Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incepator reconditionare PHILIPS EL3541

suat

Postări Recomandate

Nou. Cred ca pana la urma, lampile sunt duse, uzate...si rasuzate. Am ajuns pe la tara, m-am infipt in aparatul de radio pe lampi [ arata jalnic, e facut de electronica ] dupa cateva verificari prin el, [ inlaturat case de paianjeni etc ] m-am jucat cand eram mic de i-am luat defuzoarele, hai sa-l probez, l-am bagat in priza, s-au aprins toate lampile, inclusiv ochiul magic de abia se aprindea [ EM 84 ] pune defuzor pe el, si hai sa vedem..Brrrrrr... da-i 2, paraia, facea ca toti dracii... am adus acasa placa ca sa recuperez ce pot, trafuri, socluri, cativa rezistori.. ce pot. Printre toate lampile, am gasit si tubul ECC82 [ care il am si pe mag ] Am ajuns acasa...teste.. Ochiul magic de abia se aprinde [ amandoua sunt EM 84, insa cel de pe mag are un cerculet in capat, astalaltu nu are, si unul se aprinde normal, celsalalt de abia vezi ceva, cu lumina stinsa. Trecem mai departe.Tubul din preamplificator ECC 82 , l-am scos de pe mag, l-am pus pe cel recuperat... Surpriza, diferenta, magul e mai sensibil la intrarea de semnal [ daca stateam cu volumul la jumate la winamp ca sa nu distorsioneze, cu "noua" lampa, stau cu volumul la winamp la 12% , peste distrsioneaza. I-a marit sensibilitatea... cu peste 40% Incep sa cred ca lampile originale sunt duse, nu mai amplifica la parametrii normali, s-au diminuat parametrii de functionare. Din pacate e singura lampa de aceeasi valoare cu ce am pe mag. [ cel putin singra functionala ] Aparatul de radio folosea urmatoarele lampi:EL84 [ cred calampa de amplificare finala ] [ nu scrie nimic pe ea, scrie in dreptul soclului de unde a fost luataECC83 [ lampa preamplificator ] ECH81 TESLAEBF89 TUNGSRAMECC [ sau FCC ] 85Am 2 trafuri [ unul de intrare unul de iesire ] Urmaresc construirea unui amplificator in viitorul apropiat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• suat

27

• +_Florin_+

6

• nicolae57

5

• radianr

1

Top autori în acest subiect

Continuare Magnetofon PHILIPS EL 3541 am dat capacul jos, am studiat cu atentie cam fiecare componenta in parte. Am gasit dintre toate, o rezistenta ce dadea semne de oboseala [ era semicarbonizata ] Am identificat-o in schema, e vorba de R38, 2,2K 1W Ce mi s-a parut ciudat este ca...In magnetofon face legatura intre priza 5 si 7 a trafului de iesire. iar in schema ea este in serie cu R37. Cred ca ar fi trebuit sa fie pusa pe priza 5 si 6 a Trafului 2, si nu pe 5 si 7. Puteti sa-mi confirmati sau sa-mi infirmati? Eu am inlocuit doar rezistorul cu unul nou si l-am legat exact cum era el inainte.In urma inlocuirii rezistorului, sunetu8l e o idee mai puternic, canta mai tare, si ca amplificator, si ca redare. Cand cresc volumul la limita de distorsiune, ochiul magic isi pierde din ntensitate ca si cum ar avea caderi de tensiune, daca dau mai tare, distorsioneaza [ se aude sunetul... "spart " ] iar ochiul se stinge mai tare. Sa fie de la uzura lampii EZ80? Ar merge scoasa lampa si montat chiar pe soclu cele 2 diode ?Cand eram mai mic, pe la liceu, aveam un amplificator de la adelaida cu TDA2005 , il alimentam printr-un adaptor chinezesc, imi distorsiona la bass, etc [ asemanator cu magnetofonul ] pusesem un bec si vedeam caderile de tensiune, am folosit un traf mai mare [ redresorul auto ] nu mai stingea becul deloc, si distorsiona la un volum mult mai mare.

Link spre comentariu

Lasa rezistorul asa cum l-ai pus.Etajul final este clasa A si NU are un consum variabil in functie de putere precum etajele finale ale circuitului integrat, deci nu se pot compara din acest punct de vedere.Redresoarea se inlocuieste cu 2 diode 1N4007 montate direct pe soclul tubului, dar fiecare dioda trebuie sa aiba in serie cate un rezistor de cca 100 ohmi/2...3W. Valoarea exacta se stabileste experimental, in vederea obtinerii tensiunii anodice necesare (v. schema).Cel mai bine e sa schimbi restul lampilor cu unele noi, macar finala sa fie noua.

Link spre comentariu

Inlocuieste electroliticul triplu de filtraj cu trei condensatori doi de 32 si unul de 50 de microfarazi la tensiunile specificate in schema.Rezistenta de 2K2 nu s-a ars intamplator.Inlocuieste electroliticul C20 din catodul pentodei si condensatorii C4 si C27.Masoara apoi tensiunile dupa redresare si in celalalte puncte indicate in schema.Daca tensiunile sant bune si totusi distorsioneaza la volum mare,atunci probabil va trebui sa inlocuiesti ECL82.Intre doua interventii la magnetofon daca tot esti incepator, n-ar strica sa citesti cate ceva despre tuburi si nu numai.Motivul este cat se poate de simplu,acumulezi cunostinte, ceea ce este bine pentru tine si apoi nu la toate intrebarile legate de depanare ai sa primesti si raspuns.Succes!

Link spre comentariu

Cond de filtraj inlocuiti cu 3 .. china. Pentru ca nu avea valorile exacte, mi-a recomandat sa folosesc conzi de 47 micro, toti 3, daca sunt de filtraj, 2 mai mari, unul... mai mic [ avea in jur de 65, dar la 180 V ] " pune-i pe astia 3 si o sa filtreze fara probleme ]. Am scos cond vechi [ valvo scrie pe el ] i-am montat pe astilalti, [ mi-=a cam luat ceva ca sa ii pun 3 in locul lu unu, sa fie fixati bine [ e separat de circuit, legat cu fire ] i-am montat, am verificat si schema [ aveam o rezistenta prinsa pe bornele cond ] , am pus in functiune. Merge, nu mai am brumul acela gros.Am un fasait acompaniat de un bazait , exact acelasi bazait pe care il au cam toate amplificatoarele atunci cand cablul de intarre nu e bine ecranat si se apropie mana sau se pune mana pe cablu. Cred ca totusi trebuie sa gasesc un cond de capacitate mai mare pentru cel de 50 micro. La puntea redresoare am umblat, am legat diodele, cu lampa EZ80 am la + 271 - 272 V [ in loc de 261 ], iar cu diodele puse... 280 - 290. Prea mult, sa calculez rezistente mai mari pe care sa le inseriez cu diodele. Intensitatea in schimb are aceeasi valoare ca in schema.

Link spre comentariu

Schimba toti condensatorii mentionati mai sus si ai sa scapi de zgomotele suspecte si lasa EZ80 la locul ei,nu are nimic tubul, asta in eventualitatea in care vrei sa ai un magnetofon PHILIPS EL3541.Daca nu vrei, poti inlocui si ECL82 cu un STK , scapi te toate necazurile si ti-ai tras si-o statie pe cinste.Inchei aici cu sfaturile si cum spuneam mai sus nu la toate intrebarile ai sa capeti un raspuns,o parte din ele trebuie sa le gasesti singur si pentru asta trebuie sa-ti faci putin timp pentru lectura.Succes!

Link spre comentariu

Incep sa imi si dau seama singur. Multe lucruri le-am aflat lecturand, cautand etc, unde cred ca ma depaseste, intreb. Sunt convins ca nu o sa stea nimeni sa explice nimanui ce-i aia pentoda, ce face ea, de ce a fost botezata pentoda. Cand intreb de ea, cel putin lucrurile de baza trebuie , e musai sa le stiu.Spre exemplu, ce mi-ai spus tu de condensatorii aia, am sa-i schimb, dar fi convins ca cel putin am sa incerc sa aflu si DE CE trebuiesc schimbati [ da s-au uzat, stiu de ce s-au uzat, dar ce fac ei acolo, filtreaza... ce? Asta o sa incerc sa aflu, e o treaba nu prea complicata, insa nu o sa imi explice nimeni, banalitati, ce o sa aflu, daca sunt banalitati, o sa le aflu oarecum usor cautand ] Altfel e ca faza, nu stiu sa citesc, dar vreau sa scriu, nu stiu notele muzicale, dar vreau sa cant la pian o partitura, nu stiu ce-i ala tranzistotr, dar vreau sa-mi fac un amplificator.. etc...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ultimul raspuns sau nu.. Daca o sa caut un cap de magnetofon oarecare,si am sa il inseriez cu rezistente ca sa imi dea impendanta capului original... vafunctiona?Adica, am gasit l;a cineva pe forum capete de philips, sistemul de prindere... din cate am vazut... e identic, in schimb, au impendanta de 100 ohm, iar la mine, 1700 ohm, dar arata, ca forma, aproape exact cu ce am eu, doar ca... cele ale lui au corp metalic. si au 100 ohm cica.. Daca pun rezistori de 1.5 - 1.6 k in serie... sa imi dea impedanta capului original.. va functiona? Sunt capete noi, daca da, tot ce mai ramane, e sa... ma chinui sa vb cu cel ce.. ar da capetele philips.

Link spre comentariu

Nu va functiona. Nu umbla cu carpeli aiurea. Impedanta capului magnetic este de fapt impedanta bobinei, in plus trebuie sa fie respectata si INDUCTANTA. Capul magnetic, ca si difuzorul de fapt aree , sa zic asa, o rezistenta a unei bobine. Rezistenta unei inductante. Deci in cazul asta conteaza si inductanta. In al doilea rand gandeste-te ca un cap magnetic da o tensiune de cativa mV. Capetele de tuburi au in general impedante foarte mari de la cateva sute de ohmi ( 700-900) pana la cativa kiloohmi, 1000 - 5000 ohmi ( 1 - 5 K). In plus in general , rezistenta aia va limita curentul dat de cap. In nici un caz nu iti va mari impedanta, ba chiar va reduce tensiunea data de cap la cativa uV.In loc de cap de 1700 ohmi, poti folosi insa unul de 1000 sau chiar 900. Performantele vor fi mai scazute , insa inca la un nivel acceptabil.

Link spre comentariu

sfaturi.Despre magnetofonul UNITRAL-am facut eu, functioneaza... i-am pus si cap nou.nu reusesc sa fac egalitate pe ambele canale... am petrecut mai bine de 12 ore, insumat ca sa incerc sa aliniez capul... astfel incat sa am egalitate pe ambele canale. am inlocuit capul vechi... problema s-a "inversat" si anume, pe canalul care reda infundat, reda acum excelent... insa are mai mult trebble decat pe celalalt. canalul celalat fara trebble are in schimb un brum de retea, fata de canalul care se aude bine, condensatorii electrolitici au fost schimbati... toti.. 2. motorul se incinge de... poti praji oua pe el... nu poti sa pui mana pe el... la cat e de fierbinte... imi scoate tensiunile normale, turatia e aceeasi... da se incinge. A topit chiar gumele in care era el fixat, am incercat sa pun altele, dar motorul se incinge... crddeam ca e functionare normala, dar cand am vazut gumele pe casre statea el... coapte si rascoapte... inclin sa cred ca are vreo bobina in scurt cateva spire care saz nu ii afecteze functionarea prea mult, dar suficient de multe cat sa il incinga. Se incalzeste tot magnetofonul... dupa 4 h de functionare. Ma gandesc chiar sa vad ce fac sa ii montez si vreun cooler ceva, care sas scoata aerul cald afara, in locul dif-ului ars.. :nas: asm mai gasit aici pe forum, la baszar, o persoana ce avea la vanzare un motor similar cu cel pe care il am eu pe mag. Sa incerc sa il contactez sa imi deie motorasul lui?

Link spre comentariu

Daca zici ca se incinge asa de rau sigur ca ceva nu e in regula cu el si ar fi bine sa il schimbi.Inainte verifica totusi daca nu cumva, dintr-un motiv oarecare, mecanismul de antrenare al benzii opune rezistenta mecanica mai mare decat ar fi normal suprasolicitand motorul. Vreun lagar semi - intepenit, sau ceva de genul.Cat despre inegalitatea celor doua canale, pot fi mai multe cauze. Verifica toate conexiunile de masa si ecranajele cablurilor de la cap. Incearca sa inversezi canalele intre ele, adica cablul ecranat care vine de la canalul stang (L) lipeste-l la amplificatorul canalului dreapta ® si viceversa apoi vezi daca lipsa de inalte (trebble) se muta pe canalul celalalt sau nu. Astfel iti dai seama daca deficienta provine din partea de amplificare sau din imposibilitatea de a regla capul in pozitia corecta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări