mely17 Postat Februarie 20, 2010 Partajează Postat Februarie 20, 2010 Buna ziua. Am o sursa in comutatie cu un circuit integrat STK7308! Pe palaca electronica am constat ca are condensatorul de filtraj cel mare puscat! Am verificat toate piesele si sunt bune! Mam uitat in datashetu lui STK7308 unde am gasit schema sursei si este identic cu ce am eu! Am schimbat condesatorul de filtraj la o teniune de 400V, cel de dinainte era de 200V (aici am gresit ca nu miam dat seama ca defapt sursa functioneaza cu 120V)! Am pus pe o ramura un bec de 40W si pe cealalta ramura o siguranta de 1A in serie pe alimentare si lam alimentat cu 220V ( inca nu miam dat seama ca sursa e de 120V). Dupa alimentare becul sa aprins de tot si incet incet sa stins, scotea un tiuit destul de puternic pana ce se stingea becul dupacea tot se audea sunetu dar foarte incet! Cum nu aveam experienta cu surse in comutatie am scos becu si am pus o lita in locul ei! A puscat o piesa neagra care arata ca un condensator ceramic de dupa filtru de retea, inainte de punctea redresoare, in locul piesei scrie Z10 si pe piesa scrie K241U! Ce piesa ar putea fi si ce poate cauza acel tiuit? Siguranta de 1A sa intrerupt si ea!Va multumesc, Link spre comentariu
Stefan Postat Februarie 20, 2010 Partajează Postat Februarie 20, 2010 ca un condensator dar negru si pana in punte? fie termistor fie varistor? cum era legat in circuit? serie sau paralel.? Link spre comentariu
djlove Postat Februarie 20, 2010 Partajează Postat Februarie 20, 2010 Cred ca era vorba de termistorul in serie cu alimentarea.Verifica in schema daca e asa cum am spus mai sus.Sti cum se spune o poza face cat o mie de cuvinte. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Februarie 20, 2010 Partajează Postat Februarie 20, 2010 Ceva a intrat in scurt , posibil integratul , din cauza asta s-a ars acel termistor si siguranta .Termistorul se poate inlocui fara probleme cu o rezistenta 4,7ohm/5W. Link spre comentariu
mely17 Postat Februarie 20, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2010 Este legat in paralel Link spre comentariu
mely17 Postat Februarie 21, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2010 Am schimbat toti electrolitici din partea primara si am scos piesa acea puscata! Am pus o siguranta de 1,6A/250V si iam dat drumul! Nu a cazut siguranta, am tensiune pe iesire 150V si 100V ( la tensiunea asta is calibrati si conzi de filtrare ) numai ca nu a disparut tiuitul acela! Ce pot sa ii mai fac ca sa dispara tiuitul! Daca depanez sursa am sa vreau sa o modific sa scot o tensiune mai mica gen +/-25VCC ! Am citit in datasheet ca nu este nevoie de feedback si asa eu voi modifica doar secundaru trafului pentru a obtine alta tensiune de iesire! Gresesc?Multumesc pentru ajutorul acordat!LE: am pus un bec de 40W ca sarcina pe iesirea de 150V si tiuit este mai puternic si tensiunea scade pana la 110V! Link spre comentariu
Depanatoru Postat Februarie 21, 2010 Partajează Postat Februarie 21, 2010 Este facut sa dea 115V in sarcina nereglabil si max 100W . Nu stiu cat de normal este tiuitul , mai verifica odata toate piesele , inlocuieste si condensatorii din secundar . In principiu se poate rebobina pentru o tensiune mai mica dar nu prea merita efortul dupa parerea mea . Link spre comentariu
mely17 Postat Februarie 21, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2010 Cum adica poate sa dea 115V in sarcina? Sursa asta am recuperat-o dintr-un monitor de productie americana CRT si ma gandesc de ce oare au pus aia conzi de 160V daca ori cum in sarcina va fi e o tensiune de 115V ?De verificat am verificat cam tot ce se putea in afara de niste ceramici (nu am esr metru sau capacimetru)! Singurul lucru pe care lam gasit este o rezistenta de 100 Ohmi/5W care are valoarea de 105 Ohmi ! Ar fi asta o problema? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Februarie 21, 2010 Partajează Postat Februarie 21, 2010 Asa se pun condensatorii , doar nu o sa-i puna la limita daca prin absurd s-ar fabrica de 115V . In gol oricum mai creste tensiunea , de asta masori 150V . Urmareste daca stabilizeaza , mai pune un consumator in paralel cu becul de 40W , sa zicem unul de 20W sau ceva rezistente . Tensiunea trebuie sa se modifice numai cu putin ( sub 1V ) .Nu e de la rezistenta de 100ohm , dar ar putea fi de la vreun ceramic problema cu tiuitul . Link spre comentariu
mely17 Postat Februarie 21, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2010 Maine am sa incerc sa schimb toti ceramici sa vad ce se intampla! Daca voi modifica traful pentru o tensiune de +/-25VCC eu defapt ar trebui sa o poiectez la o tensiune mai mare de exemplu +/-35VCC pentru ca in sarcina va scadea mult? Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 21, 2010 Partajează Postat Februarie 21, 2010 Piesa aia puscata e movistor,adica intra in scurt peste o anumita tensiuneCum sursa e de 110v,de ce o folosesti la 220v? E normal sa nu mearga in parametrii,are factorul de umplere la jumatate (teoretic) Link spre comentariu
mely17 Postat Februarie 21, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2010 Cu factorul de umplere cred ca nu ai dreptate pentru ca in datasheet scrie ca functioneaza de la 80V pana la 220V si nu specifica ca ar trebui modificat ceva la variatiile de tensiune! Acuma nu stiu ce sa zic Link spre comentariu
Depanatoru Postat Februarie 21, 2010 Partajează Postat Februarie 21, 2010 Maine am sa incerc sa schimb toti ceramici sa vad ce se intampla! Daca voi modifica traful pentru o tensiune de +/-25VCC eu defapt ar trebui sa o poiectez la o tensiune mai mare de exemplu +/-35VCC pentru ca in sarcina va scadea mult?Cam asa ceva , orice sursa in comutatie de genul asta da o tensiune mai mare in gol .Ar trebui sa functioneze si la 110V si la 220V , dupa cum scrie in datasheet ... Link spre comentariu
mely17 Postat Februarie 21, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2010 O sa schimb toti ceramici sa vad daca scap de tiuit! Multumesc deocamdata!LE:Dupa ce am ascultat mai atent am constatat ca tiuitul vine din transformator! Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 21, 2010 Partajează Postat Februarie 21, 2010 Eu nu inteleg...Avem datasheetul sursei sau doar al integratului?Ca daca e cazul al 2-lea,si sursa e dimensionata strict pt 110Vac (condesatorul de pe alimentare si movistorul) atunci nu merge folosita de-a gata la 220 Mai trebuie si umblat in traf,ca doar are raportul de transformare pt 110v alimentare,nu?Chiar daca sursa merge s-asa,nu merge chiar ok,un exemplu ar fi tiuitul..Insa e posibil ca si eu sa gresec Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum