Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme sursa in comutatie

Postări Recomandate

• Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Sursa ta nu are reactie deci nu poti avea pretentii de stabilizare .E adevarat ca la o sarcina mai mare la sursele flyback autooscilante poate sa creasca si factorul de umplere dar acest lucru nu compenseaza suficient caderea din secundar .

Bineinteles ca are reactie negativa , dar e prin cuplaj magnetic . Te rog sa studiezi un pic sursele inainte sa emiti pareri ... numai urmarind datasheetul , chiar daca e in japoneza sau in ce limba o fi , poti observa ca se specifica o varietie de 1V pentru un curent intre 0,3 si 0,7A ( tensiunea de iesire e 115V ).In rest toata teoria se gaseste pe net , oricine o poate studia .
Link spre comentariu

Orice sursa flyback autooscilanta , chiar cele mai simple cu 2 - 3 tranzistoare , trebuie sa aiba reactie negativa ... tranzistorul comutator nu poate fi comandat sa se deschida cat timp mai exista energie inmagazinata in miez . Prin infasurarea de reactie sursa "simte" lucrul asta si variaza frecventa corespunzator , astfel se mentine constanta tensiunea de iesire in functie de consum. Asta inseamna reactie negativa prin cuplaj magnetic .

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru explicatii :supz: .

La sursele autooscilante care le-am mesterit eu insa tensiunea de iesire nu se stabiliza (la o varietie mai mare de 10 % eu consider ca sursa nu stabilizeaza ) decat daca aveau reactie cu optocuplor direct de la iesire.

Uite una aici de curand incercata de mine:

Posted Image

As mai vrea sa te intreb dupa ce principiu merge protectia la scurt la aceste surse.

Link spre comentariu

Principiul e la fel la toate , si la cele fara optocuplor . Cand tensiunea ce cade pe rezistenta de emitor ( sursa ) a tranzistorului comutator , aici 1,1ohm , depaseste o anumita valoare , se deschide tranzistorul Q9 si scurtcircuiteaza comanda din baza (grila) . Se vede ca jonctiunea BE e in paralel cu aceasta rezistenta . Tensiunea pe rezistenta e in forma de rampa , cu cat conduce mai mult tranzistorul ( consumul e mai mare in secundar ) cu atat amplitudinea e mai mare . Sursa incepe sa functioneze in impulsuri pana dispare suprasarcina .

Link spre comentariu

Ok..multumesc pentru ajutor.. :multumesc.Mai trebuie insa sa caut raspunsuri..inca nu stiu multe cum ar fi de ce frecventa nu depinde decat de sarcina ,de raportul de transformare,si de inductanta primarului si nu depinde de C25(care schimba insa factorul de umplere),iar un numar mai mare de spire in secundar inseamna o tensiune mai mica(fata de un numar optim de spire care da tensiunea maxima).O sa adresez aceste chestiuni cand ma reapuc de lucru la aceasta schema.Am mai vazut cateva scheme asemanatoare ,unele chiar mai simple fara rezistente in emitorul(sursa) tranzistorului de putere.Aceste surse sunt interesante deoarece nu este totul controlat ca la cele cu oscilator si frecventa fixa si pentru ca inca nu le inteleg pe deplin :dans:

Link spre comentariu

Ton maxim si Toff e dat de infasurarea de reactie pozitiva 5-6 ( bineinteles depinde si de primar , adica de cum e cuplajul si raportul de spire ) , C33 si rezistentele prin care se inchide circuitul . E practic un oscilator , cum se faceau si in audio .Tranzistorul din optocuplor incarca mai repede sau mai incet C25 si pune la masa prin Q9 grila tranzistorului mai devreme sau mai tarziu pe fiecare ciclu in functie de sarcina si determina aparitia lui Toff - reactie negativa . Sursa functioneaza cu o frecventa tot mai mare cu cat e mai mica sarcina , Ton tot mai mic + Toff .Fara Q9 sau optocuplor sursa functioneaza cu acel Ton maxim , frecventa cea mai mica Ton maxim + Toff , tensiunile sunt mult marite fata de normal . Asa se defecteaza de multe ori o astfel de sursa .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări