Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi incepator prima lucrare


Vizitator alin_inf

Postări Recomandate

Vizitator alin_inf

Salutare!

 

Nu prea am cunostinte in domeniu, dar as fi foarte interesant sa incep in timpul liber sa realizez niste lucrari foarte simple, mici experimente.

 

Pentru inceput as dori sa stiu cam cu ce as putea sa incep.

 

Am gasit o schema care pare cat de cat mai simpla fata de celelalte: http://www.redcircuits.com/Page14.htm Cam de ce am nevoie (unelte, piese) sa realizez asa ceva si cam cat costa?

 

Sau sunt si mai simple? As dori sa fac ceva cat mai simplu si daca se poate sa o testez cu baterii, sa nu fie nevoie de surse de alimentare sau alte chestii sofisticate.

 

 

Eu cam tot ce am acasa e un multimetru cumparat astazi (e un inceput.. :d )

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Laci

    2

  • ROBEERT

    2

  • Spitfire

    1

  • Dj Alex

    1

Top autori în acest subiect

Piesele sunt trecute pe site :)Nu strica sa ai un pistol de lipit sau letcon, cablaj pentru prototipuri, sau poti folosi breadboard iar legaturile faci cu fire.Pentru inceput poti sa folosesti componente din recuperari, iei diferite "mate" din talcioc ...Ca sursa iti recomand acumulatori AA, iei un suport pentru 4 bucati si ai o sursa DC :), ca si pret... pai nu costa mult dar niciodata nu ai destule.

Link spre comentariu

Ok, deci cu bateriile si letconul rezolv. Dar nu am inteles partea cu cablajul pt. prototipuri? Ala cum mai e?

Ala este un cablaj unde ai ca trasee niste patratele cu gauri. " Batraneste " asta se mai numeste " placuta de incercare ". Pana sa faci montajul, intai il testezi pe acest cablaj si dupa ce vezi ca functioneaza treci la proiectarea cablajului si executia montajului.Cam asta e.
Link spre comentariu

Cum se procedeaza cu asazisele " placute de incercare ": se baga fiecare piesa in gaurile respective ( ex. tranzistorul are 3 terminale, il bagi in 3 gauri, dioda are 2 terminale, o bagi in alte doua gauri, etc. ). Altceva: daca o patratica de-exemplu are vreo cinci gauri, te uiti pe schema si sa presupunem ca anodul unei diode vine cu o rezistenta, pe aceeasi patratica intr-o gaura montezi anodul diodei si in alta gaura montezi un terminal de la rezistenta respectiva. Sa presupunem ca intr-un punct nodal ai mai multe piese decat numarul gaurilor de pe o patratica, atunci cum procedezi: montezi cate piese iti permite o patratica si apoi tragi un fir de la patratica respectiva pana la alta patratica si continui sa pui piesele care vin pe acelasi traseu cu patratica precedenta in noua patratica. Deci, prima patratica " comunica " cu a doua prin strapul facut cu ajutorul firului.Cam asta este.

Link spre comentariu
Vizitator Cozy

Salutare tuturor!Deci in primul rand vreau sa spun ca mi-am facut cateva placute de teste pt montaje!Am dat gauri intr-un textolid si am prins niste poc-nituri de aluminiu dar..din pacate dupa ce am facut aceste manevre am realizat ca nu prea prinde fludorul de aceste nituri!L-eam frecat cu smirgel, le-am dat cu pila si tot nu vrea!cer si eu niste idei ajutatoare. multumesc !

Link spre comentariu

pai incearca sa pui si tu sacaz si curata capatul adica ansa pistolului de lipit , sau cu ce lipesti tu ,si asa o sa mearga(nu are rost sa te chinui ca sa iti faci placike pt test ca nu se merita sa muncesti atat) mai bine iti cumperi una sau mai multe gata facutespor la lipit

Link spre comentariu

Aluminiul nu poti lipi ca oxideaza rapid la aer, eu am auzit ca sub ulei se poate lipi... n-am incercat niciodata, si nici nu cred ca merita efortul, mai bine ia un breadboard.

De acord 100%. De fapt majoritatea montajelor mele (inclusiv amplifuri) sunt facute pe placa de test cositorita frumos, ca mi'e lene sa trasez PCB'uri si imprimanta laser nu am. Munca cam tot aia e pana la urma, dar m'am obisnuit asa. Probabil si pt ca nu a fost nevoie sa fac niciodata 2 sau mai multe placi la fel, cand o sa trebuiasca sa fac mai multe atunci m'oi apuca si de cablaje.
Link spre comentariu

Buna ziua.

Aluminiul nu poate fi lipit, doar sudat(sudarea se face in atmosfera de argon+curent continuu.)

Te rog scuza-ma dar aluminiul se poate lipi ! Daca vreti trimet articolul si foto.Placutele de montaj experimental se fac pe cablaj prin zgariere. Daca nu ai cablaj poti face si pe textolit dar cu capse de fier.
Link spre comentariu

Daca esti incepator, nu trebuie sa-ti fie rusine sa intrebi ! E deranjant sa umbli cu "dedesubturi" si daca ai fi postat pe forum, ai fi primit mai multe raspunsuri. Din pacate, daca te-ar fi interesat sa inveti electronica, ai fi cautat singur ! Daca esti atit de comod si astepti totul mura in gura, nu vei invata nimic si totul e numai timp pierdut ! Totul e SA VREI !

 

Mesaj privat

Expeditor: alin_inf

Data expediere: Mar Feb 16, 2010 7:06 pm

 

>>>>>>>>>Mi-ai putea exact spune cam ce rol are o dioda, o bobina, o rezistenta (=rezistor? e acelasi lucru?)? Am gasit pe net despre diode, dar nicaieri nu spune exact care este rolul. Mai mult caracteristici si explicatii d.p.d.v. fizic?>>>>>>>>>>

 

:aut: Daca ai fi cautat pe forum ai fi vazut foarte multe intrebari de acest tip, care au primit raspuns. Unul din locurile unde ai fi fost trimis sa cauti , e acesta viewtopic.php?f=16&t=46960&st=0&sk=t&sd=a&hilit=CARTI

CAUTA in cadrul seciunii incepatorilor si vei gasi mai mult !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări