Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Apindere lumini bord/instrumente odata cu plafoniera

Vizitator hremus

Postări Recomandate

Vizitator hremus

Cum spune si titlul, as dori sa fac sa se aprinda/stinga luminile de la bord/instrumente odata cu plafoniera. Problema este ca becul de la plafoniera este alimentat cu +12V, legarea la masa fiind prin temporizator. Becul/becurile/ledurile de la iluminatul bordului si a instrumentelor sunt legate de la +12V prin unul dintre contactii blocului de lumin si masa. As dori sa sa fac un montaj prin care sa leg cele 2 circuite. In prima faza m-am gandit la un releu dar problema este ca dispare efectul de fade la stingere. Propriu zis doresc sa repet tensiunea de pe becul plafonierei pe becurile iluminatului bord. Ma poate ajuta cineva cu o schema??

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alfabit

2

• davidut5

1

• ollync

1

• nascadorel

1

Top autori în acest subiect

• 1 lună mai târziu...

Consumul este destul de mare . Cam 2A-3A. Ce tranzistor ar trebui?

Cum sa consume iluminatul bordului 2-3A ? :nebunrau: Asta ar insemna ca bordul sa fie iluminat cu o suma de becuri totalizind 2-3A* 13.5V = 27-40.5 W, asta inseamna aproape un bec de far de faza scurta ! Ai masurat tu 2-3A ? Totusi daca vrei un tranzistor sa tina incerci cu un seria BD 6xx sau alegi dintr-un catalog online de ex. http://www.alldatasheet.com si cauti unul cu un Icmax > 5-6 A, exista zeci de tipuri de tranzistoare pentru ce-ti trebuie tie, dar mai masoara odata curentul ca eu nu cred ca iluminarea bordului consuma 2-3 A.Vezi ca si dioda trebuie sa tina 3A, pui una de 5 A !
Link spre comentariu
Vizitator hremus

Nu este doar iluminarea ceasurilor cum probabil s-ar intelege, ci si a tot ce inseamna iluminare butoane in masina, ceasuri, consola centrala, cass, butoanele pt deschidere geamuri/incuiere de pe fiecare usa,, iluminare scrumiera, etc. Plus ca si iluminarea nr de inmatriculare de pe spate(2X5W) este pe acest circuit. Sunt o groaza de becutele de la 0,25W la 5W, plus nustiucate sute de led-uri. Nu am masurat curentul, dar ma gandesc ca cel putin 2A sunt, si siguranta pe acest circuit este de 5A. Totusi in cazul unui scurt , as prefera sa se arda siguranta inainte si nu tranzistorul. De aceea ma gandesc la un tranzistor care sa reziste la peste 5A.

Link spre comentariu

Pai spune asa, trebuia sa spui ce tip de masina este, ca ce spui tu aici :

Nu este doar iluminarea ceasurilor cum probabil s-ar intelege, ci si a tot ce inseamna iluminare butoane in masina, ceasuri, consola centrala, cass, butoanele pt deschidere geamuri/incuiere de pe fiecare usa,, iluminare scrumiera, etc. Plus ca si iluminarea nr de inmatriculare de pe spate(2X5W) este pe acest circuit. Sunt o groaza de becutele de la 0,25W la 5W, plus nustiucate sute de led-uri. Nu am masurat curentul, dar ma gandesc ca cel putin 2A sunt, si siguranta pe acest circuit este de 5A. Totusi in cazul unui scurt , as prefera sa se arda siguranta inainte si nu tranzistorul. De aceea ma gandesc la un tranzistor care sa reziste la peste 5A.

nu prea seamana a masina cu care sintem aproape toti obisnuiti. " sute de leduri " nu te supara pe mine, nu fac misto, dar seamana mai mult a autocar ! :rade:Pune BD 645 ca ala tine amperi multi, si nu uita de dioda , ambele pe radiator de-ala cum e in sursele de PC
Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
Vizitator hremus

Am totusi o nelamurire. Daca la intrarea in temporizator am 12V atunci pe Vbaza este 0. Daca pe intrare temporizator am 0V atunci Vbaza este 2V. Practic Vbaza variaza intre 0 si 2V. E corect? Deci Ueb=12V-2V/0V =10V/12V Ce se intampla daca mi se ard becurile(Ic=0)? Parca Ube nu trbuie sa fie max 0,7V?? Nu-mi dati in cap daca am zis prostii, sunt incepator.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator hremus

Revin cu problema mea. Am incercat cu BD244 si cu o rezistenta 2,2K inseriata in baza. Merge doar la consumuri mici cam 5W. Un bec de 20W nu se mai aprinde. M-am gandit la alta schema, nu stiu daca e buna, asa ca apelez la cei cunoscatori, si daca ma puteti ajuta si cu modalitatea de calcul a rezistentelor.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

De ce nu foloseti un releu care sa fie comandat direct de intrerupatorul din usa sau indirect de temporizatorul luminii din plafoniera? :aplauze Acestui releu ii poti atasa si lui un temporizator cu un tranzistor capabil sa suporte consumul releului gen BD sau chiar BC ca sa-ti mentina aprins bordul inca cateva secunde/minute si dupa stingerea plafonierei....Astfel nu incarci din punct de vedere energetic cu consumul bordului nici temporizatorul plafonierei, nici intrerupatoruldin usa care ar oxida mai repede cu un curent mai mare de intrerupere....Succese...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări