Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SC 480 amplifier module

ionut_sasa

Postări Recomandate

Sper că realizaţi că e ceva de concepţie tipic ptr 1980, eu aş alege o schemă total simetrică. Unii tot reinventează roata pe net, deşi avem avioane de peste un secol.

................

Nici unul nu are vreo legătură cu clasa A de funcţionare, sînt AB, deşi dacă sînt supradimensionate pot fi forţate spre intrarea în clasă A doar din superdiodă.

Editat de zal
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

"zal" poti recomanda vreo schema cu 2n3055 mai moderna?(cu ocazia asta impusc doi iepuri dintr-o data: facand un amplificator din nostalgie cu 2n3055 si in acelasi timp  ma bucur si  de o schema mai moderna cu tranzistori vechi) 

Link spre comentariu

De ce nu construiti schema publicata de Barbu Popescu in Tehnium 9 si 10/85 , e o schema simetrica , stabila , aveti acolo si varianta cu cu finali cvasicomplementari ...am construit-o si cu finali complementari si cvasicomplementari si in varianta cu finali dublati ( in ambele configuratii) si , de fiecare data mi-a oferit satisfactii ...a fost " frecata " aceasta schema zeci si zeci de ore de functionare continua de-a lungul multor ani, fara probleme...bineinteles construita cu componente la nivelul acelor ani...sigur , se poate spune ca e o schema veche depasita moral dar , credeti-ma , am construit-o in 10 exemplare de-a lungul timpului si toate acele exemplare functioneaza si la ora actuala...daca doriti ceva vintage e o schema potrivita...

Link spre comentariu

Uite o schemă total simetrică simplă cu 2N3055. Amplificarea aşa cum e acum (x47) s-ar putea să fie cam mare ptr sursele de semnal actuale. Dacă constaţi paraziţi, foşnete, recepţii radio, micşorezi amplificarea mărind R8 la 1,2...1,5k. Trz din diferenţiale cu beta 250...300 împerecheaţi toţi 4, piloţii la minim 150, prefinalii şi superdioda la minim 100. Ar trebui să aibă o derivă sub 50mV la ieşire. În lipsa unei protecţii, siguranţe de 2...2,5A temporizate pe alimentări (montate după cond de filtraj) şi una de 3,15A temp la ieşire sînt suficiente.

Editat de zal
Link spre comentariu

O sa ma duc pe la fostul meu profesor de electronica  din liceu (  cand ma duceam  in tinerete :)) )  sa vad ce are pe la naftalina daca nu   are o sa  cer la sectiunea cumparari niste tranzistori(2n3055 am vreo 3 bucati) 

Posted Image

Link spre comentariu

Asta dacă e neapărat impusă condiţia folosirii 2N3055, altfel se pot pune orice trz acolo, se poate modifica ptr perechi finale complementare, sau ptr trz darlington, cu schimbarea tensiunilor de alimentare, iată o mulţime de opţiuni. Însă nu ar mai fi un amplif cu 2N3055.

Link spre comentariu

Ca sa fiu sigur inainte  sa fac pcb-ul  o sa pun cateva intrebari! Tranzistorii din etajul pilot(T8 si T10)  si T7 trebuiesc pusi pe radiator?( dupa mine sunt aproape sigur ca da)? Rezistentele R11 si R17 sunt  la 1W ca putere? Aici ma refer la schema lui "zal"! 

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

T7 trebuie pus pe radiatorul tranzistorilor finali, undeva la egala distanta intre cei doi tranzistori finali. T8 si T10 trebuie sa aiba radiatoare individuale.

Conform vechii notatii care se folosea mai demult, R11 si R17 ar fi de 0,25W si R22 de 1W, dar poti pune fara probleme si rezistente de wataj mai mare.

Posted Image

Link spre comentariu

De fapt am vrut să simbolizez rez de 0,5W cu diagonala aceea, findcă o linie pe axa rezistenţei s-ar fi confundat cu un traseu. 

...............

Se poate face foarte bine şi schema lui Barbu Popescu (derivată din Dual CV1500/1700), doar trebuie modificate rez 15, 18 la 2...2,2k cu noua tensiune de alimentare. Rez de 82 Ohmi se pot pune şi de 100, iar rez de emitor de 0,22/3W.

Link spre comentariu

Am reusit cat de cat sa desenez schema in eagle iar acum incerc sa   asez pe cablaj in eagle. E foarte greu pentru mine; am mai incercat si acum cateva luni si m-am lasat pagubas.

Sunt sanse mari sa rog pe cineva sa imi faca  in eagle cablajul; eu mai am de invat cu softurile astea.

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Sunt foarte curios ce o sa iasa.

SI eu sunt bata rau cu eagle.....si daca nu am pcb-ul facut cu dispunerea pieselor sunt un dezastru  :rade: .

Zal....arata intr-un mare fel etajul final de la CV1500!!

Posted Image
Editat de dj_bryz
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări