa pulsatiilor):3.png[/attachment]Iarasi "dezastru". Din nou am exagerat in scop didactic. dar nu uitati! Este PERFECT LINIAR cu distorsiuni ZERO!Acum daca compensam mai bine amplificaotrul nostru adica de ex mutam polul dominant(asupra caruia avem control) la o frecventa de 250 hz obtinem raspunsul urmator:[attachment=0]4.png[/attachment]Deci iarasi doar dinamica s-a modificat si s-a modificat si raspunsul la unda dreptunghiulara. Daca compensam un pic mai bine sau avem un trafo cu raspuns in frecventa mai bun sau daca micsoram amplificarea in bucla deschisa vom obtine raspunsul "ca la carte".Nu uitati, toate aceste filtre/modele dau la iesire o sinusoida PERFECTA daca la intrare si se da o sinusoida, doar atenuata/amplificata si defazata. Deci acum sper ca e clar pentru toata lumea ca un raspuns deformat pe semnal dreptunghi NU inseamna sub nicio forma distorsiuni! Pe baza acestui raspuns un ochi antrenat poate spune foarte multe despre dinamica si stabilitate dar mai nimic despre liniaritate.Exista desigur si contraexemple(la acest mod de a testa "distorsiunile") si inverse, adica exista sisteme foarte neliniare, cu distorsiuni enrome, dar care dau pe semnal dreptunghi un raspuns ca la carte. In acest post nu mai pot atasa dar revin cu urmatorul pentru un astfel de exemplu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 233
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

50

• carageae

19

• sebi_c

14

• hpavictor

13

Top autori în acest subiect

Acum sa continuam cu celalat contraexemplu. In modelul nostru de amplificator am introdus o neliniaritate puternica Iata ce raspuns sqw s-a obtinut:nsin.png[/attachment]Acum ziceti si voi daca asta nu e un dezastru! Deci nu putem trage concluzii cu privire la liniaritate din raspunsul la semnal dreptunghi! Si pentru cei cu ochi mai agil si care au observat ca in toate simularile pe modele liniare oscilatiile amortizate care apar au o amortizare exponentiala pe cand in realitate nu prea e asa. Acei oameni au observat foarte bine! Si asta se datoreaza ne-liniaritatilor(asta ar fi un mic indiciu ca avem de a face cu neliniaritati - nu oscilatiile in sine!). Spre exemplificare iata raspunsul cu aceeasi dinamica ca cea din postul precedent pentru amplificatorul liniar slab compensat dar acum include o neliniaritate puternica:[attachment=0]n1.png[/attachment]Dupa cum se vede viteza de convergenta catre zero a oscilatiilor pe palier s-a modificat(s-a micsorat). Din nou, am exagerat pentru a putea vedea usor ideile ce vreau sa le transmit.

Link spre comentariu

Multumesc, asta doream. Hai sa nu facem greseli fundamentale. Pomenesti de distorsionarea formei dreptunghiulare... EVIDENT cind aplicam aceste filtre, forma dreptunghiulara va fi distorsionata. Toate exemplele date de tine reprezinta distorsionarea formei de unda datorita filtrului. Este normal pentru ca filtrul modifica amplitudinea armonicilor. De asemenea, este tot evident ca o forma sinusoidala nu va fi "deformata" numai in faza si amplitudine in exemplele date de tine.Nimeni nu a pomenit ca masoara distorsiunile cu osciloscopul si semnal dreptunghiular. E vorba mai mult de comportamentul amplificatorului, cit poate fi el verificat in felul asta de un ochi experimentat.Referitor la comportamentul filtrului de ord. 2, presupun ca amplitudinea si timpul de amortizare a oscilatiilor depinde de zeta. Cit e frecventa lor? (daca ai timp)Si acum, spune drept, neliniaritatea aia care deformeaza sinusul dar nu deformeaza dreptunghiul ai bagat-o in asa fel incit sa nu afecteze nici una din armonicile formei dreptunghiulare dar sa afecteze fix frecventa sinusului. Matematic e posibila o situatie de genul asta, practic insa... Daca schimbi putin frecventa dreptunghiului sigur o sa se strimbe urit. De asemenea, daca schimbi frecventa sinusulu, acesta nu va mai fi deformat.Hai sa discutam situatii reale sau cit mai apropiate de realitate. Stiu ca matematica ne descrie cel mai bine realitatea dar practica ne invata sa eliminam din start cazuri putin probabile.

Link spre comentariu

Ma bucur ca suntem de acord, e adevarat ca nimeni nu zis ca masoara distorsiunile cu osciloscopul dar s-a spus pe aici ca daca avem un raspuns frumos la dreptunghi atunci amplificatorul este giuguc si nu murdareaste sunteul. Ei bine asta nu e neaparat adevarat dupa cum se vede. E foarte important sa avem un raspuns bun la dreptunghi, asta arata cel mai bine gradul de stabilitate, si cam nimic in plus. Legat de filtrul de ordin doi, da amplitudinea lor depinde de zeta. Frecventa este egala cu w0*radical(1-zeta^2), w0 este pulsatia proprie. In cazul meu ar fi cam 97 khz.Legat de neliniaritate, as fi vrut eu sa stiu sa calculez asa ceva astfel incat sa strice sinusul in halul ala si sa lasa dreptunghiul intreg! Chiar daca schimb frecventa situatia e identica( o sa pun maine poze ca acum nu mai am chef). Sistemele neliniare sunt cu mult mai interesante si bizare decat cele liniare si intr-adevar nu am pretentia ca cei de pe aici sa cunoasca aceste lucruri(nu se studiaza la electronica pana la urma decat neliniaritati statice). Eu am lucrat ceva cu astfel de sisteme (in ceea ce priveste stabilizarea si reglarea lor prin legi neliniare - nu e vorba de amplificatoare pt ca astea chiar si pe tuburi sunt relativ liniare) si de multe ori am obtinut raspunsuri la treapta/dreptunghi frumoase pe astfel de jucarii dar ele sunt profund neliniare. Ele nu mai pot fi gandite ca un filtru care atenueaza anumite armonici sau nu, asta face un sistem liniar.Situatia din simular nu este reala, e adevarat, dar nici nu am vrut sa fie, am folosito pentru a pune in evidenta anumite chestiuni care se pare ca se folosesc intro maniera gresita/confuza.

Link spre comentariu

Domnule EmyRulz i_mi pare rau ca trebuie sa va contazic din nou , depinde cum ne raportam fiecare la termenul de liniaritate ?!(raportarea dvs este stricta si corecta in sensul distorsiunilor de liniaritate).

Daca tratam liniaritatea(in sens grafic) ca raspuns in frecventa liniar (cistig cit mai constant intr_un spectru de frecvente cit mai larg cu sau fara NFB)atunci sqw ne da informatii precise asupra raspunsului in frecventa al amplificatorului(cu raspuns mai mult sau mai putin liniar in frecventa !).Dumneavoastra faceti referire la forma de unda cind vorbiti de liniaritate unde desigur lucrurile pot sta si asa.

__De regula cind se discuta parametri unui amplificator se da banda de frecventa si pentru a sugera cit de liniar este raspunsul acestuia in frecventa se dau atenuarile la capetele benzi precizate si eventual se specifica puterea la iesire pt situatia data.Desigur ca nu este vorba de liniaritatea semnalului in aceasta situatie.Dar exista o confuzie si de multe ori prin liniaritate fara precizarea initiala distorsiune(i) de , se intelege gresit desigur- ca ar fi vorba de raspunsul liniar in frecventa.

Daca discutam de raspunsul liniar in frecventa sqw ne da informatii serioase,sigur ca sqw nu poate spune nimic de regula de liniaritatea unei forme de unda sinus.

__Si oricum , (asa ca chestie) va spun ca acea forma de unda sinus cu acele distorsiuni de liniaritate nu am intilnit_o pina acum in AF fizic si in lumea reala(sau daca forma de unda sinus dupa amplificare ar suferi acele "mutatii" despre ce mai vorbim , de AF in nici un caz).

__cred ca de regula ar trebui facuta precizarea "distorsiuni de liniaritate" sau "liniaritate privita ca raspuns in frecventa".

Link spre comentariu

Legat de filtrul de ordin doi, da amplitudinea lor depinde de zeta. Frecventa este egala cu w0*radical(1-zeta^2), w0 este pulsatia proprie. In cazul meu ar fi cam 97 khz.

No ai vazut, exact asta voiam sa afirm! "pulsatia proprie" !!! Practic frontul declansaza oscilatii amortizate. Astea sunt cele care trebuie minimizate pentru ca daca sunt in zona audio "murdaresc sunetul". Daca nu sunt in zona audio practic nu se simt dar nu-i frumos sa le lasi acolo daca poti sa le elimini.
Link spre comentariu
Hai ca fiecare "vorbeste" limba lui !.

Un sistem cu raspuns perfect liniar in frecventa cu amplitudine perfect constanta la iesire ...la iesirea din sistem NU distorsioneaza semnalul dreptunghiular (sqw).

Cam asta spuneam eu la un moment dat.(variabila fiind frecventa ! si nu liniaritatea formei de unda sinus era pusa in discutie !, cred ca exprimarea a fost destul de clara ),şi menţin !(daca doreste cineva sa contrazica aceasta afirmatie a mea-sa o faca).

sau

Rog pe cineva, eventual pe EmyRulz, care are posibilitatea sa simuleze din punct de vedere strict matematic, sa ne prezinte grafic cum arata un semnal dreptunghiular la care i se aplica un filtru trece jos. De exemplu un semnal dreptunghiular de 1KHz la care se aplica un filtru la 10Khz cu 6dB/octava. (ma rog, orientativ)

Eu nu am programul necesar si imi e greu sa calculez/trasez acest grafic cu creionul.

Cred ca ar fi utila comparatia cu poza pusa de valderama.

__misa ,ca sa semene(si atit ,nimic mai mult) .

spuneam ca sa semene si atit , nimic mai mult(fiind chiar subliniat/ingrosat special ca semn de avertizare ca nu poate decit semana).

Practic m_am referit tot timpul la ecartul de frecvente ce poate fi amplificat si raspunsul liniar al amplificatorului asadar sqw ofera informatii "consistente" pentru aceasta situatie si daca raspunsul in frecventa este prost si sqw este puternic afectat(practic nu am folosit termenul liniaritate/sinus-ca si clarificare).

Link spre comentariu

Un material deosebit care poate ajuta se gaseste aici : http://www.archive.org/details/HighFide ... cuitDesign in chenarul din stinga View the book dati click pe PDF pentru al descarca.

Mai jos o solutie deplasare pol(trafo-out) folosita de EICO incercuit cu rosu(mai sus in img circuitul NFB-interesant EICO).EICO HF35 un model cu pretentii Hi-Fi

Si mai jos un "filtru". solutie simpla si eficienta de compensare (valorile sint sugestive ,dar nu sint departe de realitate) in cazul NFB.

V_as face si ceva poze interesante cu oscilograme dar nu mai am aparat foto pina saptamina ce vine(membrii ai familiei in concediu).

Link spre comentariu
Domnule EmyRulz i_mi pare rau ca trebuie sa va contazic din nou , depinde cum ne raportam fiecare la termenul de liniaritate ?!(raportarea dvs este stricta si corecta in sensul distorsiunilor de liniaritate).

Daca tratam liniaritatea(in sens grafic) ca raspuns in frecventa liniar (cistig cit mai constant intr_un spectru de frecvente cit mai larg cu sau fara NFB)atunci sqw ne da informatii precise asupra raspunsului in frecventa al amplificatorului(cu raspuns mai mult sau mai putin liniar in frecventa !).Dumneavoastra faceti referire la forma de unda cind vorbiti de liniaritate unde desigur lucrurile pot sta si asa.

__De regula cind se discuta parametri unui amplificator se da banda de frecventa si pentru a sugera cit de liniar este raspunsul acestuia in frecventa se dau atenuarile la capetele benzi precizate si eventual se specifica puterea la iesire pt situatia data.Desigur ca nu este vorba de liniaritatea semnalului in aceasta situatie.Dar exista o confuzie si de multe ori prin liniaritate fara precizarea initiala distorsiune(i) de , se intelege gresit desigur- ca ar fi vorba de raspunsul liniar in frecventa.

Daca discutam de raspunsul liniar in frecventa sqw ne da informatii serioase,sigur ca sqw nu poate spune nimic de regula de liniaritatea unei forme de unda sinus.

Ahaaa, acum e mult mai clar! Din pacate daca ne raportam cum vrem noi la anumiti termeni apare confuzie, ca in acest caz. Termenul de liniaritate are o definitie clara matematica, nu admite interpretari si raprotari fata de el. Ceea ce spuneti dvs aici este ca doriti in frecventa un raspuns constant pe o banda cat mai extinsa (adica fara fara varfuri sau alte chestii). Asta NU este liniaritate in frecventa, nici nu exista acest termen si nici nu poate fi aplicat la raspunsul in frecventa. De aceea mie nici nu mi-a trecut vreo secunda prin cap ca va referiti la asta, pentru ca atunci cand ziceti liniaritate inseamna liniaritatea functiei de transfer.

Intr-adevar, pentru a testa daca rapsunsul in frecventa este constant intro anumita banda si cam cat de larga este acea banda raspunsul la unda dreptunghiulara este foarte bun.

__Si oricum , (asa ca chestie) va spun ca acea forma de unda sinus cu acele distorsiuni de liniaritate nu am intilnit_o pina acum in AF fizic si in lumea reala(sau daca forma de unda sinus dupa amplificare ar suferi acele "mutatii" despre ce mai vorbim , de AF in nici un caz).

__cred ca de regula ar trebui facuta precizarea "distorsiuni de liniaritate" sau "liniaritate privita ca raspuns in frecventa".

Da asa este, era doar un exemplu ilustrativ.

No ai vazut, exact asta voiam sa afirm! "pulsatia proprie" !!! Practic frontul declansaza oscilatii amortizate. Astea sunt cele care trebuie minimizate pentru ca daca sunt in zona audio "murdaresc sunetul". Daca nu sunt in zona audio practic nu se simt dar nu-i frumos sa le lasi acolo daca poti sa le elimini.

Nu prea are cum sa ajunga in veci frecventa acelor oscilatii in zona audio nici macar aproape, daca se intampla asta, ceva e in neregula rau de tot adica al doilea pol s-ar cam situa in banda audio si ampifiacare la acea frecventa ar fi subunitara deci ai cam un amplificator de joase-medii pe acolo(ampifica puternic acea frecventa dar la frecvente ceva mai mari apare o atenuare puternica). Acest caz este o calamitate de amplificator. Deci acele oscilatii nu prea au cum sa afecteze raspunsul in banda audio a unui amplificator normal(nu zic hi-fi) pentru ca n-au cum sa fie in banda audio si sa nu fie ceva in neregula pe acolo.

Link spre comentariu

Daca ne referim la amplificatoare cu semiconductoare ai dreptate. Daca ne referim la amplificatoare cu lampi, respectiv cu transformatoare, exista multe situatii cind aceste oscilatii se apropie sau chiar intra in spectrul audio. Multe amplificatoare de clasa medie au cam asa ceva. (18-25KHz destul de frecvent si am vazut si situatii mai proaste...) (din experienta practica vorbesc) De aceea am observat ca aceasta masuratoare e importanta. Chestia e ca in realitate situatia poate fi mai complicata, poate apare inca un pol (?)... iar atunci corectarea e mai mult o problema de practica si experienta decit una matematica...pentru ca nu ai date suficiente...Cu toate ca teoretic ai dreptate, amplificatoarele de care vorbesc sunt destul de liniare pina aproape de acea frecventa si putin dupa ea. (liniare in sensul ca amplitudinea la iesire e constanta)Inca ceva, daca ai timp si nu cer prea multe, traseaza faza unui amplificator care prezinta acest fenomen. In jurul frecventei oscilatiilor apar fenomene interesante. De asemenea, daca aplici la intrare un semnal vobulat care include frecventa oscilatiilor amortizate si trasezi graficul amplitudinii la iesire, vei observa variatiile de care vorbesc.In sfirsit m-am prins de unde a aparut contradictia( :ras: ) intre mine si tine referitor la comportamentul diferit al amplificatorului functie de semnalul de intrare (sqw vs sin). Eu ziceam ca e comprtament identic pentru ca faceam referire la functia de transfer. Tu ziceai ca nu e comportament identic pentru ca faceai referire la faptul ca sqw e deformat iar sin nu. De fapt nu e nici o contradictie, functia de transfer se aplica identic celor 2 semnale dar sqw e afectat ca forma, alura, pe cind sin nu.

Link spre comentariu

...Un sistem liniar cu distorsiuni zero poate produce pe semnal dreptunghiular ...

De aici a plecat totul

Eu consider un amplificator AF fizic ca fiind un sistem neliniar ! cert/sigur/garantat ! (...matematic poate fi oricum ,fizic imposibil-sistem liniar de AF sau trebuie sa introduc "restrictii mari"/limite ca sa ma apropii fizic de un sistem liniar) adica:

_nu intotdeauna am "fidelitate" sinusoidala (sau pentru tot spectrul de frecventa care il poate traverseaza/amplifica)

_mai poate fi vorba de crossover distortion(distorsiuni de racordare)

_o limitare ceva

_mai apare cite un clipiing

_mai am si un traf de iesire(de regula in cazul tuburilor) care prezinta fenomen de histerezis

_bla ,bla , bla

_etc

Asadar am crezut ca faceti referire la raspunsul in banda audio ca fiind de amplitudine constanta la iesire atunci cind si la intrare am aplitudine constanta.Lucrul asta sa intimplat pt simplu motiv ca eu nu pot sa consider un amplificator de AF ca fiind un sistem liniar cu distorsiuni zero (astfel gindul ma dus in alta zona) ,intotdeuna amplificatorul de AF eu il consider sistem neliniar.(asa cum si este fizic si practic in lumea reala).

Link spre comentariu

@sebi_c

...adica o persoana care a trecut printro facultate de profil n-ar trebui sa fie niciun mister notiunea pe poli, dinamica etc. Eu am plecat de la premiza ca aceste lucruri sunt cunoscute de majoritatea care activeaza pe aici(pentru ca au dat dovada ca nu sunt incepatori).

...

N-am nimic impotriva, daca tu zici asta! Totusi in reactia de mai sus dai dovada de intrasingenta, din vremurile nu demult apuse! Nu mai exemplific aici atitudinea ta provocata de interpelarea lui Misa. Mi se pare deplasat sa-l iei la rost asa cum ai facut-o. Eu zic sa dai dovada de mai multa toleranta si raspunsurile sa fie chiar si pentru cei care nu au apucat sa aprofundeze un domeniu sau o chestiune. Putina modestie, chiar cu baza ta foarte solida, nu strica!

@sebi_c

...

Dinamica de ordin 3 inesemana ca acel sistem (in cazul nostru amplificator) are un comportament in regim dinamic descris de o ecuatie diferentiala (liniara sau nu) ordinara de ordinul 3. ...

Eu am intalnit notiunea de banda (gama) dinamica legat de domeniul chestiunilor in discutie, ce defineste banda de semnale de intrare in care un sistem este liniar. Notiunea am gasit-o folosita mai ales la radio-receptoare, dar asa cum zice def. poate fi extinsa la orice sistem liniar. Chiar imi aduc aminte ca, in tinerete, faceam o diferenta neta la receptoarele pe lampi, intre corespondetii in telegrafie ce-i auzeam simultan, chiar daca voiam sa ma concentrez pe cel mai slab. Semnalele nu se influientau aproape deloc. Se zicea, ca acest receptor are o (gama) dinamica buna! Nu vorbesc aici de semnale foarte puternice care ar putea provoca intermodulatii.

Altfel, dinamica este un capitol importanta din fizica.

Simularile sunt excelente! Nu sunt chiar teoretice, poate putin exagerate, dar destul de reale!

Link spre comentariu

Discutia aprinsa de aici se refera la : "Amplificator 6N13S PSE (2 triode/canal) " ...????? sau sa ne aratam forta????...

Altfel spus dinamica inseamna: "DINÁMIC, -Ă, dinamici, -ce, adj., s.f. I. Adj. 1. (Mec.) De mișcare, de forță; privitor la mișcare, la forță. 2. Plin de mișcare, de acțiune, activ; care este în continuă (și intensă) mișcare, evoluție; care se desfășoară rapid. * Verb reflexiv dinamic = verb reflexiv care exprimă o acțiune ce se face cu participarea intensă sau cu un interes special din partea subiectului. El se gândește. Ea își amintește. ** (Despre oameni) Care dovedeşte forță vitală, putere de a se afirma și de a acționa; energie. II. S.f. 1. Parte a mecanicii care studiază legile mișcării corpurilor ținând seama de masele lor și de forțele care se exercită asupra lor. 2. (Tehn.) Raport între valorile maxime și minime ale unui semnal. 3. Dezvoltare intensă, schimbare continuă, bogăție de mișcare. * Dinamica populației = totalitatea schimbărilor (cantitative) care au loc în cadrul unei unități de populație. - Din fr. dynamique.

Sursa : DEX '98 "

..si un curs despre "Dinamica unui sistem liniar de ordinul2"....si mai sunt cu zecile aici pe net....

Eu daca as fi fost un incepator si vedeam aceste discutii.....credeti-ma,nu cred ca ma mai apucam sa construiesc montajul cu 6N13S....

Link spre comentariu

Ca sa putem emite pretentia de amplificator bun de AF in cazul 6H13C, ar trebui intii de toate sa avem banda cit mai extinsa in AF chiar si in afara spectrului de AF si sau atenuari cit mai mici la capetele benzi si aproape de puterea nominala ,apoi in procesul de amplificare semnal(sinus,sqw...,muzical) trebuie sa sufere cit mai putine "mutatii"(sa isi pastreze cit mai mult cu putinta liniaritatea),procent THD mic ,IMD mic si raport semnal zgomot bun mai bun de -90db ,viteza mare slew rate(cit mai multi volti pe µs ) si nu in ultimul rind damping factor...(cam toti acesti parametri controlabili soft si hard chiar acasa). In coditii "domestice"-acasa trebuie sa incepem prin a asigura banda(cit mai larga) acest lucru nu este posibil decit prin intermediul unor transformatoare de iesire bune de tip sau alte tipuri similare.Cu un osciloscop chior si un generator simularea (pentru anumite procese) trece din plan soft in plan hard.Orice schema mai buna sau mai "proasta" daca este "gidilata" unde trebuie fizic se pot obtine rezultate deosebite,nu intotdeauna un lucru "complex" devine si bun(sau mai bine spus o coplexitate mai ridicata este mai greu de controlat/reglat/executat/etc in conditii "domestice").__Si retineti clasaA(chiar in cazul PP) va scuteste de o gramada de "neajunsuri" in cazul tubului 6H13C(concluzie nesimulata-concluzie fizica , simularea va "spune" acelasi lucru-altceva nici nu poate face).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări