Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sunetele, acustica si ce mai tine de asta...

feri.visky

Postări Recomandate

• 11 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

7

• hpavictor

6

• feri.visky

5

• zbodeoc

4

Top autori în acest subiect

Asta e un subiect fara virsta in care e foarte greu sa devii off-topic :-) de aia m-am si hotarit amu-ni sa-l revitalizez. Nu cred c-ar strica nimanui sa se opreasca din cind in cind din rutina zilnica si sa se intrebe "oare eu ce fac acuma?" sau "eu cu cine votez?"Cea mai HI-FI scula e sala de concert, punct. In rest totul e consum inutil de electricitate. E ca si cum ai compara pestele de la cherhana cu cel din conserve. Din pacate nu putem merge la concert de cite ori vrem, nici pe Enrico Caruso nu-l mai putem asculta live si mai e vorba si de perioadele cind simti ca ai avea chef de muzica, drept pentru care apesi butonul de power. Acuma, exista o diferentiere clara si evidenta de la sala de concert si pina la radiocasetofonul purtat pe umar (ghetto-blaster), nici banii nu-s la fel. Exista aparate care reproduc sunetul si exista aparate care produc sunetul, primele fiind cele spre care sper ca tindem. Muzica la conserva e cum sint si oamenii, foarte diferiti.Eu am o abordare mai creativa in privinta masurarii sculelor cu care am de-a face, vi le reproduc mai jos, in ordinea de bataie:- semnal sinusoidal- semnal dreptunghiular- zgomot alb si apoi roz - "superscula cu doua canale" (o sa explic mintenas ce inseamna asta)O sa observati ca inca n-am pus muzica, asta-i faza 5 in care folosesc tot "superscula"La faza a treia folosesc un GR 1390-B, de care numai moartea ma va putea desparti (nu-mi apartine expresia am gasit-o pe un forum extern), din aceeasi categorie de neinlocuit face parte si sursa Fluke 407D (555V/350mA, 150V bias, tensiuni de 6.3V). Ambele aparate au posibilitati interne de dublare a primarului de la 115 la 230V (in caz ca vrea cineva sa-si ia). Generatorul de zgomot gaussian are suficient loc inauntru cit sa mai adaugi doua generatoare cu tuburi, e foarte aerisit. Cum spuneam, e de neinlocuit, si io zic ca nu se compara cu sursele inregistrate, e live!!! Ba pot chiar sa-l ascult ore in sir fara oboseala, nu glumesc.Am ajuns si la "superscula cu doua canale" care indiferent de unde ati procura-o ar face toti banii! E un releu de 12V cu dublu contacte cit pumnul care-mi comuta boxele de pe un amplificator pe altul, in lipsa boxelor am rezistente de 10ohmi/100W. "Etalonul" este un amplificator Harman-Kardon, virf de serie, seria fiind aia cu curenti instanti de iesire nesimtit de mari, daca stie cineva ce vorbesc. Eu cred ca osciloscopul cu doua spoturi este doar o evolutie naturala a acestei "superscule", am si de-alea destule si mai am un "B" pe care nu-l prea folosesc dar nici nu-l vind, si-anume un HP 8903-B, distorsiometru pina-n 100kHz, clasa 0,001%. Am masurat citeva rezistente cu el si au coeficient de distorsiuni foarte mic, culmea! :-)Se scrie "garbage in, garbage out", hai noroc!

Link spre comentariu

Nu prea inteleg cum niste rezistente au distorsiununi mici (culmea) dar ideea de comparare a doua amplificatoare este buna utilizind aceleasi boxe ,insa cind intervin masuratorile treaba devine seriosa si nu prea exista spatiu de speculatii subiective, sper ca ai inteles ideea...

Link spre comentariu

Uita-te la rezistenta ca la un cuadripol, deci un dispozitiv cu patru borne. Rezistentele pot fi inductive, in functie de tehnologia de obtinere, deci pot distorsiona semnalul primit. Iti dau un alt exemplu: cine isi monteaza o singura rezistenta bobinata in catod ar face mai bine sa monteze doua rezistente in paralel si-n antifaza.In alta ordine de idei exemplul dat era mai mult o autoironie: cine dreacu foloseste asa ceva la masurat rezistente?! Adevarul e ca-i destul de complicat de lucrat cu el, are o caruta de manuale. Paradoxal HP-ul zice in reclama aparatului ca apasind doar doua taste poti sa faci masuratori dar eu vreau sa inteleg si ce se petrece in spate. Apropo de spate, are si-o mufa de date HPIB si m-am gindit s-o integrez intr-un sistem mai complex de la National Instruments, am placile de achizitie si interfata HPIB, atita doar ca n-am avut timp, tot asa am un catometru L3-3 nou-nout rusesc foarte sofisticat (cu oscilator) pentru care n-am gasit timp sa-l invat - nici nu-mi lipseste prea mult ca acelasi rezultate le obtii montind lampa in circuit.Ma distreaza cind zici ca atunci cind intervin masuratorile treaba devine serioasa si nu prea mai e loc de speculatii; pai eu despre ce vorbesc aici?!

Link spre comentariu

Singura metoda de a compara sunetul a 2 amplificatoare sau alte elemente audio e metoda cu comutare cu releu. Si eu folosesc de multa vreme un asemenea comutator. Daca diferentele de sunet sunt mici si nu ai un element de comutatie, pina cind muti cablurile comparatia poate deveni nerelevanta si subiectiva. Calitatea comutatorului e extrem de importanta.

Link spre comentariu

Am vazut ca ai scris ca ai asa ceva dar m-am gindit c-ar fi util (mai ales pentru cei cu posibilitati mai reduse) sa subliniez importanta "jucariei". Utilitatea este si mai mare daca subliniem ca se pot testa si doua rinduri de boxe la un amplificator. Mie imi vine sa rid de testele in care omul merge in spate sa surubareasca cablurile, "memoria" calitatii sunetului e foarte redusa la oameni.Releul il alimentez dintr-un redresor din acela negru capsulat iar "comutatorul" este ca bag sau nu in priza redresorul :-) mai simplu de atita nu cred ca se poate! Am zis si subliniez ca releul trebuie sa fie mare, al meu are pastile cu argint si cred ca "duce" lejer 50 de amperi. E o scula pe care am facut-o in citeva minute, in 2001 cind am cumparat un Priboi dintr-un studio de radio din Constanta si-am vrut sa-i compar sunetul cu al Harman-Kardon-ului, rezultatul imediat fiind ca un Priboi nemodificat in nici-un fel suna surprinzator de bine, pentru cit il blameaza astia pe net.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări