adynis Postat Februarie 16, 2010 Partajează Postat Februarie 16, 2010 Va salut,M-am lovit de o problema ... cred ca mai mult teoretica. Se da schema din imagine. - O baterie de 9 V care poate fi la orice stadiu de descarcare; - Un zener de 1W !! si tensiunea de 5.1V. Sunt nevoit sa o aleg de 1W macar datorita curentilor care vor trece (in ciuda faptului ca montajul va functiona pentru perioade de genul ... o secunda... ) . Fiind de ptuere mai mare, curentul de prag, sau cum se numeste el, e de aproximativ 30mA din cate am vazut prin datasheet-uri. Adica abia peste acest curent datasheetul ma asigura ca voi avea 5.1V cadere pe zener - O rezistenta a carui valoare va oscila astfel incat eu sa "trag" din baterie curenti de la ...30mA sa zicem (as fi vrut chiar mai putin) pana la ~500mA. - Intre rezistenta si zener leg intrarea la un port ADC al unui microcontroler (atmega8) pentru a masura tensiune pe care bateria de 9V o poate tine la curentul respectiv. PROBLEMA: Daca eu "cer" din baterie (cu rezistenta mea) un curent de ~40mA sa zicem, dar bateria nu-mi mai poate da (pentru ca e cam descarcata) decat 15mA ... In cazul asta zenerul va avea o cadere de tensiune de .. sa zicem ... 2.5V in loc de 5. Exista posibilitatea ca in portul ADC sa-mi ajunga o tensiune mai MARE decat 5V ? (de genul: 9V - 2.5 = 6.5V ) ? Daca da... atunci .. se va arde portul ADC ?Alte ganduri: - Stiu ca .. in mod teoretic ... odata cu scaderea puterii bateriei ... va scadea si curentul maxim suprotat dar si tensiune, deci .. teoretic... daca bateria nu va mai putea da, in exemplul meu de mai sus, decat un curent de 15mA ... atunci probabil ca tensiunea va fi deja mai mica ... - Nu prea pot schimba schema cu mult schema. Ce as putea face totusi, in mod simplist, ca sa fiu sigur ca nu voi arde uC-ul? - Are vreun efect daca as alege un zener de tensiune mai mare ? (de genul 6.x) Link spre comentariu
adynis Postat Februarie 17, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2010 sorry de intarziere, dar nu primisem e-mail de notificare;Eu vreau sa masor tensiunea pe rezistenta , nu pe zener; Defapt vreau sa calculez curentul. Daca pun zenerul asa ... o sa masor mereu ... 5V ... Link spre comentariu
mitescu Postat Februarie 17, 2010 Partajează Postat Februarie 17, 2010 Nu prea am inteles eu cam ce vrea sa faca montajul tau.Pai... daca rezistenta ta (rx)este destul de mica(max 10k), se poate face un divizor rezistiv, astfel incat tensiunea sa nu ajunga niciodata peste 5V. suplimentar poti pune si un zenner, ptr evitarea accidentelor(ca in figura). daca r2+r3 este mult mai mare (x10,x20...) decat rx, influienta lor este neglijabila.(10%-5%).Pentru ATmega8, rezistenta de intrare a ADC-ului este peste 50M, insemna ca r2+r3 poate sa se ridice pana cca 200-400k fara ca masuratorile sa fie influientate Link spre comentariu
adynis Postat Februarie 17, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2010 Mutlumesc de raspunsuri.probabil n-am fost eu prea explicit, sau inca imi scapa ceva.Eu vreau sa pot verifica o baterie de 9V si sa apreciez cat de "capabila" mai este. In acest sens ii cuplez diferite rezistente astfel incat sa ii dau bateriei ca sarcina diferiti curenti de la cativa mili, la sute de mili; In functie de curentii pe care-i mai "duce" bateria (mai exact tensiunile pe care le masor la diferite valori ale rezistentei) eu pot trage concluzia despre stadiul bateriei. Problema e ca ... Nu pot masura 9V cu uC-ul. Cel mai simplu era sa fac un simplu divizor de tensiune, dar ... nu (mai) pot; Punand un divizor, ma limiteaza in a varia curentii de testare prin modificarea rezistentei de jos. Asa ca am ales sa pun un zener ca in figura mea ... pentru a reduce tensiunea pe portul ADC fara a afecta drastic curgerea curentului prin rezistenta de jos asupra careia masor eu tensiunea. Adica din 9V, 5V pica pe zener, ramane tensiunea de 4V pe rezistenta, cea pe care o masoara ADC-ul meu; acest calcul e pentru o baterie noua si pentru curenti mai mari de 30mA (valoare necesara pentru ... deschiderea totala, sa zic asa, a zenerului). Din acest motiv nu ma ajuta sa pun un zener intre ADC si masa ! In plus ... placuta e deja facuta ... Eu doar eram curios de efecte: Ard sau nu microcontrolerul ? Link spre comentariu
Vizitator gogusclipici Postat Februarie 21, 2010 Partajează Postat Februarie 21, 2010 Faci un divizor rezistiv 1/2 cu două rezistențe de 100k în paralel cu rezistența de descărcare. Pe pinul ADC pui un condensator între 100nF - 1uF. Nu lași ADC-ul să meargă liber. Faci măsurători rare, cam 5 pe secundă (optional buffer circular). Frecvența ADC-ului trebuie să fie maximă suportată. Link spre comentariu
Vizitator alxgan Postat Aprilie 11, 2010 Partajează Postat Aprilie 11, 2010 Salut.Am citit si eu posturile de mai sus. Cred ca nu au inteles ce vroiai!!! Schema TA e buna. nu pune dioda la impamantare ca schema aia este pentru protectie.Dioda va avea mereu pe ea 5.1V iar pe rezistenta (ceea ce vrei sa si masori) diferenta dintre tensiunea bateriei si tensiunea diodei.Adica: (Baterie incarcata) 9V - 5,1V = 4.9V(Baterie descarcata in circuit inchis) 8V - 5.1V = 3.9VPoti chiar conecta si cateva leduri pentru valoarea ADC. Rosu, Portocaliu, Verde, in functie de starea bateriei. Zic ca ar da bine. Link spre comentariu
adynis Postat Aprilie 11, 2010 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2010 Mersi, intr-adevar asa gandisem;Inca sunt in lucru .. asa ... putin cate putin seara dupa serviciu la proiectul care includea problema asta, dar din teste pare-se c-ar merge :)Toate cele bune ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum