Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena externa pt 446 MHz

Vizitator tanigsm

Postări Recomandate

Vizitator tanigsm

Salut,mi-am luat de cateva zile un set de 2 PMRuri pentru a le folosi la corespondenta intre 2 locatii in oras.Problema e ca am obstacole intre ele si se aude intrerupt. Se poate adapta o antena externa acestor statii? Si ceva schema daca se poate...tnx all (sunt AEG de la metro)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• worker

7

• The Stressmaker

3

• 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator bobina

Intr-adevar modificarea aparatului pmr e interzisa, caz in care isi pierde licenta de functionare. DAR, se practica o alta varianta. Se poate folosi o antena yagi cu mai multe elemente unde elementul radiant(de multe ori un dipol deschis) se elimina. Exact in pozitia respectiva se monteaza aparatul pmr cu antena lui modesta in pozitie orizontala, in loc de dipol. In acest fel un tip din Finlanda a reusit o legatura cu Estonia cu 500mW, de aprox. 200km. Modificarea puterii de emisie nu se merita, ar trebui sa maresti puterea de 16 ori, ca sa dublezi distanta maxima de emisie, daca nu ma insel. 500mW sint suficienti... De asemenea nu e nici o problema de a demonta antena originala si a cupla una mai buna, galvanic cu cablu coaxial, problema nu e de ordin tehnic, e de ordin juridic. Bineinteles trebuie sa stii ce impedanta are antena originala, pentru a face o adaptare corecta, fara pierderi. Folosirea unei Yagi este avantajoasa, ptr ca ea functioneaza ca amplificator in ambele directii, emisie SI receptie.Daca esti un fan al aparatelor PMR, iti recomand sa cauti in internet pagina germana despre eQSO, un program creeat extra pentru astfel de aparate, in trei variante. Programul permite creerea de gateways(niste noduri de comunicatie) si prelungirea distantei de emisie cu ajutorul internetului. Chiar zilele astea am folosit sitemul ptr a comunica cu Anglia si Olanda. Deocamdata nu exista servere ptr asta decit in Anglia, USA si Germania, deci comunicatia se face prin intermediul lor si al limbilor respective. Oricum, daca ai un obstacol de beton in cale, de regula numai cablul te mai ajuta. vy 73's :wink:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator alex

Pe http://www.446user.co.uk/ s-a avansat la un moment dat ideea ca, cel putin la statiile ieftine (binatone mr200 in speta ca de asta am eu; tot copie dupa jocker) antena nu este calculata. Este pur si simplu pusa acolo. Chestia este oarecum confirmata, chiar pe acolo fiind un mod de antena, pt MR200, cu performante mai mult decat satisfacatoare. Eu am facut o antena "sfert de unda" si am cuplat-o cu cablu coaxial de 50 ohmi pe statie. Am ramas uimit, imediat am inceput sa prind pe toate canalele comunicatii (constructii in special si i-am prins si pe unii care filmau ceva ca tot auzeam motor... actiune). Dat fiind aspectul legal, nu mi-am permis si sa emit cu antena cuplata. Totusi, astea sunt portabile, nu ma vad cu statia intr-o mana si cu "sfertul de unda" in alta :d

Link spre comentariu
  • 7 ani mai târziu...

Desi ultimul post este din 2004 sper sa nu supar pe nimeni ca readuc acest topic in actualitate.Am nevoie de o schema de antena simpla in 446MHz pentru o statie de 25W. Ce cablu imi recomandati pentru lungimea de 20m?modelul statiei este Icom IC-F210

Link spre comentariu

Eu am constatat cu surprindere ca J-Pole-ul meu din teava de cupru de 1/2 inch, proiectat pentru banda de 2m merge absolut perfect si in 70cm. Daca ai o lampa de gaz si un bomfaier, antena e foarte simplu de realizat. Tresa cablului o am pe bratul scurt si firul central pe bratul lung. Cablul este RG-213, la 20m un banal RG58 are deja pierderi semnificative.

Eu am construit exact de pe aceasta pagina: http://www.hamuniverse.com/jpole.html

Punctul optim de cuplaj al cablului calculat, chiar a coincis cu ceea ce am amsurat cu analizorul de antena (pentru banda de 2 m evident)

Link spre comentariu

foarte interesant.dar nu cred ca gasesc teava de 1/2 inch. stiu ca la noi se gaseste teava de 15mm si aceasta este mai are in diametru decat cea de 1/2pot folosi de 15mm? in link-ul primit am gasit si calculatorul care este foarte util dar daca se pot da mai multe detalii referitor la realizarea antenei, raman indatorat.

Link spre comentariu

Pai... cam ce detalii...? Ca nu exista detalii.... e simplu ca buna ziua. O teava un teu si un cot, asta e tot ce ai nevoie... Merge si cu teava de 15 mm. Dar teava de cupru de 1/2 tzoli m-as mira sa nu fie in Bucuresti, cand Targu Mures-ul e plin la orice magazin de instalatii sanitare. (Baumax de ex). Antena e EXTREM de simpla, respecti dimensiunile si merge. Faza interesanta e ca apropierea cladirilor, copacilor, etc nu-i influenteaza swr-ul, si asta o spun pe probate cu MFJ-ul pe ea.

Link spre comentariu

@worker: o mica atentionare. Daca ai de gand sa folosesti banda PMR446 atunci trebuie sa stii ca puterea maxima admisa este de 0,5W. Cu 25W ai toate sansele sa atragi atentia "organelor" daca face cineva reclamatie, chiar daca este banda publica.

Link spre comentariu

ok, dar unde gasesc si eu o reglementare ceva in acest sens?pe site-ul ancom nu am gasit mare lucru.apreciez daca cineva imi da un link sau un document care este oficial.

Link spre comentariu

incalcite sunt caile ancomului. Eu am cautat la ei pe site dar nu am gasit.Multumesc.Acum cum pot sa micsorez puterea statiei?Se poate din soft? Statia este Icom IC-F210 25WO modalitate ar fi sa folosesc cablu RG58 in locul RG-213. :ras:

Link spre comentariu

Stai calm. Cei care au lucrat in VHF si UHF stiu foarte bine ca nu este mare diferenta ca raza de acoperire intre 1w si 50w. Undele in aceste benzi se propaga la limita vizibilitatii directe +/- 15%. Atat. in rest poti sa dai si cu KW... Iar cand e sa se propage, apoi se propaga intercontinental si cu 5W. Atata timp cat nu te lauzi tu in banda, nimeni nu va ghici cu ce putere dai, zici ca stai la etajul 10 si de aia se aude departe. In ceea ce priveste perturbarea serviciilor "vecine", sa ne amintim ca nu vei folosi un Xiao Ping ci un ICOM... Statiile astea cand ies pe poarta, sunt garantate sa respecte largimea de banda legala, asa ca stai linistit nu vei emite concomitent si cu 15 MHz mai sus +/- 15 laturi de deget mai jos in frecventa. Toata chestia e sa nu te bagi tu intentionat peste ei. atat timp cat stai in PMR, nu e nici o problema. (Si chiar daca te toarna vreunul, nu se ocupa ANCOM-ul sa caute PMR-isti, nu merita. Daca te bagi peste "baietii cu ochi albastri", e alta treaba, te cauta sigur si la fel de sigur te si gasesc)Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări