Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

constructie statie CB


Vizitator tudorel92

Postări Recomandate

Vizitator tudorel92

salut tuturor.vreau sa mesteresc ceva daca se poate. nu sunt la prima incercare.vreau sa fac ceva mai complicat si nu stiu daca este posibil inprimul rand.pot sa construiesc o statie cb? si daca da ..o schema ceva..stiu ca e destul de complicat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • +_Florin_+

    5

  • remus68

    3

  • c_anicai

    3

  • Yo4You

    1

Top autori în acest subiect

Ce experienta ai si ce ai mai realizat pana acum?O statie cb cu 40 de canale si sinteza de frecventa nu e ceva tocmai simplu de construit pentru un amator.Chiar daca banda de 11m (cb) se poate folosi fara autorizatie, nu inseamna ca poti sa emiti acolo cum vrei si pe ce frecventa vrei.Normele sunt foarte stricte, frecventele celor 40 de canale sunt bine stabilite, majoritatea cu ecart de 10 kHz intre ele, etc.Iti dai seama ca cerintele de stabilitate a frecventei sunt foarte mari. Sa nu te gandesti ca merge cu vreo jucarie de oscilator LC urmata de vreun amplificator RF, de genul cum emit pustii manele prin banda vest FM :rade: Ca sa construiesti un emitator cb fara sa ai probleme trebuie sa te incadrezi in norme.Lucrurile devin mai simple daca o faci pt un singur canal sau doua, de ex canalul22 si sau canalul 12 care sunt mai folosite.L.E. De ce nu cumperi o statie cb construita industrial, costa in jur de 500 RON noua sau o gasesti si cu 200...300RON "second" pe la camionagii.Apoi poti sa construiesti o antena buna, un preamplificator de receptie, etc.

Link spre comentariu
Vizitator tudorel92

nu aveam de gand sa construiesc statie cu 40 de canale...dupa spusele tale imi depaseste cunostintele mele.pana acum nu am facut decat cirucite in care am fol doar surse de alimentare,conductoare , ceva leduri si rezistori si si niste consumatori gen un mic cooler ,relee.cred ca e mai simplu sa cumpar.oricum daca o construiam o faceam doar de dragul de a o face nu pentru a o folosi.

Link spre comentariu
Vizitator tudorel92

nici doar receiver?..am vazut ca sunt recveivere de 27 MHZ..nu se poate modifica nimic in radio?...nu sunt priceput dar ma gandeam ca in loc de receiveru de frecventele alea pe care le are... sa il pun pe cel de 27MHZ...intreb doar ...nu dati cu paru

Link spre comentariu

nici doar receiver?..am vazut ca sunt recveivere de 27 MHZ..nu se poate modifica nimic in radio?...nu sunt priceput dar ma gandeam ca in loc de receiveru de frecventele alea pe care le are... sa il pun pe cel de 27MHZ...intreb doar ...nu dati cu paru

In principiu orice se poate, remus se gandeste probabil ca nu ai experienta necesara sa duci la bun sfarsit o astfel de lucrare. In radiofrecventa iti trebuie ceva experienta si aparatura pentru reglaje, care sunt hotaratoare.Statiile cb industriale mai bune pot transmite AM, FM, SSB. Cele simple au doar FM si de aceea de obicei se foloseste FM.Pentru receptia AM se poate utiliza un receptor comercial obisnuit (superheterodina) cu gama de unde medii, la care se inlocuieste circuitul oscilant de intrare pe bara de ferita, cu un circuit cu bobina ecranata. La acest radio se adauga un CONVERTOR de constructie proprie. Convertorul se poate realiza cu cativa tranzistori, si cuprinde:-un amplificator de RF de banda larga, 26.9 ...27.9MHz;-un un oscilator cu cristal de quartz, de ex 28.322MHz (se gasesc mai usor);-un mixer care "amesteca" frecv oscilatorului cu semnalele din banda iar la iesire avem suma si diferentele lor; observam ca diferentele pica in gama de unde medii a receptorului. Astfel, banda cb este transferata pe unde medii si radioul isi face treaba mai departe.Receptorul va deveni unul cu dubla schimbare de frecventa, cu performante foarte bune!Pentru FM, tot convertor se foloseste insa treaba e putin mai complicata, deoarece FM -ul folosit in cb este cu banda ingusta (NTSB) si nu se potriveste cu cel comercial radio. - daca se vorbeste pe doua-trei canale alaturate ii vei auzi amestecat pe toti. Noroc ca nu e prea populata banda, si se intampla rar; oricum, toata banda cb va fi concentrata pe 1MHz de scala a receptorului;- semnalul audio va fi slab, va trebui sa "dai volum" ca sa auzi; un semnal NTSB aplicat unui demodulator de frecventa de tip comercial, obisnuit, da un semnal audio slab;- oscilatorul convertorului trebuie sa aiba o frecventa inalta, pe la 97MHz daca receptorul are banda est FM. Quartz-uri nu sunt la astfel de frecv deci trebuie unul pe la 32MHz cu triplare de frecv, deci schema mai complicata.
Link spre comentariu

Da nu mai bine face omul un convertor simplu cu doua tranzistoare un cristal , in urma mixarii sa bage intr-un receptor de FM 88-108 sa caute unde este filtrul de 10,7Mhz , introduce semnal in acel filtru.

Link spre comentariu

Sa introduca semnal de 10.7MHz direct in amplificatorul de FI zici?Da, se poate si asa dar in cazul asta oscilatorul local va trebui sa aiba frecventa variabila. Plus stabilitate, deci osc pe quartz mixat cu un vfo de frecventa mai mica.

Link spre comentariu

banda ingusta (NTSB) [...]

semnal NTSB

Pfffff !!! Te ustura hemoglobina si mai multe nu ...

NTSB = National Transportation Safety Board, adica aia care se ocupa de avioanele cazute.

NBFM = Narrow Band Frequency Modulation

 

Mai e putin si discutam despre Ministerul CCFLMM de pe vremea lui Piticu = Ministerul "Costica, Costica, Fa Lampa Mai Mica", adica Ministerul Energiei Electrice ... Ce conteaza ce inseamna un acronim?

 

Si on topic ptr tudorel: Fa un receptor cu super-reactie in 27MHz. Se face cu un singur tranzistor si poti asculta statiile CB care merg cu MA. Modificarea unui receptor de raduodifuziune e prea complicata ptr nivelul la care te afli deocamdata.

Link spre comentariu

n primul rand vruiam sa mesteresc ceva pe acolo si in al doile rand e pe AM ...vruiam ceva pe FM...oricum...mai bine renunt

de meşterit numai dacă te pricepi e mult mai uşor de transformat un CB AM in FM, decât de construit.

 

oricum se aud staţiile FM la recepţie dar cu distorsiuni, la emisie se poate face modulator cu varicap pe quarţul oscilator pentru modulare FM.

 

Dar dacă vrei să faci un CB de la zero, care la final să se apropie funcţional şi estetic de cel mai aiurea ştift care s-a produs vreodată în regim industrial să te pregăteşti fizic şi moral pentru timp de aproximativ 1 an cu căutările de scheme, experimentări, etc. Trebuie să ai mare curaj şi pasiune, şi desigur cunoştinţe temeinice.

Şi desigur dotarea tehnică minim necesară: frecvenţetru, generator RF, osciloscop, etc.

 

Dar se poate şi fără dotare numai cu un multimetru, pistol de lipit, şi câteva scule mecanice care sunt de obicei prin casă, ca exemplu adaug trei poze la o construcţie care am pierdut destul timp în urmă cu 22 ani, care o păstrez şi acum chiar dacă e parţial funcţională.

 

Posted Image

http://radaseni.info.ro/anunt/attachmen ... er_top.jpg

http://radaseni.info.ro/anunt/attachmen ... _botom.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări